utorak, 10.05.2016.

Odvaži se i budi svjedok!

„Odvaži se i budi svjedok“ bilo je geslo ovogodišnjeg susreta mladih koji se okupljaju pri samostanima franjevaca konventualaca u Hrvatskoj. Susret se održao u samostanu Svetog Duha u Zagrebu od 6. do 8. svibnja 2016. godine. Kao domaćini proveli smo tri dana s mladima iz Molva, Siska, Splita, Šibenika i Vinkovaca. Zahvaljujući gvardijanu samostana Svetog Duha, fra Tomislavu Glavniku, gosti su izbjegli spavanje u vrećama u dvorani osnovne škole thumbup. Prvi dan susreta započeli smo večerom njami nakon koje je uslijedilo predstavljanje sudionika. Dan smo zaključili euharistijskim klanjanjem u kapelici Svetog Duha koje je predvodio fra Matija Antun Mandić uz animaciju zbora mladih Sveti Duh pjeva.
Drugoga dana (u subotu), program je započeo u 7:40 jutarnjom molitvom časoslova. Nakon doručka gvardijan je održao je predavanje na temu „Odvaži se i budi svjedok“ prema primjeru biblijskog lika Jošue. Za vrijeme predavanja predstavljena je i himna susreta, koju je napisao fra Tomislav Cvetko, u izvedbi zbora mladih pjeva. Na iduću smo se destinaciju, Sljeme, uputili autobusom. U kapelici na Sljemenu fra Josip Ivanović i fra Milan Gelo pričali su nam o svetom Maksimilijanu Kolbeu. Upravo je taj svetac bio tema rada po skupinama, koje su nosile nazive mjesta vezanih za njegov život. Svetu misu, koju je predslavio fra Filip Pušić, također smo slavili u kapelici. Po povratku u samostan sudionici su imali vremena za odmor yes. Mnogima je vjerojatno najzanimljiviji dio susreta bio mjuzikl „Život za život“ o životu sv. Maksimilijana. Navečer smo molili krunicu te su nakon molitve fra Ivan Lotar i fra Milan animirali zabavni program sretansretan.
Nedjeljni smo program započeli kao i subotnji, molitvom i doručkom. Misu je u župnoj crkvi sv. Antuna predvodio fra Josip Blažević, a animirao zbor mladih Sveti Duh zajedno s mladima iz Vinkovaca. Susret smo završili u dvorani sv. Franje gdje smo imali priliku podijeliti dojmove sa svim sudionicima yesyesmah.

10.05.2016. ...18:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 27.03.2016.

27.03.2016. ...13:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 20.03.2016.

Cvjetnica

Godine Gospodnje 2016. dvadesetog dana mjeseca ožujka, na Cvjetnicu, zaputili smo se u Mariju Bistricu na križni put. sretan
Bistričku su kalvariju zamislili nadbiskup Antun Bauer i njegov koadjutor blaženi Alojzije Stepinac po uzoru na onu na Jasnoj Gori koju su vidjeli za vrijeme Euharistijskog kongresa 1935. godine. Kalvarija se sastoji od postaja u naravnoj veličini raspoređenih iznad crkve na otvorenom.
Osim samom pobožnosti, bili smo blagoslovljeni i predivnim vremenom. Okupio se popriličan broj ljudi. Križni nas je put podsjetio na radost Uskrsa i kakvi bismo, prije svega, trebali biti jedni prema drugima; blagi, ponizni i spremni pomoći. yes yes Nakon križnoga puta pohodili smo crkvu, kratko se pomolili, slikali se te se zaputili u Oro Goro na pizzu kako bismo se nakon duhovne obnove okrijepili i tjelesno. njamiparty
Budući da smo išli u odvojenim autima, ne mogu garantirati za ostale suputnike, ali put prema Oru Goru bio je fantastičan: glazbeno nadareni su pjevali, a autorica je pokušavala. pjeva Sam događaj u Oru Goru neću prepričavati, jer se dovodim u napast na naručim pizzu. Opet.njami yes
Siti i okrjepljeni vratili smo se u Zagreb u nove duhovne pobjede. wave

20.03.2016. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 27.12.2015.

27.12.2015. ...09:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 13.12.2015.

