četvrtak, 31.12.2009.

Sretna Nova Godina!!!

Dr GonZo vam od srca čestita Novu 2010 godinu s željama da vas prati sreća i zdravlje, te da i sljedeća filmska godina bude što bogatija kako horor, SF i Fantasy filmovima tako i onima iz ostalih žanrova.

Photobucket

22:24 • Komentari ( 1 ) • Print#

ponedjeljak, 28.12.2009.

Dan O'Bannon (1946 - 2009) R.I.P

Photobucket

PRAVO IME: Daniel Thomas O'Bannon
DATUM ROĐENJA: 30. Rujna, 1946 godine
MJESTO ROĐENJA: St. Louis, Missouri, USA
DATUM SMRTI: 17. Prosinca, 2009 godine (Crohnova bolest)
MJESTO SMRTI: Santa Monica, Kalifornia, USA
NADIMAK: Dan
OŽENJEN SA: Diane Louise Lindley (imaju jedno dijete – sina Adama)
PRVI HIT: ''Alien'' (1979)
REDATELJSKI HIT: ''Return of the Living Dead'' (1985)
NAGRADE:
Osvojene: Golden Scroll 76' (za specijalne efekte u "Dark Star")
Nominacije: nagrada Nebula 76' (scenarij za ''Dark Star''), nagrada Saturn 80' (scenarij za ''Aliena''), 86' (režija za ''Return of the Living Dead'') i 91' (za scenarij ''Total Recall''), nagrada za najbolji film na Sitges – Katalonskom Međunarodnom Filmskom Festivalu 1992 godine


Početak:
''- Daniel je rođen u St. Louisu prije 63 godine u obitelji Berthe i Thomasa Sidneyja O'Bannona. Već od malena je naginjao žanru znanstvene fantastike i horora što se moglo vidjeti po tome što je guštao u čitanju tada ozloglašenih stripova EC Comicsa i njihova najpoznatijeg serijala ''Tales From the Crypt''.
Veliki utjecaj na maloga Dana su imali i stari Sci-Fi filmovi iz zlatne ere žanra i to naslovi poput ''It Came from Outer Space'' (1953), ''Creature from the Black Lagoon'' (1954) ili ''THEM!'' (1954) što će se itekako osjetiti kako u njegovim prvim radovima tako i onim kasnijim.


Karijera započinje (70-te):
Tijekom studentskih dana na USC fakultetu upoznaje istomišljenika Johna Carpentera sa kojim počinje raditi na svom prvom filmu pod naslovom ''Dark Star'' i to 1970 godine. Prvenstveno je projekt trebao biti televizijski film dužine svega 45 minuta, no Carpenter se založio za to da ipak snime dugometražni film, koji nakon dugo muka u produkciji i za mizernih 60 000 $ izlazi u kina 1974.
Carpenter i O'Bannon su odradili sav posao, tako da je Dan radio kao scenarist, majstor spec. efekata, montažer, te se pojavio kao glavni glumac (to mu je bila jedina prava glumačka uloga u cijeloj karijeri), a svi oni koji su gledali film znat će ga kao narednika Pinbacka, koji se bori protiv dosadnog vanzemaljca (obična obojana lopta za plažu).

Photobucket O'Bannon kao jedan od najluđe posade u nekom SF filmu u kultnoj ''Tamnoj Zvijezdi''

Film ne samo da je u vrlo kratkom roku postao kultnim (po meni najbolji trash SF svih vremena), nego je širom otvorio vrata Hollywooda nadarenom dvojcu. Tako je Dan radio na specijalnim efektima (kompjuterski animator) za ''Star Wars'' (1977), no svoj najveći uspijeh ostvaruje kao scenarist 1979 godine, kad sa kolegom Ronaldom Shusettom piše scenarij pod imenom ''Star Beast''.
Kasnije će se naslov promjeniti u ''Alien'' i ostalo je kako kažu ljudi povijest. Iako, je scenarij u nekim djelovima mijenjan u sve bolje ideje glavina priče ostaje ista, za što je ipak najviše zaslužan sam O'Bannon, koji je mnogo najvažnijih detalja 'posudio' iz par starih ZF filmova koji su kako smo rekli oblikovali njegov put, ali ljubav prema SF-u. Nemojmo zaboraviti da je iz te ideje studio 20th Century Fox imao zaradu od preko milijardu dolara (točnije: 1 009 566 859 $).

Nakon što je film Ridleya Scotta osvojio svijet, O'Bannon je imao odriješene ruke za nove projekte (a samo godinu prije bio je švorc, te je 75' čak trebao raditi na ekranizaciji filma ''Dune'' prema SF romanu Franka Herberta, no taj je projekt propao).

