Vojna tehnika, povijest oružja!

nedjelja, 11.01.2009.

Glasanje

Pitanje za novi odabir naoružanja koje je vama favorit:
Tvoj avion koji te ostavlja bez daha!!!!

eng:(Question for a new selection of weapons that you bookmark:
Your plane, and that leaves you breathless !!!!)
------------------------------------------------------------------------------------------
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Mikojan-Gurjevič MiG-21 je višenamjenski nadzvučni zrakoplov s jednim mlaznim motorom. Proizveden je u bivšem SSSRu, u od strane Mikojana. Nakon 50 godina od njegovog prvog leta, 49 zemalja koristilo je, a neke i danas koriste MiG-21. Brzina mu prelazi dva Maha što ga čini bržim od mnogih kasnije izrađenih zrakoplova. Izrađeno ih je preko 11.950.

McDonnell Douglas F-4 Phantom II
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


McDonnell Douglas F-4 Phantom II je dvosjedni, dvomotorni supersonični lovac-bombarder koji je za potrebe Američke mornarice razvio McDonnel Douglas. Intenzivno se koristio posebno tijekom Vijetnamskog rata te je postao osnovica Američke mornarice i USAF-a u ulozi lovca-bombardera i izvidnika. U službu je ušao 1960. te je od tada postao sastavni dio Američke zračne moći sve kroz 70-e i 80-e kada se postupno počinje povlačiti pred dolaskom modernijih zrakoplova poput F-15 Eaglea i F/A-18 Horneta. Zadnji sukob u kojem je sudjelovao je bio Zaljevski rat 1991. gdje je obnašao ulogu izvidnika te se 1996. konačno povlači iz službe.

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


F-16 Fighting Falcon je američki višenamjenski lovac. Njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s preko 4.000 proizvedenih zrakoplova. Proizvodnja za USAF-a je završena, ali se i dalje grade novi zrakoplovi za izvoz. U početku je bio osmišljen kao laki dnevni lovac, a njegova evolucija u vrhunski borbeni zrakoplov sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima.
F-16 je lovac za blisku zračnu borbu. Bio je prvi zapadni lovac s fly by wire (FBW) sustavom upravljanja, zbog čega su ga u početku zvali 'električni mlažnjak'. Ostale inovacije koje je uveo Viper, kako ga zovu piloti, uključuju kapljičasti oblik pilotske kabine bez okvira u vidnom polju radi bolje preglednosti, upravljačka palica na desnoj strani radi lakšeg upravljanja pod velikim g-silama i sjedalo nagnuto unazad kako bi pilot lakše podnosio g-sile.

Mirage 2000
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Dassault Mirage IV je francuski supersonični bombarder i zrakoplov za izviđanje koji je tijekom godina bio osnovno sredstvo za dostavu francuskog nuklearnog naoružanja. Sve bombarderske inačice su povučene do 1996. a sve izvidničke inačice do 2005.
Najveća brzina 2.350 km/h
- 23:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #
Krajem prosinca zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva general pukovnik Alexander Zelin potvrdio je ruskoj informativnoj agenciji RIA kako je u tijeku testiranje novih projektila na protuzračni sustav S-400 Triumf (NATO naziva SA-21 Growler). Sustav S-400 razvijen je radi presretanja i uništavanja različitih ciljeva u zraku, prije svega balističkih i krstarećih projektila te različitih borbenih aviona i bombardera, odnosno maksimalno može pratiti ciljeve u zraku koji imaju brzinu od 4,8 km u sekundi. Maksimalni domet mu je 400 km, što je dvostruko više od dometa američkog PZO sustava MIM-104 Patriot, odnosno 2,5 puta više od svoga prethodnika, ruskog sustava S-300PMU-2.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Sustav S-400 Triumf činit će okosnicu ruskog obrambenog proturaketnog štita najmanje do 2020., a prema određenim očekivanjima do 2025., dokad se očekuje završetak razvoja novog sustava pete generacije S-500 Autokrat (dometa do 3500 km)
- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>