ponedjeljak, 28.09.2009.

Trick 'r Treat (2008)

Trick 'r Treat (2008)

Photobucket

Produkcija: Bad Hat Harry Productions / Legendary Pictures / Little Sam Films / Warner Bros. Pictures
Redatelj i scenarist: Michael Dougherty
Muzika: Douglas Pipes
Specijalni efekti: New Deal Studios (vizualni efekti minijatura i fotografija) / Patrick Tatopoulos Design /Rainmaker Animation & Visual Effects (vizualni efekti)
Tatopoulos Studios

Uloge:
Quinn Lord........................Sam
Brian Cox..........................Mr. Kreeg
Dylan Baker......................Steven
Leslie Bibb........................Emma
Rochelle Aytes.................Maria
Anna Paquin.....................Laurie



Film izlazi 06. listopada, 2009 na DVD-u (kino premijeru imao na festivalu "Sitges International Festival of Fantastic and Horror Cinema" 2008)
Trajanje: 82 minute
Nagrade:
2008 godina - nagrada publike na "Screamfest" festivalu

Photobucket


SADRŽAJ:
"- Kažu da je Noć Vještica noć kada mrtvi hodaju među nama. No, ove će Noći Vještica među maskiranim građanima jednog američkog gradića hodati nešto opasnije od samih duhova mrtvih. Pratimo četiri vrlo različite no povezane priče tijekom Noći Vještica u kojoj će se spodobe u raznim oblicima obračunati sa pojedinim dobrim i ne tako dobrim građanima - a vi ostali pokušajte preživjeti najstrašniju noć u godini ako možete."


Photobucket

RECENZIJA:
"- Evo filma koji sam dugo čekao i nakon čak tri godine prenemaganja produkcijske kuće (najvjerojatnije vrlo oprezni Warner Bros.) su ga odlučile pustiti kao DVD izdanje, iako je prvenstveno trebao imati svoju kino premijeru 31. listopada, 2007 godine (producenti se bojali konkurencije "Saw IV" (neopravdano) i "30 Days of Night" (opravdano)). Žalosno je vidjeti da ovako dobar film nema svoj kino termin, dok neki drugi horor filmovi kao recimo rimejk "Prom Night" koji su pravo smeće bez problema dobiju udarni termin i onda krahiraju u prvom vikendu.

Sigurno ste već gledali omibus (Ameri ih zovu antologijski) filmove koji imaju tri ili četiri priče uklopljene u jedan cijelovečernji film kao recimo "Twilight Zone: The Movie" (1983). E, pa ovo je jedan o njih i to najbolji do sada koji smo imali prilike gledati.
"Trick 'r Treat" (nemojte ga miješati sa istoimenim filmom iz 1986 godine) je film po svojim pričama (4 glavne i 1 mini) bliži onim mračnim i sumornim pričama koje smo već vidjeli u "Tales From the Crypt" ili "Tales From the Darkside: The Movie" (1990) , nego vedrijim pričama koje smo gledali u "Twilight Zone", "The Outer Limits" ili "Amazing Stories".
Kad bih išao u opisivanje kakve priče možete očekivati onda bih rekao to u sljedećoj rečenici - "All Through The House" iz Priči iz Kripte spojeno sa "Nightmare at 20,000 Feet" Zone Sumraka.

Photobucket

Idemo dalje. Scenarij je napisan bez ikakve scenarističke zavrzlame i mrlje. Sve u njemu ima svoju tečnost i povija se onim pravilima - tko, što, kako, gdje i zašto? Radnja je fascinanto naglašena i to mnogo više nego sami likovi (bilo sporedni bilo glavni), koji nimalo ne zaostaju u svojoj važnosti (ovo je ponekad velika greška kod scenarista kad ne pogode ravotežu kod ovo dvoje). Baš ta radnja koja se odvija na Noći Vještica i način građenja atmosfere gledatelju pruža maksimalnu uživljenost u sam film i to već od njegovog prvog kadra, što kao rezultat nakon gledanja daje da je ovo uz Carpenterov "Halloween" najbolji film koji bi ste trebali gledati na Sve Svete.
Ono što bih još rekao o samoj radnji jeste da je scenaristički napisana kao "Pulp Fiction" (1994) gdje su sve priče i likovi povezani tako dobro da čak niti vremenska razlika i određeni vremenski intervali ne krše zakone samih priča koje jedna o drugoj ne ovise no lijepo se međusobno dopunjuju, a likovi iz sve četiri različite se susreću što je scenaristički narativno nenaglašeno no sjajno izvedeno (evo spomenut ću epizodni lik Emme koji tumaći slatka Leslie Bibb a koja se u svakoj priči pojavluje barem na 2-3 sekunde). Znači ne očekujte način pripovijedanja koje ste vidjeli u "Creepshowu" (1982) ili sličnim serijama ili filmovima. Scenarij također balansira sa crnim humorom, no kako god se humorna scena pojavi za njim dolazi i užas, tako da uz smijeh vrlo brzo ćete se opet vratiti strahovanju. Spomenuo bih i to da životni vijek nekih junaka varira i nikad gledatelju redatelj ne dopušta da njihova sudbina bude predvidljiva što je jedna od najvećih pozitvnih strana filma.

