nedjelja, 31.05.2009.

Lesbian Vampire Killers (2009)

Ubojice Lezbijskih Vampirica (2009)

Photobucket

Produkcija: AV Pictures
Redatelj: Phil Claydon
Scenarij: Paul Hupfield i Stewart Williams
Muzika: Debbie Wiseman
Kamera: David Higgs
Montaža: James Herbert
Stilist frizura: Nicola Buck


Uloge:
Paul McGann (župnik)............................James Corden (Fletch)
Mathew Horne (Jimmy)..........................MyAnna Buring (Lotte)
Silvia Colloca (Carmilla).........................Vera Filatova (Eva)
Ashley Mulheron (Trudi)..........................Louise Dylan (Anke)



Film je izašao u kina 06. veljače, 2009 godine (European Film Market)
Trajanje: 88 minuta
Zarada: 1 581 373 Ł (UK)
Službene stranice filma
Foršpan filma...


Photobucket Gl. pozitivnci filma

SADRŽAJ:
"- Nakon što ga po tko zna koji put ostavi djevojka Jimmy Maclaren i njegov najbolji prijatelj Fletch odlaze na kampiranje prirodom. Zahvaljujući nizu čudnih okolnosti nađu se u jednoj ladanjskoj kući okruženi sa grupom predivnih studentica koje su došle istraživati lokalne mitove i legende.
Dok se tako lijepo zabavljaju ne slute da ih iz obližnje šume vrebaju vampirske sljedbenice kraljice svih vampira Carmille, koje žele oživjeti svoju vladaricu. Kad neke od cura nestanu Jimmy i Fletch shvate sa čim imaju posla...no hoće li ta dva nesposobnjakovića uspijeti pobijediti svoje strahove i doživjeti zoru ili će ih lezbijske vampirice isušiti do zadnje kapi krvi?"



Photobucket


RECENZIJA:
- Još od daleke 1967 godine i "Dance of the Vampires" Romana Polanskog žanr vampirskog filma nije imao kvalitetan film sa izraženom dozom humora (iako je "Innocent Blood" (1992) bio vrlo vrlo blizu). Nažalost takvo stanje stvari ostaje i nakon što sam odgledao i ovaj film.
Kad sam pogledao reklamu za film pomislio sam da bi ovo ipak mogao biti jako zanimljiv vampirski film i on to jeste na neki vrlo čudan način.
Po razno raznim web stranicama sam vidio da film nije baš jako dobro primljen (tako su se izrazili i naši dečki sa Žutog-titla), no ja moram priznati da film nije toliko loš koliko se govori.

Prva loša stvar jest ta što se film reklamira kao "Shaun of the Dead" (2004) sa vampirima, što nimalo ne odgovara pravom stanju stvari. "Lesbian Vampire Killers" (2009) nema onaj pametni pristup dobro zamišljenom humoru (scenaristički i scenski), gdje se scene grafičkog nasilja lijepo stapaju sa humorom (čitaj dobar tajming).
Ovdje je humor bliži geg sekvencama Bennya Hilla (sise i guzice) i strip humoru iz 50-tih gdje se vidi utjecaj i zahodskog humora u razblaženoj verziji. Znači ako tražite pravi humor ala Shaun onda ste izabrali krivi film za gledanje.
Druga loša stvar je ta što mu fali 'žešćih' scena tj. 'gore' efekt, koji stvarno fali u ovakvom vampirskom filmu (bilo bi dovoljno da ima barem 20% krvavijih scena koje je imao "From Dusk Till Dawn", 1996). Ono malo što ga imamo vidjeti u filmu izgleda jako dobro (bez obzira što vampirice krvare bijelu želatinsku krv nalik pudingu i što kad ih se ubije jednostavno se istope u bijelu želatinu). Ako ništa drugo film je po meni sigurno zadovoljio engleski rejting 15 (prikladno za 15-godišnjake i starije)


Photobucket


Inače film počinje sa prologom ala "Bram Stoker's Dracula" (1992), pa onda imamo malo "An American Werewolf in London" (1991) u scenama gdje su naša dva vrla junaka Jimmy i Fletch odlučila na kampiranje u prirodi i završe u krčmi nalik onoj u Landisovom filmu, a onda kad završe u kolibi sve pomalo podsjeća na "Evil Dead" (1991), dok ostatak filma bih okarakterizirao kao mješavina filmova poput - "Vampiros Lesbos" (1971) i "The Vampire Lovers" (1970), a završava kao kraj "The Howling", 1981 (mislim na scenu sa vukodlakom koji zavija, a što nam aludira tko bi trebao biti negativac u nastavku ako ga uopće bude).
Pravog humora u filmu skoro da i nema (iako moram priznati da sam se na čak dvije scene uspio nasmijati, a dok mi je jedna izmamila dobar osmijeh na usne), scenarij je razvodnjen, likovi slabašni, no tehnička izvedba za ovako niskobuđetan film je besprijekorna - od odlične muzike, kamere, montaže, šminke i frizure, te do scenografije i ugođaja koji priziva gotički ugođaj koji smo najviše viđali u Hammerovim filmovima (vampirice u filmu nemaju onaj FX efekt nakaznosti nego samo vampirske očnjake što je još jedna dodirna točka sa ovom britanskom producentskom kućom).
Gledatelji su bili razočarani viđenim no po meni je to jer su očekivali film sa pametnim humorom ala "Shaun of the Dead" (ovo je lijepi primjer kad loše smišljena reklama ubije film na početku), ali ja ga gledam kao moderni grindhouse film sa osuvremljenim trash elementima, koji je na svoj način zabavan, pa iako nije jedan od najboljih vampirskih filmova sigurno spada u solidna ostvarenja sa kojim ćete ubiti 88 minuta i ako ga budete gledali relaksirano bez utjecaja filma Edgara Wrighta mogli bi se lijepo zabaviti.

20:42 • Komentari ( 0 ) • Print#

petak, 29.05.2009.

The Unborn (2009)

Izgubljena Duša (2009)

Photobucket

Produkcija: Rogue Pictures / Platinum Dunes / Phantom Four
Redatelj i scenarij: David S. Goyer
Šminka i FX efekti: KNB EFX Group Inc (nadglednici Howard Berger i Greg Nicotero)
Specijalni efekti: Asylum (nadglednici Mitchell S. Drain i Nathan McGuinness)


Uloge:
Odette Yustman (Casey Beldon)......................Gary Oldman (rabin Sendak)
Meagan Good (Romy).......................................Cam Gigandet (Mark Hardigan)
Idris Elba (Arthur Wyndham)............................Jane Alexander (Sofi Kozma)


Film je izašao u kina 09. siječnja, 2009 godine
Trajanje: 87 minuta
Budžet: oko 16 milijuna $
Zarada: 66,4 milijuna $ (Svjetska zarada); 42 638 200 $ (samo SAD)
Zarada prvog vikenda u SAD: 19 810 600 $
Foršpan filma...


