srijeda, 28.01.2009.

Najgori filmovi 2008 godine...

A evo liste i najgorih nedjela ili samo loših filmova iz 2008 godine. Najprije sam mislio predstavti čak 25 filmova, no onda sam se predomislio jer neki filmovi iako uber loši ne zaslužuju uopće da ih stavljam u ovu listu. Mogu reći da sam se također nagledao svakavih gluparija i proljeva od filmova. Neki su me čak iznenadili bilo suludim scenama bilo svojom radnjom. Zbog nekih sam se dobro ispsovao kao neki kočijaš. Dok su neki za koje sam po foršpanu zaključio da će biti loši, bili osviježavajući i dosta dobri.
Uglavnom uzeo sam u obzir sve parametre - budžet, vrsta filma, kategorija, produkcija i sl. tako da su na kraju svi filmovi imali isti status kod mene (nije mi bilo važno jel film A ili ŽNJ produkcije .... važno mi je samo da opravda svoja očekivanja u svojoj kategoriji). Dakle, evo to su izabranih 10 najgorih iz 2008 godine:


10) All the Boys Love Mandy Lane (2006)

Photobucket

Redatelj: Jonathan Levine
Scenarist: Jacob Forman

Zašto je na ovoj listi:
- sigurno najjači film na ovoj listi koji uopće nije loš, nego me je jednostavno razočarao. A imao je dobru namjeru i dobru zamisao, no koja je jako loše provedena što je očigledno krivnja scenarista. Prvi dio filma je suhoparan, dok je drugi dio mnogo živahniji. Uglavnom dosta sam razčaran filmom i njegovom radnjom, tako da sam ga morao staviti na ovu listu.
ALTERNATIVA: Shrooms (2007)
- ista stvar mi se dogodila i sa ovim filmom - dobro zamišljeno ali traljavo odrađeno. Za mene ovdje je sve bilo tako očigledno i predvidljivo.



9) REMAKOVI: The Eye (2008), One Missed Call (2008) i Shutter (2008)

Photobucket

Zašto su na ovoj listi:
- sva tri filma su tako veliko razočarenje da je to jedva teško opisati u nekom slikovitom obliku. Sve je tu i budžet i solidne glumačke postave, ideja (od originalnih odličnih filmova azijske produkcije), no tako očajno i blijedno snimljeno da je to mogao bolje i Jakov Sedlar snimiti. Niti su ovi filmvi jezivi niti strašni niti imaju koju dobru stranu. Nada. (očekujem da za jednu godinu ovakve filmove možemo kupiti na kiosku za 9.90kn)



8) Diary of the Dead (2007)

Photobucket

Redatelj i scenarij: George A. Romero

Zašto je na ovoj listi:
- guštam gledati Romerova zadnja četri zombi filma i dan danas tvrdim da je on i dalje car što se tiče ovog podžanra. Ali ovaj film mi je tako odbojan i nezanimljiv da je to za nevjerovati. Kao da je Romero posudio svoje ime nekome drugome da ovaj snimi film (uz savjetovanje kako da zombiji izgledaju). Ne samo što je ovaj film stvarno loš nego je i dosadan (nisam mislio da ću to ikada izreći...ali jebeš ga za sve postoji prvi put).
Kad ja uspijem na ovom filmu zaspati (nedjelja popodne je bila) a nije završilo ni prvih pola sata, e onda znaš da nešto ne valja.
ALTERNATIVA: Zombie Strippers! (2008) i Zombies! Zombies! Zombies! (2008)
- ako stvarno želite gledati nešto ultraloše i pravi proljev od filmova ovo je prava stvar za vas. Ovako bi izgledao "Diary..." da ga nije Romero režirao (ali bez guzica i sisa). Ako film gledate samo zbog Jenne Jameson (kojoj nije tebala šminka da bi izgledala kao zombi) onda vam je bolje posuditi neki njen pornić iz ranih 90-tih (moja preporuka - Priceless (1995)) ili legendranog Roberta Englunda nemojte se tjerati na muke, jer je 'Freddy' ovdje samo zato jer je honorar bio primamljiv (valjda se držao one legendarne izjave Michaela Cainea o "Raljama 4" i zašto je glumio u takvom smeću od filma). Bolje bacite oko na slaboreklamirani, ali iznenađeujuće dobar - "The Zombie Diaries" (2006)



7) The Ruins (2008)

Photobucket

Redatelj: Carter Smith
Scenarij: Scott B. Smith

Zašto je na ovoj listi:
- nema ništa gore nego kad dobra ideja propadne u vjetar zbog netalentiranosti samog redatelja. A gajio sam dobre nade u dobru prođu filma. Još jedan film na kojem sam zaspao (starim li to? ili sam stvarno naišao na dosadu od filma? hmm...) i kojeg sam tek iz trećeg puta pogledao u subotnjem popodnevu. Film ima dvije efektne scene i to bi bilo to. Gluma? Za zaborav....ma da ne pričam dalje cijeli film je za zaborav.



6) Lost Boys: The Tribe (2008)

Photobucket

Redatelj: P.J. Pesce
Scenarij: Hans Rodionoff

Zašto je na ovoj listi:
- veliki sam fan prvjenca iz 1987 godine te sam očekivao da će ovaj nastavak (da...uzeo sam u uvid da ovaj film ide izravno na DVD) biti barem 40% Schumacherovog filma. Ni to nisam dobio. U stvari sam dobio ispod prosječni vampirski film koji živi na slavi filma koji je bio jedan od rijetkih filmova što je odlično promovirao vampirski podžanr. Eto se niti ne sjećam što se događalo u filmu koliki je davež bio. Bolje je pogledati bilo koju epizodu "Buffy" (pa i onu koja je najgora) nego si umarati oči sa ovim hororskim nedjelom. Eh, da tu je i Corey Feldman ali ovdje nema niti mrvice onog njegovog Edgara Froga...



5) La Terza madre (2007) a.k.a "Mother of Tears: The Third Mother"

Photobucket

Redatelj: Dario Argento
Scenarij: Dario Argento, Simona Simonetti, Adam Gierasch, Walter Fasano i Jace Anderson

Zašto je na ovoj listi:
- zar majstori horora gube svoj mot za snimanje odličnih ili barem zanimljivih hororaca? možda nisu dorasli novom desetlječu? ne znam ni sam kako da odgovorim na ovo pitanje, ali znam da je sa ovim filmom Argento debelo podbacio. Da redatelj Suspirie snimi ovako negledljiv i zamoran film. Doduše, barem film ima par odličnih scena (gore i šok u prvom planu) i Udu Kiera, te slatku Asiu Argento, no to je sve što ćete vidjeti u ovom filmu. Mislili smo da ćemo dobiti Babić, a ono dobili neki bicufit...da se izrazim u vinskom riječniku.



4) Day of the Dead (2008)

Photobucket

Redatelj: Steve Miner
Scenarij: Jeffrey Reddick

Zašto je na ovoj listi:
- najgori zombi film ove godine. Takva paleta neukusa se rijetko viđa. Niti film ima radnju niti ugođaj. Glumačka postava očajna. Film prepun scenarističkih gluparija i bedastoča. Ovaj film je bio uvreda za moje buljavice (čitaj oči). A moj Mineru koje si ti droge koristio dok si snimao ovaj jad od filma?
CGI loš. A najveća gluparija u filmu jeste - zaljubljeni zombi ??!? tj. Bud. Što je najgore foršpan filma izgleda bolje nego cijeli film. Neću uopće uspoređivati film sa Romerovim iz 85', jer to bi bilo svetogrđe. Ovaj film nema ništa što bi prosječni ljubitelj horora mogao zavoljeti, pa ako vam je stalo do razuma...zaobiđite ovo horor smeće u što većem krugu.