Photobucket

Glumačka postava je odlična no svakako bih izdvojio Quinna Lorda kao misterioznog dječaka Sama, Brian Coxa kao čangrizavog starca Mr. Kreega i Dylana Bakera kao ravnatelja škole Stevena. Cox je ovdje u možda svojoj najboljoj ulozi još od filma "Manhunter" (1986), dok Dyaln Baker i dalje briljira u još jednoj čudnoj no vrhunski odrađenoj ulozi nalik onoj oca pedofila u "Happiness" (1998). No, zvijezda večeri je mali Quinn Lord koji glumi misterizonog dječaka Sama koji je glavni lik filma tj. lik koji povezuje sve narativne djelove i služi kao mali uvod u nova događanja, jer ga viđamo u svim pričama, a sam učestvuje u zadnjoj.
Baš ta zadnja mi se najviše svidjela jer ima nadnaravni slasher osjećaj, a mimika Quinnovog Sama je tako dobra da dugo nisam vidio tako fine pokrete osobe pod maskom. Ah, da u filmu glumi i Anna Paquin, koja je svoj posao odradila vrlo profesionalno, no ovaj put ju ne bih izdvajao.
Film nema scena u kojima krv teče do koljena nego se većinom oslanja na već spomenutu atmosferu (par scena ima i onaj gotički ugođaj koji smo vidjeli u "Sleepy Hollow", 1999) i jezovu naglašenost određenih kadrova (stil koji smo najviše viđali kod najboljih filmova iz 80-tih). Specijalni efekti su odlični kako u šminki i maskama tako i u malobrojnim kompjuterskim CGI animacijama, a od scena bih najviše izdvojio onu gdje se par osoba pretvara u vukodlake (način pretvorbe tj. kako presvlače kožu me podsjetilo na "Van Helsinga", 2004).
Michael Dougherty (scenarist filmova "X2" i "Superman Returns") je odradio odličan posao ne samo kao redatelj nego i kao scenarist (evo primjera kako ovo dvoje može funkcionirati u jednoj osobi) i nadam se da nećemo dugo čekati na njegov novi horor projekt.
Toplo preporučam ovaj film jer sam siguran da ćete uživati u svih njegovih 82 minute, a što je najbolje svatko će za sebe od četiri ponuđene pronaći priču koja mu leži.


THE SCENA:
- Okršaj gospodina Kreega sa vrlo opasnim Samom

Photobucket
Mr. Kreeg: "- You gotta be fucking kidding me." (Odmah sam se sjetio Carpenterovog "Stvora" i Palmerovih riječi)

02:54 • Komentari ( 3 ) • Print#

utorak, 22.09.2009.

Blood: The Last Vampire (2009)

Krv: Posljednji Vampir (2009)

Photobucket

Produkcija: East Wing Holdings / SAJ
Redatelj: Chris Nahon
Scenarij: Chris Chow
Kratori lika: Kenji Kamiyama i Katsuya Terada
Remake anime filma : Blood: The Last Vampire (2000)


Uloge:
Gianna Jun (Saya).................................Allison Miller (Alice Mckee)
Liam Cunningham (Michael).................JJ Feild (Luke)
Koyuki (Onigen).....................................Colin Salmon (Powell)


Film je izašao u kina 29. svibnja, 2009 godine
Trajanje: 91 minuta
Službena stranica + foršpan filma; Žešći foršpan
Budžet: oko 30 milijuna $ž
Zarada: 256 681 $ (SAD); 8 776 054 $ (Svjetska zarada bez SAD-a)


Photobucket Jedino vrijedno gledanja - Saya

SADRŽAJ:
"- Saya je 400 godišnja djevojka polu-čovjek polu-vampir čiji je jedini cilj loviti druge vampire.
U mladosti ju je odgojio starac po imenu Kato, koji ju je naučio drevnim birilačkim vještinama. Sada radi za tajanstvenu organizaciju znanu samo kao "Koncil" i za njih ubija demone i vampire, dok traži najjačeg od svih demona Onigena, koji je kriv za smrt starca Katoa. Uz pomoć mlade djevojke Alice Saya uspijeva doći do sviježih tragova koji vode k njenom glavnom neprijatelju, a kad se nađu oči u oči slijedi posljednji obračun..."


Photobucket


RECENZIJA:
- Nisam još imao volje za pogledati anime film iz 2000 godine i čekam pravi trenutak za to, no nisam mogao a da ne odolim pogledati ovaj film. Meni osobno su jako privlačni borci protiv demona i vampira aka Vampire Hunter D ili Blade, pa mi je taj detalj uvijek prevagnuo kad bih se odlučio gledati jedan među grupom filmova. Najprije ću ipak nakratko spomenuti dobre i loše strane:


Što valja kod filma:
- Gianna Jun kao Saya
- cameo pojava Colina Salmona kao poznatijeg glumca u hororcima
- neki djelovi koreografije borbi (nažalost samo 10%)
- uvodna špica i naslov filma


Što ne valja kod filma:
- specijalni efekti
- 90% koreografije borbi
- glavni negativac
- svi likovi osim glavne junakinje tj. njihova gluma
- kopiranje par filmova: "300" (2006) i "Underworld: Evolution" (2006)
- priča i sama radnja
- scenarij i plošnost likova
- borba Saye i Onigena

Photobucket Saya u elementu

Završna riječ:
- Koliko vidite film je jako loš i blag bi bio izraz kad bih rekao da sam samo razočaran. Film je smeće kakvo ovaj mjesec još nisam gledao (ujedno ulazi u moju listu najgorih filmova ove godine). U njemu ništa ne valja - najprije bih rekao da je scenarij toliko konfuzan i što je najgore prepun ogromnih grešaka kojima u ovakvom filmu nije mjesto i koje se ne mogu tolerirati (evo jedan od primjera: spomenuo bih scenu u kojoj je Saya opasno ranjena i Alice kao drugi glavni lik filma joj daje svoju krv da se oporavi od rana...molim te kako to Alice zna da treba napraviti kad se u filmu njoj kao liku ne otkriva što je zapravo Saya?...nažalost ovakvih je primjera i previše), sljedeći veliki minus što su svi likovi totalno nezanimljivi (osim solidne Saye) i nemaju niti malo karakterizacije.
Kakav je scenarij takva je i priča (čitaj: jedna velika zbunjoza), pa o tome neću više trošiti niti redak.

