Vojna tehnika, povijest oružja!

subota, 19.07.2008.

Novi Mercedesov kamion -Zetros-

Poznati proizvođač vozila Daimler AG, u sklopu poznate robne marke Mercedes, predstavio je novi taktički terenski kamion pod imenom Zetros. Novi je kamion dostupan u dvije inačice, s tri osovine (oznake Zetros 2733 A 6x6) i dvije osovine (oznake Zetros 1833 A 4x4). Inačica s dvije osovine ima nosivost od 4 do 6 tona, dok je nosivost troosovinske inačice od 7 do 10 tona. Inače, kamion je u konfiguraciji "motor ispred kabine", što omogućava niže vozilo nižeg težišta.

Posebna je pozornost posvećena ostvarivanju dobrih terenskih voznih osobina te strategijskoj mobilnosti. Zetros je posebno prilagođen jednostavnom prijevozu vlakom i avionom. Pri konstruiranju se pazilo na to da bude jednostavno naknadno vozilo oklopiti i tako povećati zaštitu posade.

Zbog promišljenog dizajna vozilom se jednostavno upravlja. Budući da je prednja osovina postavljena više naprijed i da vozač sjedi iza nje, osjećaj upravljanja je intinuitivno sličan kao u osobnom vozilu. Tvrtka navodi kako takva konfiguracija manje umara posadu. Takva konfiguracija omogućava i bolji raspored mase vozila i ukrcanog tereta. Zbog niže kabine u odnosu na kamione koncepcije "motor ispod kabine", prijevoz transportnim avionima C-130 i C-160 traži minimalne pripreme.

U konstrukciji i izradi vozila primijenjeno je mnoštvo postojećih dijelova koji su se već dokazali u drugim Mercedesovim vozilima. Motor je iz serije 900, koja se rabi i za pogon kamiona slavne serije Unimog.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 12:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>