nedjelja, 25.04.2010.

Under the Mountain (2009)

Ispod Planine (2009)

Photobucket

Produkcija: 120dB Films / Index Films / Liberty Films / New Zealand Film Commission / New Zealand On Air
Redatelj: Jonathan King
Scenarij: Matthew Grainger i Jonathan King
Prema knjizi "Under the Mountain" (1979) autora Maurice Geea


Uloge:
Tom Cameron (Theo)................Sophie McBride (Rachel)
Sam Neill (Mr. Jones).................Oliver Driver (Mr Wilberforce)
Leon Wadham (Ricky)................Matthew Chamberlain (ujak Cliff)


Film je izašao u kina u srpnju, 2009 godine (Puchon International Fantastic Film Festival)
Trajanje: 91 minuta
Foršpan filma
Službena stranica filma

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Kada im iznenada umre majka blizanci Theo i Rachel odlaze na neko vrijeme kod ujaka Cliffa, koji živi uz obalu jezera Pupuke. No, tamo će upoznati misterioznog čovjeka znanog jedino kao gospodin Jones, koji im otkriva da je on pripadnik jedne vanzemaljske rase koja predstavlja dobro i koja se bori protiv druge zle rase znane kao Wilberforce, čiji je cilj pretvoriti cijelu planetu Zemlju u svoj dom u kojem ne bi bilo mjesta za zemljane.
Uz pomoć gospodina Jonesa Theo i Rachel moraju zaustaviti zle vanzemaljce svojim novonastalim moćima, jer su oni jedine osobe koje to mogu učiniti, a ako to ne naprave...Zemlja je osuđena na propast."


Photobucket

RECENZIJA:

Razgovaraju dvije prijateljice:
"- I? Kako je sinoć bilo u kinu?"
"- Pa... tako. Na kraju smo svi plakali."
"- Da? Zar je film imao tako tužan završetak?"
"- Nije! Bilo nam je žao potrošenog novca."

- Eto, tako sam zamislio da je bilo na prvoj kino premijeri filma kojeg danas recenziram, jer on je u svakom pogledu još jedan fantasy promašaj. I to samo kakav...


Što ne valja kod filma:
- radnja i sam scenarij
- gluma i režija
- specijalni efekti
- atmosfera i sam ugođaj, te nezanimljivi svi likovi filma
- negativci i pojavljivanje vrlo malo likova u filmu

Kako primjećujuete film nema onaj pozitivni dio tj. "Što valja kod filma", jer stvarno nisam ništa mogao napisati osim da u filmu glumi Sam Neill, a kako je i on podbacio onda se nisam želio zamarati sa tim.
Mislim da je najveća krivnja što je film ispao ovako bljutavo na samom redatelju Jonathanu Kingu, koji se nije nimalo iskazao ni sa svojim zadnjim filmom "Black Sheep" (2006).
Kod "Crne Ovce" je King sigurno imao bolje napisan scenarij i sa mnogo boljim osmišljenijim scenama (ni tada mu to nije pomoglo da ta crna komedija ima moj pozitivan osvrt), no ovdje je sve loše i napisano i izvedeno.

Photobucket

Dijalozi nisu loši nego su jednostavno nezanimljivi, a sama gluma (S. Neill je ovdje totalno glumački nezainteresiran, te sam mišljenja da se ovdje pojavio samo zbog dobro plaćenog posla ili zbog usluge samom redatelju; dok sam scenarij nije niti dopustio mladim glumcima da se dokuažu u prezentaciji svojih likova) i scene jako dosadne i uspavljujuće, tako da gledatelj nakon kojih pola sata gledanja ili zakunja ili moli Boga da što prije dođe kraj filmu. Film nema akcije niti atraktivnih scena kakve bi trebale biti u ovakvoj vrsti filma (ovo je ipak dječiji fantasy film, gdje bi osjećaj avanture trebao biti vrlo visok), a specijalni efekti su na razini TV produkcije (i to one vrlo niske).
Prema ovom filmu zabavni "Percy Jackson i Olimpijci" je ultra mega remek djelo.

Najgore bi bilo kad bih vam trebao malo detaljnije prepričati radnju jer ovdje jedino što znaš jeste tko su dobri a tko loši momci, a sve ostalo tko, zašto i kako? e to je bačeno u drugi plan, pa tako iako imamo neke odgovore koji nešto ipak šturo objašnjavaju o par stvari u filmu to je nedovoljno da bi se gledatelj barem malo zakačio na sve to.
Koliko god pozitivni likovi bili kako tako prolazni, tako su negativci jedni od najnezanimljivijih i nimalo strašnih fantasy likova koje dugo nisam vidio na TV-u, što je vjerojatno i najveći minus samog filma.
Redatelj J. King mi je sa ovim filmom dokazao da je slab redatelj za kojeg nisu veći projekti od onih televizijiskih, jer ovaj film ne samo da nema dušu i srce avanturizma kakvog viđamo u skoro svim boljim fantasy filmovima, nego ovaj film nema niti potrebitu atmosferu i ugođaj, a što se primjeti od samog početka.