CGI efekti su očajni i bliski su onima koje gledate u ŽNj produkcijama, gdje ljudi krpaju kraj s krajem u mizernom budžetu, pa je opravdano da efekti budi takvi kakvi jesu. No, ovdje je budžet ipak 30 milja što je sasvim pristojna lova da se može u par scena napraviti ako ništa drugo barem pristojni efekti. Ovako imamo kompjuterski generirana čudovišta (mogu reći da beštije u videoigri kao recimo "Doom 3" (2004) izgledaju sto puta bolje i realnije nego u ovom filmu) koja jedva možete gledati dok se bore protiv naših junaka.
Osim jadno napravljenih čudovišta imamo i isto tako žalosnu CGI krv koju vidimo tijekom borbi kad katana siječe neprijatelje (opet ću to usporediti sa videoigrama i reći da onu krv koju vidite u sada već prastaroj igrici "Blood II: The Chosen (1998)" izgleda kudikamo realnije od ove u našem filmu) i mišljenja sam da je pristup prikazu krvi trebao biti onom koji smo imali prilike vidjeti u "Kill Bill: Vol. 1" (2003) tj. dobra stara krv od sirupa maline.

Photobucket

Kod ovog filma se vidi jaki utjecaj borbi iz "300" (2006), no to je tako jadno prekopirano da izgleda skoro neuvijerljivo (čast iznimkama u par scena koje su uspijele), a usporedbe koreografije borbi sa remek djelom "Wo hu cang long" (2000) su smiješne i svakako nepotrebne. Nepotrebno je bilo posuđivati scenu borbe krilate nemani na kamionu koju smo vidjeli u filmu "Underworld: Evolution" (2006) što je dodatni čavao na lijesu ovog filma. Gluma je proljev (kako sam rekao Gianna Jun jedina može proći), kao i finalna borba između Saye i njenog nemesisa (jedna od najgorih finalnih borbi pozitvac vs. negativac koje sam vidio) i to bi bilo sve za reću u ovom segmentu.
Za kraj bih rekao da je ovaj film trebao ispasti novi Blade, a Gianna Jun je trebala ispasti ženski pandan Wesleyu Snipesu (usporedba sa Bladeom je neizbježna jer sve scene podsječaju na Dnevnog Šetaća od borbi do nekih tamnijih kadrova i scena konverzacije među likovima) no stvarna je činjenica da je film čista hrpa gnojiva i žali Bože vremena što sam potrošio gledajući ga.
Film zaobiđite u širokom luku jer nećete uživati u njegovom gledanju, no ako se ipak odvažite znajte da je lijepo gledati slatku Giannu Jun u školskoj uniformi kako maše katanom...barem nešto rekli bi najveći optimisti.

Photobucket jedan od najgorih obračuna svih vremena

20:35 • Komentari ( 0 ) • Print#

četvrtak, 17.09.2009.

Infestation (2009)

Zaraza (2009)

Photobucket

Produkcija: Heavy Duty Entertainment / Icon Productions
Redatelj i scenarij: Kyle Rankin
Specijalni efekti: iO FILM


Uloge:
Chris Marquette (Cooper)....................Ray Wise (Ethan)
Deborah Geffner (Maureen).................Bru Muller (Roger)
Brooke Nevin (Sara).............................Kinsey Packard (Cindy)
Wesley Thompson (Albert)


Film je izašao u 27. kolovoza, 2009 godine (Film4 FrightFest)
DVD Premijera: 07. rujna, 2009 godine
Trajanje: 93 minute
Službena stranica filma
Foršpan filma...


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Kad se mladić po imenu Cooper probudi u svom uredu otkriva da je prekriven nekom čudnovatom paučinom. Ista stvar se dogodila i njegovim radnim kolegama, koje odmah pokuša osloboditi od paučine i stanja nalik snu, no istog tog trena biva napadnut od strane velikog i jako agresivnog kukca, kojeg uspjeva jedva ubiti.
Ubrzo se oko Coopera okupi mala grupica preživjelih sa kojima vrlo brzo otkriva da su njihov grad napali insekti koji su došli iz svemira i jedino što im preostaje jest - preživjeti, no pitanje je koliko su oni sami spremni i snalažljivi za takvu vrst ekstremne situacije...."



Photobucket legenda Ray Wise stupa na scenu


RECENZIJA:
- Već duže vrijeme se na netu mogao pogledati foršpan za vrlo zanimljivi film imena "Infestation", koji je zbog lijepo osmišljenog trailera i intrigantnih fotografija obećavao mnogo toga ljubiteljima ZF-e, ali i horor filmova.Nakon što sam ga odgledao mogu reći da me film nije razočarao, no isto tako sa žaljenjem mogu konstatirati da me nije niti očarao. Zašto?

Pa, tu imamo par stvari koje ne štimaju kako bi inače trebale u ovakvoj vrsti filmova, a još je gore što nam je sam film svojom reklamnom kampanjom sugerirao da nas čeka nešto ako ne odlično onda barem ugodno i zabavno. Film inače radnjom podsjeća i dijeli mnoge sličnosti sa filmovima poput "Eight Legged Freaks" (2002) i "Evolution" (2001), no tu dolazimo do još jednog dijela koji u Zarazi ne štima, a to je zabava. Djelo Kylea Rankina nije zabavno kao potonja dva filma što je u ovakvim filmovima veliki preduvijet da gledatelj uživa u gledanju (iako ću reći i to da spomenuti filmovi nisu niti oni bez svojih mana), drugi preduvijet je dobra glumačka ekipa koja je ovdje jako flegmatična i gledatelj ju jedva može prihvatiti. No, koliko god gluma bila upitna (ne nije loša jednostavno glumci se baš ne trude previše u svom uživljavanju u svoje uloge) film ipak živne kad se napokon u kadru pojavi legenda Ray Wise kao Cooperov otac Ethan (doduše opet moram naglasiti da mu ovo nije jedna od najboljih uloga).

