VELIKA SUBOTA

subota , 22.03.2008.

...samo kratko.

"giorno di silenzio", rekli bi talijani - dan sutnje, tisine

iscekujemo Uskrs, tj. uskrsno bdijenje!

nama je lako!
iscekujemo Uskrs i znamo da cemo ga docekati, da ce "doci" sutra, tj. veceras.

to je nesto kao kad smo polagali prve jednostavne zavjete, znali smo da je taj dan, ali smo ipak cekali s nestrpljenjem i s radoscu! nakon godine novicijata dosao je i taj dan, ali smo tek bili zadovoljni kada smo polozili zavjete.

to je nesto kao kad ides na upis ocjene, a znas vec sta si dobio. ides upisati ocjenu, a znas vec da je petica! iscekujes, opet s radoscu, ali opet nisi miran dok ocjena nije upisana u index.

to je kao kad se ides naci sa starim prijateljem kojeg nisi vidio dugo vremena! iscekujes taj susret s radoscu, onako malo nemirno i s nestrpljenjem!
i prisjecas se trenutaka koje ste zajedno proveli, svega sto ste jedan za drugoga ucinili, prisjecas se vase "prijateljske povijesti", vaseg prijateljevanja. i iscekujes taj susret, jedva cekas kada ce doci taj trenutak, iako znas tocno vrijeme i mjesto!

mislim da Mariji nije bilo tako lako kao nama!
ona je znala da ce se nesto dogoditi i vjerovala je da ce uskrsnuti Isus, ali ta strasna tisina, ta sutnja, ta neizvjesnost, ta "izgubljenost" su joj vjerojatno razdirale dusu!
pa onda pomisao da je to sve bilo uzalud, da to nije ono sto je ona mislila, da je to bilo besmisleno samoubojstvo.
vjerujem da su joj sve ove misli proletjele kroz glavu!
vjerujem da je imala i mucnije misli (kako inace opisati onaj "mac koji ce joj probosti dusu"?), ali to je cuvala za sebe, jer je vjera u Isusa bila jaca od svih kusnji i misli koje su je opsjedale.

za nju je ovaj dan bio dan grozne tisine, a za nas je dan radosnog iscekivanja!

nadam se da Uskrs necemo docekati i proslaviti samo liturgijski ili formalno,
vec da cemo se pokusati prisjetiti nase "prijateljske povijesti" i nasega prijateljevanja s Uskrsnulim i da cemo ga docekati s radoscu, s nestrpljenjem!

ZELIM VAM SVIMA SRETAN USKRS!!!

... i da ga provedete u prijateljevanju s Uskrsnulim!

(... i naravno, u drustvu najmilijih!!!)