3) The X Files: I Want to Believe (2008)

Photobucket

Redatelj i scenarist: Chris Carter
Scenarist: Frank Spotnitz

Zašto je na ovoj listi:
- mislim da smo mogli i bez ovog nastavka, jer ono što nudi ovaj film je dosada. Eh, što ima neviđeno glupu radnju, nego još sve izgleda skupusano u neki neuvjerljivi zaplet, a sve jedva drže Mulder i Scully (uz Dakotu Amande Peet jedino što vijedi u filmu). U stvari ako ćemo stvarno iskreno - niti je ovo vidjelo SF-a niti je gluma Davida Duchovnyja i Gillian Anderson nešto spektakularno. Možda bih mogao ovome progledati kroz prste da je ovo jedna od epizoda serije (najvjerojatnije bi spao u najgoru epizodu od svih iz 9 sezona), ali pobogu ovo je cijelovečernji film.
Carter najvaljuje i treći dio. Ja mu kažem okani se čorava posla i ostavi seriju da živi na svojim lovorikama, neka uživa u svom kultnom statusu: X-Files broj 3? Ne hvala....



2) The Happening (2008)

Photobucket

Redatelj i scenarist: M. Night Shyamalan

Zašto je na ovoj listi:
- evo još jedne dobro osmišljene ideje koja nije kvalitetno sprovedena u cijelovečerni film. Ovo je trebalo biti napeto i jezivo, ali je ispalo kao neka meksička sapunica sa trivijalnim prizorima i očajnom glumom (gluma naših glumaca u našim vrlim sapunicama je za Oskara prema ovome). Majko moja! Nisam već dugo vremena vidio ovako lošu glumu cijele glumačke postave (među kojima ima i kvalitetnih glumaca, koji znaju glumiti), no i to nije ono najgore. Scenarij....jebeni scenarij je tako loše napisan, da vjerujem da ga je Shyamalan napisao tamo negdje kad je imao 11 godina, jer samo tako mogu opravdati bedastoče koje sam imao prilike gledati u filmu. A tako sam očekivao ovaj film (jedan od najočekivanijih prošle godine na mojoj listi). M. Night Shyamalan sjedi 1.



1) Feast II: Sloppy Seconds (2008)

Photobucket

Redatelj: John Gulager
Scenarist: Patrick Melton i Marcus Dunstan

Zašto je na ovoj listi:
- SMEĆE! Ovo je čisto smeće od filma i žao mi je što sam ga imao prilike gledati. Redatelj John Gulager je imao sve - glumce, pristojne specijalne efekte, solidan budžet, snimo je prvi "Feast" koji je za mene jedan od najboljih filmova 2006 godine, ali ujedno i jedan od najboljih hororaca ovog desetljeća. I onda nam on servira ovo govno. Bolje bih se osjećao da me je popišao po glavi.
Kao prvo film nema veze sa vezom što se tiče radnje, što se tiče prvog filma, što se tiče razvitka monstera. Gluma je tako tako, jedva da može proći za ovakvu debilanu od filma. Ne mogu vjerovati da je Gulager čovjek koji je snimio prvi dio uspio ovako srozati svoj ugled. Oprostio bih mu sve ako bi mi rekao da je tijekom snimanja cijelog filma bio na LSD-u, pa bih shvatio zašto je film takva bedastoča.
Film ću pamtiti po tri stvari - ima 2 pamtljive scene, gore/trash elementi + monsteri su tu i to što sam cijeli film tako psovao tijekom gledanja filma da me je netko čuo rekao bi da gledam neku nogometnu utakmicu. Eto, ljudi za mene je ovo čistokrvno sranje godine od filma i što je nagore uskoro nam dolazi i treći nastavak (sniman usporedno sa ovim!!!), a možete si misliti kakav je treći dio kad je ovaj ovakva nebuloza.

13:29 • Komentari ( 8 ) • Print#

nedjelja, 25.01.2009.

28 Days Later (2002)

28 Dana Kasnije (2002)

Photobucket

Produkcija: British Film Council / DNA Films
Redatelj: Danny Boyle
Scenarist: Alex Garland
Muzika: John Murphy

Uloge:
Cillian Murphy (Jim).................................................Naomie Harris (Selena)
Brendan Gleeson (Frank)........................................Megan Burns (Hannah)
Christopher Eccleston (Major Henry West)............Noah Huntley (Mark)

Film je izašao u kina 01. studenog, 2002 godine
Trajanje: 113 minuta
Budžet: oko 8 milijuna $
Zarada: 45 063 890 $ (SAD); 37 654 970 (svijetska zarada)
Foršpan filma
Nagrade:
2003 godina - nominacije: za nagradu "IFTA Award" za najboljeg glumca (C. Murphy), "Nagrade Britanskog Nezavisnog Filma" i to u kategoriji najboljeg redatelja (D. Boyle), najboljeg dostignuća u produkciji i najboljeg britanskog nezvaisnog filma; "Grand Prize of European Fantasy Film in Gold" filmskog međunarodnog festivala Cinénygma (Luxembourg); nagrade Empire za najboljeg nadolazećeg glumca (C. Murphy); "International Fantasy Film Award" za najbolji film (festival Fantasporto); nagrada publike za najboljeg redatelja (D. Boyle) na dodjeli Europskih Filmskih Nagrada
osvojio - nagradu Empire za najbolji britanski film, Narcisse nagradu za najbolji međunarodni film; Nagradu Međunarodnog Filma Fantazije festivala Fantasporto u kategoriji najboljeg redatelja (D. Boyle) i "Grand Prize of European Fantasy Film in Silver"; European Film Award za najboljeg kamermana (Anthony Dod Mantle)
2004 godina - nominacija: nagrada Saturn u konkurenciji najboljeg redatelja i scenarija (Alex Garland); Chlotrudis nagrada i to u konkurenciji - nabolji film, najbolji redatelj, najbolja kamera i najbolji originalni scenarij (Alex Garland); nagrada Hugo za najbolju dramsku prezentaciju u dugoj formi; nagrada IHG za najbolji film; filmska nagrada MTV-a za 'Breakthrough Male Performance' (C. Murphy); Golden Reel nagrada za najbolju montažu zvuka (Glenn Freemantle / Tom Sayers / Grahame Peters / Gillian Dodders); nagrada OFCS u kategoriji 'Breakthrough Male Performance' (C. Murphy) i najboljeg zvuka; nagrada Taurus za najbolju kaskadersku scenu sa vatrom (George Cottle / Eunice Huthart / Peter Pedrero / Andreas Petrides)
osvojio - Black Reel nagrada za najbolji proboj nove nade (N. Harris)

Photobucket Maraton Jima i 'Zaraženog'

SADRŽAJ:
"- Aktivisti za prava životinja provaljuju u "Cambridge Primate Research Facility" gdje namjeravaju osoboditi životinje na kojima se vrše medicinska istraživanja. Ne obazirući se na upozorenja da su čimpanze koje se tu nalaze zaražene jako zaraznim i efikasnim virusom genetički modificiranim virusom bjesnila zvanim "rage virus" puštaju ih na slobodu i time otvorili Pandorinu kutiju.
Prošlo je 28 dana od početka epidemije, kad se iz kome u jednoj od Londonskih bolnica budi mladi poštarski službenik Jim. Ubrzo otkriva da je sve oko njega pusto, a svi ljudi kao da su nestali sa planete.
Ali, kad zađe u jednu crkvu otkrije da ljudi ipak ima...no ti ljudi su zaraženi virusom bjesnila i pokušaju se dočepati Jima. Bježeći od grupe pobješnjelih spodoba što su nekoć bili ljudi bude spašen od dvoje nezaraženih Marka i Selene. Jim od njih dvoje saznaje da je skoro cijela Engleska zbrisana pandemijom virusa bjesnila i da je malo njih preživjelo. Sada njih troje odlaze do mjesta gdje žive Jimovi roditelji...no grad i okolica su prepuni zaraženih, koji vrebaju svoje nove žrtve..."


