četvrtak, 28.01.2010.

Book of Eli (2010)

Knjiga Iskupljenja (2010)

Photobucket

Produkcija: Alcon Entertainment / Silver Pictures
Redatelj: Albert Hughes i Allen Hughes
Scenarij: Gary Whitta

Uloge:
Denzel Washington (Eli).....................Gary Oldman (Carnegie)
Mila Kunis (Solara)..............................Ray Stevenson (Redridge)
Jennifer Beals (Claudia)......................Tom Waits (Inženjer)
Frances de la Tour (Martha)................Michael Gambon (George)


Film je izašao u kino 15. siječnja, 2010 godine
Trajanje: 118 minuta
Budžet: oko 80 milijuna $
Zarada: 38 437 553 $ (za sada u SAD-u; u 3111 kina)
Službena stranica filma...
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Radnja filma odvija se u post-apokaliptičnom svijetu u kojem usamljeni ratnik (Denzel Washington) putuje razorenom Amerikom kako bi sačuvao svetu knjigu koja skriva tajnu spasa čovječanstva. Međutim, odmetnik (Gary Oldman) iz malog gradića ima vlastite planove i na sve moguće načine pokušava se domoći knjige, kako bi ostvario svoje želje o moći…"

Photobucket

RECENZIJA:
- "Book of Eli" će ostati prvi film koji sam gledao u CineStaru Šibenik i mogu reći da nisam bolji film odabrao za gledanje (uvijerljivo je pobijedio "Avatar"). Netko je jednom rekao da je ovakva radnja već viđena i da nije ništa nova...i to je sveta istina, ali zar trebamo tako oštro suditi o post-apokaliptičnim filmovima?
Činjenica je ta da glavna radnja jest uvijek ista, no još je važnije da takvi filmovi moraju prikazati preživljavanje preživjelih na najbolji mogući način jer samo tako mogu zaintrigirati gledatelja.

Po meni ovom filmu je to uspijelo tako dobro da on sam već na početku ove naše godine upada među najbolje filmove u 2010 godini. Sajno zar ne?
Za sve su zaslužni najviše sami redatelji braća Hughes (odlični "Dead Presidents" (1995) i poznatiji no isto tako slabiji, ali i dalje zanimljiv film "From Hell", 2001) koji su svojim stilom i nadasve sigurnom režijom zaokružili sve ono najbolje u filmu. Dakako pomogao im je i odlično napisani scenarij (manje u dijalozima, a više u vizualnom smislu dočaravanja filma) scenarista novaka Garyja Whittae (već radi na scenarijima filmova "Akira" i superherojskom "The Defenders", koji je baziran na Marvelovim junacima). Spomenut ću i da je fotografija/kamera također sjajna, no to nije niti za čuditi u filmovima braće Hughes (pogledajte samo "Iz Pakla" ako niste već i sve će vam biti jasno).

Photobucket

Iako je redateljski dvojac perfektno posložio svaki djelić filma (radnja, tehnlogija, CGI, akcijske scene...) film ne bi bio tako odličan da nema odličnu glumačku postavu:
Denzel Washington je bio jako dobar izbor za ulogu usamljenika Elija, jer svojim glumačkim umijećem i talentom brzo dopušta da ga gledatelj simpatizira, pa tako po mome osobnom mišljenju daje svoju treću najbolju ulogu u karijeri (prva je bila uloga Nicka Stylesa u "Ricochet" (1991) , a druga još bolja i njegova najbolja "Training Day" (2001) gdje je glumio pokvarenog drota Alonza). Još je bolje to što sve borbe odrađuje sam (trenirao ga je učenik Bruce Leeja Dan Inosanto) i što su relistički koreografirane bez ikakvih pogrešaka, a da ne govorim kako vizualno izgledaju predivno i brutalno u istom momentu kad fajt krene. Kad Eli krene lete ruke, iznutrice, no sve to ne ulazi u prvi plan koliko samo borilačko umijeće i njegov brzi-precizni način borbe.
Gary Oldman standardno dobar, no isto tako ne i u svojoj najboljoj interpretaciji, dok je mlada Mila Kunis napokon u jednoj pravoj i ozbiljnoj ulozi (ako ovako nastavi karijera joj može samo ići uzbrdo). Dodatni šećer filma je epizodno pojavljivanje Jennifer Beals i Toma Waitsa, te se i Ray Stevenson lijepo uklopio u sam film što mi je izrazito drago, jer je glumac s kvalitetom ("Punisher: War Zone" i "Outpost").

Photobucket

Kako vidimo u filmu sve funkcionira savršeno i bezprijekorno, tako da nije niti čudo da atmosfera i ugođaj filma nisu ništa manje zanemarivi ili uvjerljiviji. Pogotovo bih istaknuo početak filma, koji mnogo govori o samoj radnji, ali i post-apkaliptičnom svijetu i izolaciji koju preživljavaju preživjeli (Eli u svojim samotnim trenutcima).
Ako izuzmemo B-filmove na temu post-apkalipse većina (evo se trenutno ne mogu sjetiti niti jednog) A-filmova se nije baš bavila kanibalizom (naravno uzimam samo one filmove gdje nema mutanata ili 'zaraženih') gdje su kanibali obični ljudi, koje je sila prilika na to natjerala.
Eli tijekom filma naleti čak dva puta na ljude kanibale (drugi susret je pomalo jezovit, tako i smiješan u isti trenutak), a sam odbija postati jedan od njih, pa se radije hrani štakorima i mačkama. Ovo je stvarno bio jako hrabar, ali i pametan dodatak samom filmu. Ovaj film definitivno nabavljam na DVD-u, a vi svi koji ga niste gledali, ali ste voljeli igrati serijal "Fallout" znajte da čete stvarno uživati u Knjizi Iskupljenja, koji je dobar spoj filmova „Pobješnjeli Max II“ (radnja nakon atomskog rata) i „Ja sam Legenda" (junak crnac koji samo želi preživjeti u post-apoklaiptičnom svijetu). Toplo preporučujem.


THE SCENA:

Photobucket

- Kad Eli i Solara naiđu na 'čudan' par staraca Marthu i Georgea i njihova borba sa bandom Garya Oldmana
- svaka borba u kojoj Eli sređuje grupu nasilnika na jako brz i učinkovit način
- početak filma zbog ugođaja i kraj zbog saznanja o samoj knjizi

00:04 • Komentari ( 3 ) • Print#

ponedjeljak, 25.01.2010.

Najbolja DVD izdanja u 2009 godini...

Evo malih preporuka što nabaviti od DVD-a, a izašlo je tijekom prošle godine. Naravno bilo je mnogo dobrih DVD, a još više (u najmanju ruku) govnariskih DVD izdanja.
I zato izdvojit ću samo pet najboljih:


1) My Bloody Valentine (1981) (Special Edition)

Photobucket

DVD sadrži:
• Uncut Version
• Deleted Footage with intros
• Featurette "Bloodlines: An Interactive Horror Film History"
• Featurette "Bloodlust: My Bloody Valentine and the Rise of the Slasher Film"

DVD reklama filma

Zašto je tako poseban:
- napokon imamo pravu verziju filma sa svim onim predivnim specijalnim efektima koji su morali biti izbačeni jer je MPAA zahtijevala oštre mjere cenzure, te tako najbolje scene filma izbacili iz finalne verzije.
Sad nakon 38 godina smo dobili slasher koji sigurno upada među 5 najbolje ikad snimljenih s tim da sa novim scenama (možda i najbolje ikad viđene u nekom slasheru) svaki pravih horor fan može uživati. Postoje dvije opcije: gledati film u originalu tj. sa R predkatom ili sa izbrisanim scenama koje su sada dio filma (isto tako možete gledati i same izbrisane scene odvojeno od filma). Uz sve to dobijate i dva divna dokumentarca. Jednostavnom riječju rećeno ovo je pravi dragulj o DVd-a.



2) Night of the Creeps (1986) Director's Cut

Photobucket

DVD sadrži:
• Birth of the Creeps featurette featuring Dekker talking about the origins of the project
• Cast of the Creeps featurette featuring Jason Lively, Tom Atkins, Steve Marshall, and Jill Whitlow
• Creating the Creeps featurette featuring interviews with SFX creators David B. Miller and Robert Kurtzman
• A special Tom Atkins-centric piece called Tom Atkins: Man of Action
• Escape of the Creeps featurette providing a detailed look at the post-production
• Deleted scenes
• Trivia track
• Fred Dekker solo commentary
• Cast commentary featuring Atkins, Whitlow, Marshall, and Lively
• The original theatrical ending
• And footage from the aforementioned Cast and Crew reunion screening at the Alamo Drafthouse

DVD reklama filma

Zašto je DVD tako poseban:
- zato jer se i ovaj film kao i My Bloody Valentine dugo mučio da bi se napokon pojavio na DVD. Inače tek trebam kupiti ovaj DVD, ali znam i to da baš nema neke posebnosti od sadržaja (ipak izdvajam pojavu originalnog završetka filma i Tom Atkins: Man of Action), no samim time što se pojavio na ovom mediju je veliki korak. Ovo je sigurno jedan od prvih DVD-ova što mislim kupiti ove godine, jer je film odličan (jedino loše kod svega toga je to što DVD ima očajnu naslovnicu.