Photobucket Dan sa H. R. Gigerom - ideja upoznaje oblik

80-te godine:
1981 godine je scenaristički produktivan, ali vrlo aktivan jer radi scenarij za filmove ''Dead & Buried'' (opet sa Shusettom) i ''Heavy Metal'' (priče "Soft Landing" i "B-17").
Dvije godine poslije radi na scenariju za ''Blue Thunder'' Johna Baldhama, no ostaje jako nezadovoljan jer su mu umanjili politički kontekst priče. Svejedno samo djelo ostaje odličan akcijski film sa jakim znanstveno fantastičnim elementima i iznimno zanimljivom pričom, te dobrim i odmjerenim dijalozima.
Nakon odlične 1979 godine posao mu opet cvijeta 1985, jer se po prvi put okušava kao redatelj crne horor komedije na temu zombija ''Return of the Living Dead'' i to sa velikim uspijehom. Uz to što je bio redatelj bio je i scenarist filma. Naravno film je odmah pobrao kako hvalospjeve publike tako i kritike (a bogme ni zarada nije loša jer je film zaradio skoro tri puta više nego je bilo uloženo u njega).

Koliko je važno naglasiti da je ovaj film uz ''Aliena'' najbolje scenarističko O'Bannonovo ostvarenje govori i to da sam čitao istoimenu knjigu napisanu 1978 godine od strane osrednjeg (čak bih se usudio reći lošeg) pisca i povremenog filmskog scenarista Johna A. Russoa (surađivao sa Romerom na originalnom NOTLD), te je Dan izmijenio većinu loših stvari u romanu i zahvaljujući svojoj bujnoj mašti i iznimnim scenarističkim rješenjima napravio po meni jedan od najbolje napisanih scenarija što se tiče horor filma.
Prvo se odmakao od tipa zombija kakve smo viđali u filmovima Georgea A. Romera, te im umjesto sporosti podario brzinu (danas je to skoro pa standard za zombije ovog desetljeća), besmrtnost i najvažniji detalj – oni se hrane uglavnom ljudskim mozgom. Baš taj zadnji detalj je imao veliki utjecaj na filmsku i video igraču zabavu, a dosta njih se oslanjalo baš na one legendarne uzvike: ''- BRAINS! Live brains!''.

Photobucket Naj lik ROTLD-a a sve zahvaljujući mašti Dana O' bannona

Volio bih da je O'Bannon imao više želje biti redateljom jer gledajući njegovu sigurnu režiju u ROTLD, filmski svijet je mogao imati još nekoliko odličnih horor ostvarenja.

Iste te godine surađuje sa redateljem originalnog ''The Texas Chain Saw Massacre'' Tobe Hooperom i kolegom scenaristom Donom Jakobyjem (sa kojim je također surađivao i na ''Plavom Grom'') na kultnim ''Svemirskim Vampirima'' (Lifeforce).
Iako, meni osobno film baš ne blista u očima i što sam stariji imam sve veće negativne misli o njemu krvnja je najviše na Hooperovoj šlampavoj režiji a ne na scenariju, jer baš taj napisani tekst govori mnogo kakve je ideje imao Dan i kakav je to film mogao biti da ga je recimo režirao John Carpenter ili barem Joe Dante recimo, jer takva tema baš leži takvom kalibru redatelja (pogotovo Carpenteru zbog tog znanstveno fantastičnog trash prizvuka, koje smo viđali u mnogim niskobuđetnim SF filmovima Rogera Cormana).
Zamislite samo - apokalipsa, zombicifiranim vanzemaljski vampiri...to nikako nije moglo omanuti, ali ako ništa drugo možda u budućnosti vidimo rimjek (stvarno bih to volio).

Unatoč odličnoj ideji film je podbacio na kino blagajnama, no to nije spriječilo trojac Hooper, O'Bannon i Jakoby da se Sci-Fi temi vrati još jednom 1986 i to u filmu ''Invaders from Mars'', koji je rimejk istoimenog filma snimljenog 1953 godine.
Interesantno ovaj film ne samo da bolje izgleda od ''Svemirskih Vampira'', nego je bolji od originala. Nažalost i ovaj je film još gore prošao na kino blagajnama.

Photobucket Jedan od fenomenalnih efekata Roba Bottina u klasiku ''Totalni Opoziv''

90-te godine:
Dan se prihvaća zajedno sa Shusettom adaptacije jedne od kratkih priča Philipa K. Dicka "We Can Remember It For You Wholesale" (radili na tom projektu još od ''Aliena'') i zajedno sa redateljem sa kojim je oduvijek želio raditi Paulom Verhoevenom stvaraju ''Total Recall'' (1990) koji odmah postaje hit.
1992 godine sjeda po drugi i zadnji put u redateljsku stolicu te snima također hvaljeni ''The Resurrected'', niskobuđetni film čija se priča bazira na djelima H. P. Lovecrafta.
Također je i scenarist meni jako dragog filma ''Screamers'' (1995) na čijem je scenariju radio još od 81', a koji je adaptacija kratke priče Philipa K. Dicka "Second Variety''.
Dobro je spomenuti i da je on radio na ranijem scenariju za niskobuđetni ''Bleeders'' (1997), koji znamo pod imenom Hemoglobin, a u kojem su glumili Roy Dupuis (Michael Samuelle iz serije ''La Femme Nikita'') i Rutger Hauer.

