srijeda, 25.02.2009.

od danas moj život je drukčiji,mijenjam ga-KORIZMA 2009.

Dragi framaši i prijatelji, danas na blagdan Pepelnice, počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine. Tim danom počinje korizma, a na neki način na Veliki petak završava. Zato je početak i kraj korizme označen najozbiljnijom pokorom, tzv. strogim postom i nemrsom. Strogo postiti znači samo jedan put na dan do sita se najesti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Tko post shvati kao zakon, dovoljno je da izvrši to što Crkva od njega traži. No, sasvim je normalno da će svaki vjernik daleko ozbiljnije shvatiti taj poziv Crkve na post, pokoru i nemrs.

Puno je stvari koje bi trebali činiti i izbjegavati.Kao oni koji se trudimo živjeti evanđelje, vidimo koliko smo daleko od cilja.
Svakako je ovo razdoblje novog proljeća života, a ne neke žalosti. Korizma donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar. Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, i disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo.

Predlažem da se danas pospemo pepelom poput starih Židova i priznamo si da smo bez Boga samo prah. Priznajmo svoje propuste i ovu korizmu promijenimo sebe i svoje navike. Tako cemo postati zreliji, isksniji kršćani koji će uz pomoć korizmenog vježbanja, i odricanja duha i tijela steći navike za svoj daljni život, i čekati dolazak Kraljevstva Božjeg i naš Uskrs.


"Približilo se Kraljevstvo Božje , obratite se i vjerujte evanđelju!"

- 11:05 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.02.2009.

Euharistija za mlade

Svake prve subote u mjesecu u katedrali sv. Vida srednjoškolci, studenti i uposlena mladež okupljat će se na euharistiji u organizaciji Mreže katolika Grada Rijeke (Klub gimnazijalaca Ivan Merz PSHG-a; AKD Jeronim; Klub studenata Ivan Pavao II.; ZKŽ-Zamet; Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije; Frama-Trsat; Frama Žabica; Frama Krnjevo; Franjevački svjetovni red Rijeka).

U subotu 7. ožujka s početkom u 18.00 sati euharistiju u katedrali predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a misu animira Frama Krnjevo.

Evo, pa imajte na umu ovo, s obzirom da počinje korizma, nadam se da ćemo svi skupa za sobom ostaviti ono loše, a sve više se okretati Kristu!Koliko samo blagoslova i milosti dobijamo kroz susret s Njime, zato odazovite se! Samo On nam daje ono za čim čeznemo!

- 15:29 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 21.02.2009.

uz početak korizme, započinju i dani 800.godine utemeljenja franjevačkog reda

Naime,kroz 3 godine od 2006.-2009. u cijelom franjevačkom redu želimo Bogu zahvaliti za sve darove koje smo u sv.Franji primili, zahvaliti za sve milosti kroz proteklih 800 godina franjevaštva.
cjelokupna franjevačka obitelj u našoj domovini i svijetu se pridružuje ovoj velikoj proslavi. Pozvani smo svi franjevci, da kroz naše zajednice obilježimo taj jubilej, na način da kroz naše zajednice,kapelice, crkve koje su povjerene franjevcima prođe "Križ sv.Damjana" iz Asiza, s kojeg je Franjo čuo Kristove riječi "Idi Franjo i popravi moju kuću..."


U našoj nadbiskupiji i u našem gradu križ sv.Damjana,koji je replika orginala biti će kroz korizmu (upravo je na to ciljano-tematika križa) u svim crkvama gdje djeluju franjevci.Taj križ biti će kroz jednu sedmicu u zajednici gdj će upravo on biti povena i mjesto okupljanja franjvaca.bit ce to prilika da svi skupa zastanemo pred križem i zahalimo Gospodinu na svemu što je preko Franje učinio.

Već znate i vjerujem da ste se dogovorili kako će koja zajednica animirati tih 7 dana.
Križ ide sljedećim redom:
22.02.-01.03.- na Bulevardu kod sestara Križarica
01.03-08.03.-crkva sv.Antuna, Crikvenica
08.03.-15.03.-Trsat
15.03.-22-03.-Pehlin
22.03.-29.03.-Krnjevo
29.03.-05.04.-Žabica

I završna svečanost koju predvodi naš nadbiskup biti će na Trsatu 26.04. s početkom u 17h.

- 13:58 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve informacije i obavjesti o djelovanju bratstava Franjevačke mladeži na području grada Rijeke i šire okolice.

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI


Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
Iznad svega Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.
Amen.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se