Za kraj bih rekao - nisam volio "Black Sheep", a na žalost još manje ljubim i ovaj film. Vjerujem da ne griješm kad vam preporučam da slobodno zaobiđete ovu filmsku nezanimljivost, jer jedino što možete izgubiti jeste sat i pol svog života gledajući ovako deprimirajuće djelo. Bolje se odlučite na neki drugi film slične tematike ili ako već želite gledati "Ispod Planine" onda se odlučite na osmodjelnu TV seriju također iz produkcije Novog Zelanda iz 1981 godine, pa iako ju nisam gledao, mislim da je mnogo bolja od ove neukusne spačke iz kuhinje netalentiranog J. Kinga.

19:52 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 18.04.2010.

The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)

Kronike Spiderwick: Vodič (2008)

Photobucket

Produkcija: The Kennedy/Marshall Company / Atmosphere Entertainment MM / Nickelodeon Movies / Spiderwick Productions / Gotham Group
Redatelj: Mark Waters
Scenarij: Karey Kirkpatrick, David Berenbaum i John Sayles
Spec. Efekti: Tippett Studio / ILM
Film rađen prema dječijoj fantasy knjizi "The Spiderwick Chronicles: The Field Guide" (2003) autorice Holly Black i ilustratora Tonyja DiTerlizzija

Uloge:
Freddie Highmore (Jared Grace / Simon Grace)................Mary-Louise Parker (Helen Grace)
Nick Nolte (Mulgarath).........................................................Sarah Bolger (Mallory Grace)
Andrew McCarthy (Richard Grace)....................................Joan Plowright (ujna Lucinda Spiderwick)


Film je izašao u kina 31. siječnja, 2008 godine
Trajanje: 96 min | 107 min (necenzurirana verzija)
Budžet: oko 90 milijuna $
Zarada: 71 148 700 $ (SAD), 10 530 519 Ł (UK)
Zarada u prvom vikendu u SAD: 24 740 537 $ (u 3 847 kina)
Službena stranica filma
Foršpan filma...
Nagrade:
2008 godina - osvojio nagradu Sierra u kategoriji najboljeg obiteljskog filma
2009 godina - zaradio nominacije: 2 nagrade Saturn (najbolji mladi glumac - Freddie Highmore i najbolji fantasy film), nagradu VES (za iznimne vizualne efekte), nagradu Mladi Umjetnik (Freddie Highmore), nagradu IFTA (najbolja glumica u sporednoj ulozi - Sarah Bolger) i nagradu za najbolju produkciju i dizajn društva "Art Directors Guild"

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Nakon što se zajedno sa svojom majkom Helen (Mary-Louise Parker) dosele na zapušteno imanje Spiderwick, blizanci Jared (Freddie Highmore) i Simon (Freddie Highmore) te njihova sestra Mallory (Sarah Bolger) otkrivaju kako se na velebnom zdanju zbivaju jako neobične stvari. Nemajući nikakva objašnjenja za gotovo svakodnevne nestanke i incidente, obitelj za sve okrivljava Jareda. Odlučan dokazati kako nije ni za što kriv, Jared uz pomoć brata i sestre počinje razotkrivati fantastičnu tajnu, punu neobičnih i ponekad jako opasnih bića."

Photobucket

RECENZIJA:
- Nakon uspijeha "LOTR" i "Harry Potter" serijala uvijek slabo filmski zastupljen (ako se gleda po kvaliteti filma ili po zanimanju filmskih studija naravno) žanr fatazije (engl. fantasy) je u zadnjih 10 godina dobio ono zanimanje koje zaslužuje.
Iako, u književnosti njegova popularnost nikad nije jenjala i uvijek je bila na visokom nivou, filmska popularnost nije imala tako sretan put, bez obzira što publika obožava taj žanr. Tako i danas kao i recimo u 80-tima žanr fantazije (a ovdje se ne misli na SF-fantasy, nego na čistokrvni fantasy...a kako recenziramo današnji film onda ćemo gledati samo dio bajkovite fantazije) ima upitnu kvalitetu sa tu i tamo odličnim uradcima. Među te odlične ubrajam i "Kronike Spiderwick"..

Reći ću i to da mi je Spiderwick mnogo bolji od samog "Harry Potter" serijala, jer se u svijet malog čarobnjaka nikad do kraja nisam totalno ufurao (fali ono nešto) bez obzira što film ima veću produkciju i pregršt raznih mitološko-bajkovitih bića koje uvijek volim gledati. Ovo znači i da šiša "Narnijske Kronike", "Percy Jacksona i njegove Olimpijce", "Eragona", "Golden Compass"...i sl. filmove, koje publika i nije baš tako zavoljela.
Ono što potonji nabrojeni filmovi nemaju jest ugođaj (doduše neki su i slabo snimljeni ako ćemo iskreno govoriti). On je sve za ovakvu vrstu filmova, jer ako radnja i likovi nisu usklađeni onda film može imati i budžet od 500 milja dolara, no to mu neće nimalo pomoći. Film je po ugođaju neka mješavina "The Gate" (1987) i "Little Monsters" (1989) samo sa još boljim učinkom, dok sama radnja je vrlo slična onoj u filmu "Bridge to Terabithia" (2007), jer i Most i Spiderwick se bave nevidljivim svijetom vila i sličnih stvorova.