Photobucket Sad već bolesni O'Bannon u jednom od svojih zadnjih pojava

Nakon toga Dan O'Bannon ima zdrastvenih poteškoća jer počinje oboljevati od Crohnove bolesti, te nakon duge borbe sa bolešću umire 2009 godine.
Činjenica ostaje da je baš O'Bannon bio jedan od najboljih SF i horor scenarista ikad, te jedan od rijetkih ljudi koji je svoje ideje mogao kvalitetno pretočiti u tekst. Utjeha postoji da njegova djela i likovi, a ovo prvenstveno mislim na ''Aliena'' i ''ROTLD'', i dalje žive i uveseljavaju nove ljubitelje naših omiljenih žanrova....

Majsotre nadam se da se nalaziš na boljem mjestu...RIP

21:00 • Komentari ( 0 ) • Print#

četvrtak, 17.12.2009.

Velika nagradna igra (23 DVD filma za pobjednika) i proslava preko 100 000 posjeta...

Photobucket


Evo da ne zaboravim spomenuti da do sada sam primio 56 mailova ljudi koji će sudjelovati u nagradnoj igri. Što se tiče nagrada evo spiska filmova:

The Breed (2006)
r: Nicholas Mastandrea; gl: Michelle Rodriguez, Oliver Hudson

When a Stranger Calls (2006)
r: Simon West; gl: Camilla Belle, Tommy Flanagan

Horror Express (1972)
r: Eugenio Martín; gl: Christopher Lee, Peter Cushing, Telly Savalas


The Return of the Texas Chainsaw Massacre (1994)
r: Kim Henkel; gl.: Renée Zellweger, Matthew McConaughey


Critters 2: The Main Course (1988)
r: Mick Garris; gl.: Terrence Mann, Don Keith Opper


Wolf Creek (2005) Rated Widescreen Edition
r: Greg Mclean; gl.: John Jarratt, Cassandra Magrath


Boo (2005)
r: Anthony C. Ferrante; gl.: Trish Coren, Rachel Harland


Ju-on (2002)
r: Takashi Shimizu; gl.: Megumi Okina, Misaki Ito


The Fog (2005) Widesreen Unrated Version
r: Rupert Wainwright; gl.: Tom Welling, Maggie Grace


The Hitcher (1986)
r: Robert Harmon; gl.: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh


Pulse (2006) Rated Full Screen Edition
r: Jim Sonzero; gl.: Kristen Bell, Ian Somerhalder


Dawn of the Dead (2004)
r: Zack Snyder; gl.: Sarah Polley, Ving Rhames


Creep (2004)
r: Christopher Smith; gl.: Franka Potente


Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)
r: Kerry Conran; gl.: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie


Jeepers Creepers (2001)
r: Victor Salva; gl.: Gina Philips, Justin Long


The Puppet Masters (1994)
r: Stuart Orme; gl.: Donald Sutherland, Eric Thal


My Bloody Valentine (1981) Widescreen Collection
r: George Mihalka; gl.: Paul Kelman, Lori Hallier


Wishmaster (1997)
r: Robert Kurtzman; gl.: Tammy Lauren, Andrew Divoff, Robert Englund


The Descent (2005) 1 Disk Edition
r: Neil Marshall; gl.: Shauna Macdonald, Natalie Jackson Mendoza


Dracula III: Legacy (2005)
r: Patrick Lussier; gl.: Jason Scott Lee, Rutger Hauer


Night of the Living Dorks (2004)
r: Mathias Dinter; gl.: Tino Mewes, Manuel Cortez


Feast (2005)
r: John Gulager; gl.: Clu Gulager, Navi Rawat


DeepStar Six (1989)
r: Sean S. Cunningham; gl.: Taurean Blacque, Nancy Everhard


Druga nagrada su filmovi:

The Three Amigos (2003) r: C.B. Harding; gl.: Carlos Mencia, Pablo Francisco, Freddy Soto
Phase IV (2001) r: Bryan Goeres; gl.: Dean Cain, Brian Bosworth
Virus (1996) r: Allan A. Goldstein; gl.:Brian Bosworth, Leah Pinsent


Treća nagrada je video igra:

NEOCRON 2: Beyond Dome of York (PC; žanr: MMORPG Cyberpunk)

05:28 • Komentari ( 0 ) • Print#

ponedjeljak, 14.12.2009.

