nedjelja, 21.06.2015.

Idi, pa i ti čini tako!

U subotu, 20. lipnja je u zagrebačkoj katedrali naš d.as. fra Filip primio red prezbiterata - drugi stupanj svetoga reda. Uz njega su prezbiterima postala još osmorica dosadašnjih đakona. Predslavitelj bogoslužja kardinal Josip Bozanić potaknuo ih je, osim, riječima obreda ređenja i u homiliji. Po primjeru pape Franje pozvao ih je da ne čekaju doma, nego poput Dobrog Pastira idu potražiti izgubljene ovce. Dao im je i lijepi recept kako da vrše svoju službu: „S molitvom ćete imati u rukama Božju moć, sa strpljivošću približavat ćete duše Bogu, a s istinom ćete dolaziti do pastoralne mudrosti. Budite dosljedni: neka vaše riječi, propovijedanje i poučavanje potvrđuje vjerodostojnost vašega života, da oni kojima budete poslani vide vaša dobra djela i slave Oca nebeskoga.“ I mi svima njima, a posebno našem fra Filipu, želimo da budu ustrajni u svakodnevnom izvršavanju svog poziva na spasenje sebi i povjerenom im stadu, sve na slavu Božju!

21.06.2015. ...16:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 14.06.2015.

Vjenčanje Matije Karaule i Marije Dujmović

U subotu, 13.lipnja naši dragi članovi (bivši zubo) Marija i Matija sjedinili su svoje živote sakramentom ženidbe i jedno drugom rekli DA kiss! Zbilja to bijaše radostan dan kada smo proslavili njihovo vjenčanje u crkvi sv. Nikole Tavilića i svetkovinu sv. Antuna u našoj župi na Svetom Duhu. Neki od nas su prisustvovali euharistijskom slavlju u kojem je bio obred vjenčanja, a nekolicina je išla i dalje slaviti uz jelo, piće i ples smijeh. Slavlje u crkvi je animirala i naša predsjednica s Nadbiskupijskim zborom mladih i time razveselila naše uši divnim pjesmicama. Kada smo stigli u hotel gdje se slavlje nastavilo, zauzeli smo svoja mjesta za stolom gdje su nas već čekali kolači. U Framinom stilu, morali smo probati te kolače kako bismo mogli što bolje slaviti fino. Kako su za istim stolom bili smješteni članovi Frame i bivši članovi nije nedostajalo smijeha, a naši dragi mladenci su svojim veseljem digli proslavu na višu razinu cerek. Uz obilje smijeha, plesa, hrane i pića slavili smo do ranih jutarnjih sati zujo. Nismo uhvatili ništa što se bacalo iza leđa, ali smo zato pojeli predivnu tortu od 4 vrste čokolade koju su mladenci posebno odabrali thumbup. Želeći mladencima sreću u obitelji koju su osnovali s Bogom u sve dane njihova života, nakon ove proslave željno iščekujemo iduće vjenčanje iz Frame wink!

14.06.2015. ...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

petak, 12.06.2015.

Mir vama!

Mnogi su mediji najavljivali i objavljivali da je papa Franjo pohodio Sarajevo. Tako su se mogle naći i izmišljene izjave korištene u političke svrhe, ali ovdje to neće biti slučaj. Mi ćemo vam prenijeti naše iskustvo hodočašća iz Zagreba uz poneku vjerodostojnu, autentičnu izjavu našega Svetog oca.
Iako nismo krenuli s ostalim Framama iz Zagreba pa čak ni svi s istom skupinom, na susretu s papom nas je sudjelovalo nekoliko ljudi (ne čovjeka wink). Polovica (troje) nas je krenulo s ansamblom mjuzikla Uskrsli. U veselom raspoloženju, možda i preveselom s obzirom da je bilo doba za spavanje zijev kotrljali smo se prema granici s Bosnom i Hercegovinom na kojoj nas je dočekala kolona hodočasničkih, uglavnom, autobusa koji su čekali policijsku provjeru i pratnju do Sarajeva. Iako znamo da nas Bog štiti, nekad to čini i preko policije pa smo strpljivo, polako ali sigurno krenuli prema glavnom gradu susjedne nam federativne republike. I odmah po dolasku u Sarajevo su članovi ansambla koji su nastupali u pretprogramu prije mise postali atrakcija - naime, na stadionu Koševo gdje je bio vrhunac susreta s papom nije bilo mjesta gdje bi se mogli presvući za nastup pa su prodefilirali gradom u živopisnim kostimima. Na stadionu smo bili smješteni s ostalim zborovima koji su animirali pretprogram i samo euharistijsko slavlje, tako da smo se nalazili neposredno uz oltar. No, to nas nije poštedilo brata Sunca koje nas je velikodušno obasjavalo svojim zrakama. Nekima je zbog te velikodušnosti bilo neugodno pa su se zacrvenjeli (a taj ih sram nije napuštao još nekoliko dana cool). No, najvažnije je svakako bilo svečano bogoslužje. Bilo je svečano i prekrasno. Papa Franjo je u propovijedi upozorio da se nalazimo u svojevrsnom trećem svjetskom ratu te je pozvao na mir i opraštanje i zavapio: „nikad više rata!“ ponovivši obećanje: „Blago mirotvorcima.“
Nakon mise smo zbog posebne regulacije prometa imali priliku prošetati gradom. Zbog posebne regulacije prometa od centra smo propješačili i do Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. gdje su papu dočekali raspjevani mladi i oni koji se tako osjećaju zubo. Neki od njih su mu prenijeli svoja iskustva života u Bosni i Hercegovini a i mi koji smo hodočastili iz Hrvatske i ostalih zemalja imali smo priliku čuti kako je to biti vjernik u susjednoj nam državi.
Nakon što smo ispratili papu wave uputili smo se u Visoko gdje smo prenoćili. U nedjeljno jutro nam je brat Sunce pokazao da smo se probudili podno „piramide“ nono. Kako i priliči dobu i danu sudjelovali smo na svetoj misi kod franjevaca u njihovoj gimnaziji koju su nam kasnije domaćini uz zanimljivu priču o njenoj i povijesti kraja, pokazali s njenim zanimljivostima; knjižnicom, arheološkom zbirkom, prirodoslovnim muzejom... Nakon toga smo se ponovno zaputili u sarajevo, ovoga puta iz turističkih razloga. Prvo smo napasali oči na vrelu Bosne uživajući u lijepoj prirodi. Zatim smo u glavnom gradu Federacije razgledali njegove znamenitosti i uvjerili se u multikulturalnost koja ga oblikuje. Imali smo (i iskoristili priliku) kušati njegove posebnosti njami.
Tako je pomalo došao i kraj našega hodočašća te smo se zaputili prema Zagrebu sa željom u srcu da budemo vjesnici Božjega mira na ovoj našoj zemlji.

12.06.2015. ...14:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>