Photobucket

SADRŽAJ:
"- Film „Izgubljena duša“ je nadnaravni triler o legendi „dybbuk“, duhu koji se nastanjuje u ljudima. Mladu Casey Beldon proganjaju nemilosrdni snovi: vizije zastrašujuće unakaženih pasa i zlog djeteta svijetlih plavih očiju. Nakon što ju susjedov sin pogodi u glavu svojim ogledalom, Caseyine oči započnu mijenjati boju i ona uskoro saznaje da ima brata blizanca koji je umro prije rođenja. Casey počne sumnjati da je duh koji ju proganja zapravo duša njezinog blizanca…"


Photobucket


RECENZIJA:
- Evo još jednog razočaravajućeg horor filma (koji ovaj put nije rimejk nekog azijskog horor klasika) kojeg sam imao nesreću da pogledam. Svemu tome je kriv sam foršpan filma koji izgleda neopisivo bolje nego sam film....da dopunim - ovo je ona vrsta horor filmova kojima je reklama filma bolja od njega samog (a da ne govorim kako najbolje djelove filma vidimo u toj istoj reklami, pa tako gubimo efekt iznenađenja dok ga gledamo, jer većinu toga iz foršpana očekujemo da i vidimo u njemu, što ubija ugođaj napetosti). Eh, što se mora nije teško zar ne...pa krenimo:


Što ne valja kod filma:
- nije strašan
- radnja razvučena i skoro nezanimljiva
- slaba upotreba glumačkih veličina Garya Oldmana i Jamesa Remara (Ajax iz "The Warriors", 1979)
- previše bu klišeja i oslanjanja na specijalne efekte
- slabo napisan scenarij čija je tekstualna konstrukcija na granici amaterizma
- gluma mladih glumaca, a posebice Odette Yustman (fali joj glumačkog usavršavanja da bi bila tip i kalibar glumice poput jedne Jennifer Carpenter)
- kopiranje nekih odličnih filmova i njihovih najboljih kreacija u vrlo bijedoj izvedbi
- PG-13 predikat
- kraj filma



Što valja kod filma:
- specijalni efekti
- scene: 'duh u ogledalu', biće sa zubalom i starac sa okrenutom glavom
- Atticus Shaffer kao dovoljno jezivi klinac Matty Newton i digitalni Ethan Cutkosky kao Barto
- dobra zamisao ubacivanja židovske mitologije o duhovima


Photobucket

Završna riječ:
- Kako vidimo iz gore priloženih pozitivnih i negativnih stvari filma mnogo više ima ovih potonjih. David S. Goyer je po meni najveći krivac zbog čega imam jako negativno mišljenje o ovom ultra mlakom filmu. David mi svakim svojim novim filmom govori da je tek osrednji redatelj čiji je treći Blade (Blade: Trinity, 2004) iako gledljiv bio najlošiji u trilogiji.
Kao redatelj nije u mogućnosti stvoriti onaj pravi ugođaj kakav je potreban za filmove o duhovima, kletvama i sličnim ukletim podveznicama. Također je slab u u uputama mladim glumacima tj. na koji bi način glumili uloge koje im je dodijelio (mislim na mladi trolist Yustman, Gigandet i Good). No, mene više čudi to što je scenarij ultra loš i to da je njegov autor upravo sam Goyer, koji je trenutno jedan od najboljih scenarista u Hollywoodu (napisao scenarij za filmove: "Dark City" (1998), trilogiju Blade i oba Batmana Christophera Nolana). U tom scenariju priče gotovo da i nema, karakterizacija likova ne postoji, a sve se svodi na jako dobre specijalne efekte i non stop forsiranje bu scena (u kojima se skoro svaki put pojavi Barto).
Čini mi se kao da je on to sve navrat nanos ispiskarao miješajući najbolje detalje iz "Exorcista" (egzorcisam, spider walk scena), "Ju-on: The Grudge" (2003) i "The Grudge" (2004) gdje imamo također jezive scene osobe sa okrenutom glavom koja hoda na sve četri. A mogu reći da me je mali Matty Newton pomalo podsijetio na Dannya Lloyda koji je glumio Dannya Torrancea u Kubrickovom "Isijavanju"

Problem ovog filma leži i u tome što pokušava biti klasičan horor film koji se temelji na atmosferi i jezi (kojih uopće nema), te naravno bu scenama, a svo svoje naslijeđe vuče iz azijskih uspiješnica poput "Ringu" (1998), "Honogurai Mizu no Soko Kara" aka Dark Water (kod nas poznat pod nazivom "Zlo") ili "Chakushin Ari" aka One Missed Call sa kojima u svojoj realizaciji nije uopće imalo usporediv.
"The Unborn" (2009) nije strašan film i više je tip filma koji bi trebao završiti ravno na DVD-u i to ne zbog toga jer je loš, nego jer su se Michael Bay (producent filma) i redatelj Goyer previše dodvorili predikatu PG-13 koji je u potpunosti uništio iluziju da bi on mogao biti ugodno iznenađenje koje je dosta dobar foršan naviješćivao.
Ovako je „Izgubljena duša“ (koji glupi naziv filma??!!?) klišejizirani horor filmić namjenjen maloljetnim američkim tinejđerima željnim neobavezne pop corn zabave koji i ne cilja ništa više od toga. Ako ste gledali slične loše proizvode poput "Pulse" (2006) i "The Messengers" (2007) znat ćete na što mislim.

Slobodno preskočite ovaj film, prije nego vas njegov sadržaj i sve u njemu razočaraju.

01:48 • Komentari ( 3 ) • Print#

subota, 23.05.2009.

Hulk (2003)

Photobucket

Produkcija: Universal Pictures / Marvel Enterprises / Valhalla Motion Pictures / Good Machine
Redatelj: Ang Lee
Scenarij: John Turman, Michael France i James Schamus
Priča: James Schamus
Tvorci likova: Stan Lee i Jack Kirby
Muzika: Danny Elfman
Vizualni specijalni efekti: Industrial Light and Magic (nadglednik Dennis Muren)
Šminka i FX: K.N.B. EFX Group (nadglednici - Howard Berger, Robert Kurtzman i Greg Nicotero)


Uloge:
Eric Bana (Dr. Bruce Banner)..............................Jennifer Connelly (Dr. Betty Ross)
Nick Nolte (Dr. David Banner)..............................Sam Elliott (general Thunderbolt Ross)
Josh Lucas (Glenn Talbot)...................................Paul Kersey (mladi David)
Stan Lee (stari čuvar na ulazu)............................Lou Ferrigno (nabildani čuvar na ulazu)



Film je izašao u kina 20. lipnja, 2003 godine
Trajanje: 138 minuta
Budžet: oko 137 milijuna $
Zarada: 132 123 000 $ (SAD) i 109 405 770 $ (Svjetska zarada)
Zarada u prvom vikendu (SAD): 62 128 420 $
Foršpan filma...
Nagrade:
2002 godina - osvojio COLA nagradu (Laura Sode-Matteson)
2003 godina - zaradio nominaciju Cinescape Genre Face of the Future Award (Eric Bana)
2004 godina - osvojio BMI Film Music Award (D. Elfman); nominiran za nagradu Saturn u sljedećim kategorijama - najbolja glumica (J. Connelly), najbolja muzika (D. Elfman), najbolji znanstveno fantastični film i najbolji specijalni efekti (Dennis Muren, Edward Hirsh, Colin Brady i Michael Lantieri), te za nagradu VES Award (najbolja scena godine koja sadrži vizualne spec. efekte, izvaredna animacija lika u živoj akciji i izvaredna Matte Painting tehnika)