Velika nagradna igra (23 DVD filma za pobjednika) i proslava preko 100 000 posjeta...

Photobucket

Evo od danas krećemo sa velikom nagradnom igrom u kojoj ću pobjedniku za pobjedu i najbolje znanje u kviz pitanjima dodijeliti čak 23 DVD-a. No, neće biti baš sve tako lako kako izgleda, jer onaj tko se bude natjecao morat će znati odgovoriti na pitanja od kojih su neka laka neka teža. Povod ovoj nagradi je to što je HororFilm Playground u manje od 4 godine prešao brojku od 100 000 posjeta..


Što se tiče pravila ona su vrlo jednostavna:
- svako točno odgovoreno pitanje donosi jedan DVD (znači 23 pitanja 23 DVD-a)
- onaj tko bude imao najviše odgovora odnosi i najviše DVD-a što ne znači da će to biti baš svih 23 naravno
- 2 bonus pitanja služe u slučaju pripetavanja ako oni koji su znali sva 23 odgovora moraju znati i ta dva ili barem jedno za pobjedu pod uvijetom da su ostali pogriješili
- u slučaju da se nađe i tu više natjecatelja koji su točno odgovorili na sva pitanja onda slijedi loto izvlačenje na sreću u kojoj će se među dobitnicima izvući sretnim odabirom pobjednik
- da samo jedna osoba ne bude sretnik drugoplasirani također dobija 3 DVD-a, a trećeplasirani orginalnu videoigru
- pripazite na neka pitanja i ne brzajte sa odgovorima jer iako izgledaju lagana ona su u stvari trik pitalice, tako da dobro promislite što je odgovor (mogu samo napomenuti da sam ih stavio četiri)
- vaše odgovore možete slati na mail: raulduke@net.hr i to u word formatu, gdje ćete također napisati i svoje puno ime i prezime, adresu i broj telefona, te e-mail adresu tako da vas se može kontaktirati u slučaju osvojene nagrade
- na žalost pošto sam sve financiram u nagradnoj igri sudjeluju samo stanovnici RH
- nagradna igra traje do 14.01. 2010 godine zaključno sa tim danom


Eto kad smo sredili formalnosti bacimo oko na pitanja i neka vam je sa srećom svima vama koji budete učestvovali....



PITANJA NAGRADNE IGRE:

1) U ''Poltergeist' (1982 – 88) serijalu, tko je bio prvi od glumačke postave da je umro u pravom životu:

a) Will Sampson
b) Heather O'Rourke
c) Louis "Lou" Perryman
d) Dominique Dunne
c) Julian Beck


2) Kako se zove ukleti hotel iz filma ''The Shining'' (1980)?


3) Nakon što si odsječe šaku motornom pilom u filmu ''Evil Dead II'' (1987) kako glasi naslov knjige koju glavni protagonist Ash stavlja na kantu ispod koje je 'zla ruka'?


4) Koji je bio prvi horor film koji je ujedno bio i prvi film koji je ženu prikazao u grudnjaku. Godina je 1960-ta:

a) The Little Shop of Horrors
b) Brides of Dracula
c) Peeping Tom
d) 13 Ghosts
e) Psycho


5) Na koji dan ubojica poznat kao 'The Breather' započine svoj krvavi pohod u slasher filmu ''Student Bodies'' (1981)?


6) Koje je srednje ime Regan MacNeil iz filma ''The Exorcist'' (1973)?


7) Kako se zove film o vukodlacima u kojem na kraju filma saznajemo da je te noći kad je bio pun mjesec Engleska pobijedila Njemačku sa 5:1?


8) Kako se zove ulica u kojoj se pod kućnim brojem 45 nalazi kuća Michaela Myersa u slasher klasiku ''Halloween'' (1978)?


9) Zbog čega je Daniel Robitaille poznatiji kao The Candyman iz serijala ''The Candyman'' (1992 – 99) bio okrutno unakažen i kažnjen?


10) Ako se ubroje ''Freddy vs. Jason'' (2003) i rimejk ''Friday the 13th'' u koliko je filmova Jason Voorhees bio glavni negativac?


11) Kako se zove stvorenje koje je stvorio znanstvenik Victor Frankenstein u romanu Mary Shelley, a kojeg svi znaju i po njegovom alternativnom i originalnom naslovu ''Moderni Prometej''?


12) Uz Billa Paxtona koji je za sada jedini glumac koji se može pohvaliti da su njegove likove ubili – Terminator, Alien i Predator?


