Fressssssh

nedjelja, 25.09.2016.

što se događa na filozofskom


Protesti studenata Filozofskog fakulteta traju nešto više od dva meseca. Od samog početka studentiskih protesta 30 septembra, studenti su doživeli, kako kažu, bezbroj slučajeva iživljavanja i omalovažavanja od strane Uprave Fakulteta. Ovo je retrospektiva.


NEOVLAŠĆENI FOTOGRAF FIZIČKI NAPAO STUDENTA
Protest studenata Filozofskog fakulteta počeo je 30. septembra. Od samog početka protesta, Uprava Fakulteta studente ignoriše, omalovažava i kriminalizuje putem medija.

Iz “Samoorganizovanog studentskog pokreta” za Teleprompter.rs kažu da je tokom jednog od protestnih skupova ispred dekanata, član fakultetskog osoblja udario jednog od studenata.



– Uprava je ovaj događaj, potpuno neutemeljeno, odlučila da plasira kao napad na zaposlene od strane studenata u protestu. Osim ovog incidenta, ni minumum pažnje nije udeljen studentima, kažu iz tog studentskog pokreta za Teleprompter.rs.

Nakon početka blokade, Uprava je otpočela temeljnu kampanju diskreditovanja i zastrašivanja studenata, ne libeći se pritom da pribegne protivzakonitim sredstvima.

– Počelo je vređanjem i iznošenjem neosnovanih insinuacija. Samoorganizovani studentski pokret 2014, koji na zborovima rutinski okuplja po više stotina studenata, nazivan je “grupicom koja samovoljno blokira Fakultet, agresivno i nervozno reagujući na pokušaje obustave blokade i ponašajući se u maniru navijačke rulje”. Sâm protest okarakterisan je kao “neprincipijelan, sebičan i neistinoljubiv”. Takođe se tvrdilo da je atmosfera “nesnosna, nedostojna i opasna”, dodaju iz Pokreta.

Kako kažu, u četvrtak, 23. oktobra, Prodekan za finansije prof. dr Vasilije Gvozdenović i sekretar Fakulteta Slobodan Ivaneža ušli su u zgradu Fakulteta zahtevajući da se barikada sa glavnog stepeništa skloni kako bi se u amfiteatru “Georgije Ostrogorski” održala vanredna sednica Naučno-nastavnog veća, iako postoje još dva prohodna ulaza do te prostorije.

– Oko pola sata kasnije, profesor Gvozdenović je počeo da snima studente, preteći im krivičnim prijavama. Jedan od studenata je počeo da fotografiše dešavanje telefonom i pokušao rukom da zakloni lice od objektiva. Prodekan za finansije je naglo odgurnuo ruku mladića i nastavio da slika okupljene studente. Nakon toga, profesor i sekretar su otišli i sednica nije održana u amfiteatru, kao što je uobičajeno, već na lokaciji nepoznatoj studentima, objašnjavaju iz “Samoorganizovanog studentskog pokreta” za Teleprompter.rs







Pozivajući se na sednicu Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta u Beogradu, Uprava donosi odluku koja direktno ugrožava privatnost podataka o ličnosti i slobodno kretanje po Fakultetu.

Naime, “Radi bezbednosti studenata, radnika i posetilaca Filozofskog fakulteta, od subote 25. oktobra važiće obaveza kontrole indeksa na ulazu u zgradu Fakulteta u Čika Ljubinoj 18-20. Kontrolu će sprovoditi službenici Fakulteta”.



Studenti su na ovaj nezakonit potez Uprave odgovorili akcijom “Ne damo indekse”.



– Sa ciljem zastrašivanja studenata u protestu, Uprava podnosi sedam disciplinskih prijava, koliko je nama do sada poznato. Međutim, Uprava navodi da ih je podneto sedamnaest. Naglašavamo da su sve podnete prijave neosnovane. U njima se, pored datuma, ne navodi nikakav konkretan događaj za koji se studenti terete, ali se ipak opisuje kao “teži disciplinski prekršaj”, navode studenti.



Kako kažu iz “Smoorgnizovnog studentskog pokreta”, u maniru u kojem su ranijih godina univerzitetske institucije uporno pokušavale da diskredituju studentske proteste, Uprava Fakulteta iznova reklamira marginalne levičarske organizacije i pokušava da ih predstavi kao povezane sa protestom.