Photobucket

SADRŽAJ:
"- Bruce Banner je genijalni mladi znanstvenik, tragične prošlosti, koji doživi nesreću u svom laboratoriju u kojoj je izložen gama zrakama, čiju jaku radijaciju čudom preživljava. Zbunjen zbog toga što je preživio ono što ljudsko biće ne bi trebalo preživjeti i znatiželjan zbog čega je on preživio nesreću Bruce vrlo brzo otkriva da gama zračenje kod njega izaziva jaku nuspojavu - kad god se razljuti pretvara se u Hulka, zeleno biće neviđene snage.
Dok pokušava suzbiti nove transformacije Banner otkriva nove bolne detalje iz svog djetinstva, gdje saznaje da mu je biološki otac David još živ i da ima paklene planove sa njegovim alter egom Hulkom.
Mladom znanstveniku ne pomaže niti to da Hulkovu neuništivost želi za svoje potrebe iskoristiti američka vojska na čijem je čelu neumoljivi general Thunderbolt Ross, otac njegove djevojke Betty, koja će se uskoro naći i sama u životnoj opasnosti kada ludi Bannerov otac pošalje tri krvoločna psa ozračena gama zrakama da ju ubiju. Jedino živo biće koje može takve pse zaustaviti da ostvare svoje ciljeve je upravo - Hulk."



Photobucket Evo najbolji pogled ne baš dojmljive scene Hulkovog lica

RECENZIJA:
- Odmah ću reći da je ovo jedan od najboljih superherojskih filmova koji su do danas snimljeni. Sama činjenica da je redateljsku palicu preuzeo renomirani i svugdje cijenjeni Tajvanski redatelj Ang Lee nam je govorila da ovo neće biti samo jedan od mnogobrojnih akcijskih superherojskih mega spektakala, gdje CGI vodi glavnu i jedinu riječ. Da se razumijemo ja obožavam i akciju i CGI efekte i što ih ima više to bolje, no ne volim kad je to jedini koncept samog filma, a oblikovanje radnje i samih likova (karakterizacija) niti da imamo na vidiku. Ponekad gomilanje CGI efektata daje i negativan učinak.
Bio sam zadovoljan što će baš Lee biti redatelj ovog filma, jer su svi njegovi prijašnji filmovi ne samo imali odličnu radnju nego i jako dobru karakterizaciju uz koju komponente lijepih scena same teku i pružaju vrhunsku uživanciju gledatelju. Njegovi filmovi poput - "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (2000) ili meni osobno draži "Ride with the Devil" (1999) govore mu u prilog.
Činjenica da je išao u uprizorenju ovog filma drugačijom formulom nego ostali filmaši koji su radili filmove o superherojima, a to je da je više naglasio dramski element nego onaj akcijski svojstven za superherojske filmove, pa tako Hulka možemo vidjeti tek u 42 minuti.


Ta nota dramaturgije koja se proteže duž cijelog filma daje mu dovoljno dubok uvid u sam lik Brucea Bannera i njegovog alter ega Hulka, što neki fanovi zelene grdosije neće tek tako lako provariti. Ang je imao dobrih problema za stvoriti ovakav film i to iz par razloga:
- ovo je trebao biti prvi film u serijalu o Hulku, no isto tako je trebao biti film koji započinje sve (što je vrlo težak zadatak što se tiče ove vrste žanra, jer ako priču ne započneš u dobrom tonu ne nadaj se nastavku)
- Hulk je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih Marvelovih superjunaka, koji je uz Srebrnog Letača (eng. Silver Surfer) najtragičniji lik Marvel Univerzuma, što ga itekako čini jako kopliciranog za ekranizaciju (naravno ako želite snimiti odličan film, a ne samo film koji ima fenomenalne scene borbi)
- također iznimno je teško zelenu grdosiju prikazati CGI efektima, a da izgleda realno za razliku od drugih superheroja gdje se koriste pravi glumci i kostimi, te FX maske
Začudo Lee je kao pouzdan redatelj koji zna što radi sve te gornje nedaće uspio riješiti na najbolji mogući način i dokazao svima (dobro meni kao velikom obožavatelju Hulka) da može spojiti dramu i akcijski spektakl (iako se na prvi dojam to ne bi reklo od redatelja koji plovi isključivo u dramskim vodama).
Ne samo da je specijalne efekte uspio ukompnirati u odlične akcijske sekvence (Hulk prva pojava, Hulk versus tenkovi, helići, avioni, psi i otac) nego je stvorio uvijerljivog CGI Hulka, pa iako taj isti zeleni div nije savršenstvo poput Golluma iz trilogije LotR, dovoljno je blizu.
Hulk ima odlčnu muskulaturu i pokrete koji kao da su preslikani iz stripa (trčanje i skokovi, ljutnja, borba...da naručito borbe), dok jedini minus efektima je pomalo blagi i idiotski izgled njegovog lica u nekim scenama (jednostavno lice mu je nekako preblago za Hulka). Također bih spomenuo i njegovu kožu koja daje dojam kao da je pregumena (nema žila), no to sve popravljaju scene kad na njega vojska puca (odbijanje metaka) i kad bude ranjen šrapnelom u pustinji (odličan prikaz zacijelivanja rane i sama konstrukcija njegove kože).


Photobucket Bijes Hulka u najboljem izdanju


Angov film ima odličnu muziku (legenda D. Elfman) koja pomalo baca na onu iz "Bubba Ho-Tep" (2002) čija se tugljiva milozvučnost upotpunjuje ne samo sa scenama nego i sa samim glavnim likom (bilo da je to bio Hulk ili Bruce) podsječajući nas stalno na njegovu tužnu sudbinu koja je već viđena i kod Frankensteinovog čudovišta, dobru glumačku ekipu od kojih bih najviše izdvojio Nicka Noltea, no najbolji dio je upravo onaj što se tiče montaže - kad pogledamo one podijeljene split-screen i multi-panel scene koje tako lijepo dočaravaju strip efekt možemo se samo diviti redateljskom umijeću i snalažljivosti azijskog redatelja, pa iako nije neki strip ljubitelj 8a to se cijeni).
Scenario nije bez mana no na čast ljudima koji su ga pisali ide to što su u početku filma lijepo objasnili kako je Hulk nastao (očevi eksperimenti i gama zračenje) za razliku od one verzije koju nam daje strip (jednostavno gama zračenje). Doduše karakterizacija likova koji se vrte oko Brucea Bannera poput Betty i njenog oca je mogla biti i dublja, a jedini veliki minus jeste taj što su moći jednog od najvećih Hulkovih neprijatelja Absorbing Mana (Carl "Crusher" Creel) proslijedili Davidu Banneru, jer po meni je scenario trebao imati obojicu kao glavne negativce (Creed koji bi bio zadužen za fizičku borbu, a David za onu žešću psihičku).
Recimo i to da je film u svojoj finalnoj borbi premračan, tako da gledatelj ne uspijeva do kraja uživiti se u nju, a sa tim učinak uživanja u viđenom je manji.
Ipak, i ti (o)manji minusi ne mogu umanjiti moje mišljenje o ovom iznimnom filmu jer je Tajvanski redatelj odradio lavovski dio posla i otvorio početno poglavlje za Hulka. Dosta ljudi se neće složiti sa ovom konstatacijom, no meni je ovo jedan od najboljih filmova snimljenih prema nekom stripu.
Ostaje vrijeme da li će i ostali imati to mišljenje nakon što prođe određeni vremenski period (baš kao što je to bilo sa "Blade Runner" (1982) ).