Photobucket

Redatelj Mark Waters se nije oslanjao na specijalne efekte kao gore spomenuti filmovi, nego je polako od samog početka filma gradio ugođaj tako da bi gledatelj vrlo lako ušao u taj divni fantazijski svijet, te vrlo brzo priglio same junake. No, ovaj zadnji aspekt ne bi bio ispunjen da glumci nisu bili na nivou.
Tako uz kvalitetnu Mary-Louise Parker i odličnu epizodnu pojavu Nicka Noltea imamo dvoje mladih i jako talentiranih glumaca Freddija Highmorea i slatku Sarah Bolger. Kod njih nema niti drvene glume, preglumljivanja i sličnih negativnih strana glumačkog zvanja...oni su jednostavno prirodni i vidi se da su se dobro uklopili u radnju filma.
Scenarij je odlično napisan i to bez ikakve mrlje ili kako to ja volim nazvati praznog hoda (čitaj zavlačenje da se nabije minutaža), sa britkim i prijaznim dijalozima, efektivnim scenama i pravocrtnim protokom radnje.
Specijalni efekti su odlični te kreacija goblina, trola-krtice i ogra Mulgaratha, te ostalih pozitivnih bajkovitih bića (izdvajam cvijetne vile i grifina) su ugodni oku, te što je najvažnije ne zasjenjuju samu sadržaj filma. Svidjelo mi se što se film ne suzdržava prikazivati onaj mračniji ton koji mnogi filmovi za djecu konstantno izbjegavaju, a to je da vidimo kako čudovišta krvare, ostaju bez ruku ili očiju, te da čak ni junaci ne ostaju dužni u pogledu toga (ujedi i rane). Sa tim realističnim elementom dobro se uklopilo i to što imamo mladog junaka sa svojim osobnim i teškim problemima (rastava roditelja, otac ne mari za svoju djecu, selidba u drugo mjesto) što svakako pospješuje da se bolje upoznamo i poistovjetimo sa glavnim likom.

Photobucket

Ne znam što više reći nego da sam uživao gledajući ovaj film, jer kod njega sve štima da je milina. Najviše sam guštao u priči, koja me je ponukala da uskoro potražim knjigu i da je pročitam (takav efekt bi trebao izazvati svaki film koji se temelji na nekoj knjizi). Nadam se da će se jednom pojaviti i nastavak, te da će biti barem jednako kvalitetan kao ovaj film. Naravno, toplo preporučujem gledanje ovog filma i to ako se ikako možete dočepati necenzurirane verzije...


THE SCENA:
- kad naše junake natjerava kroz podzemne tunele trol-krtica
- posljednji obračun između goblin vojnika i obitelji Grace

Photobucket

00:24 • Komentari ( 4 ) • Print#

srijeda, 14.04.2010.

''Sumrak Razbijenog Uma'' - Mislav Pasini

Mislav Pasini - ''Sumrak Razbijenog Uma''

Photobucket

Izdavač: Nova knjiga Rast
Stranica: 315 (tvrdi uvez, 2008)
Cijena knjige: 149kn (internet narudžba 115kn)


SADRŽAJ:
''- Mark Morrison uspješan je pisac horor romana. Nakon rasprodanih pet milijuna primjeraka svoje knjige «Napad u krvi», na poziv policijskog inspektora Erica Dolana, Morrison stiže u gradić Elmore.
Kako se pisac i inspektor poznaju od ranije, obzirom da je Morrison svojim instinktom riješio Dolanov prethodni slučaj, inspektor se nada da će piscu to i ovaj put poći za rukom. Gradić Elmore ponovno je opsjeo nemilosrdni ubojica. I dok dvojac tapka u mjestu, bez ikakvog rješenja na vidiku, situacija se pogoršava.

Pravi pakao nastaje onog trenutka kada novi roman Marka Morrisona biva objavljen polovično. Strah i trepet dobivaju nove dimenzije jer je ubojica u Elmoreu iznenada pronađen mrtav. Nešto novo, nešto strašno i demonski snažno, proizašlo baš kao iz samog pakla, okomilo se nad gradić Elmore… ali i ne samo nad njega već i nad sve koji su bili odgovorni za objavu Morrisonovog romana s pogreškom.''




RECENZIJA:
- Evo mene opet sa novom književnom recenzijom i to treće knjige Mislava Pasinija (kako sam obećao). Da li se Mislav popravio u svom pisanju i koliko vrijedi najnovije napisana knjiga pogledajmo u sljedećem prilogu.


