ROĐENDAN MARIJE KOHN, MOJE TETE, NAJNAGRAĐIVANIJE HRVATSKE GLUMICE

07.08.2017.



moja teta Marija Kohn

''Na današnji dan, 7. kolovoza 1934. na Lopudu je rođena glumica, kazališna prvakinja Marija Kohn. Marijinin otac Antun Kohn bio je kapetan duge plovidbe. Otac joj je nestao 1938., ali je Marija vjerovala kako je živ. Dvadeset godina poslije, uspjela ga j epronaći uz puno muke i truda preko jedne gospođe iz Argentine, živio je u Buenos Airesu sa suprugom podrijetlom s Korčule koja mu je rodila tri kćeri.

Marijina majka Franka umrla je od tuberkuloze 1945.i Mariju je odgojila baka. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, živjela je skromno i po malim sobičcima i glumila tamo gdje joj je rečeno, jer birati nije mogla. Njezina prezaposlenost djelovala je i na njezin brak, koji nije uspio.

Zahvaljujući trudu profesora Svena Laste, pretvorila se u izvrsnu glumicu, njezin talent izašao je na vidjelo, a sva vrata otvorila su joj se 1957.kad j eu filmu Svog tela gospodar odglumila šepavu Rožu, a uloga joj donijela Zlatnu arenu, popularnost i slavu. U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branka Gavelle.

Odigrala je Marija više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Najnagrađivanija je hrvatska glumica.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvarila je niz antologijskih uloga, od Vojnovića, Nalješkovića, a naročito u Držićevim komedijama.

Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 1999. Marija je iste godine, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. Ipak, nije se potpuno oprostila od glume, uloge u humorističnim serijama je jako vesele, a radit će kako kaže: „ dok je zdravlje služi“.''

Ivana Žuvela Kalina


https://www.nportal.hr/lifestyle/7255-ro%C4%91endan-najnagra%C4%91ivanije-hrvatske-glumice,-lopujke-marije-kohn

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.