Photobucket Zaraženi u trku

RECENZIJA:
"- Najprije da razjasnim jednu stvar svima koji to ne znaju - ovo nije zombi film, nego film o zaraženim ljudima koji su živi i lako ih je ubiti.

Dakle pred vama je zasigurno jedan od 10 najbolje snimljenih horor filmova u zadnjih 20 godina - "28 Dana Kasnije" poznatog i hvaljenog britanskog redatelja Dannya Boylea, čiji su prijašnji filmovi "Trainspotting" (1996) i "Shallow Grave" (1995) postali kutni klasici.
Sama činjenica da se mnogo toga u filmu odlično poklopilo govori u njegov prilog zbog čega sam ga uvrstio u gornju listu naboljih u zadnjih 20 godina. Najprije Boyle nije birao neke velike filmske zvijezde, nego je odabrao za glavne uloge većinom tada nepoznate mlade glumce. Gledatelj će ipak od glumačke postave prepoznati Brendana Gleesona i Christophera Ecclestona, koji su viđeni u dosta američkih filmova i to uglavnom u sporednim (epizodnim) ulogama. Iako, bi netko rekao da je Danny dosta riskirao uzimajući nepoznate glumce za svoj film, on nije pogriješio sa Cillianom Murphyjem i Naomie Harris, koji su već u ovom filmu iskazali svoje odlične glumačke sposobnosti (a to ih je kasnije dovelo do Hollywoodskog trona i blockbustera sa velikim budžetom). Odličan izbor je bio i snimiti cijeli film DV kamerom, što filmu daje dokumentaristički osjećaj, dok same scene kad 'Zaraženi' napadaju podsjećaju pomalo na scene iz "Spašavanja Vojnika Ryana" (1998). Ujedno DV kamera je Boyleu dopuštala maksimalnu fleksibilnost i eksperimentrianje u kadriranju nekih scena (zapaljeni 'Zaraženi' ganja Jima, preobražaj 'Zaraženih', sam pogled i kretnje 'Zaraženih'...), iako ćemo iskreno gledati još će dugo vremena proći dok DV ne zamijeni 35mm kameru.

Film je velika posveta zombi podžanru i to najviše trima filmovima velikoga Georgea A. Romera:
"Dawn of the Dead" (1978) - to se najbolje vidi u sceni kad Jim i ekipa idu u šoping
"Day of the Dead" (1985) - drugi dio filma kad Jim i preživjeli dolaze kod vojnika (što je ujedno i glavni zaplet Romerovog filma)
"The Crazies" (1973) - virus koji ljude pretvara u ubojice

No, na njega su izgleda utjecali i neki drugi filmovi i knjige predstavnici post-apokaliptičnog svijeta, djela poput:
"I am Legend" (1954), Richarda Mathesona - horor verzija "Pale sam na Svijetu", gdje jedan preživjeli i nezaraženi čovjek se bori protiv horde zaraženih
"The Fog" (1975), Jamesa Herberta - knjiga govori o žutoj magli koja Britance pretvara u manične ubojice

Photobucket Napušteni London

Kako vidimo svi ti gore navedeni filmovi su slične radnje (uglavnom virus, zaraženi ljudi, nekoliko nezraženih, svijet u neredu...) pa Alex Garland nije imao nekog velikog posla da izmišlja nešto novo (zato neki govore da je scenarij dosta slab) i većina tih knjiga i filmova prestavljaju filmove o zaraženima (osim naravno Romerovih filmova). Eto, sad mi pada još jedan sličan film "Warning Sign" iz 1985, koji ima sličnu radnju kao "28 Dana..." i vjerujem da bi baš takva radnja bila da je sve ostalo u "Cambridge Primate Research Facility" i da se virus nije probio van.
Redatelj je tu također izrazio svoj satirično-socijanli komentar prema današnjem društvu, te je sam film refleksija na današnje stanje u svijetu u pogledu znanosti (virusi i eksperimenti sa njima, GM i sl....).
Glumačka ostvarenja u filmu su u samom vrhu horor žanra - Brendan Gleeson opet daje svoju jako dobru prezentaciju snažnog i osjećajnog čovjeka, Christopher Eccleston kao gl. negativac nam nije dao još jednu tipičnu jednodimenzijalnu ulogu negativca nego običnog čovjeka vojnika koji nije dorastao situaciji u kojoj se nalazi; mladi glumci Cillian i Harris svojom su nam glumom dali jedne od najboljih uloga koje se mogu vidjeti u ovom desetljeću, a što se tiče ovog našeg omiljenog žanra. Baš njihove uloge Jima i Selene su tako dobro odglumljene da sam odmah znao da će se probiti u Hollywoodu kad tad.
U filmu sve odlično funkcionira (skoro zaboravih spomenuti fenomenalan soundtrack Johna Murphyja) tako da on nema nikakvih negativnih mana. Jedino možda slabo u filmu što meni osobno smeta jeste njegov kraj koji je previše amerikaniziran tj. film ima tipičan happy end kojeg američka publika jako voli (tu je ipak odlična scena umirućeg 'Zaraženog'), dok je meni draži onaj depresivniji kraj "what if..." gdje jedan od gl. likova umire, jer koliko god volio sve likove smrt jednog od njih govori da svatko može biti sljedeća žrtva i daje većoj realnosti filma (inače mi taj happy end izgleda baš ubačen onako neobično ako usporedimo cijeli film sa krajem, jer na kraju sve izgleda veselo).

Danny Boyle je napravio odličan horor film za sve genracije, a ujedno je ovim filmom oživio skoro zamrli zombi podžanr, te mu dao snage da pređe u novo i modernije doba (vidi remake "Dawn of the Dead", 2004). Pogledati što se prije bude moglo...