Što valja kod knjige:
- bolje napisana od prošle dvije Pasinijeve knjige ''Blackout'' i ''Mrtva Straža''
- napkon ima zadovoljavajuću naslovnicu
- jedan od likova je iz Hrvatske
- kad ubojica ubije prvi put


Što ne valja kod knjige:
- radnja i sama priča bezkrvne
- karakterizacija likova (pogotovo Jelene i Dolana)
- česta ponavljanja nekih iritirajućih i jednih te istih riječi
- ponekad korištenje engleskih upadica
- sam kraj romana
- cijena od 159kn je i dalje previsoka za ovako slab roman


Završna riječ:
- Kako vidite jednim sam dijelom ostao ugodno iznenađen, jer se Mislav u svom pisanju popravio na bolje no na našu opću žalost samo za nijansu više tako da i ovaj njegov roman ima pregršt negativnih strana.
Pisanje je ovdje mnogo tečnije nego recimo u njegovom prvom romanu (dok u drugom tj. zbirci priča u pojedinim djelovima smo također vidjeli da ima tu mogućnost posložiti dobre i ugodne riječi). Problem kod ove knjige (ali najvjerojatnije i kod Mislavovog pisanja) je taj da fabula treba imati bogatiju i smisleniju priču, sa mnogo boljom karakterizacijom. Naime pisac ima samo fragmente ideja no ne uspijeva te djeliće ukomponirati u pravi tijek priče. Pa tako u romanu izgleda sve nekako porazbacano, nategnuto i neuvjerljivo.

Od neuvjerljivih djelova bih spomenuo kad se Mark Morrison upucava Jeleni, gdje njihov dijalog više baca na one očajne koverzacije u našim sapunicama nego u pravi zavodnički razgovor. Onda dio koji me je najviše smetao, a to je veza Marka i inspektora Dolana. Meni je taj dio najnevjerljiviji od svih ovih neuvjerljivijih koji se protežu tu i tamo kroz roman. Način na koji je Mark jednom pomogao Dolanu (objašnjenje na str. 127 a mogu samo reći da ima veze sa osnovama foreznike, koje policija zna i bez da im to neki tamo pisac objašnjava) u jednom slučaju ne bi osmislilo ni 8-godišnje dijete, pa mu zbog toga ovaj dopušta kao Poirotu da švrlja po mjestu zločina kao da je ovaj uber rješavalac zločina (što je na početku i bilo tako, no autor vrlo brzo prekida to što je započeo, pa odlazi u nekom drugom pravcu...zašto je tome tako vjerujem da ni on sam ne zna).

Druga bolna negativnost ovog romana je slaba karakterizacija likova. Vjerujem da je barem ona trebala biti mnogo bolja ako se uzme u obzir da u romanu i nema baš mnogo likova (4 glavna i 3 sporedna), te da su karakterizacije u prošle dvije Pasinijeve knjige bile jako loše. Ovako vam dok čitate roman nije stalo ni do glavnih likova, a kamoli do onih sporednih što je priznat ćete najgore za svaku knjigu.
Kako je Mislav i profesor hrvatskog jezika mislio sam da mu se neće potkradati sljedeće greške – ponavljanje nekih riječi koje iritiraju čitatelja (npr. Str. 105 – ''dok mu se slina nakupljala u krajevima usana'', pa str. 111 – ''Oblizao je usnice.'', pa str. 116 – ''oblizao je donju usnicu'', pa str. 121 – ''sjećao se pljuvačke koja je procurila u kutovima usana'', str. 130 ''Dolan pliže gornju usnicu'', str.163 – ''pljuvačku koja mu se nakupila u krajevima usana'' i sl.), te nepotrebno korištenje engleskih upadica (npr. spomenuta riječ redneck na str. 171, koja je mogla biti zamjenjena sa seljačinom) koje imaju i vrlo dostojne zamjenske hrvatske riječi. Sama radnja romana je jako plošna i sa svojim drvenim likovima vrlo brzo umara čitatelja, te niti pokušava biti iole zanimljivijom ili dinamičnijom u nekim svojim 'žešćim' scenama.

Sve u svemu bolje od prošle dvije knjige, no opet je to dosta loše napisano. Splitski pisac bi se trebao malo bolje pozabaviti karakterizaciji i izrčaju, te formiranjem fabule, pa bi tek tada imao svoj dobro napisani roman. Ovako na žalost ne preporučujem ni ovaj roman (bliži trileru nego horor žanru) za vaše čitanje, jer je naposljetku vrlo zamoran i nezanimljiv...

00:22 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 11.04.2010.

Nightmare At Noon (1988)

Košmar u Podne (1988)

Photobucket

Produkcija: Omega Entertainment
Redatelj: Nico Mastorakis
Scenarij: Nico Mastorakis i Kirk Ellis
Skladatelj: Hans Zimmer
Producent: Isabelle Mastorakis

Film je imao video premijeru 28. rujna, 1988 godine
Trajanje: 96 minuta
Foršpan filma...
Nagrade:
1988 godina – osvojio nagradu za najbolje spec. efekte na filmskom festivalu Fantafestival

Uloge:
Wings Hauser (Ken Griffiths).....................Bo Hopkins (Reilly)
George Kennedy (šerif Hanks)...................Kimberly Beck (Cheri Griffiths)
Brion James (Albino šef)............................Kimberly Ross (Julia)



SADRŽAJ:
'' – Pripadnici jedne tajne organizacije zatruju zalihe pitke vode oko jednog malenog gradića u području znanom kao Canyonlands i sve stanovnike koji su pili zagađenu tekućinu pretvore u bezumne ubojice.
Usred sveg tog ludila, kaosa i krvoprolića nađu se i kukavički odvjetnik Ken Griffiths (Hauser), njegova žena Cheri (Beck) i autostoper i bivši policajac (Hopkins), te udružuju snage sa lokalnim šerifom Hanksom (Kennedy) uz čiju pomoć nastoje preživjeti tešku situaciju u kojoj su se našli.''


