FRAMA Karlovac

utorak, 24.03.2009.

Proljetno čišćenje

U svojem je Evanđelju u blistavoj spoznaji sveti Ivan izrazio tko je Bog u tri riječi: «Bog je ljubav.» Shvatimo li samo te tri riječi, ići ćemo daleko, vrlo daleko. (...)
Onaj tko živi za Boga odabire ljubiti. Srce koje je odabralo ljubiti može zračiti bezgraničnom dobrotom.
Onome tko nastoji ljubiti u povjerenju, život se ispunja blagom ljepotom.
Onaj tko odabire ljubiti i kazati to svojim životom potaknut je pitati se jedno od najzahtjevnijih pitanja: kako olakšati patnje i muke bližnjih i dalekih ljudi? No što znači ljubiti? Znači li to možda dijeliti patnje najzlostavljanijih? Da, to znači.
Znači li to možda imati beskrajno dobrostivo srce i nesebično zaboraviti sebe radi drugih? Da, svakako. I opet: što znači ljubiti? Ljubiti, to znači oprostiti, živjeti u pomirenju. A pomiriti se, to je duši uvijek proljeće.(...)
U mjeri u kojoj Crkva uspijeva donijeti ozdravljenje srcu prenoseći oprost i samilost, ona čini pristupačnijom puninu zajedništva s Kristom.
Kad Crkva nastoji ljubiti i razumjeti otajstvo svakoga čovjeka, kad neumorno sluša, tješi i ozdravlja, ona postaje ono što u svojoj najsvjetlijoj stvarnosti i jest: jasni odraz zajedništva.
Tražiti pomirenje i mir podrazumijeva borbu u sebi. To nije jednostavan put. Ništa trajno ne gradi se lako. Duh zajedništva nije naivan. On širi srce, on je duboka dobrostivost, on ne sluša nagađanja.
Hoćemo li svi, kako bismo bili nositelji zajedništva, u svojemu životu napredovati na putu povjerenja i uvijek obnavljane dobrostivosti srca?
Na tom će putu ponekad biti neuspjeha. Spomenimo se tada da je izvor mira i zajedništva u Bogu. Ne obeshrabrivši se, zazvat ćemo njegova Svetoga Duha na našu krhkost. I tijekom čitavog će nam života Duh Sveti davati da iznova krenemo i idemo, od početka do početka, prema budućnosti mira.

brat Roger, iz Nedovršenog pisma


- 22:16 - Dodaj komentar (5) - Print - #

ponedjeljak, 23.03.2009.

Šegi, sretan ti rođendan!

Dragi Šegi!
Poznajemo te od malih nogu. Svo ovo vrijeme ti si rastao, a mi smo te gledali sa strane sa uvijek sve većim ponosom. I sada, kada si već odrastao, sa napunjene 24 godine, kada si već gotovo usavršio svoj istančani smisao za humor, kada imaš posao, kada imaš tako uzvišenu funkciju u frami, teško je sjetiti se pravih riječi.
Dragi Šegi, tvoji framaši žele ti sretan rođendan, žele ti da taj diplomski konačno privedeš kraju (a samim time da ti poraste plaća), žele ti mnogo sreće u životu i da uvijek uz sebe imaš nekoga na koga se možeš osloniti!
A mudrost; ona je već došla s GODINAMA!

- 22:31 - Dodaj komentar (4) - Print - #

utorak, 17.03.2009.

Planinarski križni put - dupla doza!

Svi koji željno iščekujete informacije o našem 10. dekanatskom planinarskom križnom putu i pri tom nas čak zovete na telefone da provjerite nismo li ga zaboravili (što nam je jako drago, isplatilo se truditi), imamo vjerodostojne informacije za vas.

Naš će križni put, 10. po redu, biti u subotu 4. travnja u 10 sati. Ruta je uobičajena: župna crkva na Švarči pa kroz Kozjaču preko Vučjaka do crkve sv. Josipa na Dubovcu. Predviđen je završetak između 14 i 15h. Više informacija stavit ćemo u tjednu neposredno prije.
A sad nešto sasvim drugo:

43. planinarski križni put
"Neka vam bude po vašoj vjeri." (Mt 9,29)

Na vikend 28. i 29.3. našim (zapravo ozaljskim) krajem proći će 43. planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus.
Nekoliko nas će se pridružiti pa za sve zainteresirane donosimo nekoliko informacija.