Photobucket Frank, Jim i Selena

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- posljednja scena kad se preživjeli nalaze u kućici snimljena je 35mm kamerom, a scena flashbecka sa Jimovim roditeljima snimljena je u Super 8mm
- snimano je Canon XL1kamerama, a izabrano je DV snimanje zbog logičkog i astetičkog izbora
- Stephen King je odkupio cijelo kino u New Yorku tako da bi u miru sam pogledao film (car!!)
- snimanje praznog Londona i scene u tunelu su iziskivale mnogo i najviše truda, te se snimalo brzo i u kratkom roku, ali samo u dopuštenju da se snima rano izjutra kad je promet najmanji (od 4 ujutro do najviše 9 prije podne)
- pilotu aviona je trebalo 4 minute od Blackpoola do scene na brežuljku (kraj filma), dok je filmašima trebalo više sati da dođu na to mjesto; gorivo je došlo 6 000 funti
- zgrada u kojoj žive Hannah i Frank je danas srušena i više ne postoji
- Christopher Eccleston i glumci koji glume vojnike imali su tri dana vojne obuke sa pravim vojnicima
- preporučam da pogledate komentare na DVD-u filma, jer Danny Boyle objašnjava kako je dobio efekt koji prikazuje 'Zaražene' dok trče za žrtvama, te također ćete imati objašnjenje da li je samo Velika Britanija zaražena ili cijeli svijet
- Robertu Carlyleu je bila ponuđena uloga majora Henry West, a Ewan McGregor je bio prvi izbor za ulogu Jima (kad to nije išlo onda je izbor pao na Ryana Goslinga, no i to nije dorbo prošlo)
- prezimena Jima, Selene, Franka i Hannah nikad nisu otkrivena u filmu, isto tako ni imena Jimovih roditelja
- scenarist Alex Garland priznao je da su mu uzor bili filmovi "The Day of the Triffids" (1962), George A. Romerova "Dead" trilogija (Night, Dawn and Day) i "The Omega Man" (1971)
- riječ "fuck" upotrebljena je svega 61 put u filmu
- pilot aviona je Finac, jer u jednom trenutku kaže: "- Lähetätkö helikopterin?" ("Možete li poslati Helikopter?")
- scena kad Jim vidi putnički avion na nebu je snimka koju je Danny Boyle snimio u dvorištu svoje kuće i za to mu je trebalo 2 dana
- igrom slučaja jedno od lažnih tijela na kraju filma je slučajno ostalo na mjestu snimanja i jedna frizerka je naišla na njega, uspaničila se, napravila saobračajku i zvala policiju. Ekipa je morala dosta toga objasniti
- Frank je najverojatnije u slobodno vrijeme connoisseur, a to se misli zbog onih komentara o viskiju Classic Malts ("peaty aftertaste"; "takes out the fire but leaves in the warmth")
- Cillian Murphy, Christopher Eccleston i Alex Garland su sami osmislili scenu u kojoj major govori Jimu što namjerava sa Hannah i Selene, a osmišljena je noć prije snimanja. Isto tako osmišljena je slična scena i također je snimljena, ali se Cillianu i Christopheru nije svidjela
- Brendanu Gleesonu je ovo bio drugi film o smrtonosnom virusu (prvi je bio "Mission: Impossible II" (2000))
- ako se stvarno uputite sjevero-istočno od Manchestera na 27 milji naići ćete na Huddersfield, Zapadni Yorkshire (izjava u filmu)
- tijekom putovanja auta u pozadini pjeva "In Paradisum" od Gabriel Fauré
- filmašima se jako svidio The Wooden Spoon u Downton, Wiltshire, gdje se snimao zadnji dio filma da su ljudima koji žive tamo ostavili jedno od lažnih tijela koje su koristili za film. I danas se taj lažni leš može naći kao turistička atrakcija
- za 'Zaražene' su aganžirani atletičari da bi što bolje predočili ludilo i trk oboljelih of 'rage virusa'

Photobucket And now Jim versus Army...

THE SCENA:
- definitivno kad Selena pokaže u Jimovoj kući da "- Staying alive is as good as it gets", pa to značilo ubiti osobu sa kojom preživljavaš apokalipsu...jadni Mark

*DANAS: 25.1.2009 0:15 (RTL Televizija)

00:01 • Komentari ( 1 ) • Print#

nedjelja, 18.01.2009.

Najbolja glumačko / redateljska ostvarenja u 2008 godini...

Najbolji glumac:
Andy Serkis kao David) iz filma "The Cottage" (2008)

Photobucket

Ostatak konkurencije:
Bostin Christopher kao Otis Broth iz filma "Otis" (2008)
Trevor Matthews kao Jack Brooks iz filma "Jack Brooks: Monster Slayer" (2007)
Bruce Campbell u filmu "My Name is Bruce" (2007)

Zašto on?
- Serkisa sam zamijetio tek kad je počeo raditi sa PeteroM Jacksonom na "LotR" trilogiji i odmah mi je bio zanimljiv (za one koji ne znaju tko je Serkis....to je tip koji je Golumu dao kretnje i posudio glas, a također je kretnje posudio i King Kongu).
Od prve sekunde filma pouzdano dominira ekranom i dokazje kakav je kvalitetni glumac. Odlična uloga i stvarno dobro glumački odrađeno.

Ostali:
- Nisu ništa bolji bili od Serkisa, no ipak Andy ih je uspio nadmašiti. Bostin je dao jedno od najboljih glumačkih ostvarenja, što se tiče serijskih ubojica. A Trevor Mattheus ima potencijala da na tronu zamijeni legendu Bruce Campbella. Što se tiče ovog potonjeg on je odglumio svoje kako samo on zna...ali jel teško glumiti samoga sebe? (ipak ako ćemo iskreno Bruce je imao i boljih glumačkih ostvarenja)



Najbolja glumica
Lina Leandersson kao Eli iz filma "Lĺt den rätte komma in" (2008) aka Let the Right One In

Photobucket

Ostatak konkurencije:
Kelly Reilly kao Jenny iz filma "Eden Lake" (2008)
Maeve Dermody kao Lee iz filma "Black Water" (2007)
Nadia Farčs kao Pia iz filma "Strom Warning" (2007)
Ashley Johnson kao Riley Lawson iz filma "Otis" (2008)


Zašto ona?
- Tko je gledao film znat će zašto ona. Ali, oni koji nisu...mala je fenomenalna u ulozi male vampirice i glumački je pojela i svoje muške i ženske kolege. Iz svakog pokreta i scene u kojoj se pojavljuje izvire profesionalnost i zrelost odrasle osobe, ali i zadivljujućeg glumačkog umijeća. Najbolja uloga vampira u zadnjih 10 godina. Mala ima već jednu nominaciju i to "CFCA Award".

Ostale:
- konkurencija je ove godine bila super jaka, no maloj Lini nije bilo premca. Najviše simpatija sam imao za Kelly Reilly i Maeve Dermody, koje su stvarno sve dale od sebe. Odlična glumačka ostvarenja.


Najbolji sporedni glumac:
Jere Burns kao Agent Hotchkiss iz filma "Otis" (2008)

Photobucket

Reece Shearsmith kao Peter iz filma "The Cottage" (2008)
John Jarratt kao Russell iz filma "Rogue" (2007)
Kevin Pollak kao Elmo Broth iz filma "Otis" (2008)


Zašto on?
- Zato jer se nisam dugo tako nasmijao. Jere nam je dao još jedan nezaboravni lik sa odličnim onlinerima. Reece Shearsmith je bio jako blizu, no iako glumački možda čak i bolji od našeg Jere nije imao nego samo jedan onliner... Ostatak solidni, no pamtljivi likovi.


Najbolja sporedna glumica:
Illeana Douglas kao Kate Lawson u filmu "Otis" (2008)

Zašto ona?
- Jedna od žešćih filmskih mama u zadnje vrijeme, a uz to je dosta dobra glumica, pa sam zbog toga njezin lik i zapamtio.


