Vojna tehnika, povijest oružja!

subota, 30.04.2011.

Black Eagle (Crni Orao)

Nedavno javnosti predstavljeni kineski borbeni avion nove generacije J-20 vrlo brzo je dobio i svoj (zasad neslužbeni) naziv u svjetskoj zrakoplovnoj javnost, Crni orao. Uz to, počele su se pojavljivati i procjene o naoružanje koje bi nosio.

Uz navođenje projektile zrak - zrak i zrak - zemlja, arsenal J-20 činit će i navođene avio- bombe. Tako veliku pozornost privlači relativno nepoznata kineska modifikacija aviobombi, koja je na tragu američke modifikacije aviobombi Mk 82, Mk 83, Mk 84 i BLU-109 poznate pod nazivom JDAM (Joint Direct Attack Munition).



Kineska modifikacija nosi naziv LeiShi-6, prvi je put javnosti predstavljena u listopadu 2006. i primjenjiva je na različite kalibre aviobombi. Težište je modifikacije na ugradnji GPS/INS sustava navođenja što omogućava uporabu bombe s veće udaljenosti kao "stand-off" oružje, te u svim meteo uvjetima danju i noću. Uz to, poput JDAM-a, na bombe LS-6 su postavljena izvlačiva krilca kao dodatne upravljačke površine. Elektrooptički senzor na navođenje u glavi bombe omogućava napade na nepokretne i pokretne zemaljske ciljeve. Bomba LS-6 kalibra 500 kg ima domet 40 km (odbačene na visini 8000 m) odnosno 60 km (odbačene na visini 10 000 m).
- 18:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Elektrošoker Taser X3

Američka tvrtka Taser predstavila je novi model električnog paralizatora koji svojim obilježjima dodatno iskorištava prednosti te vrste nesmrtonosnog oružja. Iako izvorno policijsko oružje, električni se paralizator sve više širi u vojne redove jer je pogodan za mirovne operacije kao sredstvo nesmrtonosnog djelovanja. Novi model oznake Taser X3 je daljnji razvoj modela Taser X26, a najvažnija i odmah uočljiva razlika je mogućnost nošenja tri patrone sa sondama. Dosad su standardni modeli imali jednu patronu sa sondama koja se postavlja na uređaj i ispaljuje u izgrednika. Nakon ispaljenja patronu treba zamijeniti novom. To je postupak koji usporava otežava djelovanje protiv više izgrednika u kraćem vremenu. Zato su konstruktori načinili inačicu X3 koja umjesto jedne može primiti tri patrone te su tako korisniku, vojniku ili policajcu, omogućili još dvije rezervne patrone na samom uređaju koji je trenutačno spreman za uporabu.
[URL=http://img810.imageshack.us/i/sokeru.jpg/]


Osim mogućnosti nošenja tri patrone novi model ima još neka poboljšanja. Tako je poboljšana baterija koja je sad djelotvornija i jača, poboljšan je rad uređaja pri hladnom vremenu, povećana je otpornost na vodu i vlagu, omogućen je bolji nadzor stanja baterije. Novost je i poboljšani ciljnički sustav koji umjesto jednog laserskog označivača sad rabi dva, postavljene na gornjem i donjem dijelu kućišta.
- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>