13) "Not to go on all-Fours; that is the Law. Are we not Men?
Not to eat Flesh or Fish; that is the Law. Are we not Men?
Not to claw Bark of Trees; that is the Law. Are we not Men?
Not to chase other Men; that is the Law. Are we not Men?''


Iz koje poznate znanstveno fantastične novele nam stiže ovaj prekrasan citat?
Za pomoć mogu reći - da je napisana 1896, da je autor Englez i da ga se uz Julesa Verna smatra Ocem Znanstvene Fantastike, te je dotična novela do sada imala tri filmske adaptacije (1933, 77' i 96')



14) Jedan od ovih citata je iz filma Johna Carpentera ''The Thing'' (1982):

a) ''- Listen shithead, I don't give a fuck who you really are or what you want with this asshole, because now it's personal, and he's a dead man!''

b) ''- I know you gentlemen have been through a lot, but when you find the time, I'd rather not spend the rest of this winter TIED TO THIS FUCKING COUCH!''

c) ''- Praise *Jesus*? That's fucking pushing it! This shit's about as far from God as shit can get! Either of you ever seen anything like that? You even heard of anything like that? Huh? Me neither... and I watch Animal Planet all the fucking time!''


15) Koliko je ljudi ubijeno u filmu ''Scream'' (1996) od strane ubojice Ghostfacea:

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7


16) ''Bunch of slack-jawed faggots around here. This stuff will make you a god damned sexual Tyrannosaurus, just like me.'' : ovu poznati izjavu mogli smo čuti 1987 godine u kojem znanstveno fantastičnom filmu?


17) U znanstveno fantastičnom serijalu ''Star Trek: Voyager'' (1995 -01) Jeri Ryan kao Sedma od Devet (Seven of Nine) se prvi put pojavljuje u kojoj epizodi koje sezone?


18) U filmskom serijalu ''Star Wars'' (1978 – 05) tko je uspio ubiti Dartha Sidiousa, mračnog Lorda Sitha?


19) Izjava ''Klaatu barada nikto!'' je iz kojeg filma:

a) Army of Darkness (1993)
b) The Day the Earth Stood Still (1951)


20) Na koji će te način ubiti opake kalunovske vanzemaljce u znanstveno fantastičnom klasiku ''Killer Klowns From Outer Space'' (1988)?


21) Ako su glavni junaci filma Stephen, Peter, Roger i Francine, a jedan od negativaca je Tom Savini, te je sam film snimljen krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća pod redateljskom palicom redatelja čije je jedno od imena Andrew o kojem to filmu govorimo?


22) Izbaci uljeza:

a) The Howling (1981)
b) A Bucket of Blood (1959)
c) Chopping Mall (1986)
d) Halloween (1978)


23) Iz koje zemlje potječe najveći fantasy junak Conan Barbarin?



BONUS:

24) Kako se zove film koji započinje ovako:
''- Good evening, this is Angela Vidal speaking. Tonight on "While You're Asleep" we'll accompany a team of firemen on their rounds through the city. Not only that, but we'll see things never revealed: how they live, sleep, what they eat. We'll get an inside look at this fire station. Join us for "While You're Asleep". ?



25) Iz kojeg je filma ova transformacija?

Photobucket

13:04 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 06.12.2009.

Chaw (2009)

Vepar (2009)

Photobucket

Produkcija: Lotte Entertainment / Polygon Entertainment
Redatelj: Jeong-won Shin
Specijalni efekti: Digitrove, Inc


Uloge:
Tae-woong Eom...................Policajac Kim
Yoon Jae-Moon.....................Lovac Baek
Yu-mi Jeong..........................Su-ryeon
Josiah D. Lee........................Detektiv br.1


Film je izašao u kina 15. srpnja, 2009 godine
Trajanje: 121 minuta
Službena stranica filma (na korejskom)
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- U malom južnokorejskom selu Sameri kriminala nema već 10 godina. Kad netko oskrnavi lokalno groblje i iskopa mrtvaca policija se vrlo brzo baca na posao otkrivanja krivca. No, ubrzo slučaj postaje ozbiljniji kad lokalni ekolozi otkriju na jednom šumovitom području djelove raskomadanog leša. Policija ostaje zbunjena, ali uz pomoć savjeta lokalnog legendarnog lovca Chun il-mana, čija je unuka jedna od žrtava, otkrivaju da je za sve krivac gigantski vepar.
Sad grupica najhrabrijih - Chun il-man, kao vodič i čovjek od iskustva, Baek, mladi lovac koji se želi dokazati, detektiv Sim, čovjek zadužen za cijeli slučaj, Soo-ryun, ekologinja i mladi policajac KIM Kang-soo odlaze u šumovita brda, gdje će se jednom za svagda obračunati sa gladnom zvijeri."