3) The Gate (1987) Monstruos Special Edition

Photobucket

DVD sadrži:
• Trailer
• Commentary
• Special Effects Featurette
• Retrospective
• More Dorff Than You Can Handle


Zašto je DVD tako poseban:
- Isti slučaj kao i Night of the Creeps, samo što je ovaj film imao više izgleda da izađe na DVD-u. Klasik kojeg bi svaki horor fan trebao imati u svojoj kolekciji, no šteta što sam medij ima siromašnih dodataka. Odličan omot DVD-a (vrlo sličan Monster Squadu).



4) Hardware (1990) (2-Disc Limited Edition)

Photobucket

DVD sadrži:
• Audio Commentary with Director Richard Stanley
• Exclusive Making-Of Documentary Featuring All-New Interviews with Cast and Crew
• ‘Incidents In An Expanding Universe’ – Early Super 8 Version of Hardware
• ‘The Sea of Perdition’ – 2006 Richard Stanley Short Film
• ‘Rites of Passage’ – Early Richard Stanley Short Film
• Richard Stanley on Hardware 2
• Theatrical Trailer
• Deleted, Extended & Behind-the-Scenes Footage

DVD reklama filma

Zašto je DVD tako poseban:
- Ovo je jedan od najboljih SF filmova iz 90-tih, ali jako nepoznat i podcijenjivan. Odlično je što je ovo remasterirana verzija i što ćemo imati prilike vidjeti kako se film snimao. Iskreno sam se začudio da je ovakvo izdanje izašlo na DVd-u, ali neka...ovo je još jedan film više koji ću morati nabaviti dok kraja ove godine.



5) Blade Collection: 4 Film Favorites - Horror Classics Collection (Bram Stoker's Dracula / Mary Shelley's Frankenstein / Wolf) - Jason Slasher Collection

Photobucket

Zašto ova DVD kolekcija:
- svi znamo filmove tako da o njima ne moram ništa govoriti. Sva tri DVD-a su izašla prošle godine i koji god uzmete od ova tri priložena vjerujem ne samo da ćete ih dobiti za dobru cijenu, nego ćete upotpuniti svoju kolekciju. Ja osobno ću nabaviti sva tri DVD-a, a pogotovo se ložim na Jason Slasher Collection.
Koliko vidim posebnih dodataka baš i nemaju, ali k vragu zar ćemo poklonjenom konju gledati u zube?

11:57 • Komentari ( 1 ) • Print#

petak, 22.01.2010.

Mutants (2009)

Mutanti (2009)

Photobucket

Produkcija: Sombrero Productions / Région Picardie / CNC / Cofinova 4 / Canal+ / CinéCinéma / TPS Star
Redatelj: David Morlet
Scenarij: Louis-Paul Desanges i David Morlet

Uloge:
Hélčne de Fougerolles (Sonia)...............Francis Renaud (Marco)
Dida Diafat (Virgile).................................Marie-Sohna Conde (Perez)
Nicolas Briançon (Franck).....................Luz Mandon (Dany)


Film je izašao u kina 06. svibnja, 2009 godine
Trajanje: 95 minuta
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Par mladih ljubavnika nađe se usred virusne pandemije koja se vrlo brzo raširi čitavom Francuskom. Virus ljude pretvara u krvožedne mutante željne ljudskog mesa, a Sonia i Marco bježe pred gradskim kaosom, te se vozilom Hitne pomoći prebacuju do napuštene vojne zgrade zvane NOAH u brdovitom području.
Iako, daleko od zaraženih Sonia ima problem, jer Marco ima zaraženu krv i polagano se pretvara u jednog od mutanata. Sama Sonia je bila ugrižena, no izgleda da je njeno tijelo otporno na virus, te je tako i nada za cijelo čovječanstvo, jer u toj njenoj otpornosti leži riješenje za suzbijanje i lječenje opakog virusa.
Marco je u zadnjem stadiju pretvaranja u čudovište, a okolna brda su preplavljena mutantima i samo je pitanje vremena kad će provaliti u zgradu...a još kad se pojave drugi preživjeli i nezaraženi problemi za našu heroinu postaju još gori, jer njihovo je ponašanje sve samo ne prijateljsko..."


Photobucket

RECENZIJA:
- Mislim da filmovi o zaraženima nisu bili nikad popularniji u ovih par godina (28 Days/Weeks Later, REC...), pa tako svake godine imamo po par novih naslova. Prošla je godina bila također dosta dobra.
Imali smo razvikani "Carriers", od kojeg je po mome sudu današnji film mnogo bolji.
Dakako oba se filma razlikuju po radnji tj. ovdje imamo radnju baziranu na zaraženima koji mutiraju i napadaju normalne/nezaražene dok se američki film više bazira na tome da je sam virus najveća prijetnja ljudima i to na način ala "Outbreak" (1995) ili "Variola Vera" (1982).

Već smo ponavljali da Francuzi već par godina konstantno proizvode jako dobre horor filmove sa naglašenom relanom slikom grafičkog nasilja i ogavnih scena.
Iako, se vidi da je film ograničen vrlo malim budžetom njegova kvaliteta nije upitna. Sam film se da opisati kao mješavina filmova "28 Days/Weeks Later" i "Mutant Chronicles" (2008) i to najviše zbog izgleda zaraženih (također liče pomalo na Crawlere iz Marshalovog "The Descenta"), ali i sama radnja jako baca na "28 Days..." s tim da je radnja iz Engleske prebačena u Francusku. Početak filma je odlično napravljen s tim da kamera vodi glavnu riječ (fin kut snimanja, ali i fotografija francuskog pejzaža prekrivenog snijegom) i način na koji je snimljen može se shvatiti kao mali intermezzo između "28 Days Later" (2007) (nemojte zaboraviti da kraj filma završava u Francuskoj) i ako se ikad snimi "28 Months Later".

Photobucket

Glumica Hélčne de Fougerolles kao Sonia je uvjerljiva i vrlo brzo uđe gledatelju pod kožu. Glumac Francis Renaud kao Marco je ostvario finu karakterizaciju lika tj. njegovo polagano pretvaranje u mutanta, no kod mene ipak neće ostati dugo u pamćenju. Ostali glumci su solidni, no scenarij im nije dao mnogo prostora da se iskažu.
Specijalni efekti i šminka su odlični (film ima 4-5 predivnih krvavih scena - kad ženu zgazi auto ili kad metak pogodi tipa u glavu ili obračun kad meci pršte i pogađaju).
Sam film nema loših strana osim što je sadržajno trebao biti konkretniji (kraj je nekako ubrzan nasuprot sporijem početku) i žešći kako u akcijskim tako i jezovitim scenama (recimo na način koji smo vidjeli u filmu Dannyja Boylea ili u REC-u), te mu je scenarij trebao biti bogatiji u dijalozima.
Kad se sve zbroji mogu reći da sam uživao u gledanju ovog filma (virus, kvazi zombiji, snijeg i hladnoća, par glumaca i depresivna atmosfera...sve lijepo pogođeno za ovakvu vrst filma), koji sigurno spada među najbolje filmove iz 2009 godine, ali i najbolje uratke iz podžanra filmova o zaraženima. Toplo preporučam gledanje ovog francuskog hororca...

p.s. - skoro zaboravih nemojte miješati ovaj film sa "Mutants" (2008) u kojem gl. ulogu igra Michael Ironside.


THE SCENA:
- automobil gazi ženu - je jedna od najboljih saobraćajnih nesreća koje sam vidio

Photobucket

22:39 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 17.01.2010.

Najboljih 20 filmova u 2009 godini...

The Best Films in 2009...


20) Underworld 3: Rise of the Lycans (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Michael Sheen kao Lucian se vratio (definitivno naj ime serijala) i to u glavnoj ulozi (napokon), a od sva tri dijela ovaj mi nekako čini najboljim zbog priče koja mnogo toga objašnjava, ali i ugođaja.
Iskreno, film mi se i svidio i zbog onog elementa vukodlaci versus vampiri, ali bez vatrenog oružja nego samo dobro hladno oružje - sjekire, strele i mačevi. Iako film nije remek djelo zabavan je kao i prva dijela, a ne moram niti spominjati da je glumačka ekipa i dalje na svom jako dobrom nivou.



19) My Bloody Valentine 3-D (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Odmah ću reći da ovaj i original imaju dosta zajedničkog, ali i različitog s tim da mi je oriđiđi i dalje mnogo bolji film. Svjedno ovaj slasher ipak smatram ipak uspijelim (ali i dalje ne i jednim od najboljih) rimejkova.
Najvažnije je to što film ima sve one segmente koje slasher treba imati i dao sam mu veliku prednost pred isto tako solidnim, ali i lošijim "Friday the 13th" (2009). Jedino žalim što ovaj film nisam gledao u kinu.



18) Alien Trespass (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zabavan, retro i što je najvažnije velika posveta Sci-Fi filmovima iz zlatne ere 50-tih. Neki će reći da je film pomalo i trashi, ali svejedno mi je bio zabavan. Odlična glumačka ekipa i suludo zamišljen vanzemaljac koji sije teror po malom gradiću. Tko ga nije gledao preporučujem da to što prije učini...



