ponedjeljak, 31.03.2008.

BEN HUR ZA POVIJEST - USKRSFEST 2008- RIJEČANI NAJBOLJI

Od Uskrs festa 2008. biografija riječke grupe 'Ben Hur' bogatija je za pobjedu na ovom najstarijem i najznačajnijem festivalu duhovne glazbe Crkve u Hrvata.

Na Uskrs festu održanom 30. ožujka u Zagrebu u Koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski' u vrlo dobroj konkurenciji 20 različitih i u velikom dijelu originalnih skladbi 'Ben Hur' je pobjedio s pjesmom 'Isuse, dođi'.
Benhurovci su također osvojili nagradu po izboru izvođača, a njih je bilo, vrijedno je spomenuti, više od 200.

Uz ovaj glazbeni sastav koji njeguje duhovi etno, drugo mjesto je osvojila debitantica također iz Rijeke Katja Budimčić s pjesmom 'Isus šalje nadu' i kao treći pokazali su se po odabiru žirija mladi iz Subotice VIS 'Proroci'. Otpjevali su pjesmu 'Sa svjetlom u duši'.

Po izboru tjednika 'Glas Koncila' nagradu za najbolji tekst osvojila je pjesma 'Moj put' u izvedbi Splićana iz glazbene skupine 'Navjestitljelji', a po izboru slušatelja Hrvatskog katoličkog radija i drugih radio postaja najbolji su bili šibenski 'Laudantes' i zagrebački 'Messengers' sa zajedničkom izvedbom 'Oče naša'.

Posebnu nagradu za 40 godina pjevanja Bogu i ljudima i 30 godina diskografije dobio je fra Šimun Šito Ćorić.

„Mi smo jednostavno presretni. Evo čim smo nastupili i nakon gromkog pljeska publike mi smo rekli 'to nam je dovoljno'. Na tonskoj probi drugi izvođači su pjevali našu pjesmu. I tada smo rekli 'to nam je dovoljno, više nam stvarno nište ne treba'. Evo Bog nam je dao da pobjedimo i zato hvala Bogu i hvala svima koji su prepoznali našu pjesmu“, rekao je Ivan Heler, voditelj pobjedničkog sastava 'Ben Hur'.


a kakva je to samo bila fešta, nakon proglašenja, nemožete ni zamislit!! Poslje je usljedila zakuska za izvođače te smo se mi kao spretni momci uspjeli prošvercat i zaplesat na koju kanconu sve do ponoći. oni koji ste gledali i koji ćete gledati snimku zamjetit će te da je RUM 2 bio itekako glasan iz prvih redova!! kako i nebi kada su nastupali naši dragi prijatelji!!
Povicima udri bekirjo, ožeži golube, udri mujo i opleti pridružio se i naš dragi prijatelj Dorijan Doki Škrobonja koji je upravo sjedio do nas!!

Pozdrav vam šaljemo od svih framaša koje smo susrelu u zg-u, i samo riječi pohvale za naše izvođače-Dajana, Ivana, Katja, i naravno dečki iz BEN HURA, SKIDAMO KAPU!!


- 16:32 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 28.03.2008.

Proslava prve godišnjice rada Prihvatilišta

Proslava prve godišnjice rada Prihvatilišta

Prvo i zasad jedino riječko prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" našeg bratstva, osnivača i provoditelja projekta, skromnom proslavom obilježilo je danas prvih godinu dana rada. Prijepodnevni program održan je u bivšem kinu Croatia dok je navečer u crkvi Sv. Romualda i Svih svetih na Kozali slavljena misa zahvalnica a potom održano i druženje volontera i korisnika.


Na proslavu prvog rođendana kuće beskućnika, pozvane su brojne institucije koje mjesečno financiraju rad s beskućnicima, u prvom redu Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, te donatori koji nesebično pomažu prihvatilište prilozima u novcu, hrani i kućanskim potrepštinama. Upriličena je i prodajna izložba radova volontera i korisnika Prihvatilišta.


Proslavi su nazočili brojni suradnici iz riječkog Centra za socijalnu skrb te prihvatilišta za beskućnike u Splitu i Zadru, čiji su predstavnici čestitali prvu godinu rada i potaknuli sve ljude s velikim srcem za potrebite na daljnju ustrajnost. Svima njima uručene su zahvalnice, koje je dobila i većina od gotovo 200-tinjak volontera koji su u proteklih godinu dana iz dana u dan pomagali i dalje pomažu s ciljem integracije beskućnika u društvo.Veliku pozornost okupljenih privukao je dokumentarni film "Korica kruha" o beskućništvu u Hrvatskoj autora Dražena i Kristine Bušić, bračnog para i pionira rada s beskućnicima u Hrvatskoj, koji će uskoro biti prikazan i na nekim festivalima u inozemstvu, kao i na državnoj televiziji.