Fra Pop vol. 14

U nedjelju, 13. prosinca, imali smo Franjevačko popodne za kojeg smo se družili s našim dragim članovima OFS-a što je bilo uistinu lijepo sretan. Druženje je započelo molitvom krunice u 16:30, a odmah nakon toga smo slavili svetu misu koju je predvodio fra Tomislav Glavnik. Nakon mise smo ostali u kapelici pred Presvetim uz molitvu časoslova, a potom u tišini. Kada smo izašli iz kapelice počastili smo se kolačima (Lucija je donijela jedan jer je imala imendan njami) i sokovima party te se još malo družili smijeh. Očekujemo još ovakvih druženja sretan yes mah!

13.12.2015. ...12:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

četvrtak, 19.11.2015.

Na svetost pozvani II.

U nedjelju, 15. studenoga, u crkvi svetog Antuna Padovanskog obnovili smo svoja krsna obećanja thumbup. Obećanje u Frami obnovilo je osam članova Frame, a još smo nas četiri prvi puta dale obećanja – ukupno, simbolično, nas dvanaest. Obećanja su obnovili Ana Brkić, Anamarija Buneta, Valentina Kovač, Ivana Linde, Monika Marković, Josip Vrbanić, Josip Zubac i Lucija Zubac, a prvi puta su dale Mirta Majerić, Laura Makar, Magdalena Novosel i Ivana Zubac. Svetu misu je predslavio svetoduški gvardijan i duhovni asistent OFS-a, fra Tomislav Glavnik, a pjevanje je predvodio zbor mladih Sveti Duh. „Ne radite ono u što ne vjerujete“ jedna je misao iz propovijedi koju sam posebno upamtila, a koja nas opominje i potiče da svojim životom svjedočimo ono u što vjerujemo yes. Na svetoj je misi uz ostale vjernike bilo i mnogo drugih članova Frama, s kojima smo se poslije mise družili na agapama u dvorani Antonio njami.
Kako to obično biva za nekoliko je dana (točnije 19. studenoga) zasjedala redovna i izborna Skupština. Skupština se sastala u crkvi gdje je naš d.as. predslavio Službu riječi u kojoj nam je uputio poticajne riječi o služenju Bogu u njegovoj djeci. Procesijom smo uz zazive svecima iz crkve prešli u vjeronaučnu dvoranu gdje smo zazvali njihvoa šefa - Duha Svetoga. Skupština je zasjedanje nastavila izvještajima dosadašnjih vijećnika te još razgovarala o karitativnom djelovanju. Nakon toga je uslijedio obred izbora novih vijećnika. Izabrani su sljedeći članovi: Ivana Linde - predsjednica, Monika Marković - potpredsjednica, Josip Zubac - voditelj formacije (nakon što službu nije prihvatila Ana Brkić), Anamarija Buneta - tajnica i Josip Vrbanić - blagajnik. Nadamo se da će uz Duha Svetoga s d.as-om i prestavnikom OFS-a uspješno voditi i animirati bratstvo kroz sljedeću godinu dana te oblikovati mlada ljudska bića ad maiorem Dei gloriam wink!

19.11.2015. ...18:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 21.06.2015.

Idi, pa i ti čini tako!

U subotu, 20. lipnja je u zagrebačkoj katedrali naš d.as. fra Filip primio red prezbiterata - drugi stupanj svetoga reda. Uz njega su prezbiterima postala još osmorica dosadašnjih đakona. Predslavitelj bogoslužja kardinal Josip Bozanić potaknuo ih je, osim, riječima obreda ređenja i u homiliji. Po primjeru pape Franje pozvao ih je da ne čekaju doma, nego poput Dobrog Pastira idu potražiti izgubljene ovce. Dao im je i lijepi recept kako da vrše svoju službu: „S molitvom ćete imati u rukama Božju moć, sa strpljivošću približavat ćete duše Bogu, a s istinom ćete dolaziti do pastoralne mudrosti. Budite dosljedni: neka vaše riječi, propovijedanje i poučavanje potvrđuje vjerodostojnost vašega života, da oni kojima budete poslani vide vaša dobra djela i slave Oca nebeskoga.“ I mi svima njima, a posebno našem fra Filipu, želimo da budu ustrajni u svakodnevnom izvršavanju svog poziva na spasenje sebi i povjerenom im stadu, sve na slavu Božju!