– Nevoljna da pristupi pregovorima i nesposobna da se nosi protestom, Uprava kreće u kampanju dezinformacija sa ciljem huškanja studenata jednih na druge. Ovo se čini iznošenjem neistina o broju studenata u protestu, ali i o samim učesnicima. Studenti u protestu nazivaju se ‘NN licima’, osim kada Uprava želi da ih disciplinski i krivično goni: tada im se studentski status priznaje, navode iz Pokreta.



Iz Pokreta još navode da je sajt Fakulteta pretvoren u forum preko koga se iznose neistine o studentima koji blokiraju nastavu.

– Interesantan je i novi dizajn sajta: naime, umesto uobičajenih slika, postavljene su slike komentara sa društvenih mreža izvučenih iz konteksta, uz slike blokiranog fakulteta i studenata u protestu. Napominjemo da su slike i imena studenata objavljena bez njihove saglasnosti. Saopštenja grupica studenata koji se protive blokadi revnosno se objavljuju, dok se saopštenja studenata u protestu ignorišu. Dovoljno je pogledati sajt, navode studenti za Teleprompter.rs.



Dekanski kolegijum pozivao je 21. decembra sve studente i profesore Fakulteta na zbor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

– Radilo se, ipak, o najobičnijoj tribini Dekana gde se iznova manipulisalo činjenicama i gde je Dekan pokušao da “konstatuje” da je blokada “prekinuta”. Velika većina okupljenih studenata izrazila je zvučno nezadovoljstvo zbog ignorisanja zahteva protesta, te se skup samoinicijativno uputio na Fakultet kako bi održao pravi zbor. Na ulazu Fakulteta zatekli smo pripadnike obezbeđenja kako pokušavaju da izbace studente koji su ostali u zgradi Fakulteta, i da istovremeno spreče masu studenata da uđe na zbor, pričaju studenti.



Usred održavanja zbora u amfitetatru, u celoj Novoj zgradi Fakulteta isključeni su struja i grejanje, a evakuisani su i svi zaposleni.

– Ova situacija je bila nepromenjena, izuzev kratkotrajnih uključenja struje u periodima kada to odgovara Upravi. Ovo nije prvi put da se grejanje isključuje u cilju obeshrabrivanja studenata, kažu iz “Samoorganizovanog studentskog pokreta”.



U noći između 23. i 24. novembra zaposleni u privatnom obezbeđenju, koje je dodatno angažovano zbog blokade, ponašali su se bahato prema. Kako studenti tvrde, bili su u vidno alkoholisanom stanju.

– Zaključali su zgradu Fakulteta i time onemogućili slobodno kretanje oko pedeset studenata koji su se u tom trenutku nalazili u zgradi. Situacija je rešena tek intervencijom policije, navode studenti.



– U poslednje dve nedelje protesta svedoci smo sve intenzivnijih poziva na intervenciju policije kako bi se ugušio protest, što bi narušilo autonomiju Univerziteta i napravilo presedan koji bi uticao na sve buduće proteste, zaključuju studenti Filozofskog fakulteta za Teleprompter.rs.

Podsetimo da studentski protesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu neprestano traju od 30. septembra. Ministar obrazovanja, Srđan Verbić, izjavio je ranije će biti prkinuta nastavna godina na Filozofskom fakultetu ukoliko potraje blokada.

– Mi tražimo sve mogućnosti da se štrajk prekine, a da se ne prekine školska godina. Ako potraje blokada, školska godina će biti prekinuta, rekao je Verbić.

Uzimajući u obzir da protesti studenata još uvek traju istim intenzitetom, stiče se utisak da ni državi, a ni Upravi Fakulteta nije u cilju da se studenti vrate na predavanja, već da se odmeravaju snage.

Neko će morati da popusti. Sudeći po aktivnostima studenata, povalačenje nije u planu. Sasvim je izvesno da će Uprava Fakulteta biti ta koja će na kraju morati da bude mudra i ispuni zahteve studenata ili postigne neku drugu vrstu obostranog kompromisa.

Stiče se utisak da je Upravi inat mnogo važniji od vraćanja studenata na predavanja.

Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu koji su upisali.

- 10:19 - Komentari (49) - Isprintaj - #