Prihvatilište priprema izlazak časopisa "Ulične svjetiljke" koji će uređivati i prodavati beskućnici te volonteri koji rade u Prihvatilištu koje je u proteklih godinu dana otvorilo svoja vrata i ponudilo smještaj, prehranu i resocijalizacijske programe ljudima bez krova nad glavom, kojih je do danas tu boravilo čak 70, pretežno muškaraca iz svih krajeva Hrvatske ali i šire, mahom iz BiH.

- 12:16 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.03.2008.

blagoslovljen Uskrs

Drvo križa preoblikovano je Kristovom smrću u križ života. Pogled na izmučenog Krista na križu otkriva nam Isusovo čovještvo, no nije dugo potrajalo da bi u svoj punini zablistala njegova božanstvenost. Sin Božji pobjeđuje smrt te slavno ustaje iz groba! Aleluja!

- 12:48 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 22.03.2008.

Isusov grob , kao nada....

U mjeri u kojoj se otvorimo tihom govoru današnjeg dana Velike subote i snažnog govora vazmenog bdijenja, bit ćemo sposobni utonuti u tišinu Božje nazočnosti i beskrajnu snagu njegove ljubavi.

Govoreći o Velikoj suboti možemo reći kako je ona dan tišine, dan u kojem bi se čovjek vjernik trebao zatvoriti u intimu svoje nutrine, ne zato da pobjegne od svijeta, nego da u dubini svoje duše doživi susret sa svojim Bogom. Na Veliku subotu mnogi dolaze na 'Božji grob' pomoliti se i u tišini Božjeg hrama osjetiti dodir njegove dobrote. U crkvi u kojoj su svi oltari ogoljeni i bez cvijeća, svijeće koje gore na 'Božjem grobu' podsjećaju na svijeće koje gore na grobovima naših milih i dragih.


Želim vam da se susretnete s Uskrslim Kristom, a to ćemo moći samo ako se s njim i susretnemo u tišini srca. Dođite večeras ranije na bdijenje, uzmite NZ, i pročitajte bilo koji izvještaj o muci Gospodnjoj...i Gospodin će doći, .....

- 15:10 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.03.2008.

Veliki četvrtak i misa Večere Gospodnje

Na Veliki četvrtak je Isus sa svojim učenicima proslavio posljednji put židovski blagdan Pashe i to jedan dan prije samog blagdana, te ustanovio svetu misu, po kojoj se kršćani osobito prepoznaju. Danas je on ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama. Danas je Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.

Katolički svijet ulazi danas u duboku tišinu. Samo u miru može se čuti i dogoditi ono veliko što je donio Isus iz Nazareta. Danas Crkva postaje svjesna da je poslana svakom čovjeku, da je ona božanska i da samo u poslušnosti Ocu, Sinu i Duhu Svetome ima snage za evangelizaciju, obnovu svijeta i preporod društva. Komunicirajući u svetoj pričesti s Isusom iz Nazareta vjernik postaje raznositelj otkupiteljskih i spasiteljskih snaga Isusa Krista te tako stvara korak po korak, komadić po komadić novo nebo i novu zemlju.


Proživite ovu noć sa Isusom, i bdijte, i molite se,...

- 11:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.03.2008.

Učenici pomažu beskućnike

Učenici i djelatnici Osnovne škole "Vladimir Gortan" uoči Uskrsa u velikoj su dobrotvornoj akciji sakupili hranu i higijenski pribor za riječke beskućnike. Prikupljene potrepštine i novčani prilog namijenjeni su Prihvatilištu za beskućnike "Ruže sv.Franje". Prihvatilište su prije godinu dana pokrenule i vode članice Franjevačkog svjetovnog reda s Trsata, a djeluju u prostorijama uz župnu crkvu na Kozali u Rijeci.

Nakon što su prošle godine učenici i djelatnici prikupili značajna sredstva za potrebe misija, u ovogodišnjoj su korizmenoj akciji pokazali veliko srce za riječke beskućnike. Akciju su osmislile profesorice Borka Alfreider Šavle i Martina Šimičević( frama Krnjevo), a na kraju akcije, 17. ožujka razveselile su učenike i njihove roditeljs programom u kojem su sudjelovali zborovi mladih "Josip Kaplan" i Visoke učiteljske škole Rijeka, Frama Krnjevo koja je izvela prikaz Isusove posljednje večere, te mali recitatori škole. Uz prigodne riječi skupu su se obratili trsatski župnik fra Franjo Jesenović i ravnatelj škole Josip Šikić koji je voditeljici Prihvatilišta Vilmi Mlinarić uručio sliku, rad učenika škole.