21.06.2015. ...16:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

nedjelja, 14.06.2015.

Vjenčanje Matije Karaule i Marije Dujmović

U subotu, 13.lipnja naši dragi članovi (bivši zubo) Marija i Matija sjedinili su svoje živote sakramentom ženidbe i jedno drugom rekli DA kiss! Zbilja to bijaše radostan dan kada smo proslavili njihovo vjenčanje u crkvi sv. Nikole Tavilića i svetkovinu sv. Antuna u našoj župi na Svetom Duhu. Neki od nas su prisustvovali euharistijskom slavlju u kojem je bio obred vjenčanja, a nekolicina je išla i dalje slaviti uz jelo, piće i ples smijeh. Slavlje u crkvi je animirala i naša predsjednica s Nadbiskupijskim zborom mladih i time razveselila naše uši divnim pjesmicama. Kada smo stigli u hotel gdje se slavlje nastavilo, zauzeli smo svoja mjesta za stolom gdje su nas već čekali kolači. U Framinom stilu, morali smo probati te kolače kako bismo mogli što bolje slaviti fino. Kako su za istim stolom bili smješteni članovi Frame i bivši članovi nije nedostajalo smijeha, a naši dragi mladenci su svojim veseljem digli proslavu na višu razinu cerek. Uz obilje smijeha, plesa, hrane i pića slavili smo do ranih jutarnjih sati zujo. Nismo uhvatili ništa što se bacalo iza leđa, ali smo zato pojeli predivnu tortu od 4 vrste čokolade koju su mladenci posebno odabrali thumbup. Želeći mladencima sreću u obitelji koju su osnovali s Bogom u sve dane njihova života, nakon ove proslave željno iščekujemo iduće vjenčanje iz Frame wink!

14.06.2015. ...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

petak, 12.06.2015.

Mir vama!

Mnogi su mediji najavljivali i objavljivali da je papa Franjo pohodio Sarajevo. Tako su se mogle naći i izmišljene izjave korištene u političke svrhe, ali ovdje to neće biti slučaj. Mi ćemo vam prenijeti naše iskustvo hodočašća iz Zagreba uz poneku vjerodostojnu, autentičnu izjavu našega Svetog oca.
Iako nismo krenuli s ostalim Framama iz Zagreba pa čak ni svi s istom skupinom, na susretu s papom nas je sudjelovalo nekoliko ljudi (ne čovjeka wink). Polovica (troje) nas je krenulo s ansamblom mjuzikla Uskrsli. U veselom raspoloženju, možda i preveselom s obzirom da je bilo doba za spavanje zijev kotrljali smo se prema granici s Bosnom i Hercegovinom na kojoj nas je dočekala kolona hodočasničkih, uglavnom, autobusa koji su čekali policijsku provjeru i pratnju do Sarajeva. Iako znamo da nas Bog štiti, nekad to čini i preko policije pa smo strpljivo, polako ali sigurno krenuli prema glavnom gradu susjedne nam federativne republike. I odmah po dolasku u Sarajevo su članovi ansambla koji su nastupali u pretprogramu prije mise postali atrakcija - naime, na stadionu Koševo gdje je bio vrhunac susreta s papom nije bilo mjesta gdje bi se mogli presvući za nastup pa su prodefilirali gradom u živopisnim kostimima. Na stadionu smo bili smješteni s ostalim zborovima koji su animirali pretprogram i samo euharistijsko slavlje, tako da smo se nalazili neposredno uz oltar. No, to nas nije poštedilo brata Sunca koje nas je velikodušno obasjavalo svojim zrakama. Nekima je zbog te velikodušnosti bilo neugodno pa su se zacrvenjeli (a taj ih sram nije napuštao još nekoliko dana cool). No, najvažnije je svakako bilo svečano bogoslužje. Bilo je svečano i prekrasno. Papa Franjo je u propovijedi upozorio da se nalazimo u svojevrsnom trećem svjetskom ratu te je pozvao na mir i opraštanje i zavapio: „nikad više rata!“ ponovivši obećanje: „Blago mirotvorcima.“
Nakon mise smo zbog posebne regulacije prometa imali priliku prošetati gradom. Zbog posebne regulacije prometa od centra smo propješačili i do Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. gdje su papu dočekali raspjevani mladi i oni koji se tako osjećaju zubo. Neki od njih su mu prenijeli svoja iskustva života u Bosni i Hercegovini a i mi koji smo hodočastili iz Hrvatske i ostalih zemalja imali smo priliku čuti kako je to biti vjernik u susjednoj nam državi.
Nakon što smo ispratili papu wave uputili smo se u Visoko gdje smo prenoćili. U nedjeljno jutro nam je brat Sunce pokazao da smo se probudili podno „piramide“ nono. Kako i priliči dobu i danu sudjelovali smo na svetoj misi kod franjevaca u njihovoj gimnaziji koju su nam kasnije domaćini uz zanimljivu priču o njenoj i povijesti kraja, pokazali s njenim zanimljivostima; knjižnicom, arheološkom zbirkom, prirodoslovnim muzejom... Nakon toga smo se ponovno zaputili u sarajevo, ovoga puta iz turističkih razloga. Prvo smo napasali oči na vrelu Bosne uživajući u lijepoj prirodi. Zatim smo u glavnom gradu Federacije razgledali njegove znamenitosti i uvjerili se u multikulturalnost koja ga oblikuje. Imali smo (i iskoristili priliku) kušati njegove posebnosti njami.
Tako je pomalo došao i kraj našega hodočašća te smo se zaputili prema Zagrebu sa željom u srcu da budemo vjesnici Božjega mira na ovoj našoj zemlji.