Najbolji redatelj:
Tomas Alfredson - "Lĺt den rätte komma in" (2008) aka Let the Right One In

Photobucket

Jaume Balagueró / Paco Plaza - [Rec] (2007)
Juan Antonio Bayona - El Orfanato (2007)
David Nerlich / Andrew Traucki - "Black Water" (2007)


Zašto baš on?
- Film mu jednostavno plovi, svaka scena na svom mjestu, nema pretjerivanja, kadrovi odlični, odličan rad sa glumcima, dobar izbor scenarija te kamere. Nije pretjerivao sa efektima, nego je filmu dao više dramski efekt, pa tako priča bolje sjeda i bolje gledatelj upada u radnju i vrlo brzo zavoli glavne likove. No, također ne zaboravlja da je ovo također film o maloj vampirici, te nam daje par odličnih scena koje nemaju niti kultni čistokrvni vampirski filmovi.

Ostali:
- Nemam nimalo zamjerki, jer su svi redatelji u ovoj konkurenciji (gore spomenuti) napravili prekrasan posao, te nam podarili fenomenalne filmove.Netko je morao biti prvi i Šveđani su ovaj put No.1 najviše zbog odlične i tople priče sa horor elementima.



Najbolji novi redatelj:
David Nerlich / Andrew Traucki - Black Water (2007)
Paul Andrew Williams - The Cottage (2008)
James Watkins - Eden Lake (2008)
Tony Krantz - Otis (2008)


Zašto oni?
- Kao prvo film je bio naporan za snimati jer su snimljeni na prirodnim lokacijama. Kao drugo ovo je mogao biti još jedan krokodil / aligator film sa dosadnom radnjom, ali bogme nije...čak niti krokodilac nije nešto baš velik (oko 4, 5 metara), no bio je opak. Nisam siguran, ali mi se čak čini da je ovo rađeno prema istinitom događaju (aha evo ga na wikipediji - The film was inspired by the true story of a crocodile attack in Australia's Northern Territory in December 2003). Odlično, napeto i to sa samo 5 glumaca). Kapa dole....

Ostali:
- isto odlično odradili svoje poslove. Da tako nisu uradili bili bi kao mnogi ŽNJ horoci koji se mogu naći na policama videoteka. Posebno to mislim za "The Cottage", jer film je ispao predobro, a da je bio neki drugi redatelj....tko zna kakva bi to splačina od filma bila.



Najbolja nova nada:
Lina Leandersson - glumila Eli u filmu "Lĺt den rätte komma in" (2008) aka Let the Right One In
Jess Weixler - glumila Dawn O'Keefe u filmu "Teeth" (2007)

O konkureciji:
- Jess jeste nova mlada nada, no Lina je i u ovoj kategoriji vladarica.


Najbolji scenarist:
Jaume Balagueró / Luis Berdejo / Paco Plaza za film [REC] (2007)

- odlično zamišljeno, nema rupa, nema dosadnih dijaloga, odličan kraj, nema nepotrebnih scena ubačenih zbog dužeg trajanja filma


Najbolja mjuza / pjesma u filmu:
"Asturias"
kompozitor :Isaac Albéniz
aranžman: Javier Navarrete

- Jednostavno predivno....No.1 score za mene u 2008 godini (odličan aranžman)

03:28 • Komentari ( 1 ) • Print#

subota, 17.01.2009.

Najgori horor, sf i fantasy plakati 2008 godine...

Evo i možda i najteže rubrike koja treba biti napisana. Najgori filmski plakati iz 2008 godine. Dobro da donja tablica ne obihvaća sve filmove koji su izašli, jer bi izbor bio stvarno pozamašan (mogu reći da u toj konkurenciji nemaštovitosti prednjače komedije i akcioni filmovi).
Pogledao sam više od 500-tinjak plakata tijekom godine, ali i danas (da se finalno podsjetim što zaslužuje da ga se stavi u tu nemilosrdnu listu).
A bilo je tu svakojakog nakalemitog vizualnog smeća sa izraženim ogromnim slovima...dok s druge strane drugi filmovi su jednostavno imali loše plakate ili slabu koncepciju obrade.
Pa, evo 10 najgorih prošle godine:


10) Diary of the Dead (2007)

Photobucket

- Romerov serijal je uvijek imao korektne plakate, gdje su "Day...",a pogotovo "Dawn..." kao jedni od najboljih u tom području. No, kako bilo svi plakati za ovaj film izgledaju strašno loše napravljeni. Pošto sam od ta tri stavio onaj koji se najviše koristi u prezentaciji filma, mogu reći da je plakat imao dobru ideju, ali je loše izvedena.
Najprije ovdje imamo isti problem koji mori i "Rogue" (tagline - How Fast You Can Swim?), a to je glomazni tagline - Where will you be when the end begins?, koji zaklanja pozadinu. Potom imamo kameru koja je u zoomu 4x i snima, ali pozadina koju vidimo i pozadina koju kamera snima nije ista (možda sa ovim detaljem pretjerujem, ali želim naglasiti kako dizajner plakata nije mislio na ovo...znači zbrljao je drlji brlji plakat i to je to...glavno da film ima nekakav plakat koji će ga predstavljati). Cijeli plakat je nekako nefokusiran i mutan (ako već nije pozadina, barem bi slika na kameri trebala biti za pola bolja). Za jedan Romero film sa zmbijima ovo je jako loše.



9) The Incredible Hulk (2008)

Photobucket

- A što reći nego...jadan Hulk. Čime je ovaj odličan strip antijunak Bogu zgriješio da ne može dobiti barem pristojan plakat? Pa, da su dizajneri pogledali bilo koju Hulkovu naslovnicu iz stripova mog su barem nešto naučiti. Ovako loše....jako loše. Ovo kao da je radio prvašić koji se tek uči na photoshopu. Tri slike spojene u jednu (posao od 5 minuta...a i manje).
A baš ovakva vrsta filmova treba imati doličan plakat koji će prezentirati u što boljem svijetlu. Eh, Batman nema ovako nesposobne dizajnere plakata.



8) The X Files: I Want to Believe (2008)

Photobucket

- Bljutavo i bez imalo mašte.



7) My Name Is Bruce (2007)

Photobucket

- evo još jedan skupusan plakat (koji je moram priznati malo bolji nego ostali) i to loše photoshop kombiniran. Kao cijelina je žalost, no odvojeno jedno od drugog to bolje izgleda (slova, negativac, Bruce). Ne znam jel dizajner želio napraviti plakat po uzoru na strip "Army of Darkness", no ako jeste zašto to izgleda tako nedovršeno? Zašto Bruce izgleda kao da je ubačen sa neke reklame koja reklamira pištolje?
Kako bilo ne sviđa mi se, jer ako su željeli napraviti dobar plakat mogli su se ugledati na "Jack Brooks: Monster Slayer" (2007) i to baš zbog sličnosti dva filma.


6) One Missed Call (2008)

Photobucket

- Nemam neku veću zamjerku....ali mi je plakat odbojan.



5) Mirrors (2008)

Photobucket

- Bezizražajno. Plakat bez ikave poante (horor film ne zaslužuje ovakvu jadnu vrstu prezentacije), a film je ipak zaslužio mnogo bolje.




4) Funny Games U.S. (2007)

Photobucket

- Baš se pitam zašto je ovaj plakat proglašen na dosta siteova kao najboljim ove godine. WTF? Meni izgleda kao lošija verzija jednog od plakata filma "All the Boys Love Mandy Lane" (2006).
A za film ne mogu reći ništa (jel horor ili nije...) pošto ga još nisam gledao (nažalost), no polakat je nezanimljiv.