Photobucket Jel tu Hulk malo prevelik?


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Mychael Danna je bio prvi izbor za skladatelja muzike u filmu, a Ang Lee je odbio režiju "Terminator 3: Rise of the Machines" (2003) da bi bio redatelj ovog filma, dok je N. Nolte bio prvi i jedini izbor producenata za Bannerovog oca Davida
- film je bio u razvoju čak 12 godina (misli se na CGI efekte) i izrada Hulka je do tada bio najkompliciraniji CGI lik koji je ILM radio, dok je borba sa psima bila preskupa da bi se prikazala onako kako je zamišljeno, pa ono što vidimo jeste samo jedna trećina od kompletne ideje
- riječ Hulk je samo jednom spomenuta, a Ang Lee je radio sve Hulkove pokrete u filmu
- glumci koji su od 1990 godine razmatrani za ulogu B. Bannera: Johnny Depp, Billy Crudup, Tom Cruise, Steve Buscemi, David Duchovny i Jeff Goldblum
- Edward Norton je želio ulogu Brucea Bannera no odbijen je, dok je Sam Elliott prihvatio ulogu bez da je pročitao scenarij, jer je bio uzbuđen što će raditi sa Leejom
- sin Anga Leeja je zaslužan za dizajn pasa koji se bore protiv Hulka
- kuća koju koristi Betty Ross je ista ona kuća korištena u filmu "To Kill a Mockingbird" (1962)
- Eric Bana nije ljubitelj stripova o Hulku, no zato je veliki obožavatelj serije "The Incredible Hulk" (1978)
- helikopteri koji se bore protiv hulka su tipa RAH-66 Comanche, a avioni tipa F/A-22 Raptors. dok su tenkovi kamuflirani britanski Chieftaini koji u stvari predstavljaju američke tenkove tipa Abram (teško vidljiva razlika jer Abrami imaju 7 kotača sa svake strane, dok Chieftaini imaju samo 6)
- u stripovima o Hulku Bannerovom ocu je ime Brian, no kao posveta Davidu Banneru Billa Bixbyja iz TV serije o zelenoj grdosiji scenaristi su ostavili ime David
- kako znamo što je Hulk ljući to je i veći, tako kad se prvi put pojavi visok je 275cm, drugi puta 366cm, a treći 457cm, s tim da je u prvoj transformaciji sivo zelene kombinacije kože dok je u zadnej dvije zelen
- film drži rekord po najvećem padu zarade u drugom vikendu i to od nevjerojatnih -69.7% (računaju se samo filmovi koji su bili prvi po kino zaradi na svojoj premijeri)
- cijeli film ima aluzije na Hulkovu strip epizodu "Dogs of War" čija je radnja preuzeta za scenu borbe Hulka i tri psa (logo Marvela na početku prikazuje baš tu epizodu, Betty i David spominju vojnika Bennyja koji nas je u stripu upoznao sa konceptom dotičnih pasa...)
- referenca na neke Hulkove naprijatelje :David se prerušava u čistaća što je bio i Samuel Sterns aka The Leader i absorbira struju kao i Zzzax


THE SCENA:
- Hulk protiv pasa
(iako mislim da je pudlicu trebalo izbaciti i staviti još barem tri pit bulla, no ionako je pudličin zadatak bio Betty a ostala dva su trebala zadržati Hulka)
Photobucket
- takva žestina i moć dobre borbe nije dugo viđena, koji šamari, ugrizi sa obje strane, a bogme ima i udaraca ispod pojasa....sve igra (ne treba govoriti da je Hulk napravio papar od njih)

- od trenutka kad se Hulk budi i oslobađa (arhhhggh urlik) iz zarobljeništva, pa kad proleti kroz drvenu građevinu cirkusa i onda učini Hulkov troskok p asve do Hulk vs. Abram Tenkovi kad od njih efektno napravi krš
pa sve do dobrog pokaza Hulkove izdržljivosti, bijesa i same neuništive volje

23:15 • Komentari ( 2 ) • Print#

utorak, 19.05.2009.

Kingdom of the Spiders (1977)

Kraljevstvo Paukova (1977)

Photobucket

Produkcija: Arachnid Productions Ltd.
Redatelj: John 'Bud' Cardos
Scenarij: Alan Caillou, Richard Robinson i Jeffrey M. Sneller
Priča: Stephen Lodge


Uloge:
William Shatner (Dr. Robert 'Rack' Hansen).........................Tiffany Bolling (Diane Ashley)
Woody Strode (Walter Colby).................................................Lieux Dressler (Emma Washburn)
David McLean (šerif Gene Smith)..........................................Natasha Ryan (Linda Hansen)
Altovise Davis (Birch Colby)...................................................Joe Ross (Vern Johnson)



Film se pojavio u kinima u mjesecu studenom 1977 godine
Budžet: oko 500 000 $
Zarada: 17 milijuna $
Foršpan filma...
Nagrade:
1978 godina - dobio nominaciju nagrade Saturn u kategoriji najboljeg horor filma i najboljeg glumca u horor filmu (W. Shatner)


Photobucket Junakinja koja se ne boji paukova...jeah

SADRŽAJ:
"- U gradiću Verde Valley u Arizoni nešto ubija stoku lokalnog farmera Waltera Colbya (Woody Strode). Lokalni veterinar Dr. Robert ‘Rack’ Hansen (William Shatner) udružuje se sa entomologinjom Diane Asley (Tiffany Boilling) da otkrije bit problema.
Vrlo brzo otkrivaju da je u blizini Colbyeve farme velika kolonija iznimno otrovnih i agresivnih tarantula. No, ta kolonija nije i jedina, jer po cijelom okrugu počnu se pojavljivati stotine kolonija u kojoj se može naći i po tisuće takvih paukova, a kad on krenu u osvajanje područja i traženja žrtvi nitko im ne može stati na put...."



Photobucket jedan od najljepših scena filma


RECENZIJA:
- Kako vjerojatno znate (ako pratite horor žanr) 70-te godine prošlog stoljeća su bile plodno desetljeće za filmove o napadima razno raznih životinja ili o osveti prirode, koje znamo i pod američkim imenom animal attack.
Današnji film je jedan od svijetlijih primjera ovog podžanra, te isto tako drugi najbolji film čiji su glavni negativci pauci. Nakon što je prošlo skoro 20 godina od kada sam ga prvi put pogledao odlučio sam se na novo gledanje, te da se nanovo podsjetim par scena koje su mi vječno ostale u pamćenju.
Ono prvo što se kod ovog filma treba spomenuti da je rađen sa vrlo malim budžetom od samo pola mlijuna dolara od kojih je čak 50 000 otišlo na 5000 paukova i koji je bio iznenađujući hit na američkim kino blagajnama sa zaradom od nevjerojatnih 17 mlijuna zelembaća (33 puta više nego je u njega uloženo). Nevjerojatno zar ne?

