Vojna tehnika, povijest oružja!

subota, 30.04.2011.

Black Eagle (Crni Orao)

Nedavno javnosti predstavljeni kineski borbeni avion nove generacije J-20 vrlo brzo je dobio i svoj (zasad neslužbeni) naziv u svjetskoj zrakoplovnoj javnost, Crni orao. Uz to, počele su se pojavljivati i procjene o naoružanje koje bi nosio.

Uz navođenje projektile zrak - zrak i zrak - zemlja, arsenal J-20 činit će i navođene avio- bombe. Tako veliku pozornost privlači relativno nepoznata kineska modifikacija aviobombi, koja je na tragu američke modifikacije aviobombi Mk 82, Mk 83, Mk 84 i BLU-109 poznate pod nazivom JDAM (Joint Direct Attack Munition).



Kineska modifikacija nosi naziv LeiShi-6, prvi je put javnosti predstavljena u listopadu 2006. i primjenjiva je na različite kalibre aviobombi. Težište je modifikacije na ugradnji GPS/INS sustava navođenja što omogućava uporabu bombe s veće udaljenosti kao "stand-off" oružje, te u svim meteo uvjetima danju i noću. Uz to, poput JDAM-a, na bombe LS-6 su postavljena izvlačiva krilca kao dodatne upravljačke površine. Elektrooptički senzor na navođenje u glavi bombe omogućava napade na nepokretne i pokretne zemaljske ciljeve. Bomba LS-6 kalibra 500 kg ima domet 40 km (odbačene na visini 8000 m) odnosno 60 km (odbačene na visini 10 000 m).
- 18:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>