3) Day of the Dead (2008)

Photobucket

- Iako, koliko se sjećam film nije imao kino distribuciju (nasreću) ne mogu a da ne spomenem njegov filmski plakat i to kao primjer bezočne krađe Romerovog plakata "Land of the Dead". Korice DVD-a još su veći proljev (neki zombi jede ili riga...). Svaka čast dizajneru što je ovakvo plagijatorsko smeće uspio progurati.
Ujedno je ovo film čiji su svi filmski plakati totalno i 100%-no sranje.



2) Doomsday (2008)

Photobucket

- Ne znam zašto svi forsiraju ovaj plakat, ali sekdundrani su bili mnogo bolji. Ovako ne znaš jel ovo reklamni plakat za film ili plakat koji reklamira Knorr juhu od gljiva. Ovakvi posteri odbijaju gledatelja.



1) Quarantine (2008)

Photobucket

- Činjenica da je ovo film koji ide u kino distribuciju sa namjerom dobre zarade sve govori. Ali zašto onda pobogu film ima ovakav filmski plakat?
Meni kad ga vidim izgledao kao neki ŽNJ horori tj. kao da idem u kino gledati neki film koji je imao sreće (slučajnosti) da pronađe put do mračnih kino dvorana, iako je u stvari vrsta filma koji ide ravno na DVD medij. Odbija brate (barem one koji ne prate horor žanr).....

19:38 • Komentari ( 6 ) • Print#

četvrtak, 15.01.2009.

Najbolji horor, sf i fantasy plakati 2008 godine...

Ova prošla godina je bila jedna od najsiromašnijih godina što se tiče izbora najboljih filmskih plakata (druga je stvar sa najgorima, jer opet bio je veliki problem među hrpom jako loših izabrati one stvarno super loše i očajne).
Eh, gdje su bile 80-te kad su skoro svi posteri iz svih žanrova bili jako dobro napravljeni...danas malo photo shopa i našarano par crvenih slova te neka beštija i eto ti poster. Jednostavno u ovih par godina se sve pretvorilo u jednu veliku žalost i kreč nebuloznog kiča, bez ikakve sublimarne vrijednosti i same prezentacije filma.... Da ne mojih top naj boljih / gorih prošle godine:

Najbolji filmski plakati 2008 godine:

12) Lĺt den rätte komma in (2008)

Photobucket

- jedini poster za koji ne mogu objasniti zašto me se tako dojmio, jer neki ga ne bi stavili nikada u svoju listu najboljih ove godine. Možda je film jako djelovao na mene...možda mi se sviđa njegova skromnost i dramska naglašenost samog filma...možda tužni pogled male vampirice? Hladna paleta boja? Ne znam ni sam, ali kod mene definitivno plakat koji ima ono nešto (raspored slova...nema nekog preseravanja, kao da je plakat crtan a nije fotografija ili je samo tako obrađen da izgleda).


11) Rogue (2007)

Photobucket

- iako nećete baš vidjeti mnogo ovaj plakat kao reklamu ovog filma, nego će te vidjeti razrapljenje čeljusti ogromnog krokodila i tagline - "How Fast Can You Swim?" namjerno sam izabrao ovaj iz dva razloga:
a) bolji je ovaj kojeg sam vam predstavio
b) drugi bi izgledao odlično da iznad ralja nema preogromnog taglinea
Iako nefokusiran i pomalo i nečiste ftografije (rekao bih sa dozom dokumentaristike) plakat mi se sviđa zbog perspektive - žrtva pliva u mutnoj vodi i to dok je vani noć (vidi se da drži svijetiljku u ruci), a ispod nje razrapljenje ralje krokodilčine kreću u napad. Za mene dovoljno da upadne u listu najboljih


10) The Mutant Chronicles (2008)

Photobucket

- iako po svom izgledu nije nešto posebno, meni osobno plakat izgleda solidno da bude na ovom mjestu na kojem sam ga stavio...a pomalo me podsjeća na one SF / Fantasy plakate iz osmadesetih (recimo Indiana Jones ili Star Wars). Što ću plakat me dobio na retro đir prošlih vremena...


9) Shrooms (2006)

Photobucket

- film koji je imao potencijala, no razočarao me je...ali možda dobije popravni jer ga uskoro opet moram pogledati (možda je on od onih filmova koje morate pogledai još jednom da bi shvatili da je to u stvari dobar film). prvo što me je privuklo samom filmu jeste lijepo osmišljeni plakat. Tri gljive iza kojih je mjesec što sve zajedno čini jednu mrtvačku glavu... Svaka čast dizajneru za ideju i za dobar odnos svijetla i tame.


8) The Midnight Meat Train (2008)

Photobucket

- vizualno lijepo i jednostavno...ništa nova, ali barem nije neko photoshop trkeljanje. Ovako bi trebao izgledati filmski poster svakog horor filma. Ja sam ovakvu vrstu postera znao (u svojoj mladosti) staviti na ulazna vrata sobe... Plakat koji intrigira da se film ide pogledati (metro + kuke + mnogo krvi = uh, jebote što bi to moglo biti...moram baciti oko)


7) Jack Brooks: Monster Slayer (2007)

Photobucket

- jedan od plakata koji se s vremenom razvijao. Kičast jeste, ali je u sklopu filma dobra prezentacija. Slika plakata gledatelju daje do znanja što može očekivati. Veliki plus ide i na tagline: "...I used to be a plumber."
Vrsta plakata koji ide u garažu ili radionicu.


6) Frontičre(s) (2007)

Photobucket

- Definitinvo jedan od najboljih postera ove godine. No, iako odličan....nažalost mora se zadovoljiti tek šestim mjestom, jer bih teško ovakav poster okačio uokviren sebi u sobu. Jednostavno nema onaj epitet lijepog plakata kojeg bi od gušta gledali na svom zidu kao recimo "Evil Dead" ili "Bad Taste".


5) Cloverfield (2008)

Photobucket

- plakat koji sve govori (uništena glava Kipa Slobode, vodena brazda i dio razrušenog New Yorka, definitivno monster movie), no ništa ne otkriva (veliko je...ali kako izgleda? koliko je veliko?). Također filmski poster za kojeg fascinacija sa vremenom opada (nažalost) i na kraju će upastio u listu dobrih ali i prosjećnih postera...koji nisu za zid sobe.


4) The Happening (2008)

Photobucket

- vidi pod brojem 5...razlika je samo što ovaj plakat ipak lijepše izgleda, pa čak može ići na zid sobe. Sama slika daje nam da se čovječanstvu nešto opako sprema. Dobar poster...bljutav i negledljiv film (nema gore kombinacije).


3) Storm Warning (2007)

Photobucket

- bogati koja razlika ovaj plakat za kino i omot DVD-a ovog iznenađujuće dobrog filma. Koliko će ljubitelja horor filma odbiti žalosni DVD omot.... Ali zato kino plakat je u maniri 80-tih i zbog toga je na ovom jako dobrom trećem mjestu. ja ne znam samo zašto nema više ovakvih postera?


2) The Strangers (2008)

Photobucket

- dobra fotografija sa seta, koja je upotrebljena za plakat. Lijepo i za moj sud zadivljujuće. Inače sam film je imao sve reklamne postere odlične. Također poster koji vuče gledatelja na gledanje - prestrašena Liv Tyler u polumračnoj sobi preplašenog lica gleda prema nama, dok iza nje stoji lik u kapuljači... samo mi jedno tada na pamet: "- We've traced the call... it's coming from inside the house."