Photobucket

RECENZIJA:
Netko mi je jednom rekao da ja ne volim gledati ŽNJ filmove, jer vrlo rijetko takve filmove recenziram. To je donekle i istina. Većina ŽNJ filmova je teško sranje i nisu zaslužili da ih se gleda i da sam gledatelj gubi dragocjene minute svog života gledajući te gluposti.
Ja si ipak tu i tamo dam oduška i pogledam pokoji primjerak za koji mislim da je vrijedan moje pažnje. U takvu skupinu filmova spada i današnji film.Ok, pa krenimo onda...:


Što valja kod filma:
- ovo je film o zaraženima
- glumačka postava (Kennedy, James, Hopkins i Hauser)
- pokoja jako dobra scena
- zabavan je na svoj specifičan način (kad se počnu pojavljivati sulude scene i dijalozi smijete se a ne dosađujete i ne vrtite očima)
- kaskaderske scene i montaža tih scena
- likovi su čisti klišej žanra
- tuče između likova na TROMA način
- scena sa zaraženom majkom i njenom maloljetnom kćeri
- ovdje se ponekad i vidi da se oružje puni
- idealan film za ljubitelje Stevena Segala


Što ne valja kod filma:
- scenarij i logika
- većina scena u filmu, te tu i tamo slabije montirani djelovi
- gluma (ističe se Hauser, kojem u ovom filmu slabo ide glumljenje očaja i plakanja) i režija
- zaraženi se minimalno pojavljuju u filmu
- slabija kopija Romerovih ''The Crazies'' (1973) i još slabiji rimjek filma "Mutant" (1984)
- zvučni efekti očajno tempirani (primjer - scena sa lancima i zvuk pištolja koji ispaljuje zaražene kapsule)
- glavni negativac pati od manjka karakterizacije
- oružje koje šerif daje preživjelima mi se ne čini baš kao osnovno naoružanje koje imaju policajci u tom malom mjestašcu
- redatelj je previše gledao westerne i akcijske filmove, te si dopustio da neki njegovi najdraži filmovi utječu na njegov rad i odlučivanje (recimo scena gdje se ganjaju dva helića)

Photobucket

Završna riječ:
Ovo je jedan od onih filmova koji imaju nedarovitog redatelja i jako loš scenarij, no ujedno takvi filmovim imaju par odličnih scena, te iznimno dobru i respektabilnu glumačku postavu. Da. Ovo je vrsta filma da je tako loš da je dobar i ujedno je jedan od boljih skoro trashoidnih filmova za gledanje sa ekipom

Pošto ga recenziram rekli bi da je film čisti horor, no on to nije. Ovo je više akcioni film sa slabijim horor elementima. Kao takav jedva da se i može smatrati hororom. No, taj dojam gledatelju stvara najviše užasno napisan scenarij (kako scene tako i smiješni dijalozi) i traljava režija. Evo i par najočitijih primjera koje sam primjetio:

Scenarističke i redateljske bedastoče:
14 minuta – tip poludi (liči na Charlesa Mansona) i zabije konobarici nož u ruku, a Hopkins to prokomentira sljedećom izjavom: ''- Izgleda da je odrezak bio malo tvrd.''
23 minuta – kad prilikom odlaska iz grada krepa kamp prikolici motor (prije toga negativac Brion James je okružio grad EMP poljem ?? tako da izolira bijeg iz grada) Hauseru i njegovoj ljupkoj ženici on mrtvo hladno ostavlja otključanu prikolicu i uzima pumpericu SPAS-12 te se sa ženom vraća prema gradiću; putem sretne neke ljude koji mu stanu i povezu ga bez obzira što ima sačmarku u ruci (da ne govorim kako je razgovor tekao kao u nekom najgorem studenskom trash filmiću, koji uopće nema scenarij)
25 minuta – tip koji je poludio (scena...) u 14 minuti i dalje divlja, te ukradenim policijskim autom ubije ženu i nakon što sačmarkom digne u zrak masu auta, policajci i dalje ne žele pucati u njega niti da ga rane (bez obzira što je tip otac od jednog policajca)
27 minuta – na početku filma loši momci izrešetaju nekog priju i bace ga u zajedno sa kamionetom u rijeku; taj isti tip se spominje kao da je ubijen prije nekoliko dana iako gledatelj ima osjećaj da se to dogodilo prošle noći
34 minuta – Hopkins raznese još jednog zaraženog SPAS-12 sačmaricom a ovaj umjesto da odleti unazad, strese se i padne kao da glumi u nekom Monty Python skeču
35 minuta – (legendarni biser) netom minutu prije Kennedy je dobio šipkom po tikvi, te ga onesviještenog pronalaze Bo i Wings, pa kad ga Hauser dirne po leđima ovaj se odmah pridigne (detalj koji mnogima neće smetati ali mene jednostavno iritira)
38 minuta – dolazi doktor (jedan od neuvjerljivijih filmskih doktora koje sam imao prilike vidjeti... baš znaš po njegovom ponašanju da je tip glumac koji nosi bijelu kutu i glumi doktora) koji treba dati omamljivo sredstvo Hauserovoj ženi koja se tijekom filma zarazila, te je tako jača od jednog čovjeka (jedva su je i dvojica smirila), no Hauser ipak ostavlja doktora samog i kaže mu: ''- Budi oprezan''...naravno žena ubije boga u doktoru (još nenormalnija scena)
40 minuta – saobraćajka; scena koja nema veze sa radnjom nego služi samo kao prikaz pirotehnike i efekata; odlična je zbog toga jer vidimo jednu od ljepših scena uzleta automobila nakon saobraćajke u slow motionu, a loša jer je iako automobil samo poleti u zrak događa se ogromna eksplozija (loše vremenski proračunata, jer se vidi eksplozija prije nego je auto udario i uzletio) iako za to nije bilo nikakvog razloga
47 minuta – Hopkins pogađa zaraženog motoristu te se ovaj zabija u zadnji dio auta, te uz ogromnu i nepotrebnu eksploziju (opet!!) leti zrakom (taj let je odlično snimljen...još od Mad Maxa mi nije let motorista nije tako lijepo izgledao)

