Vojna tehnika, povijest oružja!

nedjelja, 06.01.2008.

MG-42 (Maschine gewere -42)

MG-42 je bila dizajnirana da bude ekonomičnija i da se lakše proizvede u masovnoj proizvodnji nego MG-34. Stavljena je plastika na rukohvat i podupirač. Umjesto tvrdog čelika stavljen je slabiji ljevani metal. Na mjestima gdje je bilo zakovano sada je samo zavareno. Bila je lakša, kompatibilnija i pouzdanija.

freedom3

Re dizajn je omogučio MG-42 da se koristi u mnogim različitim klimama. Prijašnje strojnice nisu mogle biti koristiti jedinici koje u nosile rukavice bez prstiju (koristilo u zimi, posebno u Rusiji). Bila je mnogo otpornija na zaštopavanje koje je bilo uzrakovano pijeskom i zemljom (odlično za uporabu u africi). Cijev se je mogla promijeniti vrlo brzo, iskusniji vojnici su je mogli promjeniti za oko 30 sekundi.

freedom3

Kada se je montirala na dvonožac bila je manje precizna nego MG-34, ali njezina snaga je bila uništavajuća što se je dokazalo u Normandiji. Zbog stalne paljbe vojnici koji su bili na strojnici bilu su zasipani čahurama, što ih je onemogučavalo u brzom manevrivanju, ali više smrtonosnim.

freedom3


Specifikacije:

Domet: isto kao MG-34 oko 2km

Kalibar: 7,92x57mm

Brzina metka: 755 metara u sekundi

Brzina paljbe: 1550 metaka u minuti
- 16:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>