17) Hulk Vs. (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- uz "Superman/Batman: Public Enemies" (2009) najbolji crtić ove godine, ali sam ipak malu prednost dao zelenom čudovištu. Priča nije nešto novo, no sam crtić nam daje dobru animaciju (misli se na crtež) i pregršt nemilosrdnih borbi (pogotovo kad Hulk obriše pod sa Thorom, bogom groma) od kojih je svaka marvelovski epska. Stavio sam ga na listu ne zbog toga što obožavam Hulka i Thora, te Wolverina nego zato jer je film stvarno dobro ispao, a i gledalo se na sporedne likove Marvel svemira...



16) Pandorum (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- ovo je dobar ZF film sa par omanjih mana, no sve u svemu dobro snimljen. Ugođaj je odličan, glumačka ekipa jako dobra i što je najvažnije negativci su također zanimljivi. A ako kažem da je ovo "The Descent" u svemiru mislim da bi svima koji su gledali dotični film trebalo biti dovoljno da znaju što mogu očekivati u ovom filmu.



15) Terminator Salvation (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- uspiješan film, ali i po meni najslabiji od sva četiri dijela i to ne zato što nema Arnija. Nekako mi je priča sva neuvijerljiva, no zato su tu i dalje efekti, terminatori odlični. Dobili smo neke nove i jako zanimljive likove (Sam Worthington) i zbog toga je ovaj film toliko na dobitku. Sve u svemu kad se zbroji i oduzme dobili smo jedan dosta dobar film, koji na žalost neće svima biti po guštu. Za mene je 15-ti naj film.



14) 9 (2009)

Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- koliko vidim prošao je nezapaženo, no svakako spada u najbolje SF filmove iz prošle godine unatoč tome što zadnjih 20-tak minuta filma nije po jačini adekvatan odličnom početku. Film ima intrigantnu i veoma zanimljivu priču.
Iako, nije baš za mlađe uzraste svakako film koji zavrijeđuje da bude gledan i od probirljive ZF publike. A također mislim da će se svidjeti i obožavateljima Matrix serijala...



13) The Last House on the Left (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- najbolji rimejk ove godine, pa iako je dosta ublažen gledajući original film svakako ima svojih jedva gledljivih odličnih trenutaka. Glumačka postava i sam tijek priče jako dobri. Također ovo je jedan od žešćih filmova o osveti.




12) Star Trek (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- nisam neki hard core fan Zvjezdanih Staza tako da znam ko je kada prdnuo u serijalu, no jednostavno obožavam cijeli ST svemir i njihove likove, te su mi mnogo draži od recimo Star Warsa, pa iako sam težim prema akciji i žešćoj pustolovini. Odličan film sa odličnom glumačkom postavom, te jako dobrom pričom. Po meni možda i najbolji od svih filmova koji su snimljeni. K vragu čak su mi i čudovišta u filmu jebeno dobro dizajnirana. Jedva čekam nastavak.



11) Paranormal Activity (2007)

Photobucket

Zašto je na listi:
- iako nije tako zanimljivi kao gornji filmovi ovaj film svakako ima solidnu priču, no zanimljivu atmosferu ala Vještica iz Blaira te daje čovjeka na razmišljanje. I inače ljude uvijek jako privlače filmovi o duhovima, ali gledajući sve one koji su se pojavili prošle godine ovaj je definitivno najbolji. Jedini minus filma ide tome što je u nekim djelovima usporen i što kraj filma čak tri različita kraja što nikad baš nisam volio kod filmova.



10) Mutants (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- jedan od filmova iznenađenja prošle godine je i ovaj francuski hororac rađen na način ala "28Days/Weeks Later" i u toj nakani je više nego uspio, iako nije premašio Boyleov film ovaj uradak ipak ima svoje dobre strane i scene, a također i efekte. Glumci više nego dobri.



09) Moon (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- definitivno jedan od najboljih ZF filmova koje sam gledao u zadnjih par godina. A s tim da cijeli film vuče samo jedan glumac Sam Rockwell (postao moj omiljeni glumac baš zbog ovakvih glumačkih ostvarenja). Neću niti posebno naglašavati da ovakva vrst filma ima odličnu i zanimljivu priču.



08) Drag me to Hell (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Sam Raimi se vratio ljudi i to kakvim filmom. Ovo je pravi retro hororac i prava poslastica za ljubitelje horor filmova nastalih u 80-tima. Što je najvažnije ne samo da gledatelj uživa u filmu, nego se film ne oslanja puno na CGI efekte nego na istinsku jezu i atmosferu. Također i glumačka postava ja jako dobra.



07) Zombieland (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zato jer je ovo jedan odličan zombi film sa odličnom glumačkom postavom koju predvodi Woody Harrelson. FIlm ima svega odličnih scena, dijaloga i nikad ne postaje dosadan, a što je najvažnije humor u filmu nija isforsiran. Zombieland se diči i odličnom uvodnom špicom...



06) Quarantine (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Iako, nije na mene imao djelovanje kao original "[REC]" (2007) ovo je zasigurno jedan od najbolje snimljenih rimejkova, ali po meni ipak prebrzo (samo kojih 6-7 mjeseci nakon što je original završio svoj pohod po kinima). Film nije toliko atmosferičan i jeziv, ali svejedno dobro mi je sjeo i dok sam ga gledao uživao sam u viđenom. Dodatni plus je taj što u filmu glumi i Rade Šerbedžija, a jedini minus samog filma je taj što je previše osvijetljen bez mnogo mračnih scena.



05) Pontypool (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- evo još jednog malog filma koji ima samo par glumaca, koji odrađuju lavovoski dio posla. Ovo je također jedan od filmova o zaraženima, no gledan iz malo drugačije perspektive (recimo na sličan način koji je to učinio Cloverfield za monster filmove). Priča je fenomenalna, a dijalozi zanimljivi.



04) District 9 (2009)

Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- još jedan kvalitetan znanstveno fantstični film sa nepoznatim glumcima, ali zato glumcima koji znaju i umiju kvalitetno glumiti. Najbolje kod ovog filma je priča, koja uvodi malo osviježenje u SF filmove. Što je nabolje film ima svega pomalo od akcije do odličnih karakterizacija likova. Šteta što i ovaj film nisam gledao u kinu...šmrc



03) Martyrs (2008)

Photobucket

Zašto je na listi:
- najtužniji film i najbolji Europski hororac prošle godine. Odlična priča, gluma i efekti. No, ipak film koji rastuži gledatelja skoro do suza. Ovo je još jedan od primjera da Franuzi rade odlične hororce. Martyrs je film koji zaslužuje da bude u kolekciji svakog pravog ljubitelja žanra.



02) Trick 'r Treat (2008)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zato jer je najbolji horor film iz prošle godine. Također je i drugi najbolji film svih vremena na temu Noći Vještica.
Film se sastoji od par priča koja je svaka na svoj način posebna i odlično obrađena. Glumačka postava fenomenalna, isto tako i svi efekti. No, ipak najbolje kdo svega je to što film nudi sjajnu atmosferu i onaj gotički ugođaj. Kod mene će se ovaj film gledati još mnogo puta.



01) Watchmen (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- bilo je i prije odličnih filmova rađenih prema nekom stripu, ali po meni je ovo najbolji film koji je do sada snimljen. Iako, iskreno imam dosta jako dragih filmova poput recimo Burtonova Batmana, Watchmeni su nešto posebno.
Čak su mi mnogo bolji od odličnog "Sin Citya" (2005).
Na žalost nisam još čitao sam strip, ali kao veliki strip fanatik mogu misliti ako je film ovako dobar kakav je tek njegov stripovni predložak. Film ima sve tip top napravljeno od odlične scenografije, kamere sigurne režije, odličnih dijaloga što odmah znači da je scenarij napisan bez greške, a glumačka postava je također odlično odradila svoj posao (Jackie Earle Haley kao Walter Kovacs / Rorschach je nenadjebiv).
Zack Snyder je napravio prekrasan posao (jedva čekam njegove sljedeće projekte - "Army of Dead" i "Heavy Metal") te se radujem za onaj trenutak kad se uspijem dočepati "Watchmen: The Ultimate Cut" (2009) DVD-a, jer ovaj film je istinsko blago nastalo prošle godine.

19:11 • Komentari ( 3 ) • Print#

petak, 15.01.2010.

Velika nagradna igra - pobjednici...

Photobucket


Volio bih pozdraviti svih 114 ljudi (iz svih dijelova Hrvatske) koji su sudjelovali u ovoj mojoj nagradnoj igri, a pogotovo bih istaknuo ženski dio, koji me je ugodno iznenadio svojim znanjem i poznavanjem našeg omiljenog žanra. Volio bih da sam mogao svakome dati po neki DVD dar, no na moju veliku žalost to naravno nisam u mogućnosti, no to ne znači da u budćnosti neće biti novih igara sa novim nagradama.
Moram spomenuti da je mnogo sudionika palo najviše na pitanjima br. 10, 11 i 15 što sam nekako i očekivao, ali kako sam rekao to su bila trik pitanja i samo je trebalo malo bolje razmisliti o napisanom i sve bi prošlo bez zavrzlama.