Photobucket


RECENZIJA:
- U zadnje vrijeme se pojavilo vrlo malo kvalitetnijih filmova o napadu životinja na ljude (namjerno izuzimam one filmove iz ŽNJ produkcije) tako da sam se jako razveselio kad sam čuo da južnokorejci rade jedan takav film. Razveselilo me je to što u zadnje vrijeme južnokorejska filmska industrija doživljava novu mladost, te nam daje kvalitetne naslove u svim žanrovima, pa tako i u hororu (sjetimo se samo Domaćina).
Nakon što je izašao i prvi službeni foršpan film je obećavao dovoljnu dozu zabave, iako se vidjelo da film nema neke predispozicije da bude recimo neko horor remek djelo ili barem film koji će biti omiljen široj grupi ljudi. E, sad nakon odgledanog o filmu mogu reći sljedeće:

Što valja kod filma:
- priča i glumci
- početni dio filma
- neki specijalni efekti
- par smiješnih i 2-3 hororične scene


Što ne valja kod filma:
- slab scenarij i karakterizacija nekih likova
- predugo traje
- CGI efekti vepra slabi (vidi se da film ima slabiji budžet)
- atmosfera i manjak krvavijih scena
- sredina filma

Photobucket

Završna riječ:
- Film me nije razočarao no niti razveselio. Činjenica je da filmu fali više napetosti i atmosferičnosti sa kojom bi se neke scene bolje naglasile. Ako se tome doda i to da je scenarij dosta slabo napisan, te da neki likovi pate od manjka bolje karakterizacije možemo reći da film i nije lošije ispao, jer da je ovo dopalo u ruke nekog slabijeg redatelja nego što je to Jeong-won Shin mislim da bi film ispao i još gori. Doduše Shin nema neke očaravajuće redateljske kvalitete no svakako je uslijed slabog budžeta i produkcijiskih problema odradio solidan posao.
Film stvarno dobro počinje i uvodi gledatelja u priču, te isto tako mu prezentira paletu šarolikih likova koji po čudnosti jako nalikuju na one u remek djelu "The Host" (2006), no negdje od 40-45 te minute film odlazi u omanji prazni hod, te ta sredina otupljuje daljni tijek radnje. Kraj me je malo razočarao jer ima tipično američki happy end što se tiče glavnih junaka, no ono što me je pomalo smetalo, ali što nije moglo nikako drugačije da se u filmu prikaže jeste veliki utjecaj nekih drugih odličnih filmova - "Jaws" (1975) i "Razorback" (1984).

Pa, pa tako imamo početak filma ala "Jaws" samo što ovdje imamo veprinu a ne psinu (scena kad se uhvati ženka našeg vepra,a prvi krivac mužjak je još negdje na slobodi) i način na koji beštija djeluje je isti, dok je čak prekopiran onaj dio kako gradski oci ne žele slušati savijete policije o sigurnosti zbog zarade (u Spilbergovu filmu zarada od turista koji ljetuju na plažama, a ovdje zarada od seoskog turizma).
Kraj filma je umnoge sličan odličnom australskom filmu "Razorback" sa očitim uzorom istovjetne tematike, a oni koji su gledali film znat će o čemu govorim (ostalima ne želim pokvariti gledanje filma).
Chaw unatoč par smiješnih scena (koje vidimo većinom na početku filma i koji dobro služe za upoznavanje likova), te tu i tamo stvarno stravičnih prizora (scena sa Chun il-manovom unukom je fenomenalna i najbolja u filmu) koji se stidljivo pojave i uvjerljivim glumcima (solidna gluma kad se gleda da ih je scenarij stvarno ograničavao) film je na moju žalost preporučljiv samo za jedno gledanje, a onda ćete ga sigurno vrlo brzo zaboraviti.
Možda bih bio blaži da je CGI vepra bio uvjerljiviji i bolji ili da je film bio malo krvaviji, no ovako kakav je vepar takav je film nit smrdi nit miriše...a bogme je film stvarno mogao biti kraći za čak 30 minuta. A ako slučajno želite vidjeti baš pravu akciju sa ogromnim veprom koji bez problema jede i djecu, te terorizira Australska bespuća onda je i dan danas br.1 "Razorback", te ako ga niste već gledali toplo ga preporučam unatoč ovom modernijem filmu.



THE SCENA:
- nakon što Chun il-manovu unuku udari kombi, vozači koji su vozili pripiti je bace u obližnji jarak, gdje je još živu pojedu naš vpera i njegova družica...

Photobucket

21:09 • Komentari ( 0 ) • Print#

petak, 04.12.2009.

