Molitva franjevačke mladeži
Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljude i stvari.
Iznad svega, Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljevstva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu Sv. Franji
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.

Amen.



Get your myspace counter

:::Frama Ružići:::

ponedjeljak, 27.04.2009.

Susret hrvatske katoličke mladeži u BiH

PROGRAM DRUGOG SUSRETA HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U BiH

Susret u Livnu je drugi Susret hrvatske katoličke mladeži u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 9. i 10. svibnja u Livnu. Prvi je bio u Komušini 2007. Tada je domaćin bila Vrhbosanska nadbiskupija. Ove godine domaćin susreta mladih je Banjalučka Biskupija. Geslo susreta je "Korake nam upravljaj putovima mira i dobra", a temelj za moto susreta je: Godina sv. Pavla, život i djelo bl. Ivana Merza, proslava 800 godina franjevačkog pokreta, posjet pape Ivana Pavla II. Banjaluci i aktualna situacija mladih kod nas i u svijetu.

Okvirni program drugog Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH

Subota, 9. svibnja 2009. u Livnu:
- 12 sati - Početak programa, najava grupa, himna, prigodni program...
- 13 sati - Križni put na otvorenom
- 14 sati - Duhovno-meditativni program, pokorničko bogoslužje i mogućnost za sakrament svete ispovijedi
- 15 sati - Euharistijsko slavlje (središnji dio susreta)
- 17 sati - Završni duhovno-zabavni program, odlazak po župama Banjalučke biskupije

Nedjelja, 10. svibnja 2009. na blagdan Bl. Ivana Merza u župama Banjalučke biskupije:
- druženja s mladima, međusobno predstavljanje i upoznavanje domaćina i gostiju
- središnja euharistija u domaćinskoj župi
- završni program i odlazak kućama
- središnje slavlje u banjalučkoj katedrali (samo za one koji budu smješteni oko Banja Luke)


Ono što mlade najviše povezuje jeste zajednička pjesma. Prigodom ovoga drugog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Livnu napravljena je himna Susreta. Himnu su napisali biskup mons. dr. Franjo Komarica i Luka Balvan, a glazbeni aranžman kao i izvedbu s Ivom Jelić uradio naš poznati kantautor duhovn glazbe - Banjalučanin Luka Balvan. Himna nosi naziv "Korake nam upravljaj putovima mira i dobra". (kta)


Više na: http://www.biskupija-banjaluka.org/mladi/index.html

- 15:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obred primanja i obećanja u Frami Međugorje

U nedjelju, 26. travnja 2009. god u župi Međugorje održan je obred primanja i obećanja u Framu.
Sv. misa započela je u 18 h ulaskom mladih kroz crkvu, a sv. misu je predvodio fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 30-tak svećenika. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je Frama Humac.
Ove godine u Frami Međugorje primljeno je 40 framaša, 26 framaša produžilo je svoja obećanja, a po prvi put svoja obećanja dalo je 24 framaša.
Na kraju svete mise održana je zakuska koju su priredili framaši iz Međugorja.
Nas četvero framaša vratilo se kući sa framašima iz Posušja, sa autobusom!!!


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

pax et bonum!

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.04.2009.

Olimpijada Frama Hercegovine

24. travnja u Mostaru je održana vjeronaučna olimpijada. Cilj olimpijade bio je upoznavanje Franjevačke karizme koja se prepoznatljivo počela razvijati u osobi Franje Asiškog i njegova pokreta u samim počecima. Svaka od petnaest Frama imala je po tri natjecatelja a našu su predstavljali: Ivana Bandić, Monika Pralas i Toni Iličić...
Druženje smo počeli Večernjom molitvom, zatim smo prešli na natjecateljski dio, koji se sastojao od tri kruga... Nismo bili prvi, ali kako se kaže važno je sudjelovati a ne pobjediti....;)... Pobjedila je Frama Široki Brijeg, koja je pokazala stvarno veliko znanje o sv. Franji i Franjevaštvu općenito. Kasnije smo imali malo druženje uz lijepu zakusku, te smo se oko 20 sati uputili u Ružiće sa našim duhovnim asistentom fra Nikolom.

Image and video hosting by TinyPic

Pogledajte ostale FOTOGRAFIJE

Monika

- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.04.2009.

