ponedjeljak, 28.04.2008.

SHKM- Varaždin

E sada, trebalo bi to sve nekako sažeti u kratak zanimljiv tekst.
Ono što ću odmah istaknuti, pa i biti dosta subjektivan, ovo je najbolji SHKM do sada!! Zaista, ovo je bio 5.po redu takav susret i vidi se da od pitanja organizacije pa nadalje ljudi i biskupije koje to organiziraju uistinu se pobrinu da svake godine bude sve kvalitetniji.


22 000 mladih okupilo se na stadionu u Varaždinu kako bi svjedočili Krista u svome životu, mladi koji su došli i pokazali tko je njihov put, tko je pravi Kralj slave. Predivno je bilo vidjeti toliko mladih koji su oduševljeno klicali Kristu, koji su vapili za Kristom. Misa je bila , mladenačka, vesela, raspjevana, živa, a opet toliko dostojanstvena, Krist je hodao među nama.
Biti skupa sa našim biskupima, njih 20, e to me uvijek iznova oduševi, naši dragi biskupi koji su naši pastiri, Krist ih je povjerio nama, zatim oko 350 svećenika.....divno je bilo na stadionu, predivno je bilo biti hrvat katolik koji se ne srami sebe, svoje vjere, svoje domovine!!! prigodnu riječ uputio nam je i naš biskup Ivas koji je rekao:
"Treba nam vaša mladost, vaše oduševljenje, vaša odvažnost. Treba nam vaša podrška i postojanost. Volimo vas i molimo za vas"

Velike pohvale svim obiteljima, koje su nas primile, pogotovo našim obiteljima u Novom selu Rok koje su primile nas 100 framaša. Predivno je vidjeti kako su te drage obitelji s velikom radošću ugostile mlade. Ljdi koji su bili spremni spavati na podu kako bi nam ugodili, koji su dali sve najbolje od sebe da se osjećamo ugodno u njihovom domu. Svjedočili smo u našim obiteljima postojanost i preljepo je bilo upoznati ih. Pokazali su zajedništvo poput prave velike Kristove Crkve.

Hvala framašima i fratrima iz Čakovca koji su nam pružili nezaboravan dan, nezaboravan susret. Hvala našem Biskupu najboljem na svijetu Slobodanu Štambuku koji nas je oduševio svojom pristupačnošću, isčitavalo se iz njegovih riječi njegova živa vjera!! Njegova spontanost i njegova propovijed nikoga nije ostavila ravnodušnim!!

samo zamislite ovo:.....zelena osunčana livada, 500 framaša, sunce, pjesma, molitva, hrana, kolači, veselje, radost, sv.franjo, igra, smjeh....

P.s- nismo putnici bez karte - imamo svoj svod, svoj brod i svoj rod!Glavna je stvar da je glavna stvar uvijek glavna stvar!!!!

Predobra organizacija!!!Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 16:27 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.04.2008.

Susret maturanata

Bog ima plan za svakoga od nas

Susret maturanata Riječke nadbiskupije 12. travnja u Jelenju započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Ivan Devčić. U župnoj crkvi sv. Mihaela arhanđela stotinjak okupljenih učenika završnih razreda srednjih škola i njihove vjeroučitelje pozdravio je župnik Sanjin Francetić. Na misi su trojica bogoslova primili službu „admissio“ čime su obredno primljeni među pripravnike za đakonsko i svećeničko ređenje. Framaši s Krnjeva + 1 Trsat (al sad je naša) predvodili su pjesmu u liturgiji i katehezi i radosnim tonovima ujedinili mlade. I ove je godine okupljanje maturanata pred krajem njihova srednjoškolskog puta organiziralo nadbiskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih.

Nadbiskup je mlade pozvao na razmišljanje o životnom pozivu i putu. Na kraju srednjoškolskog obrazovanja susreću se odlukom izbora struke i zvanja. „Krist ne poziva samo u svećeničku ili redovničku službu. I obiteljski život je poziv. U ovom razdoblju života dobro razmislite kakav poziv vam Bog upućuje. Možda je put na koji vas zove težak i pun trpljenja, ali u konačnici će biti ispunjen srećom. Isus nam daje to jamstvo i pokazuje da se po križu dolazi do punine života.“ Pozvao je mlade na molitvu za obitelji i svećenike, kako bi ih molitvom podržali da prihvate križ svakoga poziva i ustraju u njemu. Potaknuo ih je da na svome životnom putu pronađu prave uzore poput Majke Terezije ili Ivana Pavla II. „Nijedna glumica ili nogometaš nisu im ravni“, rekao je nadbiskup Devčić. „Neka nam ovaj susret bude susret s Gospodinom koji nam ima što reći, koji ima plan sa svakim od nas, samo je potrebno saslušati ga.“

Katehezu nadahnutu geslom susreta „Prigrliše vjeru“ održao je mr. Nikola Vranješ, svećenik Riječke nadbiskupije trenutno na postdiplomskom studiju pastorala u Rimu. Mladima je uputio poruku zajedništva, euharistije, molitve i karitasa potaknuvši ih da njihova vjera postane djelotvorna u župnim zajednicama kojima pripadaju. „Vjera, prava vjera, nužno ima odjeka u konkretnom životu i zato mora biti vidljiva. Vjera mijenja život, onaj tko vjeruje u Isusa Krista, tko istinski vjeruje, mora i djelovati tako da svijet u kojemu živi čini boljim. To znači činiti boljim sebe i djelovati tako da svima oko njega bude bolje. To je nužna i logična posljedica vjere u Krista. To je karitas, to je prava kršćanska ljubav i suosjećanje s onima u poteškoćama i potrebama. I baš zato ta je pomoć konkretni pokazatelj zrelosti nečije vjere koja ne ostaje samo na lijepim riječima, koja se ne zatvara u neki svoj mali, sebični, svijet nego poput Isusa gdje god može širi Božju ljubav i dobrotu rekao je velečasni Nikola.