Treća stvar koja ne štima kako treba jeste to što redatelj i ujedno scenarist filma Rankin ne uspijeva kvalitetno svojom redateljskom vještinom prikazati ono što je zasigurno u glavi jako lijepo zamislio, pa tako scenarij izgleda pomalo suh sa svojim jako pozitivnim stranama:
- glavnina radnje o vanzemaljskim kukcima, neočekivano ubijanje jednog ženskog lika od strane jedne osobe iz grupe, pojava mutanata tj. hibrida ljudi i kukaca, lom noge scena, scena kad Cooper i tata budu zatvoreni u zatvoru od strane paranoičnih seljačina
te na kraju ipak isplivaju oni nepopularni scenaristički nedostaci:
- nedorečen kraj, malo bolje osmišljena atmosfera, više jeze, poneki prazan hod koji nam govori da se scenarist u nekim scenama nije snašao i da stvarno nije znao što dalje, tu i tamo nepotrebna konverzacija
Specijalni efekti su jako dobri i kukci izgledaju više nego dobro za film ovakve produkcije (niža B produkcija), no ipak ne mogu a da ne dam omanji minus aljkavosti samim meštrima iz "iO FILM"-a u pogledu scena kad kamion gazi jednog od preživjelih i kad vanzemaljska osa ispusti svoju ljudsku žrtvu na krov zgrade (obe scene su očajno napravljene i neopreostivo je se njihove strane, pa unatoč tome što je budžet filam vrlo mali).
Dakle da ponovimo:

Photobucket

Što valja kod filma:
- okosnica radnje koja je tipični Sci-Fi film u modernom ruhu, a koji reference vuče od filmova poput "Them!" (1954), pa do modernih zajebancija tipa "Eight Legged Freaks" (2002) i "Evolution" (2001)
- dizajn kukaca (ništa originalno, no ipak dosta dobro)
- neočekivano ubojstvo jednog ženskog lika od strane nekoga iz grupe
- 50 minuta - Ray Wise se pojavljuje u epizodnoj ulozi i otad film dobija na dinamici
- mutanti ljudi i kukaca tzv. hibridi
- scena kad lik iskače iz kamiona i u padu slomi nogu (detalj koje obožavam gledati u filmovima jer filmu daje realistiku)
- cameo pojava glumica Deborah Geffner i Linde Park


Što ne valja kod filma:
- specijalni efekti u scenama kad kamion gazi jednog od preživjelih i kad džinovska osa ispusti tipa na krov zgrade
- nedorađenost same priče
- dio atmosfere, jeza
- gluma gl. glumaca Chrisa Marquettea (Charlie Linderman iz "Freddy vs. Jason") i Brooke Nevin
- umjetne dojke glumice Kinsey Packard koja glumi Cindy, a koja nam ih pokaže u jednoj sceni
- blijedi kraj


Ovo je film koji se svakako isplati pogledati, ali da ćete uživati u njemu....pa sumnjam (kako ko), no svakako spada u onu grupu filmova koji će se pogledati i vrlo brzo zaboraviti (postoji velika mogućnost da će dosta vas zahtijavnijih fanova našeg omiljenog žanra biti razočarano nakon gledanja, jer foršpan je mnogo toga obećavao...a sam film je malo toga dao).


Photobucket

THE SCENA:
- neočekivano ubojstvo jednog od likova iz grupice preživjelih od strane preživjelih (takav lik većinom nastrada od čudovišta)

23:59 • Komentari ( 2 ) • Print#

petak, 11.09.2009.

The Gate II: Trespassers (1990)

Vrata 2: Prestupnici (1990)

Photobucket

Produkcija: Alliance Entertainment / Epic Productions / New Century Vista Film Company / Vision PDG
Redatelj: Tibor Takács
Scenarij: Michael Nankin
Specijalni efekti: Ruckus Enterprises (Supervizor – Randall William Cook) i Frank C. Carere
Minijature: The Garden of Allah & Michael F. Hoover
Šminka: Craig Reardon

Uloge:
Louis Tripp...................................Terrence 'Terry' Chandler
Simon Reynolds...........................Moe
James Villemaire .........................John
Pamela Adlon...............................Liz
Neil Munro.....................................Art
James Kidnie................................Mr. Coleson



Film je izašao u kina 24. svibnja, 1990 godine
Trajanje: 90 minuta / 93 minute (Kanada)
Zarada: 2 033 000 $ (SAD)
Zarada u prvom vikendu u SAD: 1 035 000 $ (u 350 kina)
Foršpan filma...


Photobucket

SADRŽAJ:
"- Prošlo je pet godina od kada je Terryjev prijatelj Glen otkrio Vrata Pakla u svom dvorištu. Glen se odselio i Terry se nakon dugo vremena vraća u unutrašnjost ruševne kuće kako bi izveo ritual prizivanja demona, koji bi mu trebali ispuniti želje. No, kad mu se slučajno priduže i troje drugih tinejđera Liz, Moe i John stvari krenu nepredviđenim tokom i vrlo brzo se svi nađu u opasnosti od demona s one strane..."


Photobucket

RECENZIJA:
- Nakon jako dobrog prvog filma naslova The Gate (1987), koji je jedan od pamtljivijih horora iz zlatne ere tj. 80-tih godina prošlog stoljeća tri godine nakon njegovog pojavljivanja dobijamo i njegov nastavak. A njegovi minusi i plusevi su sljedeći:


Što valja kod filma:
- zadnja trećina filma
- stop motion efekti
- šminka i dizajn maski
- pojedini dijalozi i jedna odlična pamtljiva izjava
- 38 minuta: John šakom razvaljiva Gnomovo lice sa par jakih udaraca


Što ne valja kod filma:
- likovi su plošni
- scenarij i 95% dijaloga
- dvije trećine filma
- tromost početka
- kohezija živih glumaca i stop motion efekata na kraju filma