Gosti iz galaksije (1981)

Visitors from the Galaxy (1981)

Photobucket

Produkcija: Zagreb Film / Kinematografi / Jadran film / Filmové studio Barrandov
Redatelj: Dušan Vukotić
Scenarij: MiloŠ Macourek i Dušan Vukotić
Vizualni efekti i kreator Mumu vanzemaljca: Jan Svankmajer


Uloge:
Žarko Potočnjak (Robert)..................Lucie Zulova (Biba)
Ksenija Prohaska (Andra).................Rene Bitorajac (Targo)
Ljubiša Samardžić (Toni)..................Ivana Andrlova (Gabi)
Zvonko Lepetić (Čuvar).....................Edo Peročević (Urednik)


Film je izašao u kina 02. srpnja, 1981 godine
Trajanje: 82 minute
Foršpan filma...
Nagrade:
1981 godina - Prva specijalna nagrada žirija za režiju
1982 godina - Cadiz: 2. nagrada publike; Imagfic (Madrid): Grand prix (ex aequo), Grand prix publike; Nagrada FIPRESCI; Nagrada žirija za najbolju masku
1983 godina - Bruxelles: Glavna nagrada za režiju


Photobucket Bitorajac je ovaj lijevo

SADRŽAJ:
"- Robert je pisac znanstveno fantastičnih romana, koji otkrije da može materijalizirati svoje misli.
Poznanici i prijatelji misle da je lud, no psihijatar mu postavi točnu dijagnozu. Robert mu ispriča da su, kad je bio beba, njegovom ocu izrasle grudi da bi ga mogao nahraniti pa on zaključi da njegov pacijent boluje od rijetke bolesti - telurgije. Telurgija je sposobnost da se snagom volje predmeti i bića u stvarnosti materijaliziraju.
Robertova djevojka Biba ima sve manje razumijevanja za njegove priče i izmišljotine, ali povjeruje mu kad i sama vidi troje izvanzemaljaca, Andru i dvoje djece. Oni su odlučili posjetiti Zemlju, u želji da upoznaju svog stvoritelja, Roberta. Ono na što nisu računali, jest da će njihov boravak izazvati mnoge nezgodne i zastrašujuće situacije."


Photobucket

RECENZIJA:
"- Danas vam predstavljam jedan od najčudnijih i najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije - Gosti iz Galaksije. Snimljen u hrvatsko-češkoj koprodukciji ovo je za sada prvi i jedini znanstveno fantastični hrvatski film. Da dobro ste čuli ZF film. Mlađim čitateljima ovog bloga film će biti nepoznat ili jedva poznat naslov, dok vjerujem oni stariji će se ipak prisjetiti ovog filma ako ne s televizije onda sa kino matineja (u Šibeniku je uz Aliena bio obavezan film koji se prikazivao u matinejama, tamo od 84 pa sve do kraja 89).
Iako ga ne možemo stavljati u skupinu filmskih remek djela poput drugih hrvatskih filmova, kao što su recimo "Svoga tela gospodar" (1957), "Tko pjeva zlo ne misli" (1970) ili "Lisice" (1969), ovaj film je svakako nešto posebno i najbolje što se može naći u našoj filmskoj povijesti.

Prva je činjenica da se ovaj film pamti tko god ga jednom pogledao, no osoba zaslužna za to je majstor hrvatskog filma i moja osobna redateljska legenda Dušan Vukotić (bio prva osoba koja je dobila nagradu Oskar za crtani film dodijeljen autoru izvan Amerike i to za animirani film "Surogat" 1962 god.), čovjek koji se nije libio eksperimentirati sa žanrovima i koji se nije ograničio na jedina dva žanra u Hrvata - dramu i komediju.
Iako, je prvenstveno bio scenarist, animator, crtač i karikaturist, on je bio i odličan redatelj (on je redatelj i iznimno hvaljenog dječjeg filma Sedmi kontinent, 1966).
Znao je okupiti kvalitetnu ekipu sa kojom je sve svoje zamišljene ideje sproveo u zanimljive i uvijek rado gledane filmove, koji su skoro uvijek dobivali međunarodna priznanja i nagrade. Jednostavno Vukotić je bio i ostao jedini hrvatski vizionar (neka vrst anomalije ili crne ovce CRO filma za većin starijih i konzervativnijih filmaša), koji nije dobio priznanje za svoje zasluge u hrvatskoj kinematografiji kakve je svojim radom i idejama zaslužio i trebao dobiti (dan danas će ostati zapamćen po tom jedinom hrvatskom Oskaru).