Druga stvar koja upada u oči je ta da ima iznenađujuće solidnu glumačku postavu (Shatner, Strode, Ashley i Davis) unatoč mizernom budžetu što je odmah u startu veliki plus filma. William Shatner je iako skromnih glumačkih mogućnosti (ulogu života odigrao u seriji "Boston Legal" kao Denny Crane) sasvim solidno odglumio veterinara Hansena, također je uz sličan dojam odradio epizodni aganžman i Woody Strode (crni revolveraš Stony iz Leonovog "Bilo Jednom na Divljem Zapadu", 1968, jedan od trojice koji čekaju C. Bronsona na želj. stanici), te isto takav dopadljiv doprinos daje i ženska glumačka ekipa na čelu sa zanosnom Tiffany Bolling i zatajnom Altovise Davis (žena Sammya Davisa Jr-a).
Dakle, gluma je prihvatljiva, no ne i do kraja uvjerljiva, a to se najviše može zahvaliti relativno vodensto napisanom scenariju, koji ne dopušta ozbiljniji pristup dubljoj karakterizaciji samih glavnih likova.
Isto tako scenarij ima podosta omanjih propusta u nekim scenama te nije do kraja ispoliran, pa gledatelj u drugom dijelu filma vrlo lako uočava tu nedorađenost. Također prilikom gledanja filma primjećuje se i slabo redateljsko kordirniranje nekim scenama (kad pauci napadnu pilota ili kad napadnu ljude u gradiću, a što tek reći na scenu kad Altovise Davis puca na pauka koji joj je na ruci) redatelja Johna 'Buda' Cardosa, koji slične greške ponavlja i u svom drugom najpoznatijem filmu "Night Shadows" (1984).
Baš u tim scenama koje su pomalo neuvijerljive niti montaža u tim trenutcima ne pomaže (znate one scene kad jedan od likova pogleda u jednu stranu nema ničega, ali već u sljedećoj desetinki sekunde kad opet pogleda na isto mjesto već imamo desetke paukova, koji su se stvorili kao čarolijom i sl.).


Photobucket
Denny Crane ovaj James T. Kirk ovaj.....Shatner u grdnim problemima


Ima tu i primjese Spilbergovih "Ralja" (gradonačelnik ne želi otkazati sajam, iako postoji mogućnost opasnosti od najezde paukova), dok film u svom završnom dijelu pomalo baca na Romerov "Night of the Living Dead" (1968), jer se naši glavni junaci zabarikidiraju u kuću dok vani bijesni sve veća najezda paukova, čiji broj raste iz sata u sat.
Cardosin film uz to što cijelim svojim trajanjem pruža gledatelju ugodnu atmosferu ima i par odličnih scena (izdvajam najbolju - Verde Valley prekriven paučinom) koje su lijepo nadograđene atmosferičnom glazbom, dobrim kadiranjem solo paukova (ovdje su scene uvjerljivije nego kad imamo grupu paukova na okupu) čija je zadaća podizanje napetosti i tendencija (scena sa Tiffany Bolling kad naiđe na prvog pauka). Naravno film igra i na kartu arahnofobije (straha od paukova).
"Kingdom of the Spiders" (1977) unatoč gorespomenutim manama i omanjim nesavršenostima, poput razvučenosti i usporenosti, ipak uspijeva funkcionirati kao čistokrvni 'animal attack' film i ako mogu dodati jedan je od najboljih iz tog razdoblja u tome podžanru. Također je ono sve što su filmovi poput "Squirm" (1976) ili "Frogs" (1972) željeli biti, a nisu uspijeti u takvoj vrsti realizacije.
Ako ste kojim slučajem gledali "The Swarm" (1978) sa Michaelom Caineom onda sličnu radnju možete očekivati i kod ovog filma, samo što su ovdje umjesto pčela ubojica tarantule u prvom planu.
Kako bilo ovo je film koji vrijedi pogledati pa iako više spada u filmove katastrofe (podžanr čija je većina 'animal attack' filmova izravni produkt) nego u horor žanr.



THE SCENA:
scena No. 1 - iako se primjećuje slaba fotomontaža gradića Verde Valley prekrivenog u paučini, ipak ta zadnja scena filma budi u gledatelju dobru dozu jeze

Photobucket


scena No. 2 - apsurdni prizor kad Altovise Davis puca na paukove pištoljem i onda joj se jedan pojavi na ruci, a ona ne misleći da će si raznijeti pola ruke bez razmišljanja okida i šalje dlakavu napast iz roda paučnjaka u pakao (dobar hitac, no stvarno šašava scena)

Photobucket


*dosta paukova nije doživjelo kraj snimanja, jer su se 'žrtvovali' za film (tad još nisu bile jake udruge za zaštitu životinja)

13:56 • Komentari ( 3 ) • Print#

srijeda, 13.05.2009.

One Missed Call (2008)

Propušten poziv (2008)

Photobucket

Produkcija: Alcon Entertainment / Missed Call Productions / Kadakowa Pictures / Kadokawa Pictures / Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG IV / Intermedia Films
Redatelj: Eric Valette
Scenarij: Andrew Klavan
Remake filma: "Chakushin ari" (2003)


Uloge:
Shannyn Sossamon (Beth Raymond)
Edward Burns (Det. Jack Andrews)
Ana Claudia Talancón (Taylor Anthony)
Ray Wise (Ted Summers)
Azura Skye (Leann Cole)
Johnny Lewis (Brian Sousa)


Film je izašao u kina 2. veljače, 2008 godine
Trajanje: 87 minuta
Foršpan filma...
Službena stranica
Nagrade:
2008 godina - nominacija Teen Choice za najbolju mušku (E. Burns) i žensku ulogu (S. Sossamon) u horor/triler filmu


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Beth Raymond je studentica psihologije čiji se život mijenja u potpunosti kada njena prijateljica Leann na svom mobitelu odsluša uznemirujuću glasovnu poruku svoje smrti. Isprva je sve izgledalo kao neslana šala, ali kada Leann doživi nesreću u kojoj umire na točan datum i vrijeme koji su bili navedeni u poruci, Beth ima razloga vijerovati da je možda ona sljedeća.
Nerazjašnjene smrti osoba bliskih Beth zainteresiraju javnost pa se tako u istragu uključuje i televizijski voditelj Ted Summers, specijalist za paranormalne pojave. Uz pomoć šefa policije Jacka Andrewsa, Beth uskoro otkriva vezu između misterioznih poruka, te ih istraga dovede do zapanjujućih otkrića..."