1) Eden Lake (2008)

Photobucket

- jednostavno mi se ovakvi posteri sviđaju - kontrast boja (sivo, crno sa crvenim slovima, junakinja dobro vidljiva...negativci u sjeni). Ovo je definitivno filmski plakat kojeg bih obijesio bilo gje u sobi gdje bi bio lijepo vidljiv. Neću niti spominjati da je ujedno i sam film odlična.

NASTAVAK SLIJEDI U IZBORU NAJGORIH FILMSKIH PLAKATA U 2008 godini...

05:55 • Komentari ( 4 ) • Print#

subota, 10.01.2009.

Najbolja DVD izdanja u 2008 godini...

Evo sam započeo sa izborom najboljih i najgorih u svim segmentima što imaju veze sa hororom, SF-om i fantazijom.
Činjenica je da na DVD mediju i nije bilo bog zna što nova i zanimljiva, pa sam si uzeo slobodu malo više produbiti potragu za realno najboljim izdanjima koje možete pronaći.
Kako ćete vidjeti video igre su uvijek bogate kvalitetnim naslovima....

NAJBOLJI DVD FILMOVI 2008 GODINE:

5) Pumpkinhead (1988) Collector's Edition
Photobucket

U prodaji od: 09 / 09 / 2008
O filmu: Jedno od najzapaženijih čudovišta iz 80-tih napokon je dobilo svoje pravo DVD izdanje. Iako nije u vrhu najboljih horora ikad snimljenih, definitivno spada u zapažena djela. Lance Henriksen glumi u filmu, a redatelj (ujedno i kreator čudovišta) je Stan Winston.
Mislim da bi pokojni Stan bio zadovoljan dodatcima:
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
Audio commentary by co-scripter Gary Gerani and FX creators Tom Woodruff Jr. and Alec Gillis, moderated by filmmaker Scott Spiegel
- PUMPKINHEAD Unearthed featurette
- Evolution of a Demon featurette
- The Cursed and the Damned featurette
- The Tortured Soul of Ed Harley featurette
- Constructing Vengeance featurette
- Razorback Holler featurette
- Stan Winston featurette
- Demonic Toys featurette
- Behind-the-scenes footage, Still gallery, Theatrical Trailer
Photobucket



4) Child's Play (1988) Chucky's 20th Birthday Edition
Photobucket

U prodaji od: 09 / 09 / 2008
O filmu: Jedan od najboljih horor filmova 80-tih. Redatelj Tom Holland u svom najboljem izdanju uspijeva stvoriti novu ikonu horor filma - psihopatskog lutka Chuckya. Najbolji od sva četiri filma...
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
- Commentary track with creator/writer Don Mancini and producer David Kirschner.
- A second track with FX guru Kevin Yagher, Catherine Hicks (Kevin's wife; they met on the film), and now-grown-up Alex Vincent.
- A third track with Mancini and Chucky (Brad Dourif voicing in character) - Select Scene Chucky Commentary
- The film itself is presented in 1.85:1 anamorphic widescreen.
- Making-of documentary blending archival footage with new, on-camera interviews with Mancini, Kirschner, Yagher, Hicks, Vincent, Chris Sarandon, John Lafia and Brad Dourif.
- Evil Comes in Small Packages :
a) The Birth of Chucky
b) Creating the Horror
c) Unleashed Chucky: Building a Nightmare
- A Monster Convention
- Vintage Featurette: Introducing Chucky: The Making of Child's Play
- It's Hard Being Evil
- Theatrical Trailer (texted), Photo Gallery, Trailer Farm TBD
Photobucket



3) The Dark Crystal (1982) 25th Anniversary Edition
Photobucket

U prodaji od: 14 / 08/ 2007
O filmu: Jedan od najboljih fantasy filmova koje sam ikad gledao...a u njemu ne glume ljudi već lutke. Remek djelo Jima Hansona.
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
- feature-length audio commentary with conceptual designer and all-around fairy geek Brian Froud ("The Dark Crystal" took up five years of Froud's life)
- "Reflections of 'The Dark Crystal'" is a two-part featurette made up of brand-new interviews and special test footage recently unearthed from the Henson archives
- "Light on the Path of Creation" (20 minutes)
- "Shard of Illusion" (16 minutes) delves more into production stories and how the creatures came to life with the help of creative
- gallery of Brian Froud's character drawings
- "The World of 'The Dark Crystal'" (53 minutes) is the definitive take on the creation of the film
- a single deleted scene (3 minutes) concerning the funeral for the Skeksis leader is included. It's a very gothic, troubling sequence better left out of the movie. The scene appears courtesy of a well-worn VHS copy of the work print
- "Work Print Scenes" (20 minutes) demonstrates that not every idea on the "Dark Crystal" was a good one
- no theatrical trailer is to be found on this DVD



2) The Monster Squad (1987) 20th Anniversary Edition
Photobucket

U prodaji od: 24 / 07 / 2007
O filmu: Najbolji dječiji film uz "The Goonies" (1985) je napokon dobio svoj pravi DVD izgled.
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
- Monster Squad Forever! - A five-part retrospective featuring new interviews with writer/director Fred Dekker, actors André Gower, Ryan Lambert, Ashley Bank, Duncan Regehr, Tom Noonan and more!
- A Conversation with Frankenstein - A never-before-seen classic interview with the Monster himself!
- Deleted Scenes, Stills Gallery, Original Theatrical Trailer and TV Spot
- Audio commentary with Writer/Director Fred Dekker and 'Squad Members' André Gower, Ryan Lambert and Ashley Bank
- Audio Commentary with Writer/Director Fred Dekker and Director of Photography Bradford May



1) Robocop (1987) 20th Anniversary Edition
Photobucket

U prodaji od: 21. 08. 2007
O filmu: Jedan od najvažnijih SF filmova 80-tih. Što reći nego - Robocop...ono što je Prljavi Harry za akcioni film, e pa to je Robo za SF domenu.
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
- DISC ONE: Commentary by Paul Verhoeven, Ed Neumeier and producer Jon Davison, Flesh and Steel docu by Jeffrey Schwarz, two contemporary promo featurettes, Storyboard with commentary by animator Phil Tippett, deleted scenes, photo gallery, two trailers, TV spot.
- DISC TWO: Featurettes Villains of Old Detroit, Special Effects Then and Now, RoboCop: Creating a Legend
Pakirano u: Two discs in Metallic case
Photobucket

I ZA KRAJ TA-DAM posebno predstavljam:

Sundown: The Vampire in Retreat (1990)
Photobucket

U prodaji od: 23 / 09 / 2008
O filmu: Jedna od boljih vampirskih komedija u kojem gl. ulogu igra Bruce Campbell kao moderni Van Helsing, a David (Kill Bill) Carradine modernog Drakulu
O DVD-u koji sadrži sljedeće dodatke:
- When the disc is played, a trailer for The Monster Squad precedes the main menu; it's also available through an Also from Lionsgate link in the menu system
- a feature-length commentary track with director Anthony Hickox and director of photography Levie Isaacks kicks off the special features
- "Memories of Moab": Interview with Bruce Campbell (12:53)
- "A Vampire Reformed": Interview with David Carradine (13:44)
- A True Character": Interview with M. Emmet Walsh (10:59)
*All three interviews are presented in anamorphic widescreen
- Also presented in anamorphic widescreen is a photo slideshow of images from the movie (6:11) accompanied by music from the film's score

22:23 • Komentari ( 1 ) • Print#

srijeda, 07.01.2009.

