Veljača 2018 (31)
Siječanj 2018 (41)
Prosinac 2017 (48)
Studeni 2017 (42)
Listopad 2017 (37)
Rujan 2017 (25)
Kolovoz 2017 (29)
Srpanj 2017 (20)
Lipanj 2017 (30)
Svibanj 2017 (32)
Travanj 2017 (34)
Ožujak 2017 (34)
Veljača 2017 (30)
Siječanj 2017 (33)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (5)
Listopad 2016 (22)
Rujan 2016 (32)
Kolovoz 2016 (25)
Srpanj 2016 (39)
Lipanj 2016 (24)
Svibanj 2016 (18)
Travanj 2016 (27)
Ožujak 2016 (27)
Veljača 2016 (12)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (25)
Studeni 2015 (27)
Listopad 2015 (32)
Rujan 2015 (39)
Kolovoz 2015 (6)

< veljača, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Dikod uđe a Dikod i ne uđe.

Mate Baturina

Linkovi


Da je posranom do potoka, opra bi se.

Moja pokojna baba Luca



garmin 220

FreshCaYg
23.02.2018., petak
Balada o raštiki



Stihovi ovaj put nisu moji nego Velimira Raspudića, nemore niko volit raštiku ka Hercegovac :)))



Ej raštiko jesi li skuvana,
u mojoj si pjesmi opjevana.
Kao da si od suvoga zlata,
opjeva te ja u pola sata.


Oduvijek si među nama bila, mnoga usta ti si nahranila,
mnoge ti si spasila od gladi pa te narod još i danas sadi.

Uz te ide ganga i veselje,
ti si naše omiljeno zelje.
Omiljeno jelo u Hrvata,
i u sestre i u moga brata.

Kažu da si sirotinjska hrana,
al od Boga ti si nama dana.
Vjerujte mi, ne bi ništa slago kad bi reko da si naše blago.

Kad te skuva Hercegovka stara, i doda ti dva kila rebara, zamiriše tada kuća cijela, nema usta što te ne bi jela.

A kad u te zamota se mesa,
zamiriše brate do nebesa.
Čini mi se mogo bi bez zraka, ali ne mogu bez dobra japraka!

Ma raštiko stvarno si od zlata, uvijek bit ćeš na stolu Hrvata,
za tijelo si melem,
za stomak si lijek,
i zato vam svima želim DOBAR TEK!

Raštika je najbolja kad je mraz opari, onda omekša i dobije onaj poseban oku.

raštika se more spremat na raznorazne načine, i svakako je dobra, more se lešat sa malo kumpira, i začinit se maslinovin ujen, more se skuvat i sa šljukon od pršuta, i bokunićem vismena, more se skuvat i sa kaštradinon, s more se napravit i gori navedeni japrak, u svim odjevnim kombinacijama je neodoljiva

moja pokojna baba je znala kad su bile vake zime kad bi došlo proliće, i kad bi sve krenilo, a onda se vratila zima, otić u polje i uparat parič

paranje je inače uzimanje bilja iz prirode uz pomoć manjeg oštrog noža, a parič je zbirna imenica koja označava tako priskrbljeno bilje

naško bi se tu svega, i koromača, i maslačka, i divljeg luka, i kostriješa, blitve, ćimula, kozalaca, kelja i naravno raštike, ta parič se inače zove i mišanca

tako strukturirano bilje se očisti i meti sa strane

u lonac se stavi šljuk od pršuta, to je ona kost i šta ostane pri kosti kad se pršut izide, tome se nadoda malo vismena, to bi bilo ka podbradak od prasca, prasac triba bit domaći tako da visme i kad se skuva ima roskastu boju, osim toga se u lonac meti i zeru suve kaštradine, to se prokuva, pa se prva voda baci da ne bude prislano, onda se u lonac doda malo govedine i friške ovčetine ako se ima, kad se to sve dobro prokuva, onda se u lonac dometne ona parič koju smo pripremili i par kumpira nako krupnije izrizani, pa se doda luk, to je ono šta nije kapula, i sve se obilato zalije maslinovin ujon i popapri, a ja znan ubacit i koju sušenu pomu.

onda se sve to kuva dok nije gotovo

raštika je izuzetno friendly namirnica, nemoš raštiku kuvat u malom loncu, nego u onom najvećom, a onda je uvik bude i za putnika i za namirnika, pa zoveš prijatelje, jer raštika ne zahtjeva ekskluzivitet, nju čovik gušta podilit s drugim čovikom, uz bocun ili više njih dobrog crnog vina


svaki put kad kuvan raštiku, sitin se svoje pokojne babe, koja bi rekla, sinko lipe su te ruže, ali nas je kad je najgore bilo i kad su došle švabe i nisu dali sadit kukuruz, i kad su došli partizani pa sve odnili, raštika odranila, zato poštenu čoviku ispri kuće reste raštika a ne ruže

u slast
- 09:53 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se