Hodočašće Frama Hercegovine u Asiz

Čitajući o sv. Franji, njegovu životu i djelovanju, uvijek pred sobom imamo zamišljene slike koje se stalno vrte po našoj glavi i nikad ne razmišljaš da bi ih mogao vidjeti... Upravo hodočašće Frame Hercegovine omogućilo nam je da se te zamišljene slike pretvore u stvarnost!!
Krenuli smo na Uskrs iz Gorice polako prema Splitu, pa isplovili u jutro u Anconu...

Framu Ružići predstavljali su Marko Bandić (brat) i moja malenkost Mirko Bandić.
Voditelji hodočašća bili su fra Sretan Ćurčić, uz pomoć fra Vine Ledušića i fra Vjeke Miličevića... Početna točka bila je Porciunkula, u kojoj smo sutradan imali misu. Svetu misu smo imali svaki dan, što je jako važno! Obilazeći i moleći se u Franjinoj bazilici, pred križem sv.Damjana, na brdu La Verna...shvatili samo da nas veže ono što je Franjo tražio cjeli život - zajedništvo i bratstvo!!! Imali smo priliku vidjeti mjesta na koja se povlačio sv. Franjo i družio se s prirodom. Na ulasku na ta mjesta između stijena osjetio se snažan duh franjevaštva!!

Umorni, ali uvijek raspjevani framaši su sva ta mjesta doživili u Duhu...

Dvadesetak kilometara od grada Assisa krivudavom cestom nalazilo se naše prenoćište u mjestu Foligno. Ne bih mogao da spomenem to mjesto a ne pozdravim kuharice koje su bile preljubazne i uvijek na usluzi sa osmjehom... Kako što kraće opisati tjedan dana sa fantastičnih 40-ak framaša koji te odmah zavole kao brata - NEMOGUĆE!!! Uspomene će mi vječno bit urezane u sjećanje...

Image and video hosting by TinyPic

Mirko

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prva sveta pričest

Tjedan dana nakon Uskrsa na Mali Uskrs u našoj župi slavila se Prva sveta pričest, gdje je skupina mališana njih 21 prvi puta primilo sakramenat Svete pričesti, primivši Krista i obećavši da će slijediti Njegov put.





Misno slavlje su predvodili župnik fra Nikola i naš ružićanin fra Andrija. Misno slavlje je bilo svečano a fra Nikola je u svojoj propovijedi mališanima objasnio kako se u svakom trenutku trebaju osloniti na Isusa Krista i njemu predati sve svoje brige i poteškoće.
Na kraju svete mise mališani su se fotografirali sa svojim obiteljima za uspomenu a ni lagana proljetna kišica nije mogla pokvariti radost prvopričesnika i njihov važan dan u životu.

Image and video hosting by TinyPic

Fotografija2
Fotografija3
Fotografija4
Fotografija5
Fotografija6
Fotografija7


Tekst: A.P.
Foto: T.I.

- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.04.2009.

XV. postaja: USKRSNUĆE

Uskrsnuće. Koliko je ono bitno za moju vjeru? Usuđujem se reći da je ono bit moje vjere. Zašto? Pa da je Krist ostao u grobu, to bi značilo da je On, unatoč svemu, samo čovjek, no...ta je teza pobijena Njegovim uskrsnućem. Krist jest čovjek, ali ne bi mogao otkupiti ni tebe ni mene da nije Bog...
Često se pitam zbog čega je On podnio toliko muke za običnog malog čovjeka kad mu u trenutku taj isti čovjek zada još jednu ranu, udarac ili na neki drugi način prouzroči bol... Ima li smisla da On, koji ima vlast nad svim stvorenim, sebe preda upravo za stvorenje?! Da želi, zar On nama ne bi mogao zadavati boli daleko jače nego uopće možemo zamisliti?!

Ali ne! Bog ne želi da patimo. On preuzima sve naše boli ukoliko Mu dopustimo, On zacjeljuje rane. Želi da svatko od nas bude sretan.

Ima li On nekakve koristi za sebe od svega toga? Čisto sumnjam, vjerujem da se ovdje radi o apsolutnoj, bezuvjetnoj ljubavi. Teško je to shvatiti čovjeku jer, koliko god ljudska ljubav može biti jaka, ona nije savršena. Samo je Božja ljubav savršena.

Tražiš dokaz? Sažet je u jednoj jedincatoj riječi: USKRSNUĆE.