Dakle ovo su tri sretnika koji su se svojim znanjem popeli na tron:

1. mjesto - Ivan Biliškov (Jozin), KAŠTEL LUKŠIĆ - gl. nagrada 23 DVD-a

2. mjesto - Ivan Bosnić, SEMELJCI - utješna nagrada 3 DVD-a

3. mjesto - Dalibor Marijanović, OSIJEK - utješna nagrada 1 video igra

05:59 • Komentari ( 3 ) • Print#

četvrtak, 14.01.2010.

Velika nagradna igra - pitanja i odgovori...

Photobucket

Napokon je došao i taj dan, kad je ova velika nagradna igra došla svom kraju, a jedino što nam ostaje da proglasimo tri najsretnija dobitnika. No, za početak vidimo odgovore na postavljena pitanja:



PITANJA I ODGOVORI NAGRADNE IGRE:

1) U ''Poltergeist' (1982 – 88) serijalu, tko je bio prvi od glumačke postave da je umro u pravom životu:

a) Will Sampson
b) Heather O'Rourke
c) Louis "Lou" Perryman
d) Dominique Dunne
c) Julian Beck


ODGOVOR:
- Dominique Dunne koja je glumila Danu je umrla prva i to 1982 godine u 22 godini života (udavio ju ljubomorni dečko)


2) Kako se zove ukleti hotel iz filma ''The Shining'' (1980)?

ODGOVOR:
- Overlook Hotel


3) Nakon što si odsječe šaku motornom pilom u filmu ''Evil Dead II'' (1987) kako glasi naslov knjige koju glavni protagonist Ash stavlja na kantu ispod koje je 'zla ruka'?


ODGOVOR:
- ''A Farewell To Arms'' – Ernest Hemingway


4) Koji je bio prvi horor film koji je ujedno bio i prvi film koji je ženu prikazao u grudnjaku. Godina je 1960-ta:

a) The Little Shop of Horrors
b) Brides of Dracula
c) Peeping Tom
d) 13 Ghosts
e) Psycho


ODGOVOR:
- u filmu "Psycho" Janet Leigh je bila prva žena prikazana u grudnjaku i to na samom početku filma


5) Na koji dan ubojica poznat kao 'The Breather' započinje svoj krvavi pohod u slasher filmu ''Student Bodies'' (1981)?


ODGOVOR:
- na rođendan Jamie Lee Curtis



6) Koje je srednje ime Regan MacNeil iz filma ''The Exorcist'' (1973)?


ODGOVOR:
- Teresa


7) Kako se zove film o vukodlacima u kojem na kraju filma saznajemo da je te noći kad je bio pun mjesec Engleska pobijedila Njemačku sa 5:1?


ODGOVOR:
- film se zove "Dog Soldiers" (2002), a iako se skoro kroz cijeli film spominje ta utakmica, no rezultat se pojavljuje tek na kraju filma; inače tu večer kad su zapravo igrali Gordi Albion i Elf je bila noć punog mjeseca i Englezi su stvarno razomtirali Švabe 5:1 (eto nismo mi jedini dobili po turu s takvom razilom od bahatih Britanaca)



8) Kako se zove ulica u kojoj se pod kućnim brojem 45 nalazi kuća Michaela Myersa u slasher klasiku ''Halloween'' (1978)?


ODGOVOR:
- ime ulice je Lampkin Lane



9) Zbog čega je Daniel Robitaille poznatiji kao The Candyman iz serijala ''The Candyman'' (1992 – 99) bio okrutno unakažen i kažnjen?


ODGOVOR:
- Daniel je bio sin roba koji je bio u ljubavnoj vezi sa Carolinom, kćeri bogatog zemljoposjednika bijelca, koja je na kraju i zatrudnjela, te dobila kćer Isabel



10) Ako se ubroje ''Freddy vs. Jason'' (2003) i rimejk ''Friday the 13th'' u koliko je filmova Jason Voorhees bio glavni negativac?


ODGOVOR:
- u 10 od 12 filmova; u prvom filmu je ubijala njegova majka Pamela Voorhees, a u petom dijelu "Friday the 13th: A New Beginning" (1985) je ubijao ubojica Roy Burns, poludjeli bolničar hitne pomoći koji je uzeo hokejašku masku i oponašao Jasona u ubilačkom pohodu



11) Kako se zove stvorenje koje je stvorio znanstvenik Victor Frankenstein u romanu Mary Shelley, a kojeg svi znaju i po njegovom alternativnom i originalnom naslovu ''Moderni Prometej''?


ODGOVOR:
- stvorenje nema imena i jedini točan odgovor bi bio Frankensteinovo čudovište i koji je najbliži nekoj vrsti imenovanja
- što se tiče one rečenice koju čudovište kaže Victoru Frankensteinu tj. svom stvoritelju "- Adam of your labours." (izdanje Šarenog Dućana na svojoj 99 str. sadrži rečenicu koju govori čudovište:
"- Zapamti da si ti taj koji me je stvorio. Ja bih trebao biti tvoj Adam, ali sam ispao pali anđeo kojem si ti bez razloga odrekao pravo na radost.") iako bi se na prvi pogled reklo da stvor misli na ime on više aludira na sebe metaforičkom smislu



12) Uz Billa Paxtona koji je za sada jedini glumac koji se može pohvaliti da su njegove likove ubili – Terminator, Alien i Predator?


ODGOVOR:
- Lance Henriksen ( u prvom Terminatoru kiborg ga ubija u policijskoj stanici; u Aliensima ga raskomada Kraljica ksenomorfnih organizama, dok ga Predator ubija u prvom AvP filmu)



13) "Not to go on all-Fours; that is the Law. Are we not Men?
Not to eat Flesh or Fish; that is the Law. Are we not Men?
Not to claw Bark of Trees; that is the Law. Are we not Men?
Not to chase other Men; that is the Law. Are we not Men?''


Iz koje poznate znanstveno fantastične novele nam stiže ovaj prekrasan citat?
Za pomoć mogu reći - da je napisana 1896, da je autor Englez i da ga se uz Julesa Verna smatra Ocem Znanstvene Fantastike, te je dotična novela do sada imala tri filmske adaptacije (1933, 77' i 96')


ODGOVOR:
- "Otok Doktora Moreaua" (1896) - George Herbert Wells



14) Jedan od ovih citata je iz filma Johna Carpentera ''The Thing'' (1982):

a) ''- Listen shithead, I don't give a fuck who you really are or what you want with this asshole, because now it's personal, and he's a dead man!''

b) ''- I know you gentlemen have been through a lot, but when you find the time, I'd rather not spend the rest of this winter TIED TO THIS FUCKING COUCH!''

c) ''- Praise *Jesus*? That's fucking pushing it! This shit's about as far from God as shit can get! Either of you ever seen anything like that? You even heard of anything like that? Huh? Me neither... and I watch Animal Planet all the fucking time!''


ODGOVOR:
- rečenica pod b), koju izgovara opravdano uzrujani Garry



15) Koliko je ljudi ubijeno u filmu ''Scream'' (1996) od strane ubojice Ghostfacea:

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7


ODGOVOR:
- točan odgovor je 6 (uz Casey, Stevea, ravnatelja Himbryja, Tatum i kamermana Kennyja ubojice pod maskom Ghostfacea su ubili godinu ranije od radnje u filmu i Maureen Prescott, Sidneyinu majku)



16) ''Bunch of slack-jawed faggots around here. This stuff will make you a god damned sexual Tyrannosaurus, just like me.'' : ovu poznati izjavu mogli smo čuti 1987 godine u kojem znanstveno fantastičnom filmu?


ODGOVOR:
- "Predator" (1987)



17) U znanstveno fantastičnom serijalu ''Star Trek: Voyager'' (1995 -01) Jeri Ryan kao Sedma od Devet (Seven of Nine) se prvi put pojavljuje u kojoj epizodi koje sezone?


ODGOVOR:
- u 69 epizodi četvrte sezone - "Scorpion: Part 2"



18) U filmskom serijalu ''Star Wars'' (1978 – 05) tko je uspio ubiti Dartha Sidiousa, mračnog Lorda Sitha?


ODGOVOR:
- Darth Vader/Anakin Skywalker i to u "SW: The Return of the Jedi" (1983) kad ga je bacio u reaktor Zvijezde Smrti;
Empatojayos Brand ne spada u točan odgovor, jer je gornje pitanje uzimalo u obzir samo serijal filmova Star Wars od 1978 - 2005 godine, pa iako je on bio taj koji je zapečatio sudbinu Dartha Sidiousa



19) Izjava ''Klaatu barada nikto!'' je iz kojeg filma:

a) Army of Darkness (1993)
b) The Day the Earth Stood Still (1951)


ODGOVOR:
- b) je ispravno, a izjava "Clatto Verata Nicto" koja je jako slična gornjoj je iz "Army of Darkness"



20) Na koji će te način ubiti opake kalunovske vanzemaljce u znanstveno fantastičnom klasiku ''Killer Klowns From Outer Space'' (1988)?


ODGOVOR:
- pucati ili probiti im nos



21) Ako su glavni junaci filma Stephen, Peter, Roger i Francine, a jedan od negativaca je Tom Savini, te je sam film snimljen krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća pod redateljskom palicom redatelja čije je jedno od imena Andrew o kojem to filmu govorimo?