Photobucket


Završna riječ:
- Kako vidimo iz sadržaja ovoga puta nema Glena (izgleda da je Stephen Dorff već tada bio preskup za ponovno aganžiranje) no u priču je uletio njegov prijatelj Terry (Louis Tripp), čije je glumačko umijeće mnogo slabije nego ono kod malog Dorffa. Ostali glumci su što se tiče glume na nivou slabijih B horor filmova. Možda najveći problem filma je taj što se orijentirao više na demonski pristup ala "Night of the Demons" (1988) ili "Demon Wind" (1990) nego na onaj pristup kakav smo vidjeli u prvom dijelu (atmosfera i ''Poltergeist'' ugođaj). Baš to oslanjanje na demone je (vidljivo na kraju filma) krivi pristup ne zato jer je to loša ideja, nego što je scenarist Michael Nankin vrlo slab ne samo u osmišljavanju radnje (početak je vrlo naivan i težak za prihvačanje) nego i dobrih dijaloga (iako sam se na dvije scene nasmijao zbog načina govora većina dijaloga je već viđena u mnogo horora ŽNj produkcije i čistokrvni su klišej). A nemojmo zaboraviti da je on bio scenarist i prvog dijela, pa se spravom možemo pitati kako se scenaristički mogao srozati u ovom filmu.

Redatelj Tibor Takács se opet vratio i vidi se njegova ruka, no ovaj film ipak nije zabavan kao prvi dio. Prve dvije trećine filma je dosadno i radnja se sporo odvija, a jedino što film drži u nekom fokusu je stop motion malog Gnoma kojeg je Terry uhvatio, ali je zato zadnja trećina (oko zadnjih pola sata) mnogo bolja i dinamičnija, a bogme dobija i dijelić one demonske atmosfere (dio kad svi završe u drugoj dimenziji). Taj treći dio izvlače stop motion specijalni efekti i jako dobra šminka i maske, a da su bolje uglađene scene živih glumaca i stop motion demona, te da film nema na kraju sretan završetak moji bi dojmovi bili mnogo bolji.
Ovako film vrijedi pogledati jednom kad stvarno ne budete imali što raditi i ako ste gledali prva Vrata, no odluku gledanja filma ipak prepuštam vama jer ja nakon odgledanog nisam uopće bio oduševljen filmom. Štoviše nakon jedinice nastavak je veliko razočarenje, no sada sam obavio i taj posao, te ga odgledao i ne vjerujem da ću mu se ikada više vratiti...


Photobucket

THE SCENA:
scena 1 - John: "- Proklete ženske, čovječe. Kome trebaju demoni kad imaš ženske?"

scena 2:
Moe (Gnomu svezanom u vreći, koji se otima i kriči): "- ŠUTI!!!"
John: "- Šuti! Volim to. Rekao je šuti gremlinu."
(kasnije Gnoma Moe Gnoma napuši dimom marihuane, ali mališan postane još više nasilan i hiperaktivan)

22:37 • Komentari ( 1 ) • Print#

subota, 05.09.2009.

Vikaren (2007)

Zamjena (2007)

Photobucket

Produkcija: Thura Film
Redatelj: Ole Bornedal
Scenarij: Ole Bornedal i Henrik Prip

Uloge:
Paprika Steen (Ulla Harms)..................................Ulrich Thomsen (Jesper Osböll)
Jonas Wandschneider (Carl)................................Nikolaj Falkenberg-Klok (Phillip)
Emma Juel Justesen (Rikke)................................Mollie Maria Gilmartin (Lotte)
Josephine Gents (Camilla)....................................Emma Claudia Sřndergaard (Laura)



Film je izašao u kina 15. lipnja, 2007 godine
Trajanje: 93 minute
Službena stranica + foršpan
YouTube Foršpan...
Nagrade:
2008 godina - osvojio nagrade L'Écran Fantastique, Bodil (za najbolju kameru - Dan Laustsen) i Zulu (najbolja glumica - Paprika Steen), te zaradio nominaciju za nagradu Bodil (najbolja glumica) i 10 nagrada Robert (najbolja glumica, najbolji dječiji / obiteljski film, najbolja montaža, najbolji zvuk, najbolji sporedni glumac, najbolji sepcijalni efekti, najbolja kamera, najbolji kostim, najbolja produkcija i najbolja šminka)


Photobucket

SADRŽAJ:
"- Jedan od danskih 6-tih razreda dobija privremenu zamjensku učiteljicu po imenu Ulla, koja ima zadatak trenirati učenike za međunarodno natjecanje u školskim aktivnostima koje se treba odigrati u Parizu.
No, nešto nije savim u redu sa novom ućiteljicom. Svojim čudnim ponašanjem u učionici, ali i van nje sije zrno sumnje među svojim učenicima, da je vanzemaljac. Od svih učenika najsumnjičaviji je dječak Carl, a kad dobije konkretni dokaz da je Ulla opasna vanzemaljka, koja je tek izvidnica za buduću invaziju, kreće sa svojim prijateljima iz razreda u spriječavanje dotične da ostvari planove za invaziju, koja bi značila kraj ljudskog roda..."



Photobucket


RECENZIJA:
- Prvi put kada sam vido reklamu za ovaj film imao sam dvojaka očekivanja i nakon što sam film nabavio čim je bio dostupan, ipak sam pričekao neka drugačija vremena kad moje raspoloženje bude na nivou želje za gledanjem dotičnog filma. I nakon odgledanog steknuh ove dojmove:


Što valja kod ovog filma:
- ovo je znanstveno fantastični horor film za djecu od 7 godina naviše
- film ne sadrži grafičke slike nasilja (ako se gleda s gledišta da se film preporučava djeci)
- glavna glumica Paprika Steen kao gl. negativac
- osnovni tehnički aspekti (kamera, fotografija, montaža...)
- ugođaj i humor


Što ne valja kod ovog filma:
- pojedini CGI efekti i ujedno manjak tih istih efekata
- dio priče i atmosfere, humor kojeg ima u maloj količini
- film ne sadrži nikakve grafičke slike nasilja
- kraj filma


Završna riječ:
- Ovaj danski film mi izgleda kao mješavina par američkih - "My Stepmother Is an Alien" (1988), "Class of 1999" (1990) i "The Faculty" (1998) zbog gl. negativke, a po ugođaju na "Something Wicked This Way Comes" (1983).
Dakako da neki koji su film već gledali spominju i filmove poput - "The Goonies" (1985) ili "The Monster Squad" (1987) zbog toga što su glavni protagonisti djeca, no po meni je ovo prevelika i nepotrebna usporedba, pa unatoč tome što imaju neke omanje sličnosti.

