četvrtak, 22.10.2009.

Duhovna Obnova Pazin 16.-17.10.2009. „Prava vjera, savršena nada, čvrsta ljubav“

Kratko i jasno, predivno, produhovljeno i mnoštvo zajedništva prožeto kroz vjeru, nadu i bratsku ljubav.
Upravo ovakvim riječima bih nekome u jednoj rečenici opisao ovogodišnje duhovne vježbe frame Krnjevo
,


Zaista kroz tri dana osjećala se jedna obiteljska intimna atmosfera.
No započnimo po redu.

Petak.16.10.2009.
Pomalo sramežljivo, ali nadasve radosno počeli smo se okupljati ispred našeg samostana na Krnjevu. U zraku se osjećala jedna euforija i uzbuđenje, svi su bili nestrpljivi i u iščekivanju konačnog dolaska u Pazin i početka obnove.
U Pazinu, u našem dragom samostanu, za početak smo se smjestili i blagovali večeru. Navečer je počeo uvodni molitveni program sa predstavljanjem teme susreta.nakon kojeg slijedilo uvijek plodonosno druženje uz zabavu. Pa bilo je igre i smijeha gotovo do 1h.


Subota 17.10.
Uz zvukove dežurnog buditelja Damira, nekako smo se probudili i dan započeli molitvom jutarnje, u 8 h je već uslijedio doručak, te smo radosno dočekali našeg dušobrižnika fra Zorana Bibića, koji je bio zadužen za nagovore tokom dana.
On je temu vjere, nade i ljubavi toliko dobro i nama blisko rastumačio i približio da smo ostali otvorenih usta od zapanjenosti. Neke stvari koje se kao podrazumijevaju u našem vjerničkom životu, dobile su jednu sasvim novu dimenziju. Uslijedio je rad po skupinama, te zajednički osvrt na temu. Uz pozdrav našoj nebeskoj Majci, uslijedio je i objed, te zabava i rekreacija u prirodi oko samostana. Nismo se ni okrenuli, a već je došlo vrijeme za nagovor koji je bio priprema za sakrament pomirenja. Pri kraju osobne ispovijedi uslijedila je krunica uz otajstva svijetla. Molili smo za bratstvo i za sve naše potrebe. Vrhunac dana je bilo euharistijsko slavlje. Velika i neizmjerna radost je bila pomiriti se s Bogom, te smo tako puni Duha, nakon večere, imali uistinu blagoslovljenih trenutaka u molitvi i zajedništvu. Meni osobno jedan od najdražih trenutaka sa framom uopće. Naravno, zabave i rekreacije nije falilo ni ovu večer.


Nedjelja 18.10.

Samo ću kratko spomenuti, da smo taj dan, nakon ručka napustili uistinu žalosna srca jer je našoj obnovi došao kraj. Ali opet smo s nestrpljivošću čekali 19h, kada je započela euharistija, na kojoj smo položili naša obećanja da ćemo u narednih godinu dana, truditi se živjeti evanđelje.

Hvala svima koji su prisustvovali našem velikom danu, od fra Tomislava, fra Anselma, fra Mata, fra Zorana, fra Kruna, do framaša iz Sinja, sa Trsata, Žabice, Crikvenice!

- 15:13 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.10.2009.

Fra Damir Cvitić usnuo u Gospodinu

U Zagrebu je 10. listopada nakon kratke i teške bolesti preminuo fra Damir Cvitić, član Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra. Fra Damir je rođen u Labinu 23. prosinca 1970. U franjevački novicijat stupio je na Košljunu 3. srpnja 1988. Svečane zavjete položio je u Rijeci 18. rujna 1994. Za prezbitera je zaređen u Puli 27. travnja 1996.

Bio je također jedan od prvih duhovnih asistenata Frame Krnjevo.

U provinciji je vršio dužnosti definitora, tajnika provincije, gvardijana, župnika i magistra klerika.