- 15:37 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.03.2008.

Početak Velikog tjedna- Cvijetnica

Oni koji su prije gotovo dvije tisuće godina Krista dočekali s grančicama i cvijećem na ulazu u Jeruzalem, samo nekoliko dana nakon tog radosnog klicanja promijenili su stav. Događa li se to i nama?

Pa iskreno, mislim da da. nerjetko vidim na sebi jednu ushićenost , jedan Petrov polet koji govori, Učitelju, ali ja te neću iznevjeriti!!- i onda pad, pa opet pad. To jako boli, kako mene tako i Gospodina.

A koji je recept za to?-ljudi moji, kušnje i padovi su sastavni dio našega života, ali njih je moguće uvijek iznova svoditi na najmnaju moguću razinu samo potpunim predanjem. ali potpunim. To potpuno predanje znači stalno podgrijavanje nas koji ćemo iz minute u minutu razmišljati a što bi Krist na našem mjestu učinio???
zar bi ogovarao, psovao, srdio se, zar ne bi davao sebe za druge sto posto, zar bi gubio noći, zar bi puno toga činio što mi činimo???MISLIM DA NE!! zaboravimo često puta da je Krist naš učitelj, i ne učimo od njega,....zapitajmo se da li smo mlaki???, kada smo se zadnji put zapalili za Krista i gorili neugasivom vatrom!!!

Ulazimo u Veliki tjedan, i želim nam svakom od srca , da se velikodušno i ponašamo u V.tjednu i da Krist bude ponosan na nas , svoje učenike!!- 11:28 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.03.2008.

Izvještaj

Treći područni susret Frame Primorsko-istarskog područnog bratstva održan je u Puli 1. ožujka 2008. godine. Pod geslom: „ Bijahu postojani“. Naši dragi framaši iz Pule dočekali su nas velika i radosna srca. Na susretu su sudjelovala šest svećenika te područna brastva Frame: Crikvenica, Pula, Trsat, Žabica i Krnjevo. Program je započeo u 10:30 sati.pjevanjem koje je animirala Frama Krnjevo, predstvljenjem bratstava te predavanjem fra Anselma Stulića. Nakon predavanja svoja druženja i razmišljanja nastvili smo u radu po skupinama. Vrijeme nam je izašlo u susret te smo se poslije ručka rekreirali uz pjesmu i ples. U 15:00 sati započeo je drugi rad po skupinama u kojoj je svaka gurpa imala za zadatak napraviti jednu postaju križnog puta. Ujedinjenjem talenata koje smo primili od Boga te međusobnom ljubavlju stvorili smo predivan križni put. U veselom i raspjevanom duhu svoj susret završili smo zajedničkim misnim slavljem, koje je predvodio fra Tomislav Hrstić, te primanjima i obećanjima Frame Sv. Antuna, Pula. Jako nam je bilo lijepo i jedva čekamo sljedeći susret što možemo vidjeti i iz izjava naših framaša

Krešo Dukić, Frama Crikvenica: Ovaj susret je bio super. Od početka smo pjevali i zabavljali se. Pogotovo je zanimljiv i dobar bio rad po grupama jer smo se svi bolje upoznali i zbližili, a što je najvažnije zabavili.“

Ivana Filipović, Frama Sv. Antun: „ Napokon je došao i taj dan! Nakon cjelodnevnog druženja okupili smo se svi zajdno na Euharistiji kako bi naša franjevačka mladež postala bogatija novim članovima. Ovim susretom smo se, okupljeni u Kristu združili i razmjenili iskustva, rastući u Duhu i vjeri.“Antonija Petrlić- Frama Krnjevo


p.s- ajde molim vas da mi pošaljete koju sliku da mogu stavit na blog. živili slikači i fotoreporteri!!

- 12:19 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Sve informacije i obavjesti o djelovanju bratstava Franjevačke mladeži na području grada Rijeke i šire okolice.

MOLITVA FRANJEVAČKE MLADEŽI


Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,
daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva
da nas štiti od svih zala;
daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti
da nas oslobađa od robovanja nama samima;
daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa
da možemo ljubiti samo tebe,
te po tebi i u tebi sve ostalo, ljudi i stvari.
Iznad svega Gospodine, daj nam
čisto srce i tijelo,
da možemo sijati radost gdje god prolazimo,
da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla,
da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,
da svaki dan činimo dobra djela
i da tako budemo što bliži tebi.
Pogledaj, Gospodine naše duše i naša srca,
koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra;
daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljestva.
To te molimo, Gospodine,
po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,
po našem serafskom Ocu
kojega smo izabrali za vođu na našem putu.
Amen.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se