Photobucket

Gosti... su tipičan produkt ondašnjeg književnog Sci-Fi booma koji se stidljivo pojavio tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća (naravno ZF tema je i prije bila prisutna na našim prostorima, no 70-te su bile zlatne godine...barem po mom mišljenju), da bi najpopularniji bio u 80-tima, što je D. Vukotić na vrijeme opazio te već 81' uspio snimiti igrani film.
No, on je u taj SF uradak uspio uspješno ukamuflirati i trash element, što nikako nije neka negativnost samog filma već dapače njegova velika prednost. Pošto je taj trash element dosta izražen možemo slobodno reći da Gosti iz Galaksije spadaju u klasike i najbolje ikad snimljene filmove tog podžanra, jer Vukotićevo djelu spada u onu skupinu sjajnih tzv. trash filmova kao što su - "Evil Dead" (1981) ili "Bad Taste" (1987). Jer ovaj naš jedini Sci-Fi ima mnogo sličnosti sa ovim filmovima, no isto tako je još bliži recimo ZF filmovima Rogera Cormana kako zbog oskudne produkcije tako i zbog čudne pojave vanzemaljca.

Eh, vanzemaljac Mumu (jako dobra kreacija Jana Svankmajera) vam je neka vrst miksa između Alienovog Xenomorfa i Stvora (ne onog Carpenterovog, nego onog iz orginala iz 51' godine) koji također izgledao kao mutirana verzija Alfa i mogu reći da kad sam ga prvi put vidio tamo 85' da me je dobrano isprepadao, te mi tako ostao u pamćenju kao jedan od najstrašnijih vanzemaljaca.
Ne samo da je dobro napravljen nego su i specijalni efekti koji se tiču njega samoga su dobri (pojedine scene imaju čak uspješne stop-motion efekte), te su sigurno i najbolji dio filma (scene pokolja na vjenčanju).
Kad smo već kod specijalnih efekata i ostali su iznimno dobri, te iako film više djeluje kao da je rađen za TV nego za kino oni su gledatelju poprilično uvjerljivi (ja osobno sam gledao mnogo gore filmove sa većim budžetom). Glumačka ekipa je također odlična od koje bih najviše izdvojio Žarka Potočnjaka u svojoj zasigurnoj najboljoj ulozi (njegov Robert me jako podsjeća na Johna Murdocha iz filma "Dark City", 1998), te Kseniju Prohasku kao vanzemaljku Andru čija je glumačka interpretacija hvale vrijedna. Ljubiša Samardžić je standardno dobar u svojoj već tipično komično-ugodnoj ulozi.
Neću zaboraviti spomenuti niti epizodne uloge Zvonka Lepetića i Ede Peročevića, te prvu ulogu Rene Bitorajca koji glumi izvanzemaljskog dječaka Targa (jel već tada bio ćelav?). Češka glumačka ekipa se fino uklopila, te onaj audio dio što se tiče sihronizacije je dosta dobar i mnogo bolji nego što je to slučaj sa nekim drugim našim filmovima.

Photobucket

Za kraj bih rekao da je ipak najjača karika filma odlično napisan scenarij i to ne samo u pametnim dijalozima koji su obojani humornim izjavama (recimo kad BIba daje razne pogrdne nazive Andri ili komentari na vjenčanju kad se Mumu pojavi) nego i znanstvenim teorijama i razmišljanjima.
U svoje 82 minute film je i zanimljiv i smiješan, a scena pokolja na vjenčanju je jedna od najboljih u filmskoj povijesti (ima svega od kidanja udova i glava, zapaljenih ljudi, do špricanja vanzemaljske krvi, te do čak morbidnih komentara glave bez tijela).
Kako to biva u našim i ex-Jugoslavenskim filmovima ni ovdje ne manjka golotinje (najprije imamo scenu gdje se jedno 30 ljudi skine do gola i traže vanzemaljce...a onda kasnije još bolju i dojmljiviju gdje češka glumica Lucie Zulova koja glumi Bibu pokaže sve svoje zamamne tjelesne čari i atribute) što znači da ne fali ni sisa niti guzica.
Odličan i često podcijenjivan film, za kojeg većina SF ljubitelja diljem svijeta ne zna. Svake preporuke su suvišne jer ovo je jedan od onih filmova koje morate pogledati što prije...jer i dan danas je ovo ostao nažalost jedini znanstveno fantastični film iz Cro produkcije.



THE SCENA:
Mumu radi pokolj na vjenčanju

- najbolji dio filma koji je ravan naj scenama filmova Bad Taste, Evil Dead I, II i BrainDead.
Ima tu svega pomalo od glave koja je otkinuta i koja kaže da se ne osjeća baš najbolje jer joj nešto fali ili Edo Peročević čija je glava zgnječena i kaže što se dogodilo, te do obračuna svatova sa bezopasnim, ali vrlo razigranim vanzemaljcem koji je u stvari svemirska igračka koja oživi po potrebi. Pohvalio bih kaskadere za scenu gdje ljudi gore...stvarno realno i odlično snimljeno.

Photobucket

19:30 • Komentari ( 2 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.

 

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se