12.06.2015. ...14:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ponedjeljak, 04.05.2015.

Ljubav nije ljubljena

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca organizirala je od 1. do 3. svibnja u Godini posvećenog života provincijski susret mladih u Cresu. Od sveukupno stotinjak mladih, nas sa Svetog Duha bilo je približno 30 %. Zajedno s mladima iz Šibenika, Vinkovaca, Pule, Splita i Cresa proveli smo tri dana u molitvi, pjesmi i druženju. Geslo susreta bilo je „Ljubav (ni)je ljubljenakiss.
Prvi dan susreta – petak, proveli smo ležerno. Prije polaska smo zajedno s mladima iz Vinkovaca s kojima smo dijelili bus, proslavili Misu u kapeli Svetog Duha. Po dolask u Cres, smjestili smo se u samostanu sv. Frane i pastoralnom centru, nakon čega je bilo kratko predstavljanje skupina mladih te euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Vladimir Vidović i počinak.
Subota je, kao i nedjelja, započela jutarnjom molitvom časoslova koju je predmolio fra Nikola Šantek. To mi se, s režimom ranog ustajanja, najviše svidjelo thumbup. Nakon doručka smo poslušali predavanje fra Ivana Penave na temu iz života sv. Franje: „Ljubav nije ljubljena“. Razmišljanja s predavanja smo imali priliku podijeliti unutar svoje skupine. Skupine su imale simbolične nazive po mjestima karakterističnima za život svetoga Franje – Gubbio, Assisi, Grecco, Porziuncola, Rivotorto… Poslijepodne smo slavili pokorničko bogoslužje koje je predvodio fra Vladimir, pa hodočastili „kozjim putom“ do kapelice San Salvadura moleći krunicu. Na kraju puta je održana „potraga za blagom“ – Božjom ljubavlju. Svetu misu predmolio je, na vanjskom oltaru pored kapelice, creski župnik mons. Mladen Mrakovčić. Pod misom su on, s. Ljubica Bosilj i fra Robert Janđel posvjedočili Božju ljubav koja se ostvarila u njihovim životima po prihvaćanju Božjega poziva. Nakon povratka u samostan, u crkvi je održan koncert Maje Blagdan koja je također svjedočila o svojem obraćenju.
U nedjelju, smo posjetili časne sestre benediktinke – koludrice koje su govorile o Božjoj ljubavi iz perspektive života u klauzuri – zatvorenom samostanu. Vrhunac je dana bila Euharistija koju je predslavio fra Josip Blažević. U propovijedi je naglasio važnost „ostajanja“ u Kristu, poput loze na trsu, kao i ostajanja Krista u nama, zaključivši kako je to jedini mogući načinu plodnosti i ostvarenja Isusove zapovijedi ljubavi cerek.

04.05.2015. ...15:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se