Photobucket


RECENZIJA:
- Ljudi moji.... Što bih mogao reći o ovom filmu?
Ovo je jedan od najgorih horor filmova snimljenih prošle godine, ali i jedno od najvećih horor smeća što su moje još relativno mlade buljavice u svom 30-godišnjem životu vidjele. Također jedan od pet najgore snimljenih horor rimejkova. Neću trošiti mnogo riječi nego idemo odmah na pluseve i minuse ovog nedjela devete umjetnosti:


Što valja kod ovog filma:
- film ima trolist poznatih glumaca: slatku Shannyn Sossamon, Eda Burnsa i mog osobnog favorita i jako dobrog karakternog glumca Raya Wisea, čija je epizodna gluma jedino vrijedno gledanja što se tiče glumačkih ostvarenja
- scena sa mačkom na početku filma
- jako lijep detalj pogleda iz perspektive duha koji vidi životnu energiju ili isijavanje aure živih bića
- solidni specijalni efekti čiji su prizori kratki i ne dave mnogo u pretjerivanju sa CGI-om


Što ne valja kod ovog filma:
- nema nikakve originalnosti kako u scenariju Andrewa Klavana tako i kadrovima prikaza smrti žrtava duha
- glup i bezidejni kraj; još jedan nepotrebni rimjek proljev
- scenarij ofrlje napisan (nema zanimljivih dijaloga, nego se sve vuče kroz klišejizirano nanizane rečenice svojstvene filmovima žnj produkcije) i odaje dojam bljutavosti kod pomnog pomatrača radnje
- nepotrebno kopirana scena sa rukom koja bira broj na mobitelu (Leannina smrt)
- gluma nezanimljiva i drvena
- nema niti jednog horor elementa, a i previše je osvijetljen za ovakvu vrstu filma
- početak odmah govori kakav će film u cijelosti biti


Photobucket


Završna riječ:
- Ovo je beskrvan film koji nema niti u jednoj svojoj sceni barem minimalnu dozu jeze ili barem specifiču atmosferu što je odlika filmova o duhovima i ukletim stvarima. Drugi problem filma su sami glumci, koji odrađuju svoj posao u karikaturnom tonu preglumljavanja i zajedno sa netalentiranim redateljem Ericom Valetteom (barem što se tiče žanra strave i užasa) stvaraju dojam kod gledatelja da je ovaj rimejk odrađen samo da se odradi i podigne honorar. A tome odmaže i slabašni predikat PG-13.
Mogu još dodati da mi je žao što sam gledao ovakvo smeće i tako si potratio 87 minuta svog života. Vama koji će vjerovati u moju procijenu toplo preporučam japanski original "Chakushin ari" iz 2003 godine, koji je prema mojoj listi o Azijskim horor filmovima na odličnom drugom mjestu svih vremena, a to je vjerujem dovoljno da vas nagna na gledanje (tu barem imate R predikat, zanimljivu radnju i mnogo lijepe jezovite atmosfere).


THE SCENA:
- ma dajte....zar toga ima u ovom filmu?...kako je cijeli film za zaborav takve su i scene

23:36 • Komentari ( 1 ) • Print#

petak, 08.05.2009.

Killer Klowns From Outer Space (1988)

Klauni Ubojice iz Dubokog Svemira (1988)

Photobucket

Produkcija: Chiodo Brothers Productions
Redatelj: Stephen Chiodo
Scenarij: Chiodo Bros.
Šminka: Dwight Roberts
Vizualni specijalni efekti: Fantasy II (nadglednik - Gene Warren Jr.)
Nadglednici spec. efekata: Jim Kagel i Mark Sullivan
Muzika: John Massari


Uloge:
Grant Cramer (Mike Tobacco).........................................Suzanne Snyder (Debbie Stone)
John Allen Nelson (Dave Hanson)...................................John Vernon (Curtis Mooney)
Michael Siegel (Rich Terenzi)..........................................Peter Licassi (Paul Terenzi)
Charles Chiodo ('Klownzilla' the King Klown)..................Steve Rockhold (Klaun br. 1)


Film je izašao u kina 27. svibnja, 1988 godine
Trajanje: 88 minuta
Budžet: oko 2 mlijuna $
Foršpan filma...
Killer Klowns from Outer Space Video Trailer (1988) - by The Dickies
Nagrade:
1990 godina - nominacija za nagradu Saturn u kategoriji najboljih kostima (Darcie F. Olson) i muzike (John Massari)


Photobucket Jedan od naboljih soundtracka svih vremena


SADRŽAJ:
"- Kad vanzemaljci koji izgledaju kao groteskni klaunovi odluče posjetiti jedan maleni američki gradić i od njegovih stanovnika načiniti ukusne kukuljne slatkiše malo je onih koji će invaziju uopće primjetiti, a kamoli izjave svjedoka mladića Mike Tobaccoa i njegove djevojke Debbie Stone uzeti zaozbiljno.
No, ako Mike i Debbie, uz pomoć mladog policajca Davea Hansona ne uspiju uvijeriti autoritete u ozbiljnost situacije, nakon njihovog gradića možda je na redu i invazija na cijelu planetu Zemlju...."



Photobucket


RECENZIJA:
- Evo jednog filma zbog kojeg žalim za 80-tima, koje mi se čine najboljim razdobljem horor žanra. KKFOS ili "Killer Klowns From Outer Space" sa svojim naslovom i šašavim filmskim plakatom na prvi pogled ne izgleda kao neki jako dobar ili osobit film, no to je nasreću samo naizgled tako, jer ovo je po mojoj ocjeni jedan od najboljih filmova iz 80-tih.
Sam film je posveta znanstveno fantastičnim filmovima 50-tih godina prošlog stoljeća, što se vidi iz njegove vrlo jednostavne radnje i nekompleksnog scenarija. Kreativna snaga i energija KKFOS-a su braća Chiodo (Edward, Charles i Stephen) koji su ne samo idejni tvorci cijelog filma(klauni, scenografija i radnja) nego i konstruktori FX maski samih zlih klauna, pa neće čuditi kad kažem da su na maske potrošili vrlo malo novaca, dok je najveći dio kolača od 2 milje zelembaća otišlo na produkciju.
Chiodo braću neki bolji poznavatelji svijeta specijalnih efekata najviše poznaju po radu na filmu "Critters" (1986), gdje su osmislili izgled loptastih napasti. Mene osobno izrada grotesknih maski kaluna najviše podsjeća na sličan pristup izrade koji smo vidjeli kod izgleda vukodlaka u vampirskom klasiku Toma Holanda "Frigh Night" (1985), a koje nisu djelo ruku dotičnog trojca.


Photobucket Klownzilla napada


Iako braća nisu u rangu Sama Riamija, Wesa Cravena ili sličnih veliko kalibarskih imena, ipak spadaju u onu grupu redatelja koji mogu niskobudžetni horor film pretvoriti u odličan B sci-fi hororac, koji je s vremeno prerastao u klasik.
Kako sam već rekao film ima najjednostavniju radnju specifičnu starim crno bijeli SF filmovima gdje je sva pozornost i naglašenost usredotočena na invaziji vanzemljaca, dok je čak i sama gluma toliko nevažna za sam protok radnje. Ista stvar se događa i u ovom filmu. Tako glumu glavnih glumaca vrlo brzo zaboravljamo, dok jedino što uspijevamo pamtiti jeste odlična epizodna gluma veterana Johna Vernona kao čangrizavog i konzervativnog drota Curtisa Mooneya, koja kao da je rađena po njegovoj mjeri i koja je bez obzira što je je čisti klišej ovakvih filmova jedna od najboljih detalja KKFOS-a.
Moram spomenuti i odličan soundtrack filma za koji su zaslužni skladatelj John Massari i punk rock grupa "The Dickies". Specijalni efekti su odlični i bezprijekorno odrađeni, te se iznenađujuće dobro međusobno nadopunjuju što gledatelju daje onaj divni osjećaj da se lijepo opusti i uživa u samom filmu.
Zbog čega je ovaj film tako dobar možemo sažeti u samo dvije stvari:
- pojava dijabolične i iznimno zle veće grupe vanzemaljskih klauna, od kojih svatko na svoj način ima osobnost (boja kose, veličina, način ophođenaj prema žrtvama, crte lica), te njihova zanimljiva mitologija koju u svakodnevnom životu shvaćamo zdravo za gotovo, a koja je u filmu lijepo prikazana na malo drugačiji i pozitivno uvrnut način (njihov svemirski brod....kako su ljudi uopće došli na ideju klauna?)
- specifičan humor kojeg neki možda neće prihvatiti, no vjerujem da će svatko od vas naći barem jednu scenu koja će mu odgovarati