- 20:36 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 02.04.2008.

Facebook i virtualna komunikacija

Ovo mi se činilo zanimljivim, copy paste teksta od Karle Kuzle :

Pronio se glas o Facebooku. Hrvati se masovno pridružuju grozničavoj potrazi za bivšim i budućim prijateljima kroz tu virtualnu društvenu zajednicu. Slogan ''Everybody can join the Facebook'' je jako ljepljiv. A svi očajnički žele barem nekamo pripadati, svrstati se u grupu, biti dio cjeline, uklopiti se, poboljšati društveni status, socijalne veze i ostvariti nikad dosanjani san o mnoštvu prijatelja.

Zapravo se samo svatko želi što više svidjeti sam sebi u ogledalu. A ta se slika najljepše i najiskrivljenije zrcali kroz broj poruka koji smo primili taj dan. Jednostavno opija osjećaj da smo traženi, potrebni, nezamjenjivi, popularni.

Svečano otvarate svoj profil, puni pozitivnog uzbuđenja. Bez uputa i pravila bezuspješno pokušavate pronaći davnašnje prijatelje na smiješnim adresama, ali samo razglašenijim domenama. A zašto bi ih i tražili na Facebooku ako su u vašem e-mail adresaru?

Počinjete tražiti nove prijatelje, prosjačiti po grupama s molbicom: “Hoćeš li biti moj prijatelj?“, kao što ste nekada davno pitali druge klince pri dolasku u pješčanik. Facebook nije ništa ozbiljniji od dječjeg igrališta za odrasle. Satima se zabavljate samo sami sa sobom, gradite kule od pijeska i na kraju društvena interakcija uopće nije primarna. Zasipa vas mnoštvo aplikacija u stilu: flirt, I am interested in you, my place or your place i would you do me.

Po fotkama odabirete lica koja vam se čine bezazlena i dobrodušna, ili već prema nekom vlastitom ključu i kriteriju, a potom shvaćate da je najjednostavnije u tražilicu upisati frekventno ime poput Ivan ili Tomislav, Iva ili Ana pa će vam izbaciti neke sunarodnjake. Loš engleski sa svih strana svijeta također je neupitan. Slave li Uskrs u Aziji? Smiješno pitanje.

Ne možete doći do svrhovitih aplikacija. Treba znati njihovo ime i tako ih naći u tražilici. Za to vrijeme vaši novi fendovi danima vas zatrpavaju beskorisnim filmskim kvizovima, usporedbama vas sa životinjama, drogama, cvjetovima. A da biste, nakon gubljenja pola sata na odgovaranje na pitanja, saznali magično otkriće tko ste u flori i fauni, morate i vi proslijediti 'invitation' aplikacije još dvadesetorici. Pa vi ni nemate toliko prijatelja! Tko su ti tipovi koji se hvale da imaju preko 100 prijatelja? Kako opslužili stotinu prijatelja? Spavati pred kompjutorom i tipkati u snu?

Onda shvaćate da su vam silne aplikacije slali ne zato što ih zanimate vi, nego je to opcija zadana u aplikaciji i njih zapravo samo zanima odgovor na pitanje koji su oni cvijet. Krug s prosljeđivanjem 'invitationa' je bolesno začaran. I svi ti 'hugs' i 'kisses' ne znače nikome baš ništa. Dijele se šakom i kapom svima i svakome bez ikakve dubine. Hvala Bogu, jer ih dijele i zauzeti i oženjeni, tuširaju se skupa, piju šampanjac i jedu jagode, penju se na 'the most hot' ljestvici dok partner i bebica spavaju. Vi za to vrijeme kupujete prijatelje doslovce kao bijelo roblje.

Tragikomedija. Nitko da vam uputi ljudsku riječ. Samo nove aplikacije koje ste počeli ignorirati jer vam je sada samo za pregled vlastitog profila potrebno već više od pola sata. Molite ih da vas više ne zasiplju. Pišete na wall, super wall, lijepite sticky notes i crtate grafite, ali ne pomaže, nema poštede. Preklinjanja ne nailaze na odjek. Ovdje nitko ne priča, jedna slika vrijedi tisuću riječi. I nijednu.

Na kraju bespomoćno ukidate 'account'. Kad ste ih unosili, niste bili svjesni da su vaši podatci i vaše preferencije vječne. Profil će vas čekati netaknut ako se vratite ikad, a na rastanku vas srdačno, ali ne i izričito o tome obavijeste. Uvjereni da više niste u bazi, u zabludi ste jer su vaša fotka i stil života i dalje vidljivi cijelom svijetu. Ako želite obrisati profil morate to učiniti doslovce riječ po riječ.

“Vidimo se na vašem povratku!“, poručuje vam siguran u sebe moćan Facebook tim. Uskoro očekujte i personalizirane reklame koje će vam uvelike olakšati kupnju.

Ali vaši pravi prijatelji nisu tu. I radije im čujete glas nego ih ljubite ispod vodopada, šaljete kolače, častite virtualnim pićem sve i sva. Kolač i kava imaju nekako manje metalan okus u pravoj slastičarnici. Je li Facebook moderna verzija Kafkina Procesa? Jedna ilustracija vrijedi tisuću riječi

- 12:29 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve informacije i obavjesti o djelovanju bratstava Franjevačke mladeži na području grada Rijeke i šire okolice.

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI


Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
Iznad svega Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.
Amen.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se