Pohod 43. Planinarskog križnog puta održat će se petog korizmenog vikenda, 28. i 29. ožujka 2009. na dionici puta u okolici Ozlja.
Primiti će nas i ugostiti mladi župe Gornje Prekrižje, Vrhovac, Ozalj i Svetice. Domaćin će biti vlč. Duje Kurtović.ŠTO NOSITI?

vreću za spavanje
podmetač
zaštitu od kiše (kabanicu)
rezervnu odjeću
više pari čarapa
dobre cipele za hod
papuče za ulazak u školu
žlicu i posudu (jedan će obrok biti zajednički)

HRANA
Zajednički obrok će biti doručak u subotu, a domaćini će tijekom hoda pripremiti i ponuditi kolače i okrjepu. Potrebno je ponijeti žlicu i posudu za jelo.

PLAĆANJE (na licu mjesta)

30kn (zajedničko obilježje, knjižica s opisom postaja, zajednički doručak).
Besplatno će sudjelovati svaki treći i sljedeći član obitelji, te svi sudionici koji 28. i 29. ožujka slave rođendan.


P.S. Planinarski križni put se NE odgađa zbog lošeg vremena!

ODLUČIO/-LA SAM KRENUTI NA PLANINARSKI KRIŽNI PUT.

ŠTO MI JE ČINITI?

Ova pobožnost traje 21. godinu u organizaciji laika koji pripremaju susret. Potrebno je znati kako ovo nije tek običan hod već susret koji želi proslaviti Gospodina Isusa, a to će se ostvariti kroz molitvu, slušanje i razmišljanje o Riječi. Središnji dio zbivanja bit će euharistije, a za njih ćemo se pripremati kroz kateheze i meditacije kod postaja. Upoznavat ćemo Lijepu našu, ljude i krajeve, živu Crkvu, a posebno mlade koji će nam biti domaćini.

ŠTO NOSITI?

Potrebna je vreća za spavanje i podmetač jer se noći u skromnim uvjetima u školskim prostorima. Stvari treba obavezno nositi u ruksaku jer će nošenje prtljage u rukama stvarati poteškoće u hodu. Treba uzeti zaštitu od kiše (kabanicu), rezervnu odjeću, više pari čarapa, dobre cipele za hod i papuče za ulazak u školske prostorije te žlicu i posudu za jelo.

ŠTO NIKAKO NE NOSITI!

Strogo su zabranjena alkoholna pića kao i CD i mp3 playeri.

OSTALI UVJETI

Podrazumijeva se da ćete biti spremni prihvatiti sve ono što nosi svaki križni put: žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, blato, moguću kišu...

Treba se dobro "naoružati" strpljenjem, poniznošću, tolerancijom, kondicijom i naravno ljubavlju za sve nepredvidive situacije.


Želite li krenuti na taj križni put, iz Karlovca ste (a ne znate kako biste došli do Gornjeg Prekrižja odakle se kreće) i niste framaš/ica, javite nam se e-mailom na frama.karlovac@gmail.com ili dođite na naš susret u petak u 20h (gdje ćete nas pronaći piše u stupcu desno) ili u nedjelju iza večernje mise. Župa Srca Isusovog - Novi centar također ide organizirano pa se možete javiti i njima.

- 13:33 - Dodaj komentar (0) - Print - #

četvrtak, 05.03.2009.

Čovjek za drugoga
Gospodine Isuse!
Uvijek me iznova duboko u srce dira
riječ tvoga svjedoka, mučenika našega vremena,
Dietricha Bonhoeffera: ''Krist – to je čovjek za drugoga!''
Biti čovjek za drugoga!
To je izazov svakomu koji se tvojim imenom zove,
po Kristu – kršćanin.
Ti si u tom bio jedinstven, nedostiživ.
Nisi nam dao od svojega. Sebe si nam dao.
''Ljubio me je i sebe je predao za mene'', piše Pavao (Gal 2,20).
''Premda bogat, ti radi nas postade siromah
da se mi tvojim siromaštvom obogatimo.'' (2 Kor 8,9).
Čovjek za drugoga! To je izazov ovom našem vremenu,
svakomu čovjeku, a kamoli ne svakomu kršćaninu.
Izazov u ovomu svijetu koji sve više obiluje egoizmom,
koji sve više oskudijeva altruizmom.
Nauči nas, Isuse, živjeti s drugima.
Živjeti za druge, darivati ljude i od svojega i samima sobom:
da u svijetu ljudi preopterećenih križem
ne ponestane Šimuna Cirenaca.

fra Bonaventura Duda

- 15:38 - Dodaj komentar (5) - Print - #

srijeda, 04.03.2009.