Photobucket
Curtis Mooney: "- Killer clowns, from outer space. Holy shit!" (najbolja izjava u filmu)


Da se razumijemo Klauni Ubojice nikada neće biti znastveno fantastično remek djelo poput recimo "Invasion of Body Snatchers" (1978),
"Predatora" (1987) ili "The Thing" (1982), no zaslužuju da ih se svrstava u najbolje SF filmove 80-tih, pa ću se čak usuditi reći i u najbolje snimljene sci-fi ikad snimljene, unatoč pomalo trash elementima koji su svojstveni recimo jednoj TROMA-i i tome što su neki elementi same radnje filma apsurdni poput pištolja na kokice ili psa trgača napravljog od balona.
Isto tako humor neće biti tako ugodniji i suptilniji kao recimo u Peter Jacksonovu prvjencu "Bad Taste" (1987), koji je imao sličnu radnju (vanzemaljci žele ljude korisiti kao glavni sastojak hrane u intergalatičkom lanacu brze hrane), no vjerujem da ćete se svi uspijeti zabaviti u ovom iznimnom campy filmu, koji je i kao Burtonov "Mars Attacks!" (1996) odlična posveta filmovima koje su naši roditelji gledali kao mali.
Tko ga nije gledao ne zna što je propustio....a onaj tko ga je gledao, e pa uvijek se lijepo podsjetiti na vrijeme kad CGI nije igrao tako glavnu ulogu u filmu, nego su ideje i maštovitost cijele filmske ekipe, na čelu sa redateljem uspijele zabaviti gledatelja i bez pretjerivanja sa kompjuterskim specijalnim efektima.
Iskreno se nadam kad tad da će izaći nastavak...


THE SCENA:
- kad klaun upotrijebi Curtisa Mooneya kao lutka (jeziva scena)
- kad klaun pokuša namamiti djevojčicu da bi je pokušao maljom odalamiti po glavi (jako jeziva scena)

Photobucket

Najbolje scene iz filma
John Vernon Legenda
Udarac naivčine

18:28 • Komentari ( 2 ) • Print#

ponedjeljak, 04.05.2009.

Freddy vs. Jason (2003)

Photobucket

Produkcija: New Line Cinema / Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica / Avery Pix / Sean S. Cunningham Films / WTC Productions / Yannix Technology Corporation
Redatelj: Ronny Yu
Scenarij: Damian Shannon i Mark Swift
Tvorci likova: Freddy Krueger - Wes Craven; Jason Voorhees - Victor Miller
Šminka: WCT Productions
Specijalni efekti: Cinesite i Digital Dimension


Uloge:
Robert Englund (Freddy Krueger)...............................Ken Kirzinger (Jason Voorhees)
Monica Keena (Lori Campbell)....................................Jason Ritter (Will Rollins)
Kelly Rowland (Kia Waterson)....................................Chris Marquette (Charlie Linderman)
Brendan Fletcher (Mark Davis)....................................Katharine Isabelle (Gibb)


Film je izašao u kina 15. kolovoza, 2003 godine
Trajanje: 97 minuta
Budžet: oko 25 mlijuna $
Zarada: 82 163 320 $ (SAD) i 113 mlijuna $ (Svjetska zarada bez SAD)
Zarada u prvom vikendu SAD: 36 428 100 $
Foršpan filma...
Službena stranica filma
Nagrade:
2004 godina - osvojio BMI Film Music Award (Graeme Revell) i Chainsaw Award za najbolji FX efekt i šminku (Bill Terezakis), a zaradio nominacije:
Saturn Award (najbolji horor film), Cinescape Genre Face of the Future Award (Jason Ritter), Chainsaw Award za najboljeg glumca (Robert Englund), Taurus Award za najbolju kaskadersku scenu sa vatrom (Douglas Chapman i Glenn Ennis), Teen Choice Award (u kategoriji trilera i filma kojeg vaši roditelji ne bi željeli da ga vidite)


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Građani Springwooda i stanovnici Ulice brijestova gotovo su sasvim zaboravili Freddyja Kruegera. Suočen s mogućnošću potpunog zaborava i nemogućnošću povratka u stvarni svijet, Freddy odluči usksnuti Jasona Voorheesa i poigravši se njegovim sjećanjima na njegovu majku Pamelu, uspije ga nagovoriti na odlazak u Springwood, gdje vrlo brzo nalazi na svoje nove žrtve.
Kako broj Jasonovih žrtava raste tako Freddy nanovo dobija svoje moći, no kako se Voorhees nikako ne namjerava zaustaviti u svom krvavom pohodu Krueger odluči stati svemu tome na kraj i riješiti se koljača sa jezera Crystal Lakea.
Obračun između Freddya i Jasona je na pomolu, a tko god pobijedi u dvoboju dobiva - stanovnike Springwooda na pladnju..."



Photobucket Jedna od žešćih scena u filmu


RECENZIJA:
- Jedno od najboljih stvari iz djetinstva kojih se sjećam su usporedbe - tko je jači Zagor ili Blek, Kong Kong ili Gojira/Godzilla i slični epski okršaji. Svaki medij kako filmski tako stripovni ima svoje vrle favorite. No, horor žanr kad je kod toga riječ u filmskom svijetu nema premca.
Toliko mnogo odličnih likova i čudovišta nam je taj žanr predočio da danima možemo preko raznoraznih foruma razglabati tko je jači. Takvu opsesiju su najbolje prvi iskoristili ljudi iz producentske kuće New Line Cinema, koji su spojili dvije velike ikone filmova strave i užasa - Jasona Voorheesa čiji je serijal "Petak 13-ti" brojio čak 10 nastavaka do tada i Freddya Kruegera koji se sa svojim serijalom "A Nightmare on Elm Street" ili skraćeno NOES zaustavio na skromnoj brojci od samo 7 filmova.
Priča o njihovom sučeljavanju započela je tamo 1993 godine kada je New Line Cinema otkupio prava na franšizu o Jasonu od producenta i redatelja Seana S. Cunninghama (inače redatelja originala), te u zadnjoj sekvenci devetog Petka "Jason Goes to Hell: The Final Friday" kada Freddyeva kandža uzima Jasonovu hokej masku u pijesku. Ta najbolja sekvenca filma (ujedno i najbolji njegov dio) je probudila neviđeno zanimanje fanova i jednog i drugog serijala, a priča o Versus sudaru je bila glavna tema mjesecima nakon premijere filma.
Ipak, trebalo je proći čak 10 godina do realizacije, a kad je film izašao u kina imao je odličnu prođu na kino blagajnama, no fanovi su ga ili voljeli ili mrzili. Moj dojam je slijedeći:


Što valja kod filma:
- plaćaš jedan film a u njemu dobiješ dvije velike ikone horor žanra
- borba Jasona i Freddya
- specijalni efekti i šminka, smrti žrtava odlično odrađene
- kamera i ugođaj
- Robert Englund je opet Freddy (sa svojim legendranim komentarima), dok Jasona jako dobro (najbolje uz Hoddera) glumi Ken Kirzinger
- Katharine Isabelle kao Gibb
- par scena koje su bezprijekorno napravljene: početak, kraj, borba na radilištu, Freddy izleće iz jezera, Jasonova mora sa Freddyem, Lorina Hypnocil mora, Jason na partiju radi pokolj


Photobucket


Što ne valja kod filma:
- scenarij je konfuzan i ne prati baš povijest oba serijala, slabo se pristupilo samoj priči i njenoj detaljnijoj razradi
- karakterizacija likova slabašna
- izbor mladih glumaca jako loš, a najviše izdvajam iritantnu Kelly Rowland
- efekti sa krvlju kod Jasona i Freddya previše izraženi pa dobijamo blagi trash efekt pretjerivanja
- neke scene su slabo snimljene: prenaporna i predugačka borba na molu između Jasona i Freddya, close up Freddya na početku njegovog monologa (vidi se da nosi leće)
- upotrebljavanje pokreta kečera iz WWF-a koje Freddy onako kršan koristi protiv snažnog Jasona
- ponegdje prenaglašena komika
- vječni nerješeni rezultat kod ovako jednako popularnih likova


Završna riječ:
- Unatoč nekim očiglednim stvarima koje su me smetale kod ovog dugo očekivanog horora mogu reći da sam uživao u njemu, Film ima glupavu radnju, no kod ovakve vrste filmova to baš i nije od presudnog značaja. Isto je i sa glumcima u sporednim ulogama. Važan je samo Obračun Jasona i Freddya.
Mišljenja sam da su fanovi i jednog i drugog lika dobili što su željeli. Iako, iskreno mislim da je ovo više Freddyev film nego Jasonov, jer očigledno je da Engludov lik vodi sve konopce (ipak je Freddy izvukao New Line Cinema iz bankrota).
No, Jason tu nije bio nimalo zakinut, jer kad mu redatelj to dopusti onda je pravi kradljivac scena (pokolj na partiju). Također FvJ se ne stidi krvavih prizora što će zadovoljiti gledatelje koji vole videti tu i tamo koju dobru filmsku smrt.
Možda bi ovaj versus hororac bio i mnogo bolji da redatelj Ronny Yu (Bride of Chucky, 1998) nije u jednom trenutku želio raditi NOES film a već u drugome "Petak 13-ti" što se jako dobro vidi u određenim scenama (a bogme mu ni scenarij nije baš puno pomagao). Yu se još treba naučiti baždariti nekim scenama koje ne izgledaju tako dobro kao ostale. Možda i najveći problem filma jeste taj što na kraju nema pobjednika niti je Jason pobijedio niti Freddy što iritira sve ljubitelje žanra, jer nitko ne voli nereješene rezultate (pitajte Rockya i Apolla što misle o tome).
Meni kao velikom fanu oba serijala film je dopadljiv i spada u onu skupinu filmova koji nisu istinska remek djela žanra, no svakako spada u onu pomalo posebnu grupicu filmića koji unatoč svojim nekim manama zaslužuju da ih se s vremena na vrijeme od gušta pogleda. Ostaje u zraku pitanje koje me i danas muči - što bi bilo da su se producenti odličili prepustiti režiju majstoru specijalnih efekata Robu Bottinu i da su Freddyu za protivnika stavili Asha iz serijala "Evil Dead" (oba lika jako brbljava sa odličnim onlinerima) ili Pinheada (najbolji izbor ako želite jako zanimljivu radnju), a Jasonu stavili njegovog realnog oponenta i mogli bi reći oca Michaela Mayersa (makljaža bez riječi, samo fijukanje mačete i kuhinjskog noža...uf to bi bilo odlično za gledati).
Ovo je pravi film za čistokrvnu pop corn zabavu koji će vas u svojih 97 minuta solidno zabaviti.


Photobucket


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Kane Hoddera veterana horor filma i odličnog kaskadera nakon što je odglumio Jasona u četiri filma u serijalu "Petak 13-ti" u ovom filmu mijenja kanadski kaskader Ken Kirzinger, jer su redatelj i producenti željeli većeg glumca, dok im je Hodder bio prenizak nasuprot Englundu, koji glumi Freddya
- prvi film o Freddy Kruegeru koji nije sniman u SAD-u, a Ken Kirzinger je do sada najviši glumac koji je glumio Jasona (197cm)
- film je imao par alternativnih završetaka od kojih izdvajam samo dva koja su mi se stvarno svidjela:
a) borbu Freddya i Jasona u paklu kukama zaustavlja Pinhead iz serijala "Helraiser" i kaže im "- Now, what seems to be the problem?"
b) Freddy i Jason se bore u gladiatorskoj aren okruženi demonima i dušama iz pakla
- Betsy Palmer koja je glumila u prvom "Petku 13-tom" Jasonovu majku Pamelu odbila je reprizirati svoju ulogu zbog male plaće koja joj je nuđena, pa ju je zamijenila Paula Shaw
- Brad Renfro je trebao originalo glumiti Willa, ali su producenti smatrali da takva uloga ipak nije za njega
- snimanje filma je trajalo 53 dana, a budžet od 25 mlijuna $ je naveći koji je imao neki film iz serijala o jasonu, dok je prema redatelju korišteno 300 galona krvi
- Douglas Tait je glumio Jasona u nekim scenama koje su nadosnimavane, a najpoznatija je ona kad izlazi iz jezera sa Freddyevom glavom u ruci, taman prije odjavne špice
- prvi intervju koji je Ken Kirzinger napravio za film jest onaj u kojem nosi Jasonovo odijelo sa hokejaškom maskom, a čak je jednom otišao kod zubara u Jasonovoj robi i sa šminkom na sebi tako da su ljudi mislili da je pobjegli mentalni pacijent iz obližnje bolnice
- David S. Goyer je skraćivao predugi scenarij
- film sadrži mnogo referenci na oba serijala "NOES" i "Friday the 13th"
- Kyle Labine je jedini glumac koji je do sada glumio u filmovima o Jasonu, Freddyu i Michaelu Myersu (glumio u "Halloween: Resurrection", 2002)
- eksperimentalna droga Hypnocil je droga koju je koristila Nancy Thompson u "A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors" (1987) i koja je predložila da ju Westin Hills daje svojim pacijentima




THE SCENA:
- Freddy vs Jason - FIGHT No.1
- Freddy vs. Jason - FIGHT No. 2


*večeras u 00.10 sati na HTV2

02:34 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.