ODGOVOR:
- film je "Dawn of the Dead" (1978)


22) Izbaci uljeza:

a) The Howling (1981)
b) A Bucket of Blood (1959)
c) Chopping Mall (1986)
d) Halloween (1978)


ODGOVOR:
- Halloween je uljez zbog toga jer jedino u njemu ne glumi Dick Miller (u ostala tri je glumio svoj najpoznatiji lik Waltera Paisleyja)



23) Iz koje zemlje potječe najveći fantasy junak Conan Barbarin?


ODGOVOR:
- točan odgovor je Cimmeria; no priznaju se i Simerija i Kimerija izrazi




BONUS:

24) Kako se zove film koji započinje ovako:
''- Good evening, this is Angela Vidal speaking. Tonight on "While You're Asleep" we'll accompany a team of firemen on their rounds through the city. Not only that, but we'll see things never revealed: how they live, sleep, what they eat. We'll get an inside look at this fire station. Join us for "While You're Asleep". ?


ODGOVOR:
"[REC]" (2007)




25) Iz kojeg je filma ova transformacija?

Photobucket


ODGOVOR:
- "The Beast Within" (1982)

23:59 • Komentari ( 0 ) • Print#

subota, 09.01.2010.

10 najgorih u 2009 godini... (10 worst horror movies in 2009)

Gledajući prošlu godinu naši žanrovi su nam opet darovali mnogo filmskog i negledljivog (ili jedva gledljivog) smeća.
Tako su se pojavili filmovi poput: Wrong Turn 3, Feast 3, Anacondas: Trail Of Blood, The Grudge 3, The Cell 2, Segalov Against the Dark, Children of the Corn rimejk, Transylmania i slični filmići, koji su ili većinom ultraniskobudžetna bezidejna djela ili su nastavci/rimjekovi filmova koji su ostavili trag većinom u horor žanru.

Ove godine sam se ograničio samo na deset najomraženijih, jer nisam želio trošiti vrijeme na filmove za koje sam mislio da su loši i koji su to svojom radnjom i dokazali (inače mišljenja sam da filmovi poput onih gore spomenutih nisu vrijedni da upadaju u liste najgorih, jer oni jedino mogu iznenaditi čovjeka ako budu slučajno dobro napravljeni...što je priznat ćete vrlo rijedak primjer).
Zato kad se sve zbroji evo mojih 10 najgorih iz prošle godine:


10) Outlander (2008)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Odlična glumačka postava (Caviezel, Perlman, Hurt..), dosta dobri spec. efekti, ali prije svega odlično zamišljena priča (znanstveno fantastično povijesni film u kojem se vikinzi uz pomoć vanzemaljca Kainana bore protiv skoro neuništivog drugog vanzemaljca nalik na zmaja).
No, što od svega dobivamo? Bogme ništa. Ovo nije toliko loš film da se ne da gledati, no snimljen je tako nezanimljivo da kad ga pogledate vrlo brzo zaboravite, a ovakvi filmovi bi se trebali ako ništa drugo onda duže vremena pamtiti.
Redatelj Howard McCain je najveći minus filma jer nije uspio dočarati tu fantaziju, a moram reći da nije ni u potpunosti iskoristio jednog Perlmana....da ne zaboravim spomenuti kako i scenarij šteka pri kraju u nekim segmentima. Jednostavno loš Sci-Fi film koji me je jako razočarao nakon odgledanog (isto to je napravio sličan film Pathfinder iz 2007 godine, koji je imao sličnu radnju gdje smo umjesto vanzemaljaca imali Indijance koji se bore s vikinzima).



9) Chaw (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Kad sam vidio reklamu filma svidjelo mi se to što sam vidio, a uz to što film dolazi J. Koreje je bio dodatni motiv i naznaka da bi film trebao biti dobar.
Ali, kako to biva kad vam očekivanja porastu i ovaj film na kraju ostaje veliko razočarenje i ne to zbog toga što CGI ogromnog vepra nije u nekim okvirima B produkcije, nego jednostavno film je većim dijelom dosadnjikav. A kad su filmovi o napadima životinja dosadnjikavi onda na kraju ispadnu i nikakvi.
Glumačka postava je solidna (neki glumci čak dosta dobri), ali se radnja previše oslanja na druge klasike žanra (Jaws, Razorback, Jurassic Park, The Host) , te filmu fali malo krvaviji dodatak, a u prilog mu ne ide niti to što film ima sretan završetak. Chaw je osrednji film koji će samo najhrabriji pogledati...



8) Infestation (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Foršpan je obećavao nešto mnogo bolje nego što je to bio glupavi (ajde recimo i u neku ruku zabavan) "Eight Legged Freaks" (2002), ali na kraju smo mogu slobodno reći dobili istu stvar.
Ali, ako će to kome šta značiti od svih filmova na ovoj listi ovaj film se svakako da pogledati prvenstveno zbog Raya Wisea i dosta dobrih efekata ako se gleda da je ovo ipak B produkcija.
Da je priča bila bolje razrađena i da je film bio malo ozbiljniji recimo na način ROTLD ili Evil Dead on bi bio svakako ugodno iznenađenje i onda bi po meni upao u listu najboljih prošle godine. Ovako ovaj ZF film upada u prosjek i ništa više od toga...



7) Doghouse (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Jedan od 10 najočekivanijih filmova prošle godine po mom mišljenju se pretvorio i No.1 razočarenje godine. pa, iako neće biti na prvom mjestu nema govora da on ne spada u ovih najgorih 10.
Kritičan sam prema filmu zbog toga jer sam guštao gledajući odlični Jake Westov "Evil Aliens" (2005) i očekivao sam nivo zabave ako ne isti onda barem približno.
No, West me u potpunosti razočarao ne samo traljavom režijom nego glupavim, posprdnim i nategnutim humorom, koji ne da nije smiješan nego nije niti ugodan. A sve mu je bilo kako treba i priča i efekti, ali i solidna glumačka postava. Eto, film ima zanimljivije negativce od pozitivaca, odlične spec. efekte, no pravi ljubitelji horor filma će ostati zakinuti jer unatoč dobrom početku film nije uopće zabavan i u nekim djelovima priče scenarij uopće ne pomaže sa svojim očiglednim rupama. Iskreno se nadam da Jake West napravio svoj jedini filmski lapsus, te da će njegov novi projekt kad ga bude bilo biti mnogo bolji i da će isprati gorak okus koji sam dobio dok sam gledao ovaj film...



6) Stan Helsing (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Ovo je film koji je želio biti novi Mrak Film, a on to nije niti barem 10%. Glupi humor prevladava, dok je još gore od očajno napisanog scenarija tj. šala gora cijela glumačka postava. Ogavan film (iako to nije mjerilo spomenut ću da na IMBd-u film ima ocijenu od 3.6) na koji ne želim mnogo riječi potrošiti...nego ću samo reći ovo - sigurno preskočite i bolje opet pogledajte bilo koji film iz serijala Scary Movie.



5) Blood: The Last Vampire (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Nakon odličnog istoimenog anime filma iz 2000 godine očekivao sam zanimljivi hororac gdje školarka katanom u maniri Bladea koka vampire. A dobio sam - glupost od filma. Efekt očajni, priča nikakva, a da ne kažem da jedva pratiš tko koga tu...jedina pozitivna strana filma ja glavna glumica Gianna Jun kao Saya, a sve ostalo je za zaborav. Film je bio toliko dosadan da sam zamalo zaspao tijekom gledanja, a to mi se rijetko događa u popodnevnim satima neradnog dana. Koliko je loš ovaj film reći ću i to da je prema njemu Blade 3 remek djelo...



4) The Hills Run Red (2009)
Photobucket

Zašto je na listi:
- Jedini koji možda nije zaslužio da se nađe na ovoj listi (možda uz Stana Helsinga) je ovaj film, no stavljam ga jer je dobio neviđenu reklamu na najboljim horor stranicama. Pitam se zašto? Isto se pitam zašto je ovaj film na nekim izborima bio čak među najboljim horocima iz 2009?
Film odiše svim onim najgorim stvarima - očajnom glumom, radnja koja je u najmanju ruku zbunjujuća, no isto tako nezanimljiva, ali najgore od svega iako ubojica ima solidnu masku on kao pojava je jadan i nikakav. Puno je tu utjecaja drugih filmova (TCM, francuski novi val horora) i kopiranja scena, no ako se ovaj film naziva slasherom on za mene to nije jer više vuče na survival horore sa izraženom crtom torture porna.
Kad je u filmu jedino dobra uvodna špica onda sam sve rekao. Definitivno jedan od najgorih 'slashera' ikad snimljenih...



3) Jennifer's Body (2009)
Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- Najavljivan kao megahit na svim važnijim horor sajtovima, ali i kod nas je dobio respektabilnu kino reklamu film se na kraju pokazuje kao mućak koji su nam filmaši koji su odgovorni za ovu bljuvotinu prodali muda za bubrege.
Cijeli film se bazira na guzicama i sisama Megan Fox tj. na njezinom seksipilu (iskreno malo se toga uopće uspije vidjeti), a od svega ostalog nema niti o.
Scenarij kao da je pisalo 12-godišnje dijete pa radnja izgleda zbunjujuća i nepovezana u kojoj ne dobivamo osnovna objašnjenja, likovi nezanimljivi jer karakterizcaije nema, a od najavljivanih specijalnih efekata nemamo niti onaj minimalac koji bi trebao biti za ovakvu vrst filma, krvavih scena skoro da i nema.
Ne znam za koga je ovaj film sniman, ali sam siguran da nije za ljubitelje horora. Ako ne pogledate ovaj film niste ništa propustili.