Sreća je u tebi!
Sreća je u tebi.
Reći će: sanjar!
Jer još uvijek vjeruješ u ljude, u život
i u to da sve može postati drugačije.
Ljudska sreća ovisi
o voljeti i biti voljen
i o toliko lijepih stvari
koje su besplatne.

Phil Bosmans iz "Sunčane zrake života"

- 23:06 - Dodaj komentar (0) - Print - #

utorak, 03.03.2009.

Osjećaš li proljeće?
Korizma prvo navodi naše misli prema slici pustinje, one u kojoj je Isus proveo četrdeset dana samoće, ili one koju je Božji narod prešao hodajući četrdeset godina.

Ipak, kada bi ponovo došli ti tjedni prije Uskrsa, brat Roger volio je podsjetiti kako to nije vrijeme za strogoću ili tugu, ili period njegovanja krivice, već prije doba za pjevanje radosti praštanja. On je korizmu promatrao kao četrdeset dana pripreme za ponovo otkrivanje malih proljeća u našim životima.

Na početku evanđelja po Mateju, kada Ivan Krstitelj propovijeda: «Obratite se!» on misli: «Okrenite se Bogu!» Da, tijekom korizme želimo gledati prema Bogu kako bismo primili oprost. Krist je pobijedio zlo i njegovo stalno praštanje dopušta nam obnoviti unutarnji život. Pozvani smo na obraćenje: ne kako bismo se okrenuli sebi u introspekciji ili osobnom perfekcionizmu, nego kako bismo tragali za zajedništvu s Bogom i s drugima.

brat Alois iz Taizea

- 13:33 - Dodaj komentar (2) - Print - #

nedjelja, 01.03.2009.

Prijedlozi...

...otvaramo novu listu prijedloga za naše goste i posjetitelje...razmišljajte kog bi još mogli pozvati i svoj prijedlog napišite ili ovdje u komentare ili na popis tema na oglasnoj ploči. Od staropredloženih još nismo doveli o. Marka Glogovića, ali nismo ga ni zaboravili. Dobit će on svoj termin. Trenutno pregovaramo ili započinjemo pregovore s Malim Isusovim sestrama (uspostavili smo kontakt) i Cenacolom. Osim ideja koga možemo pozvati, dobrodošli su i prijedlozi kamo se možemo pozvati! Zasad znamo da ćemo napraviti izlet busom u Vukovar u svibnju koji bi bio poluotvorenog tipa (dakle, ne samo za framaše). Svoj prijedlog da odemo na neformalni (autima) izlet Zagorjem i Prigorjem smatram ozbiljnim, a što bismo mogli obići, smijete sugerirati (samo nemojte toplice, to nam podiže troškove). Uvijek možemo obići dvorce (Trakošćan, Veliki Tabor), pračovjeka u Krapini i Tita u Kumrovcu, no imate li zanimljiviju ideju, jedva čekam da je čujemo.

- 23:25 - Dodaj komentar (8) - Print - #

> o nama

> obavijesti - POGLEDAJ!

> duhovni asistenti

> uzori

> arhiv

> linkovi

> humor

KONTAKT

Pronaći nas možete svakog petka u 20h u vjeronaučnoj dvorani župe Presvetog Trojstva u Karlovcu (ulaz iz Ulice kralja Tomislava, vrata prije glavnog ulaza u crkvu). Nedjeljom pjevamo na večernoj svetoj misi u 18.30h, a probu imamo u dvorani od 17.30h. Dobrodošli!

Pišite nam...
frama.karlovac@gmail.com


Anketa
????????????

POSJETITE:

Frama

Hrvatsko nacionalno bratstvo frame

Franjevci - Karlovac

Zagrebačko područno bratstvo frame

Pastoral mladih (Zagrebačke nadbiskupije)

Frama forum

Chastity

Studentski pastoral

Svetac dana

Prostor Duha

Online časoslov

SKAC

uključi/isključi komentare Free Web Counter
Free Web Counter

Arhiva postova

Svibanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (2)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (9)
Ožujak 2011 (12)
Veljača 2011 (14)
Siječanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (8)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (4)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (11)
Ožujak 2010 (10)
Veljača 2010 (8)
Siječanj 2010 (11)
Prosinac 2009 (8)
Studeni 2009 (7)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (8)
Kolovoz 2009 (11)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (10)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (7)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (10)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (3)
Kolovoz 2008 (5)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se