Photobucket

Ima još takvih stvari...a ovo su bile samo one naj.

Gluma je trivijalna i tipična za ovakvu vrst filma (no ova glumačka ekipa to simpatično odrađuje), no najčudnije kod filma je to da Brion James u filmu nije rekao niti jednu riječ (ovo je već drugi film gdje glumi albina), te da film iz početnog ZF ugođaja odlazi u horor vode, te se iz njih prebacuje u veću brzinu gdje akcija preuzima stvar, da bi se u zadnjih 15-tak minuta film pretvorio u neki čudni miks ''Blue Thunder'' (1983), gdje se dva helića ganjaju i previše vremena da bi uslijedila još jedna velika eksplozija (zašto svaki put kad policijski helić ispali raketu pogodi automobil, a on se sam nalazi u nekoj pripizdini gdje nema ni žive duše? Odakle ta dva tri auta?) i westerna gdje coltove i winchersterke zamjenjuju uziji i glockovi.

Mogu reći da sam jako uživao u ovom filmu (kao neka duža verzija jedne od slabijih epizoda ''Dosjea X'') i sigurno će opet jednom doći na red, jer ovakve trash ŽNJ filmove uvijek volim pogledati (gluma, greške, tučnjave, nepotrebne scene, razgovori...nenadjebivo), pa iako je ovo ipak film o zaraženima gdje zaraženi ne igraju veliku ulogu niti se baš mnogo pojavljuju.
Ovo je definitivno film za pogledati sa ekipom...

p.s. – za one koji vole ozbiljnije i žešće stvari a žele gledati u boljem svjetlu glumački par Hoskins-Hauser onda preporučam bolji i efektivniji ''Night Shadows“ aka ''Mutant'' (1984) gdje je i radnja skoro pa slična


THE SCENA:
50 Minuta - Nakon kaubojske pucnjave gdje neki zaraženi kauboj puca na naše vrle junake (4 ili 5 puta je sa velike udaljenosti pogodio u isto mjesto), a onda se događa legendarni razgovor:

Ken Griffiths: ''- Izgleda da je tamo jebeni O. K. Koral.''
šerif Hanks: ''- Je. Samo ja nisam Wyatt Earp, a ti svakako nisi Doc Holliday.''

Photobucket

- scena kad majka trči za svojom curicom od kojih 7-8 godina sa kuhinjskim nožem je stvarno jeziva

03:41 • Komentari ( 3 ) • Print#

utorak, 06.04.2010.

Scourge (2008)

Unutrašnje Zlo (2008)

Photobucket

Produkcija: PHD Productions
Redatelj i scenarist: Jonas Quastel

Uloge:
Robyn Ledoux...............Jesse Jarrett
Nic Rhind.......................Scott Miller
Russell Ferrier...............šerif Durst
Jason Harder.................zamjenik šerifa Sam


Film je izašao u kina 31. Siječnja, 2008 godine
Trajanje: 92 minute
Budžet: oko 1, 5 milijuna $
Forpšan filma...
Nagrade:
2008 godina – osvojio nagradu Leo za najbolje vizualne efekte i zaradi dvije nominacije iste angrade u kategoriji najboljeg redatelja i najbolje muzičke partiture (Peter Allen)

Photobucket

SADRŽAJ:
'' – Nakon što u jednom malom kanadskom gradiću izgori mjesna crkva iz njenog podruma, nakon što je bio mnogo godina zarobljen, bježi jedna vrsta parazita znana kao Bič. Dok ta drevna pošast traži prikladno tijelo u kojem bi započeo svoje razmnožavanje na putu mu stoja samo dvoje mladih i odlučnih ljudi Scott i Jesse, koji jedini znaju što čeka čovječanstvo ako pakleni plan parazita uspije. No, hoće li njihova upornost i želja za uništenjem opakog protivnika biti dovoljna da ostvare svoj naum ili će zlo biće na kraju izvojevati slatku pobijedu?''