Svjetlo je pobijedilo tamu! I zato...radujmo se, braćo i sestre! Aleluja!


Preuzeto sa: Frama GoZ

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 15.04.2009.

Dijagnoza domaće kršćanske glazbe

Kada krenem razmišljati o situaciji kršćanske glazbe kod nas, nekoliko razloga me podsjećaju da kršćansko-duhovna glazba, iako je zaslužila svaku pohvalu kao takva, ima i podosta ''unutrašnjih'' neprijatelja i problema.
Daleko od toga da se, od kako kod nas postoje festivali moderne duhovne glazbe, općenito poboljšala kvaliteta produkcije snimaka, a izvođača koji će se u takvoj glazbi okušati ima sve više. Također treba priznati sve napore onih koji organiziraju festivale duhovne glazbe - većina u organizaciji angažirani su volonterski, pokazuju se kao dobri domaćini, a na takvim manifestacijama je druženje i prijateljstvo iznad natjecanja i konkurencije - što je naravno vrlo pohvalno. To isto vrijedi i za izvođače koji često u vlastitom trošku bez naknade snime pjesmu i otputuju u mjesto na kojem se festival održava. Ali u cilju poboljšanja ''na bolje'' - ipak ću se usuditi uputiti par konstruktivnih kritika na same izvođače kao i na organizatore raznih festivala.

Svaki festival (govorim općenito) ima svoj kriterij po kojem će se skladbe prihvaćati i kriterij po kojem će se ocjenjivati. Na primjer, pjesme koje se prijavljuju na MIK (Melodije Istre i Kvarnera) trebaju imati u sebi melos istarsko-kvarnerskog podneblja, tekstovi moraju biti vezani uz Istru i Kvarner itd... Najveći festival kršćansko-duhovne glazbe Uskrfest daje za prvi kriterij da skladbe moraju imati kršćanski karakter. Upravo ovdje nastaje nemali problem. Pojam “kršćanski karakter“ je u ovom kontekstu shvaćen preusko. Što je to kršćanski karakter?

Previše suhoparnog klišeja
Ako se generalno poslušaju pjesme koje su izašle na objavljenim kompilacijama festivala duhovne glazbe, lako se može čuti - zapravo u većini slučajeva - suhoparni klišej, jednu nepoetičnost i nedovoljnu zrelost u shvaćanju onoga što je kršćanski karakter. Pjesme zvuče kao uglazbljeni katekizam, kao otpjevani crkveni dokument u kojem nema poezije već samo teologije u notama. Npr. “Ti si Gospodine moj spas, izbavi iz grijeha moju grešnu dušu...“ ili “Isuse ti si svjetlo, pokaži mi put, molim te...“ (ove sam citate izmislio da ne bih nekoga uvrijedio).

Lijepe su to riječi, ali već smo ih toliko puta čuli. Slušajući neke kompozicije koje su izašle na kompilacijama raznih festivala duhovne glazbe pitamo se nije li većina tekstova pisana po istoj šabloni? Svi su, oprostite na izrazu, tako bljutavo sladunjavi i lažno pobožni.

Prije par godina jedna talentirana mlada glazbenica odsvirala mi je jednu svoju duhovnu skladbu. Htjela je čuti moje mišljenje, budući da nije znala što da misli u vezi svojeg rada. Iako je pjesma imala melodičnu temu, djevojka je pjevala zrelo i na neki način originalno, međutim tekst pjesme, predvidivo, išao je otprilike ovako: “Isuse, ti si moj spas, samo ti si u srcu mom...“. Kada sam je upitao radi čega kao autorica ne pokuša ići tekstualno još malo dublje, rekla je da ju je strah pisati ono što doista osjeća, jer bi tada bila puno ranjivija.