Film mi izgleda kao razblažena modernizirana verzija neke zaboravljene i nikad objavljene priče braće Grimm.
Radnja filma je viđena u više modernijih horor / SF filmova, no svojim pristupom u priči ipak zgodno izgleda. Ipak, isto tako baš zbog te priče i po meni nesređenog scenarija film izgleda pomalo zbunjujući u svojoj zadnjoj trećini kad bi sve trebalo biti nekako žešće, jezovitije s boljom atmosferom kakvu imaju svi malo bolji SF filmovi.
To je ujedno i najveći problem, ali i minus filma - blag i vrlo slab kraj, koji mi se čini u mnogočemu nedorečen (barem po onome što je početak nagovještao). Radnja započinje jako dobro i vrlo zanimljivo, no kako priča odmiče sve nekako gubi svoju čar, pa tako stekneš dojam da je netko došao redatelju i rekao mu da brzo završi sa snimanjem, jer da ono dugo traje. I onda nakon odjavne špice imaš taj dojam nedoslijednosti i nedorečenosti.
Što se tiče specijalnih efekata odrađeni su savim solidno (uz tu i tamo omanju skoro jedva vidljivu omašku), no mišljenja sam da ih je trebalo biti barem zericu malo više.
Najjača karika mu je zasigurno glavna glumica Paprika Steen, koja svojom mimikom i pravilnim grimasama iskazuje karakternu crtu koja njen lik negativke čini najboljim likom dotičnog filma. Ali ako se gleda da je ovaj film najvjerojatnije rađen za mlađu publiku odraslu na filmovima o Harryju Potteru onda nitko tko ga bude gledao ne bi trebao biti razočaran, pa iako film ne sadržava niti jednu 'gore' scenu (najbliže tom pojmu film je bio u trenutku kad se vanzemaljka Ulla hrani živom kokoškom što zasigurno uznemiravajuću scenu redatelj riješava tako da to hranjenje ne prikaže pošto glumica to napravi nama okrenuta leđima)

Film može proći u svrhu da sa njim ubijete jedno dosadno popodne i to bi bilo sve što se tiče nejgove preporuke. Na našu žalost ovo je film koji je obećavao, no vrlo je malo dao i zato nakon što ga jednom pogledate...teško ćete mu se ikad opet vratiti na ponavljanje gradiva....

Photobucket

20:03 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 01.09.2009.

Alien (1979)

Osmi Putnik (1979)

Photobucket

Produkcija: Brandywine--Ronald Shusett Productions / Twentieth Century-Fox Productions
Redatelj: Ridley Scott
Scenarij: Dan O'Bannon
Kreator Xenomorfa: H.R. Giger
Specijalni efekti:Roger Dicken i Carlo Rambaldi
Muzika: Jerry Goldsmith


Uloge:
Tom Skerritt (Dallas)...................................Sigourney Weaver (Ripley)
Veronica Cartwright (Lambert)....................Harry Dean Stanton (Brett)
John Hurt (Kane)..........................................Ian Holm (Ash)
Yaphet Kotto (Parker)..................................Bolaji Badejo (Alien/Xenomorf)
Helen Horton (glas Majke)...........................Eddie Powell (Alien)



Film je izašao u kina 25. svibnja, 1979 godine
Trajanje: 117 min | 116 min (director's cut SAD izdanje)
Budžet: oko 11 milijuna $
Zarada: 185 milijuna $ (Svjetska zarada sa SAD-om; bez SAD zarade 104 mlijuna $)
Foršpan filma...; Director's cut foršpan..
Nagrade:
1979 godina - osvojio Srebrnu Školjku na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu za najbolju kameru i specijalne efekte, a bio nominiran za najbolju kameru Britanskog društva kamermana (Derek Vanlint)
1980 godina - osvojio nagradu Saturn (redatelj - R. Scott, sporedna glumica - V. Cartwright i najbolji znanstveno fantastični film), nagradu Oskar (za najbolje specijalne efekte - H.R. Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder,i Denys Ayling), BAFTA nagradu (za najbolju produkciju - Michael Seymour i najbolji zvuk - Derrick Leather, Jim Shields i Bill Rowe), nagradu Hugo (najbolja dramska prezentacija)
zaradio nominaciju za - nagradu Oskar (najbolja scenografija - Michael Seymour, Leslie Dilley, Roger Christian i Ian Whittaker), za nagradu Saturn (scenarij - D. O'Bannon, glumica - S. Weaver, specijalni efekti - Brian Johnson i Nick Allder, šminka - Pat Hay), nagradu BAFTA (kostim - John Mollo, montaža - Terry Rawlings, najbolja nova nada u gl. ulozi - S. Weaver, sporednog glumca - John Hurt), nagradu Anthony Asquith za filmsku nagradu (J. Goldsmith), za nagradu Zlatni Globus (najbolja muzička partitura - J. Goldsmith) i Grammy (J. Goldsmith)
2002 godina - ušao u Američki Filmski registrij
2003 godina - osvojio 2 DVDX nagradu, a zaradio i još 2 nominacije iste angrade
2004 godina - osvojio nagradu Sierra za najbolji DVD i zaradio nominaciju nagrade Zlatni Satelit (najbolji sveukupni DVD i najbolji dodaci na DVD-u)