Photobucket

RECENZIJA:
- Nakon dugo vremena došao mi je na red još jedan film o parazitu koji za domaćine koristi ljude. Moram reći da mi je ta vrsta podžanra SF-a jako draga i par filmova takve tematike zauzimaju visoko mjesto u mojoj listi najboljih ZF filmova svih vremena. No, da ne duljim idemo po redosljedu:

Što valja kod filma:
- većina efekata sa ljudima i parazitom više izgledaju dosta dobro, ako gledamo da je ovo mali niskobudžetni film
- sekvence iz prošlosti
- pripadnik filmova o parazitima
- drugi dio filma tj. zadnjih 40 minuta
- ovo nije proizvod SyFy Channela (bivši Sci-Fi Channel)


Što ne valja kod filma:
- scenarij s mnogo rupa i mnogo dijaloga u prvih 45 minuta
- filmu fali originalnost
- prvih 45 minuta filma
- efekti eksplozija
- karakterizacija parazita i gl. likova trebala biti bolja
- kopiranje drugih uspiješnijih filmova na tu temu

Photobucket

Završna riječ:
- Naravno da sam uzeo u obzir da je ovdje riječ o niskobudžetnom film, no nedopustivo je da film pati u scenarističkom djelu, da nema smislenije dijaloge i da neke scene nisu bolje osmišljene i odrađene. Kako sam rekao efekti su za ovakvu vrst filma na zavidnoj razini (eto jedino vatra izgleda umjetno). Gluma je razmjerna efektima, tako da ćete ipak u neku ruku biti zadovoljni. Što se tiče scenarija, pa scenarist (ujedno i redatelj) Jonas Quastel (režirao ''Sasquatch'' iz 2002 godine) je napravio jako loš posao (da scenarij je prepun rupa), jer mu dijalozi izgledaju smiješnio, a ponašanje likova nerazumljivo i nerealno (recimo taj početni odnos glavnih junaka ili ponašanje parazita, a takvih stvari je film prepun i stvarno ovakvih primjera ima mnogo da bih se sada dao u neko veće nabrajanje). Najviše me je smetalo što ta karakterizacija parazita nije napravljena s više duše nego je sve ugurano i iskopirano od drugih filmova (prvi film koji mi je pao na pamet je odlični ''The Hidden'' sa Kyle MacLachlanom zbog parazita i načina na koji koristi domaćina, pa onda ''Slither'' jer parazit u domaćinu ogladni...i tako dalje itd).

Ono što me je najviše iznenadilo da film postaje bolji i sigurniji tamo negdje od 45 minute. Do te famozne 45 je sve nekako trashoidno i ofrlje napravljeno (naravno sa tu i tamo kojom korektnom scenom), a onda se događa preokret koji sam rijetko vidio u drugim filmovima novije proizvodnje. Likovi su dostupniji i prijazniji, scene bolje (većinom obojane akcijom tj. borbom protiv parazita) a bogme i dijalozi poboljšani, čak je gluma za stepenicu bolja.

Photobucket

Za kraj bih rekao da ovo nije nikakvo remek djelo ili film koji će vas nećim originalnim iznenaditi. Istina je i to da neće upasti u onu grupu Sci-Fi filmova koje s vremena na vrijeme pogledate u udobnosti vašeg naslonjača. Ovo je mali filmić uz kojeg ćete provesti solidnih 90 minuta, a sad hoćete li se uspijeti zabaviti ili ne ostaje na vama (ovo je tip filma koji neće svi voljeti, ali i kojeg neće svi tako gorko mrziti)....ja znam da ovaj film mogu slobodno staviti rame uz rame sa ''Decoys'' (2004), pa iako je spomenuti film malo bolji u segmentu spec. efekata. Meni samome je bio bezbrižna razbibriga s tim da je najveći krivac što sam se odlučio an gledanje bio upravo foršpan koji je obećavao...

04:33 • Komentari ( 0 ) • Print#

petak, 02.04.2010.

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac Gromova (2010)

Photobucket

Produkcija: Fox 2000 Pictures / 1492 Pictures / Imprint Entertainment / Sunswept Entertainment / TCF Vancouver Productions
Redatelj: Chris Columbus
Scenarij: Craig Titley
Prema istoimenoj knjizi Ricka Riordana


Uloge:
Logan Lerman (Percy Jackson).............................Brandon T. Jackson (Grover Underwood)
Alexandra Daddario (Annabeth)..............................Jake Abel (Luke)
Pierce Brosnan (Gosp. Brunner / Chiron)..............Kevin McKidd (Posejdon)
Uma Thurman (Meduza)........................................Sean Bean (Zeus)


Film je izašao u kina 12. veljače, 2010 godine
Trajanje: 118 minuta
Budžet: 95 milijuna $
Svjetska zarada: 216 304 13$ (od toga samo 86 106 485$ u SAD-u)
Japanska stranica filma sa odličnim foršpanom
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Dječak Percy Jackson otkriva da je polubog, sin grčkog boga Posejdona. Zajedno s prijateljicom Annabeth Chase, polubožicom, i Groverom Underwoodom, satirom, pokušava spasiti svoju majku, vratiti Zeusu munju koju su mu ukrali i spriječiti rat među bogovima..."