Vrlo će rijetko tekstopisac kršćanskog teksta biti jednostavan i poetičan, rijetko će pak neustrašivo krenuti u istraživanje mračnijih dijelova svoje duše - gdje se susreće sa sumnjom, tjeskobom, sa pitanjima, možda i bijesom... Teško je među kršćanskim autorima čuti prizemnu (da ne kažem poniznu) iskrenost. Jer ako iskrenost u kršćanskim tekstovima i postoji, onda je ona, po mom mišljenju, plod obraćeničke euforije i simpatične duhovne nezrelosti. Ali ako se netko glazbeno iskusniji ipak usudi napisati nešto iskreno i duboko, ne brinući za “kompatibilnost“ sa ukrućenim kršćansko-pobožnjačkim mentalitetom, tada će naići na sljedeći problem: hoće li takva pjesma proći na duhovnoj-glazbenoj sceni? Hoće li ikad biti puštena na vjerskim radijskim emisijama, hoće li proći na natječaju za Uskrsfest? Vjerojatno - ne. Ako i kojim čudom prođe, daleko od toga da bi se tada toj pjesmi priznala iskrenost. Pobjeđuju one pjesme koje su najpodobnije. One koje naviše idu za onim što žiri (kao i publika takvog žanra) smatra pravim kršćanskim “karakterom“. A što je danas kršćanski karakter? Mi kršćani u Hrvatskoj nemamo takav karakter, još smo uvijek zatvoreni u svom malom pobožnom svijetu koji je bar sto metara iznad realnoga, iako je kršćanin je pozvan živjeti u svijetu, baveći se svjetovnim stvarima.

Potreba nenametljive i duboke glazbe
Da skratim, kršćanski karakter - pogotovu među laicima - jest djelovanje u svijetu i za svijet. To jest, djeluj tako da te ljudi mogu razumjeti. Pjevaj o prizemnim stvarima, pjevaj ono što osjećaš, a ne ono što bi “trebao“ osjećati jer si kršćanin. Piši tekstove u kojima se ljudi mogu pronaći, da te dožive bliskim. Nemoj nikoga pokušati obratiti, jer obraćenje je stvar slobodnog izbora i Božje milosti.

Upravo radi boljeg “prolaza“, autori pišu suhoparne, gotovo liturgijske tekstove i stavljaju ih u moderni aranžman. Riječi: spas, križ, Uskrs, Isus, Svemogući, rane, grijeh... jesu zaista snažne, no treba li ih koristiti kao redovito sredstvo za popunjavanje nota i to radi bolje “prođe“? Jesu li kršćanski autori pretenciozno izlizali najvažnije riječi koje postoje?

Sjetimo se da Židovi nisu smjeli izgovarati Božje ime. Možemo li biti duboki pjevajući o malim stvarima, sitnim životnim situacijama? Veliki sveci smatraju da se upravo tamo skriva Bog. Pokušajmo ga tamo i pronaći... pa ako ga nađemo, onda to i otpjevajmo. To će rezultirati porastom kvalitete tekstova, i tek tada će glazba biti glazba, nenametljiva i duboka. A možda nas i netko od “ostalih“ ljudi posluša. Zar to nije kršćanski karakter?


piše: Danijel Damjanović/Križ života

- 18:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2009.

Veliki tjedan

Od početka korizme smo se spremali za ovaj tjedan, Isusovu posljednju večeru na kojoj je ustanovljena sv. misa, Isusovu smrt i naš najveći kršćanski blagdan, njegovo uskrsnuće tj. Uskrs. Kroz korizmu smo se odricali mnogih stvari: čokolade, cigareta, alkohola, ali to nije ono najvažnije. Nešto mnogo važnije u korizmi je molitva, kojoj ćemo pustiti Krista da uđe u naša srca i da promjenjena srca dočekamo njegovo uskrsnuće.

Sv. misa na Veliki četvrtak je bila u župnoj crkvi u Ružićima u 18 h na kojoj su pjevali naši mališani ''Kristova ruža''.

Tako je došao i Veliki petak. Obred je počeo u 14 h u filijalnoj crkvi na Škelinoj njivi. Nakon ljubljenja križa zaputili smo se prema župnoj crkvi u Ružićima. Frama je predvodila put križa, a krunicu član zajednice Emanuel.

Frama je kao i svake godine na Veliku subotu pravila pisanice za ružićku djecu. Kad smo sve završili spremili smo se za sv. misu, na kojoj smo pjevali. Sv. misa je počela u 19 h. Zvona su se oglasila kao znak Isusova uskrsnuća. Nakon toga je slijedio blagoslov jela...

USKRS
Konačno je došao i Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kraj korizme i kraj Velikog tjedna. Tradicionalna sv. misa održana je u 11 h u prepunoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ružićima. Pošto je bio lijep dan, nakon mise su vjernici ostali duže vrijeme ispred crkve čestitajući jedni drugima Uskrs, nakon čega su se zaputili svojim kućama na obiteljski objed.