Sprovod će se održati u utorak 13. listopada 2009. na otoku Košljunu, s početkom u 12 sati.

Iz posljednjeg pisma fra Damira:
Ove lijepe i duboke misli poslao je fra Damir Cvitić iz bolnice, da ih pročitamo, jer zbog bolesti nije mogao voditi naš susret na Košljunu. Tako pišu člnanovi zbora „fra Ivo Peran“ Župe sv. Nikole Tavelića iz Rijeke.

Ples pera

Vani se oblaci poigravaju sa suncem, izvode neki svoj ples skrivajući ga pogledu zemnika da bi ga načas ponovno razotkrili. Promatram tu igru iza okna svoga prozora. Zrak je još uvijek omamljujuće topao, onako klasično dalmatinski podnevno mlitav. Sestra mi javlja preselio je dragi brat Ocu u zagrljaj.

Bože moj što li je ovo malo naše duše naspram vremena koje nas proždire, nemilosrdno melje u žrvnju svoga tijeka?! Poput traga rose na jagodicama prstiju eto tako naši dani klize odnoseći sa sobom i dobro i loše. A Tvoja je riječ- idi, prodaj što imaš, razdijeli potrebitima pa dođi i slijedi me. Tražiš li previše, možda katkad odveć previše, nije Ti dovoljno ovo malo duše, Ti želiš sve, puninu svega što jesmo i onoga što nismo, pa čak i trag onoga što imamo biti. Idi rasprodaj, razdjeli… Pitam se što meni ostaje, od čega ću ja živjeti?! Poput lahora spuštaš svoj odgovor na moju uzavrelo srce- želiš li biti savršena dosta ti je moja milost.

Tvoja milost… Dosta mi je da razdijelim, da predam, da trajno od sebe odvojim ono što me zapravo nikad i nije činilo onim što jesam, što imam biti. Da rasprodam, oslobodim krila za let, za vinuće u nebeska prostranstva. Želim li biti savršena… A želim, jer biti savršen znači biti nositelj Tvoga imena. Raširiti dlan i dopustiti da daljinama poteknu svi planovi, svi svjetovi vlastite mi produkcije, gledati ih kako nestaju na obzorju vremena odnoseći sa sobom smrtni dio lomljivog tijela. Ne pustiti suze nad udesom, jer čovjek je znatno više od tijela, znatno više od šačice praha koju uzaludno pokušavamo zarobiti među prstima vremena. Razdati sve, do posljednje kapi, kako iglena ušica ne bi bila preuska za prolaz u Očev zagrljaj…

Gledam Nebo, to lijepo blisko Nebo… Da, tamo nam je svima poći. U času potpunog razdanja, kad nadmoć nad nama izgubi sjaj vremenitih dobara duša će se lagana poput pera vinuti širini Neba istovremeno je svu obuhvaćajući i gubeći se u njenoj nepreglednosti. Tada ćemo se spoznati što savršenost sobom donosi, tada će duši jasno biti da oplijena put je razdanja za Vječnost! I da sve je ovo ovostrano samo ples maloga pera predanog vjetrovima trenutnih naleta, Zato malo pero zapleši ples svoje vječne duše na dlanu Oca koji je Ljubav!

s.M.Karla

Božje tajne ne možemo shvatiti, možemo im se samo klanjati. Tu spada i euharistija. Ne opterećujte se predavanjima, već se klanjajte. Pozdrav

Ljubiti Boga ne znači o njemu sve znati, nametati mu se molitvama, uvjetovati ga svojim planovima, nego prije svega uživati u njegovoj blizini, radovati se i predati njegovu čovjekoljublju, vršiti njegovu volju i u tome naći svoju hranu i mir.

- 23:11 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve informacije i obavjesti o djelovanju bratstava Franjevačke mladeži na području grada Rijeke i šire okolice.

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI


Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
Iznad svega Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.
Amen.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se