The Bad Seed (1956)

Loše Sjeme (1956)

Photobucket

Produkcija: Warner Bros. Pictures
Redatelj: Mervyn LeRoy
Film je snimljen prema noveli Williama Marcha
Scenarij: John Lee Mahin

Uloge:
Nancy Kelly (Christine Penmark).............Patty McCormack (Rhoda Penmark)
Henry Jones (Leroy Jessup)....................Eileen Heckart (Hortense Daigle)
Evelyn Varden (Monica Breedlove)..........Gage Clarke (Reginald 'Reggie' Tasker)

Film je izašo u kina 12. rujna, 1956 godine
Trajanje: 129 minuta
Budžet: oko 1 milijun $
Zarada (renta): 4,1 milijun $ (SAD)
Foršpan filma
Nagrade:
1957 godina - zaslužio nominacije Oskar u sljedećim kategorijama: najbolja glavna glumica (Nancy Kelly), najbolja sporedna glumica (Eileen Heckart i Patty McCormack), najbolja kamera (Harold Rosson); osvojio Zlatni Globus za najbolju sporednu glumicu (Eileen Heckart), te u istoj kategoriji iste nagrade zaslužio jednu nominaciju (Patty McCormack )

Photobucket Lijep DvD menu

SADRŽAJ:
"- Obitelj Penmark je naizgleda zdrava i sretna prosječna američka obitelj koja živi u 50-tim godinama 20-tog stoljeća. Kad otac, inače vojno lice, ode zbog posla na neko vrijeme od svog doma. Majci Christine ostaje više vremena da se druži sa svojom kćerkom Rhondom i ukućanima. No, kad uskoro krenu zabrinjavajući problemi kad oko malene i sltke plavokose curice Rhonde ljudi počnu umirati u čudnim okolnostima, uglavnom kad imaju nešto što ona želi. Uz sve to Christine dobije informaciju da je usvojena i da bi mogla biti dijete ozloglašene crne udovice Bessie Denker, koja je sve svoje žrtve trovala i nekažnjeno se izvlačila iz svojih zločina.
Christine sve više psihički propada zbog toga što samu sebe okrivljuje da je možda ona kriva što Rhonda iskazuje sociopatsko ponašanje. Može li tako slatko dijete biti krivo za smrt dvije osobe? Da li je stvarno za to krivo loše sjeme ili nešto drugo u pitanju?"


Photobucket
odlična Eileen Heckart kao Hortense Daigle (lijevo)

RECENZIJA:
"- Nakon što sam pogledao mnogo filmova koji su izašli ove godine (za izbor najboljih i najgorih) jučer sam odlučio baciti se na filmove crno bijele tehnike, pa sam opet pogledao "Them!" (1954) i "Rashômon" (1950), te sam se za kraj napokon želio pogledati i kako kažu kultni "The Bad Seed" iz 56-te godine.
Moram reći da sam naletio na jedan fenomenalan film i to baš u svim segmentima i njegovim detaljima. Odlična kamera, jebeno dobri glumci, karakterizacija koju bi neki današnji filmovi (bilo horor bilo drame) samo poželjeti mogli.
Dakako nadam se da vam ne smetaju crno bijeli filmovi. Što se tiče karakterizacije likova ona je jedna od najboljih koje sam na filmu mogao vidjeti i to od najvažnije pa sve do one epizodne. Na početku sam kao favorita imao odličnu Evelyn Varden, koja uvijek ima nešto za reći i to kaže ljubazno bez dlake na jeziku, no nikako na onaj irtantni način. No, kako film odmiče i više upoznavaš likove sve su ti i drugi likovi bolji - Eileen Heckart, nesretna majka Hortense čijeg je sina Rhonda utopila u jezeru i koja svoju tugu utapa u alkoholu (ova glumica nije bila za ono konzervativno doba već za današnje), Nancy Kelly, Rhondina majka (jedna od najboljih filmski majki) sa kojom se gledatelj istinski poistovjećuje u njenoj dilem što sa djetetom sociopatom, te naravno slatka ali smrtonosno ubitačna Patty McCormack kao Rhoda...mogu samo reći čudo od djeteta.

Još jedna važna stvar je da se film bavi jako zanimljivom, ali po meni u to doba dosta kontroveznom temom - antisocialnim poremećajem osobnosti. U to doba to je još bio nepoznat pojam, dok danas - pa pogledajte sve ove pokolje po školama, to sve govori.
Fasinantno je kako ovako dobra priča može dati dobar psihološki profil djeteta ubojice (većina serijskih ubojica počinje upravo kao mala Rhonda) i to četiri godine prije još jednog odličnog psihološkog profila...onog Normana Batesa u "Psihu". Rhonda i Norman imaju mnogo toga zajedničkog, no po mene je Rhonda mnogo bolji negativac zbog svoje odlične manipulacije nad odraslima i zbog toga što je dijete sa paklenim planovima.
Moram reći da sam se iznenadio u trajanju filma koje je stvarno dugo za ono doba čak 129 minuta (sjetimo se da su toliko mogli trajati samo povijesni epovi i istinski blockbusteri), ali koje jako brzo prođe jer se toliko toga događa u njemu.

Jedini minus filma bi bio kraj, no ja mu zasigurno to ne mogu uzeti za zlo, gledajući da su to jako konzervativne i paranoične 50-te (pogotovo u Americi). Kraj filma (pokušat ću ne pokvariti gledanje) ima skoro pa sretan zavšetak, no da se je baš radilo po knjizi to ne bi bio slučaj, nego bi sve onda bilo depresivno i zlo bi na kraju pobijedilo.
Problem kraja bi bio taj da se morao ispoštovati tzv. Haysov Kod (preteča ozloglašenog MPAA), čije jedno pravilo govori "- Kriminal se ne smije prezentirati na način da privlači simpatiju prema zločinu protivno redu i zakonu." što bi u našem riječnu bilo "ne dozvoliti da se zločin isplati".
Neki će možda primjetiti da film u nekim scenama ima kazališni ugođaj i da se tako i glumci ponašaju, no to ne treba čuditi jer je većina glumaca glumila u kazališnoj predstavi koja je rađena prema noveli Williama Marcha. Za mene je film jezovit (psiha djeteta serijskog ubojice) pa iako nema krvi (hej, film nije "Hostel"), nema niti jednog ubojstva (dobro na kraju ima jedno, ali teško bi se to moglo nazvati ubojstvom...više je nesreća), te spada u 10 najboljih filmova snimljenih u 50-tima (neću niti spominjati da spada u najbolje filmove koje sam ikad gledao). Možda su neki gledali "The Good Son" (1993) ili "Village of Damned" (1960 i 1995) e, pa ljudi ovo vam je križanac ta dva filma samo bolji.
Ako vam ne smeta crno bijela tehnika preporučam vam da film pogledate što prije, ako to naravno niste već učinili.

THE SCENA:
- uf ovo je teško...pa rekao bih kad mala Rhoda uzme šibice u ruke burninmad

Photobucket tko bi rekao da se iza ovih dječijih očiju krije ubojica

01:29 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.