2) The Unborn (2009)
Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- David S. Goyer je solidan scenarist koji je imao u svojim svjetlim trenutcima odlično napisane scenarije (Blade i novi Batman serijal) najviše je kriv za ovu nadnaravnu tričariju, jer ne samo da je on napisao scenarij nego je ujedno i redatelj.
Naš je Goyer umjesto da izmisli nešto novo samo kopirao najbolje od azijskih uspješnica, te i od nekih američkih klasika (The Exorcist), pa smo na kraju dobili nemaštoviti film sa par dobrih scena koje su uništene jer su tempirane u krivom ili očekivanom trenutku. Šteta je vidjeti da glumac poput Garya Oldmana troši svoj glumački talent na filmove ovakve ravno na DVD kvalitete, ali jedno je sigurno zarada je bila dobra i brza.
Gledati ovaj film na vlastitu odgovornost...



1) Halloween II (2009)
Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- Jedan od najgorih slashera ikad snimljenih, ali i jedan od najgorih horor filmova ne u zadnjih 10 nego 20 godina. Rob Zombi ne samo da je uništio Halloween frašizu, koju je počeo uništavati još prvim dijelom a koji je prema ovom nastavku pravo malo remek djelo. Čak je i "Halloween: Resurrection" iz 2002 bog bogova prema ovom istinskom nedjelu.
Iako sam ga uspio gledati čak dva puta (ni Unrated verzija nije ništa bolja) još mi nije sve jasno tko koga tu jebe. A sam film se sastoji od nevjerojatnih nebuloza tako gledamo kako se Myers hrani psom, kako jednorozi parodiraju u snenim scenama, Myersa bez maske koji liči na nekog klošara, a jedina mala svijetlost filma je ta što je Michael ovdje u svojoj najbrutalnijoj fazi i kvaliteta glume Brada Dourifa, te epizodna uloga Margot Kidder (jedva je prepoznah).
Film nema radnje, karakterizacija ne postoji (čak je i Loomis izgubljen kao lik u ovom filmu) a likovi koji su preživjeli prvi dio sasvim su drugačiji u ovom nastavku, od Myersa misterije i čistoga zla nemamo niti M.
Ovo je pravo govno od filma i žao mi je što sam čak dva puta imao snage da ga gledam...Zombi ostavi se režije i režiraj samo spotove, jer izgleda da si samo za to sposoban.

p.s. - a još veći je horor da unatoč svemu da nas očekiva i treći dio i to u 3D tehnici. Barem je Zombi rekao da ga neće režirati...jeahh right. Tako je rekao i za ovo smeće što je snimio.

20:19 • Komentari ( 3 ) • Print#

nedjelja, 03.01.2010.

Predator 2 (1990)

Predator 2 (1990)
Photobucket

Produkcija: Davis Entertainment / Lawrence Gordon Productions / Silver Pictures / Twentieth Century-Fox Film Corporation
Redatelj: Stephen Hopkins
Scenarij: Jim i John Thomas
Muzika: Alan Silvestri
Specijalni efekti: Stan Winston Studio

Uloge:
Danny Glover (poručnik Mike Harrigan)...................Kevin Peter Hall (Predator)
Gary Busey (Peter Keyes).......................................Rubén Blades (Danny Archuleta)
Maria Conchita Alonso (Leona Cantrell)..................Bill Paxton (Jerry Lambert)
Robert Davi (kapetan Phil Heinemann)....................Adam Baldwin (Garber)


Film je izašao u kina 21. listopada, 1990 godine
Trajanje: 108 minuta / 103 minute (Njemačka teško cenzurirana verzija)
Budžet: oko 35 milijuna $
Zarada u svijetu: 57 120 318 $ (samo u SAD: 28 317 513 $)
Zarada prvog vikenda u SAD-u: 8 784 943 $
Foršpan filma...
Nagrade:
1991 godina - osvojio nagradu kamerman godine (Peter Levy) Australskog udruženja kamermana, te bio nominiran za film godine na Međunarodnom Filmskom Festivalu Fantazije - Fantasporto
1992 godina - zaradio nominacije za najbolji ZF film, šminku (Stan Winston i Scott H. Eddo) i specijalne efekte (Stan Winston i Joel Hynek)

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Godina je 1997. i čudovišno biće iz svemira ponovno se pojavljuje i širi užas, ovaj put na ulicama Los Angelesa. Nevidljivom predatoru na putu ne stoji nitko osim ludo hrabroga policajca Mikea Harrigana koji smatra svojom dužnošću spasiti grad i osvetiti partnera Dannyja Archuletu. Nekonvencionalni poručnik, kojega vjerno slijedi jedino kolegica Leona Cantrell, ima neprijatelje i u vlastitim redovima. Savezni agent Peter Keyes misli kako lokalni policajac sve više ugrožava i njegovu pomno isplaniranu akciju u kojoj bi trebao uhvatiti vanzemaljca, pa uz pomoć poručnikovih pretpostavljenih ga želi spriječiti da mu se mota pod nogama."

Photobucket

RECENZIJA:
- Slušao sam dosta komentara na račun ovog filma i dosta njih je bilo vrlo negativno. Mnogo ljudi mi je reklo da im se nije svidjela ideja o Predatoru u gradu (kasnije sam saznao ni da Arnold nije bio oduševljen tom idejom), no najveća zamjerka im je bila ta da u filmu glavni glumac nije bio Schwarzenegger. Ja sam sasvim drugačijeg mišljenja, a i evo zašto:

- iako je Arnie napravio fenomenalan posao u prvom dijelu ovaj mini serijal od dva nastavka ipak počiva na priči o vanzemaljcu Predatoru koji je ipak najvažniji ključ, tako da nije toliko od velike važnosti tko glumi u nastavku...samo da je taj glumac ipak kvalitetan u svojoj glumi (sasvim druga je stvar recimo serijal Terminator kojem je Schwarzi neophodan i zaštitni znak i bez kojeg to više nije to)
- sljedeća stvar je ta da što se mene tiče Danny Glover odradio posao odlično i kvalitetno zamijenio Arnolda. Ne samo da je Danny odličan glumac nego je iskoristio ovu priliku da između snimanja drugog i trećeg Smrtonosnog Oružja da nam podari hard core verziju narednika Rogera Murtaugha, jer upravo je to njegov poručnik Harrigan (čak nosi onu istu žutu košulju koju smo mogli vidjeti u prvom i četvrtom Lethal Weaponu, a koja je izgleda omiljena boja košulje narednika Murtaugha). Ne znam za vas, ali ja uvijek pomislim da kad se Gloverov Harrigan nađe u nevolji sa Predatorom na da će kraju povikati:
"- Riggs, prokleti kurvin sine!! Trebam pomoć!!!"
Teško bih mogao zamisliti da bi se Dutch vratio u drugom dijelu na Peter Keys način jer unatoč macho imidžu ono što je on prošao u džungli ga je skroz ispraznilo i mislim da bi tu priču što prije volio zaboraviti (a što je tek sa PTSP-om?), a i sam njegov lik nije tip koji bi se tako 'srozao' da bi postao novi Dillon kao što smo vidjeli u prvijencu
- ideja da se radnja događa u gradu je samo pozitivan aspekt u samoj radnji, jer što je drugo grad nego jedna vrst džungle gdje bi se jedan lovac na trofeje osjećao kao kod kuće, a gdje bi nestanci ljudi bili neprimjetniji nego u pravoj džungli iz prvog dijela. A što je najgore sam vanzemaljac je manje okrutan od ljudi koje lovi (u samom filmu on ubija negativce tj. pripadnike bandi, koji su u nekim svojim zločinačkim djelatnostima ravni njemu...a kao primjer spomenimo voodo žrtvovanje koje je trebao napraviti Zlatni Zub; dok u drugom dijelu stradaju dobri policajci, no samo jer su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu)

Photobucket

Filmski kompozitor Alan Silvestri je opet napravio odličan soundtrack vrlo sličan prvom, no isto tako drugačiji i bliži gradskom elementu priče. Efekti su još bolji gdje se najviše ističu novotarije Predatorovog arsenala neobičnog, ali neosporivo učinkovitog (koplje, disk, mreža, vizir, medicinski pribor...) i najvažniji detalj samog filma - sobe sa trofejima, gdje vidimo i lubanju samog Aliena.
Taj mali detalj je stvorio vrlo unosnu franšizu AvP, koja je najprije osvojila svijet stripa, a onda svijet video igara, te možda u malo (mnogo) manjem oduševeljenju i svijet filma.
Također se primjeti da ovaj Predator izgleda bitno drugačiji u boji kože, facijalnom izgledu, ali i ponašanju što me navodi na zaključak da se radi o manje iskusnom lovcu od recimo njegovog vrlo zajebanog predhodnika iz prvog dijela (nemojmo zaboraviti da i ovog i onog Predatora glumi isti čovjek Kevin Peter Hall, ali tako različito da se baš vidi da i za ovakve uloge treba birati kvalitetne ljude).