Željana/Frama Ružići

- 13:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.04.2009.

Sretan i blagoslovljen Uskrs

ON USKRSNU KAKO REČE
VESELIMO SE...



Sretan i blagoslovljen Uskrs!!!


Frama Ružići

- 09:48 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.04.2009.

Veliki tjedan u našoj župi

VELIKI ČETVRTAK: Sv. misa u Ružićima je u 18 h.

VELIKI PETAK:
U 14 h na Škevinoj Njivi je ljubljenje križa, nakon toga moli se Put Križa od crkve na Škevinoj Njivi pa do župne crkve u Ružićima.

VELIKA SUBOTA: Sv. misa u Ružićima je u 19 h.

USKRS: Sv. misa na Š. Njivi je u 9 h a u Ružićima u 11 h.

Mali zbor ''Kristova ruža'' u četvrtak u 16 h održat će probu pjevanja.
Glazbena sekcija Frame pjeva na misi u subotu.
Framaši će u subotu praviti pisanice za djecu.
Na sv. misi u nedjelju, na Uskrs, u Ružićima pjeva veliki zbor župe Ružići.
U nedjelju je polazak framaša na hodočašće mladeži u Asiz.

- 18:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.04.2009.

Četvrta obljetnica smrti Ivana Pavla II.

Papa Benedikt XVI. tijekom opće audijencije srijedom zagarantirao je molitvu za beatifikaciju, odnosno skoro proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II. Riječi pape Ratzingera odražavaju osjećaje brojnih vjernika iz svih krajeva svijeta. Svjedočanstvo te ljubavi prema papi Wojtyłi brojna su slavlja koja se ovih dana održavaju njemu u spomen, a povodom četvrte obljetnice smrti.

Pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih nadbiskup Angelo Amato osvrnuo se za Radio Vatikan na sam proces koji vodi prema beatifikaciji Ivana Pavla II. Prije svega je napomenuo kako se postupak jako ubrzao nakon što ga je 9. svibnja 2005. godine Benedikt XVI. oslobodio od vremenske odredbe od pet godina predviđene za početak postupka.

Na pitanje možemo li ubrzo očekivati beatifikaciju Ivana Pavla II., nadbiskup Amato je naglasio kako, budući da je riječ o postupku vezanom uz tako poznatog i voljenog Papu, brzina obvezuje na veliku metodološku pozornost i točnost u sadržajima, te na poštivanje predviđenih postupaka. Brzina ne znači naglost i površnost, nego naprotiv, ona uključuje brižljivost i profesionalnost, istaknuo je nadbiskup Amato.

Biskupijski postupak je završio u svibnju 2007. godine te je tako u studenome 2008. bilo moguće predati Kongregaciji za proglašenje svetih takozvanu Poziciju. Nakon što ju pregledaju stručnjaci teolozi, kauza će prijeći na mišljenje redovitoj skupštini kardinala i biskupa, kako bi na koncu došla do odluke Benedikta XVI. o dekretu kojim sluga Božji postaje 'časni'.

I čudo je također podvrgnuto vrlo pozornom postupku koji se sastoji od nekoliko dijelova: od mišljenja dvaju medicinskih vještaka, zajedničkog ispitivanja Liječničkog savjeta, zatim provjere teologa, te redovite skupštine kardinala i biskupa. Rezultat se potom podnese Papi koji donosi konačnu odluku.

Kada se završi cijeli taj postupak, a upravo iz poštovanja prema velikom liku sluge Božjega on treba biti obavljen na posebno brižljiv način, moći će se razmišljati o mogućem datumu beatifikacije, napomenuo je nadbiskup Amato.


Radio Vatikan / Križ života

- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


FRAMA RUŽIĆI


FRAMA

Pođimo zajedno, s pjesmom na usnama
Raširenih ruku, srca radosna
Kao Franjevačka mladež, svijetom idemo
Kao djeca Sv. Franje, Boga slavimo!

Služite Gospodinu, u veselju služite
Neka naša ljubav
I naša radost, ljude pokrene.

Pođimo zajedno, s pjesmom na usnama
Kao glasnici mira, Božjeg kraljevstva
Mir i dobro želimo svim stvorenjima
Jer nas nosi vječna istina,
Ljubav Očeva

Služite Gospodinu...