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Sedmeročlana posada trgovačkog svemirskog teretnjaka Nostromo, natovarenog s dvadeset milijuna tona mineralnih ruda, putuje natrag na Zemlju. Članovi posade na čelu s kapetanom Dallasom (T. Skerritt) bude se iz sna uvjereni da će im Tvrtka u čijem je vlasništvu brod, isplatiti poveće sume zbog dobro obavljenog posla. Osim Dallasa, u letjelici su još i časnica Ripley (S. Weaver), njezina kolegica Lambert (V. Cartwright), zatim Parker (Y. Koto), Brett (H. D. Stanton), Kane (J. Hurt), te jedini android u ljudskoj ekipi Ash (I. Holm). I premda se činilo da je njihov povratak kući rutinska stvar, iznenadni poziv u pomoć s obližnjeg planetoida imena LV-426 natjera kapetana Dallasa da postupi prema pravilima i odmah izvidi o čemu je riječ. Sletjevši na planet, posada na površini ne naiđe ni kakav oblik života, ali otkrije napušteni svemirski brod u kojem se Kaneu nešto zalijepi za lice. Unatoč protivljenju časnice Ripley, ostali članovi odluče vratiti Kanea na Nostromo..."


Photobucket


RECENZIJA:
- Teško je bilo što reći o ovom remek djelu (hej izašao je u godini kad sam se rodio thumbup) a da ne zvuči kao već rečeno mnogo puta, no pokušat ću biti što svježiji i što kraći, jer sama detaljnija recenzija bi imala mnogo ispisanih rečenica što ipak ne bi bilo primjereno za tekstualni kontekst ovog bloga (čitaj: bilo bi preopširno).

"Alien" je ako ne najznačajniji (po mome sudu jeste) onda sigurno jedan od tri najznačajnija znanstevno fantastična filma koji su se ikada pojavili u filmskoj povijesti.
Ne samo da je bio zaslužan za novi procvat i mega popularizaciju žanra znanstvene fantastike (koja je uvijek bila prisutna u filmskoj industriji, za razliku od recimo ugaslih žanrova povijesnih i vestern filmova) uz naravno začetnika tog buma "Ratova Zvijezda" (1977), nego je postao inspiracija/krivac za konačni 'procvat' filmova B i C produkcije koji su bezočno krali samu bazičnu premisu Ridleyevog filma tj. par astronauta kojima (većinom) u svemiru na njihovom svemirskom brodu glave želi doći neprijateljski nastrojen vanzemaljac (filmovi poput - "Inseminoid/Horror Planet" (1981), "Creature" (1985), "Alien 2 sulla Terra" (1980), "Xtro" (1982), "Contamination" (1980) i slični jedva dobri ili ultra ultra loši filmovi i filmići).
Činjenica je da su mnogi željeli oponašati ovaj film, no rijetki su (ima li ih uopće??) uspijeli barem malo dočarati ambijent i stravu ovog filma (tek osam godina kasnije ZF dobija nešto novo u vidu "Predatora" (1987), još jednog Foxovog djeteta).

Sam "Osmi Putnik" nastao je prvenstveno iz glave i ideje Dana O'Bannona (danas većini poznatijeg kao redatelja odličnog zombi filma "Return of the Living Dead" iz 85'), koji je kao veliki obožavatelj Sci Fi filmova iz zlatnog doba tog žanra tj. 50-tih godina prošlog stoljeća pokupio najbolje detalje tih filmova (većinom ultra jeftinih i danas pa i tada vrlo smiješnih filmova koji imaju više komičnih nego horor elemenata) i pretočio ih u jedan scenarij zahvaljujući kojem je i snimljen ovaj predivan film.
No, kako biva O'Bannonov scenarij nije bio do kraja osmišljen jer za dosta važnijih detalja zaslužni su i Ronald Shusett, te producenti Walter Hill i David Giler.
Pitanje stoji kako bi film uopće izgledao da O' Bannon nije prihvatio te ideje i da nisu svi složno uredili završni scenarij, jer je O' Bannon imao glavnu bazu priče - grupa astronauta sami u svemiru koji imaju problem sa smrtonosnim vanzemaljcem (ako se sjećate taj detalj je nakratko viđen i u kultnoj Carpenterovoj "Tamnoj Zvijezdi" iz 74', kad je opakog vanzemaljca glumila obična obojana lopta za plažu), dok je Shusett osmislio ideju o polaganju jaja (doslovno je rekao da vanzemaljac siluje i oplodi astronaute), a tim Hill - Gieler su izmjenili O'Bannovoa smiješna imena astronauta sa danas prihvatljivim i ubacili robota Asha. Kasnije je došla ništa manje genijalna ideja da Ripley bude žena umjesto muškarac (po nekima rođenje pojma heroine).

Photobucket

Ostalo je povijest na redateljsku stolicu je doveden R. Scott, koji je iza sebe imao tek jedan (fenomenalan) film "The Duellists" (1977), a oko njega se okupila odlična filmska ekipa od koje bih izdvojio najviše H.R. Gigera, tvorca vanzemaljca, ali ujedno i tvorca većine bizranog okoliša koji se pojavljuje na planetoidu LV-426 (jaja, facehugger, oblik vanzemaljskog broda i njegov interijer, space jockey), te odličnu glumačku ekipu karakternih glumaca koji su tada bili još nepoznati (S. Weaver je ovo bio prvi film).
Unatoč pritisku studija Fox na redatelja R. Scotta film je snimljen po konceptu kako je prvenstveno zamišljen, te kako vidimo film krasi ne samo odlična kamera (svaki dio filma), montaža (napad facehuggera, chestbuster scena, pojava aliena), nego i odličan ugođaj i klaustrofobična atmosfera, te čisti SF ugođaj ala "2001: Odiseja u Svemiru" ili "Rat Zvijezda" (prevladavanje bijele boje u unutrašnjosti gornjih paluba Nostroma i kompjuterske tehnologije u kojoj prevladavaju razne led diode i monitori, i izgled svemirskih brodova u svemiru) pomiješan sa Sci-Fi gotičkim elementima (zamračeni djelovi Nostroma, skladište sa kondezacijom, donje palube...).