Scenarij je dovoljno dobar kroz cijeli film i nema rupa, te isto tako nudi kvalitetne likove čija je karakterizacija sasvim zadovoljavajuća, no isto tako glumačka postava daje najbolje svoje glumačke kvalitete (svi su glumci poznatih lica, no rijetko koji prosječni gledatelj bi im znao imena).
O Gloveru smo sve rekli maloprije, G. Busey je u jednoj od svojih najboljih uloga kao negativac Keys, B. Paxton standardno dobar sa onom svojom zajebantskom crtom koju smo mogli vidjeti kod svih njegovih najboljih likova koje je glumio (spomenimo samo vojnika Hudsona), a zbog čega njegov lik brzo zavolimo, Rubén Blades kao Danny Boy je možda i najslabije poznato lice od svih, no oni koji prate film znaju da je jedan jako kvalitetan glumac (kojeg ću ja osobno ipak najviše pamtiti upravo po ovoj ulozi), Maria Conchita Alonso nikad seksipilnija i bolja (iako joj to nije najbolja uloga u karijeri) sasvim je dobra zamijena za slatku Elpidiju Carrillo, a i epizodni glumci odlično odrađuju svoje uloge (meni osobno je lijepo vijdeti Roberta Davija u cameo pojavi).

Photobucket

Za mene je ovaj film odličan i ravan originalu, bez obzira koliko mi prvi dio bio drag. Redatelj Hopkins je ovdje snimio svoj najbolji film (unatoč odličnom "The Life and Death of Peter Sellers", 2004), jer film ima odličnih scena, akcije (odličan početak - sukob bandi, brzo upoznavanje sa likovima i brz i efektan nastup Predatora), jeze, horora i atmosfere (to je uspio još jednom ponoviti u "The Ghost and the Darkness" iz 1996, no manje efektno).
Zaboravio sam spomenuti i da je scenarij u jednom dijelu otvorio neke sasvim lijepe stvari za možebitni nastavak, koji bi se mogao sasvim lako događati i u prošlosti, jer kad Harrigan na kraju primi onaj pištolj iz 1715 godine to je moglo značiti dvije stvari ili se Predatori od davnina pojavljuju na našoj planeti (što podkrepljuje i prvi Alien vs. Predator film) ili mogu putovati kroz vrijeme što otvara bezbroj mogućnosti (Predatori u vrijeme Divljeg Zapada?!!?).
Možda nije niti među 200 najboljih ZF filmova ikad, možda nema Arnija niti neku kultnu scenu ala Minigun vs. Prašuma, ali ovo definitvno nije film koji zaslužuje podcijenjivanje. Kako sam već rekao za prvi dio ovo je film koji što se više gleda ispada sve bolji bolji... Ne znam ima li ljudi koji ga nisu gledali, ali ako ih ima toplo preporučam gledanje.

p.s. - još malo Smrtonsnog Oružja - Steve Kahan, koji glumi u Lethal Weapon serijalu kapetana Eda Murphyja, ovdje glumi narednika u maloj cameo pojavi na početku filma

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Alienova glava u sobu sa trofejima je ideja Stana Winstona
- ovo je prvi film koji je zaradio predikat NC-17
- film je montažiran oko 20 puta jer je imao mnogo scena sa grafičkim nasiljem (prvenstveno sa oderanim leševima)
- scena obračuna razbojničkih bandi na početku filma je snimana tri dana, dok je za scenu u klaonici trebalo čak četiri, ali je bila i zahtijevnija zbog vlage i slabog osvjetljenja
- Arnold Schwarzenegger je trebao biti glavni glumac filma, no on je na kraju ipak odabrao "Terminator 2: Judgment Day" (1991), jer je svoj potpis stavio prije nego je krenula ideja o Predatoru 2
- sljedeće scene su izbrisane iz filma: bolje objašnjenje Leonine trudnoće, više krvavijih scena u vlaku (pogotovo one sa Bill Paxtonom), te duža potjera poručnika Harrigana za Predatorom kojeg je pratio do klaonice
- originalno se zamišljalo da radnja bude u New Yorku i da scena kad Predator digne lubanju na vrhu zgrade bude na zgradi Chrysler Building no na kraju se odustalo zbog budžeta
- Patrick Swayze je također trebao glumiti u filmu, no on se ozljedio tijekom snimanja na filmu "Road House" (1989) pa je morao odustati od uloge
- film je dobio zeleno svijetlo od studija Fox tek kad su stripovi sa Predatorovim likom bili veliki hit na strip sceni (također zahvala mora biti i na Joelu Silveru koji je također nagovarao čelnike studija Fox)
- Jamajčanske voodo bande u filmu su inspirirane pravim bandama koje su se pojavile u ranim 80-tima i koje su radile velike probleme policiji New Yorka i Kansas Cityja
- kad stariji Predator dobaci pištolj iz 1715 godine (na kojem piše "Raphael Adolini 1715") Harriganu treći dio koji nikad nije snimljen je trebao biti prequel originalu gdje bi se radnja odvijala u 18 stoljeću; kasnije je napravljen strip po kojem pištolj pripada piratu koji je nestao u Bermudskom Trokutu 1718 godine
- John McTiernan je bio prvi izbor za redatelja, no on se ipak odlučio za "The Hunt for Red October" (1990)
- Dannyjevo prezime Archuleta je posveta asistentu režisera J. Tom Archuleti koji je radio na oba Predatora
- lik Petera Keysa je na početku trebao biti Dutch, no pošto je Arnie odustao (također mu se nije sviđala ideja o Predatoru u gradu) uskočio je G. Busey
- tijekom snimanja ukradeno je Predatorovo koplje te je stvar prijavljena policiji


THE SCENA:
- obračun bandi na početku filma
- Predatorova soba sa trofejima
- Predator vs. poručnik Harrigan obračun na kraju

*večeras oko 22. 35 sati na HTV1 u filsmke noći sa Predatorom

21:50 • Komentari ( 0 ) • Print#

subota, 02.01.2010.

Predator (1987)

Predator (1987)

Photobucket

Produkcija: Amercent Films / American Entertainment Partners L.P./ Twentieth Century-Fox Film Corporation
Redatelj: John McTiernan
Scenarij: Jim Thomas i John Thomas
Originalna muzika: Alan Silvestri
Kreator vanzemaljca Predatora: Stan Winston

Uloge:
Arnold Schwarzenegger (Dutch)............................Carl Weathers (Dillon)
Elpidia Carrillo (Anna).............................................Bill Duke (Mac)
Jesse Ventura (Blain).............................................Sonny Landham (Billy)
Richard Chaves (Poncho)......................................R.G. Armstrong (general Phillips)
Shane Black (Hawkins)...........................................Kevin Peter Hall (Predator / Pilot Helikoptera)


Film je izašao u kina 12. lipnja, 1987 godine
Trajanje: 107 minuta
Budžet: oko 18 milijuna $
Zarada u svijetu: 98 235 548 $ (56 471 713 $ samo u SAD)
Zarada prvog vikenda u SAD: 12 031 638 $ (u 1623 kina)
Foršpan filma
Nagrade:
1988 godina - osvojio: nagradu Saturn za najbolju muziku (Alan Silvestri), Golden Reel Award za najbolju montažu zvuka - najbolje zvučne efekte (Richard Shorr) i BMI filmsku muzičku nagradu (A. Silvestri);
zaradio nominaciju: nagrada Hugo za najbolju dramsku prezentaciju, nagrada Oskar za najbolje specijalne efekte (Joel Hynek / Robert M. Greenberg / Richard Greenberg / Stan Winston), nagrada Saturn u konkurenciji - najboljeg glumca (A. Schwarzenegger), najboljeg SF filma i najboljih specijalnih efekata (J. Hynek / R. M. Greenberg / R. Greenberg / S. Winston)

Photobucket Ekipa komandosa bojnika Dutcha

SADRŽAJ:
"- CIA unajmi skupinu komandosa plaćenika koji dobiju zadatak da u džungli Centralne Amerike oslobode ministra i njegove pomoćnike čiji je helikopter srušen od strane gerilaca iz Val Verde. Putem otkriju par leševa oderane kože za koje se ispostavi da ih je zapovijednik komadosa Dutch znao. Način na koji je to učinjeno ne govori da je to djelo gerilaca. Kad uspješno obave zadatak put nazad postaje težak, jer sad na njih vreba nešto nevidljivo no ujedno jako smrtonosno. Vanzemaljac iznimne snage i napredne tehnologije, koji lovi ljude iz sporta, a njihove lubanje su njegovi trofeji. Hoće li Dutch i njegovi istrenirani komandosi, koji su preživjeli mnoge bitke, uspjeti preživjeti i ovu? Izgledi su mninimalni...no sigurno je samo jedno...neće se predati bez borbe...."