Photobucket

RECENZIJA:
- Evo još jednog fantastičnog filma za djecu, koji je također na tragu Harry Pottera (teško da se ne stekne drugačiji dojam nažalost). No, za razliku od Potter serijala u kojem vedre i oblače magija i čarobnjaci radnja ovog filma bavi se grčkom mitologijom. Ja sam uvijek bio za tu vrst mitologije, no koliko je stvarno dobrih i loših stvari film isporučio pogledajmo u sljedećim kratkim crtama:


Što valja kod filma:
- grčka mitologija
- Kevin McKidd kao Posejdon
- zabavno za mlađe gledatelje
- pojava poznatih glumaca (Brosnan, Thurman, Bean...)
- pojava Minotaura i Hidre


Što ne valja kod filma:
- labav scenarij i sama radnja
- film ne prati neke detalje knjige (u knjizi su junaci 12-godišnjaci ovdje imaju oko 17 godina, boja kose gl. junakinje i sl.)
- neki specijalni efekti očajno napravljeni (Meduzina kosa)
- gluma Ume Thurman i nezainteresiranost većine poznatih glumaca koji se pojavljuju u filmu (Bean, Brosnan...)
- režija ponegdje nesigurna
- početak filma prebrz
- film pati od tinejžđersko-američkog humora koji nije uvijek smiješan iako to pokušava biti
- nije bolji od filmova o Harry Potteru

Photobucket

Završna riječ:
- Moram reći da još nisam čitao samu knjigu pa usporedbe nje i filma neće biti, no svakako ću to nadoknaditi jednom kad ju budem recenzirao.
Film uspijeva poprilično solidno dočarati grčku mitologiju čiji su protagonisti uspijeli preživjeti i prilagoditi se modernom svijetu, no također Columbusov film pati od nekih malih boljki koje iskusniji filmofili vrlo brzo primjete. Recimo odmah se primjeti da je početak ipak prebrz i da nas vrlo skoro pa odmah baca u sam centar zbivanja ne upoznavši nas mnogo sa glavnim likovima. Ili očajno napravljeni specijalni efekti u nekim djelovima kao što je recimo Meduzina kosa od zmija, koja je tako vidljivo loše kompjuterski urađena da se čudim redatelju kako to nije svojim autoritetom uspio spriječiti ili barem malo poboljšati.

Druga lošija stvar filma je užasno preglumljivanje Ume Thurman (njena najgora gluma odmah iza one u filmu "Batman & Robin", 1997), ali slabije glumačke prezentacije poznatih glumačkih imena. Eto jedino mi se dopao Kevin McKidd, koji je svojom ulogom Posjedona barem malo popravio lošiji dojam svojih kolega.
Mladi glavni glumci fino obavljaju svoj posao, te bih istaknuo ispred svih slatku Alexandru Daddario koja glumi demiboginju Annabeth. Specijalni efekti unatoč svojim manjkavostima i nedostacima imaju svojih svijetlih momenata, te ih se može sveukupno okarakterizirati prolaznima.

Redatelj Chris Columbus nije napravio sjajan posao kao što je to odradio u dvama filmovima o Harryju Potteru ("Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002) i "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", 2001), no svakako je snimio pravi bajkoviti film za djecu i tinejđere uz koji će dotični provesti ugodnih dva sata (sigurno većina njih nisu cijepidlake poput mene hehehe). Da je film gl. junacima dao godine koje imaju u knjizi mislim da bi on čak i bolje izgledao, ovako on sam spada negdje između uvijek oku ugodnog serijala o Harry Potteru i bezkrvnih "The Chronicles of Narnia". Ne brinite se ovaj film je ipak mnogo mnogo bolji od loših "The Seeker: The Dark Is Rising" (2007) i "Eragon" (2006).
A ponadao sam se da bi film mogao biti približno dobar kao odlični "The Spiderwick Chronicles" (2008) ili "Stardust" (2007), no na našu žalost Percy Jackson i njegovi Olimpijci nemaju šarm potonja dva filma. Ipak, ovo je pravi kino film kod kojeg date mozak na pašu i uživate u pokretnim sličicama u kojima su junaci (gl. junak Percy je neka izmjenjena mješavina Supermana i Magneta) ipak na svoju ruku dovoljno simpatični da ne kažete da je film nusprodukt. Što se mene tiče proveo sam dobrih i sasvim ugodnih 118 minuta, no da će kod mene upasti u listu naj fantasy filmova koje sam gledao...neće.


THE SCENA:
Photobucket

- Pojava Minotaura
- Pojava Hidre

23:23 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.