Klasik za sva vremena (dobro je netko rekao da su ovo Ralje u svemiru, jer ima istu važnost, ali i čudovište se ne vidi kroz cijeli film nego tek na kraju baš kao u Spilberogovu filmu), a tko zna što bi od svega toga bilo da je film bio u produkciji legende niskobuđetnih filmova Rogera Cormana (ovo ne znači da su njegovi filmovi loši ili nešto slično, no vjerujem za sve nas bi to bio veliki gubitak) i to sa imenom "Star Beast" i to bez Asha i Ripley kao heroinom...

*p.s. - ovo je samo skraćena verzija napisanog teksta o prvom Alienu, no želio sam biti što kraći...(dužu verziju ostavljam za knjigu o horor filmu...koja već sada ima oko 960 str. teksta, a imam dojam da još nisam niti započeo sa onim što imam na pameti)

Photobucket


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- redatelj filma je trebao biti Walter Hill (ali i Robert Aldrich, Peter Yates, Jack Clayton), no on je stolicu prepustio Ridleyu, ali je ostao kao jedan od producenata filma
- Veronica Cartwright je trebala glumiti Ripley, no producenti su dali prednost Weaverici; a Bill Paterson je odbio jednu od uloga
- Ripley je prvenstevno trebao biti muški lik (a ovo je ujedno i treći film u kojem S. Weaver glumi lik koji je prvenstveno trebao biti muškarac)
- većina dijaloga u filmu je improvizacija, a koncept vanzemaljca umjetnika H.R. Gigera je mijenjan nekoliko puta zbog prenaglašenih seksualnih konotacija
- prednji dio lubanje Aliena je napravljen od prave ljudske lubanje
- R. Scott je zamišljao mnogo mračniji kraj gdje bi Alien odgrizao Ripley glavu i sjeo za konzolu, te bi njenim glasom poslao poruku na Zemlju (no producentskoj kompaniji Fox se nije svidjela takva pre mračna ideja); sam je dionice gdje se kamera drži rukom obavio
- napravljena su tri odijela Aliena - za kaskadera i za glumca Bolaji Badeja, te jedan je služio kao model
- film se referira na dvije knjige pisca Josepha Conrada i to se vidi po nazivima svemirskih brodova Nostromo i Narcissus
- dio scenografije u filmu je korišten i u "Blade Runner" (1982), a većina interijera unutrašnjosti Nostroma je preuzeto sa groblja aviona
- snimljene su dodatne scene koje nisu prikazane u filmu, a koje se mogu naći u Alien Quadrilogyiji - Ripley pronalazi Dallasa i Bretta začahurene, alternativna smrt Breta i priča Ripley i Lambertice o tome jel Ash ima penis
- mnogo ne engleskih prijevoda naslov filma prevodi kao 8 Putnika
- 130 vanzemaljskih jaja je napravljeno za scenu u podnožju vanzemaljskog broda na planeti LV-426
- O'Bannon je insipraciju o nesenju jaja facehuggera izvukao iz prirode kad je gledao kako jedna vrst ose (iz porodice Pompilidae) polaže jaja u pauka tarantulu; za facehuggerov unutrašnji dio su poslužile kamenice
- chestburster scena (snimljena sa 4 kamere) je proglašena za drugu najstrašniju svih vremena u emisiji Bravo's "The 100 Scariest Movie Moments" (2004), Entertainment Weekly ju proglašava za najstrašniju
- Američki FIlmski Institut ga je stavio na 7 mjesto najboljih SF filmova
- Kay Lenz se javila na audiciju za ulogu Ripley, a jedan od originalnih izbora osim Weaver je bila i Meryl Streep
- kad facehugger napada jaje je okrenuto naopako tako da kamera uhvati napad; Alienova slina je K-Y žele
- na Ridlyev rad na ovom filmu su imali utjecaj filmovi "Star Wars" (1977) i "2001: A Space Odyssey" (1968) za svemirski i sam svemirski ugođaj, a "The Texas Chain Saw Massacre" (1974) istinsku jezu
- originalno trajanje filma je trebalo biti 192 minute
- studio Fox nije želio producirati film jer je bio prekrvav, no projekt je želio progurati Roger Corman, no kad je W. Hill ušao u igru kao producent Fox je ipak pristao na sve uz uvijet da film ne bude prekrvav
- space jockey je bio visok 780cm, a u sceni kad ga prvi put ugledamo kraj njega nisu glumci nego Ridleyeva dva sina Josh i Lucas (tako je veliki set izgledao još veći nego jeste)
- u scenariju postoji scena seksa Dallasa i Ripley, no nikad nije snimljena
- konceptualni umjetnik Ron Cobb je osmislio Alienovu krv koja se sastoji od koncetrirane kiseline, dok je Ashova krv obojana voda
- Ash se ne pojavljuje u originalnom scenariju (to su dodali Walter Hill i David Giler), a orginalni naslov filma je trebao biti Zvijezdana Zvijer
- A.E. van Vogt je optužio producente Aliena za plagijat njegove priče "Discord in Scarlet" iz 1939 godine (koju je isto ubacio 1950-te u novelu "Voyage of the Space Beagle")...svi su se nagodili izvan sudnice


THE SCENA:
- ima ih stvarno dosta (space jockey, facehugger napada, šamarčina koju Ripley dobije od Lambert), ali No.1 je chestburster scena (također dok je snimana u dodacima ima jako smiješna scena kad V. Cartwright se oklizne i opruži po podu od krvi)

Photobucket

Photobucket

21:37 • Komentari ( 5 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.