Photobucket Blain i njegov Bezbolni rade kaos u prašumi

RECENZIJA:
- Danas govorimo o filmu koji je uz "Aliena" Ridleya Scotta izvršio najveći utjecaj na znanstveno fantastične filmove u 80-tima (ali i dan danas je taj utjecaj u dosta ZF filmova današnje proizvodnje očit i vidljiv). No, za samog Predatora nije sve teklo glatko jer je imao produkcijskih problema (filmska ekipa je teško podnosila tropsku klimu, a učestali proljevi i gubitak kilograma je bila svakodnevna pojava na snimanju, dok je još gora stvar bila ta da je cijelo snimanje bilo u napetom tonu zbog ograničenih dana snimanja zbog kojih se nije smio probiti budžet od zadanih 18 milja dolara).

Stavimo u stranu sad uvijek česte produkcijske zavrzlame i vratimo se na Predatora. Na početku snimanja opaki vanzemaljac je trebao izgledati kao jedooka bogomoljka nalik na guštera (vjerojatno nekog daljeg rođaka Gorna sa kim se borio kapetan James T. Kirk u prvoj sezoni 18-te epizode, 1967 godine u sigurno najgoroj Sci-Fi borbi ikad viđenoj na filmu ili TV-u) i to u izvedbi ala čudovišta iz radionice Rogera Cormana.
Upravo zahvaljujući Schwarzeneggeru Stan Winston ulazi u igru (Arnie ga preporučio producentu Joelu Silveru, jer su njih dva već surađivali na prvom Terminatoru), te se uz male kreativne natuknice Jamesa Camerona (prvenstveno dao ideju za Predatorovu čeljust) koje je Stan primio na letu u Japan gdje su trebali njih dvojica raditi na Aliensima dobijamo današnji izgled jednog najpoznatijih i najomiljenijih vanzemaljaca ikad viđenih.

Photobucket Dillon i Dutch u razgovoru kako se riješiti nevidljivog vanzemaljca

Iako, će se činiti da je ovakva radnja nešto novo te 1987 godine ona to nije nikako bila, jer se sama priča McTiernanovog filma vidjela i u malom skoro zaboravljenom znanstveno fantastičnom filmiću "Without Warning" (1980), gdje su se legende Jack Palance i Martin Landau (te tad nepoznati David Caruso) bakčali sa Grey vanzemaljcem koji je lovio ljude na nama vrlo poznat način.
Ali to nije sve jel znate tko je glumio opakog vanzemaljca? Kevin Peter Hall.
Da glumac koji je na kraju obukao i odjelo Predatora (koje je nakratko nosio i ponekad arogantni Jean Claude Van Damme, jer je odbio nastaviti posao kad je saznao da njegovo ime neće biti na odjavnoj špici) i koji ga je mimikom pokreta fenomenalno utjelovio, te još jednom dokazao da je jako važno da i glumac koji glumi čudovište pod svom onom maskom i leteksom mora biti dorastao zadatku, jer ako pokreti nisu uvjerljivi onda nije niti čudovište.

Photobucket Predator u svom vidljivom izdanju

Ne moram posebno spominjati ni to da je ekipa koja se okupila na snimanju ovog filma bila skladna i to od glumačke postave pa do montažera, ali najveća zasluga ide trojcu - glavnom glumcu Schwarzeneggeru zbog karizme jednog od tri najveća akcijska junaka svih vremena, Stanu Winstonu meštru specijalnih efekata i redatelju Johnu McTiernanu, meštru akcijskog filma čiji je talent za prikaz tog žanra i dan danas jedan od najboljih u Hollywoodu (bez obzira što je u zadnje vrijeme malo zarđao). Johnova sigurna režija i kvalitetno mješanje akcije sa hororom su najveće odlike filma, te su jedan od detalja zbog čega je ovaj film tako poseban.

Glazba je u filmu genijalna jer meštar Alan Silvestri svojim partiturama dočarava džunglu, pojavu vanzemaljca, napetost situacija tako dobro da sam film diže na veći nivo. Sam soundtrack je jedan od najboljih koje sam čuo.
Nemojmo zaboraviti i dobro napisani scenarij (autori braća Jim i John Thomas) gdje do izražaja dolazi odlična karakterizacija likova (odmah ih upoznate i zavolite), te pravilni miks akcije, atmosfere, ZF i horora. Čak je i priča na svoju ruku odlična, jer tu imamo vanzemaljsku silu koja se bez problema riješava odreda mišičavih vojnika koji su specijalizirani za gerilsku borbu, te gube bitku na svom terenu od superiornijeg protivnika, a time taj aspekt daje samom filmu jezu i zato ga se slobodno može i mora smatrati znastveno fantastičnim akcijskim hororom.
Još jedna odlična stvar kod samog scenarija je ta što on ima unutarnje poruke kako one manje političke tako i one izraženije psihološke-fizičke gdje se današnji civilizirani čovjek (Arnold kao Dutch) mora srozati na nivo životinje da bi porazio vanzemaljca koji liči na životinju, ali predstavlja napredniju civilizaciju.

Za kraj bih rekao ono što valjda svi vi znate - Predator je jedan od najboljih filmova 80-tih i definitivno jedan od 20 najboljih SF filmova svih vremena. Također je jedan od onih filmova koje možete milijun puta gledati a da vam nikad ne dosadi, nego vam sa svakim gledanjem film postaje sve bolji i bolji. A vidjeti rastafarijanskog vanzemaljskog ratnika sa osjećajem časti kako vreba dva američka guvernera (Arnie i Ventura) i jednog koji je to mogao biti (Sonny), te Apollo Creeda (Carl Wethers) i ništa manje ogromnog Billa Dukea (Mac) je stvarno neprocijenjivo...a još kad zapjeva Blainov Bezbolni bude mi žao što nemam pravo kućno kino da uživam u 'glazbi'...

Photobucket jedna od reklama za kolekcionarsko izdanje DVD i Blu-Ray diskova..

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- broj mrtvih u filmu iznosi 64
- jedan od elemenata zvuka predatotovog vizira je i zvuk biča
- Sven-Ole Thorsen (Thorgrim iz "Conana Barbara", 1982) se pojavluje u maloj cameo ulozi ruskog časnika (inače on i Arnie su jako dobri prijatelji još od bilderskih dana, pa ovaj svako malo se pojavi u Arnijevom filmu)
- glazbu za film je trebao raditi Jerry Goldsmith, no bio je u to vrijeme zauzet
- Jesse Ventura i Shane Black (jedan od najboljih scenarista u filmskoj industriji) kao glumci debitiraju po prvi put u ovom filmu, a Shane čak u stankama uspijeva napisati scenarij za "The Last Boy Scout" (1991)
- kao pištolje vojnici nose Desert Eagle, a odjeća im je od originalnog materijala kojeg je vojska SAD-a nosila u Vietnamskom ratu
- Arnie je na setu smršavio skoro 13 kg (da smanji opseg mišića...bio premišićav), dok je i redatelj McTiernan također mnoago smršavio zbog tropske klime u kojoj se film snimao
- Jean-Claude Van Damme je u nekim scenama bio Predator, no kad je saznao da njegovo ime neće biti na odjavnoj špici odustao je od svega, pa ga je zamijenio danas legendarni dobri div (visok 2.20 m) Kevin Peter Hall (nažalost preminuo 1991 godine)
- u jednom trenutku su željeli dočarati Predatora kako skače sa grane na granu, pa su unajmili čimpanzu, no kako je ona stalno skidala masku od te se ideje na posljetku moralo odustati
- originalno ime filma je bilo "Lovac" (eng. hunter), no tijekom snimanja se ipak pojavilo ime "Predator"
- originalni izgleda vanzemaljca je bio smiješan (ovo je moj osobni sud) sa dugim vratom, psećom glavom i jednim ogromnim okom na sredini prednjeg dijela lica...no tad u igru ulazi legenda Stan Winston i uz to što dobijamo ime filma dobijamo i kick ass monstera, koji je danas kultna ikona SF-a, te naravno i horor filma (*moram napomenuti da je neke ideje za predatora dao i sam James Cameron)
- oružje koje Blain koristi u film je minigun, koji se najčešće nalazi na vojnim helikopterima ili avionu tipa carrier. Da bi ga Jesse Ventura uopće mogao nositi i korisiti u nekim scenama morao je biti modificiran, a ujednom mu je i vatrena moć smanjena na 1/3 ispaljivanja metaka tj. ćoraka
- Sonny Landham je dobio ulogu u filmu pod uvjetom da se kloni nevolja (bio poznat po barskim tučnjavama i izazivanju nereda) pa su mu zato dali tjelesnog čuvara, ali ne da ga pazi njega nego da čuva ostale od samog Sonnya
- film se može ponositi time da su u njemu glumila čak dva guvernera - Jesse Ventura (guverner Minnesote izabran 1998) i Arnold Schwarzenegger, sadašnji guverner Kalifornije (izabran 2003 godine), a Sonny Landham je bio jako blizu da ga izaberu za guvernera Kentuckyja 2003 godine no usosio je izglede zbog svog poganog jezika (ujedno čini se da baš ne ljubi ni muslimane ako se gleda ona njegova izjava na TV-u iz prošle godine, kad je tražio genocid i slične bedastoće)

THE SCENA:
"COOONNTAAATC!!!!"
- i naravno finalni šakački obračun Arnija i Predatora
Ultimativni Komados versus Ultimativni Kozmički Lovac na Trofeje

Photobucket

*večeras na HTV1 u 22:15 sati u filmskim večerima sa Predatorom

18:21 • Komentari ( 2 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.