/*oglasi*/ #FLASH_AD{display:none} [id^="banner"]{display:none} [id^ ="topl.inside"]{display:none} [id^="igre_toolbar"]{display:none} [id^="blog_slider_box_toolbar"]{display:none} /*kraj oglasa*/ O Amiri Medunjanin, o sevdahu, o sevdalinki - Beštijica plamenog repića - Blog.hr

O Amiri Medunjanin, o sevdahu, o sevdalinkiU tišini noći zaljubljena su srca djevojačka kazivala sevdalinku vesku na đerđefu, noćci tamnoj, vodi hladnoj, rujnoj zori, ružici, karanfilu, uz džam-pendžer ili u avliji, visokim zidom i kapijom zamandaljenom, od svijeta odvojenom. I momačka srca su sevdalinku kazivala dragoj iza mušebaka sakrivenoj, povjeravala je đogi, vjernom drugu, mjesecu, suncu i oblacima. Sevdalinka se tako rađala, živjela i trajala. Ljubav, sevdah i karasevdah kazivala je riječima do usijanja zbijenim, uzdasima prigušenim i žudnjom stidom sakrivenom.

Bilo je i prošlo vrijeme sevdalinke. Tek u sjećanju, živom i dragocjenom, čuvaju je rijetki, bambaška insani. A takvih insana ima, i bit će, dok ima ljubavi i čežnje u dušama bošnjačkim i dušama svih onih koji bosanskohercegovačke ljepote, vidljive i skrivene, nose, vole, gonetaju.

Navrtat-nanos u srkletu i neredu živimo. Malo je prigoda, još je manje mjesta na kojima se sevdalinka može grlom prefinjenim pjevati i sluhom odnjegovanim slušati. Strunama grla srce sevdalijsko poje najprefinjenija osjećanja. Duša ih iz skrovitih kutaka ljubavnog zanosa grlu odašilje. Uz saz se sevdalinka tiho kuca. Uz harmoniku se poravno pjeva.

Pobiše nam dušmani ljude, poharaše nam gradove, popališe nam knjige. Malo nam šta ostade od naše baštine. Sevdalinka nam ostade u dušama odabranim zapisana. U amanet će ostati rijetkim sevdalijama dostojnim da je čuvaju, kazuju i zapjevaju.

Adem-kadu, mladu nevjestu, dertom skrhanu, zulumom svekrvinim ranjenu pjevat će one koje sevdaha ljepote i dubine a zuluma tmine i muke mogu osjetiti. Suze njene nad đerđefom prolivene i djeveru povjerene slušat će oni koji su rasli i odgajani u krilu nana i majki odraslih u halvatima i čardacima prozračnim i u avlijama katmerima i đulima namirisanim.

Ne umiju, i ne mogu, čežnju za dragim izgubljenim, a neprežaljenim, nad bešikom sina tek rođenog, pjevati silikonske, od majčinstva otpadnice. Ne mogu njih taknuti stihovi derta za draganom izgubljenim niti ljubavnog žara i prkosa lijepe Mare sa Bišća odaslane Ali-paši na Hercegovini:

Da me prosiš, ne bih pošla za te,
da ‘s oženiš, bih se otrovala!

Nijedna od njih ne bi mogla poslati poruku ljubavne čežnje, nestrpljenja i bola Ajke Fazlagića dragom dalekom, Mošćanicom vodom poslanu:

Nek ne kosi trave pokraj Save,
pokosiće moje kose plave...

Zehra Deović umije Mošćanicu uz pratnju harmonike, poravno pjevati. Sevdalinku U Travniku na Daltabaniku Emina Zečaj pirlitavim glasom na poseban način uhu prinese. Hanka Paldum sevdalinku Pšenčice, sitno sjeme otpjeva po kajdi sevdalije.

Neću mahrum učiniti ni sevdalije rahmetlije. Himzo Polovina je mirnim, poravnim sevdalijskim aškom, iz najdubljih i najprefinjenijih kutaka svoje duše, pjevao: Dunjaluče golem ti si, Gondže ružo u zelenom sadu, Što te nema...

Zaimova interpretacija sevdalinki Djevojka sokolu zulum učinila, Djevo, djevo, što mi ljubav kratiš, Sitna knjiga na žalosti posebna je i prepoznatljiva, ne mogu je izvući ni njegovi najrođeniji, ni sin, ni unuk. Umiju, istina, i Nedžad i Damir sevdalinku uhu prinijeti na svoj način, ali Zaimova kajda ostaje neponovljiva.

Institut sevdaha rahmetli Omera Pobrića bio je nastojanje da se sačuva sevdalinka po mjeri njemu svojstvenoj s kojom se nisu mogli složiti oni koji sevdalinku doživljavaju kao dragulj kojem nije mjesto na improviziranim halvat-pozornicama i kafez-studijima.

Ne da se sevdalinka glasu ni harmonici svačijoj, a kamoli orkestrima i estradlijama pohlepnim. Tek se njeni odjeci, tek je pusta želja rijetkih sevdalija iz njenog skrovišta iznesu pa je grlu prepuste i uhu sevdaha željnom raskrile.

Amira Medunjanin sevdalinke dušom svojom sevdahom opčinjenom i glasom svojim čas svilenim, čas kadifeli, pjeva. I Englezima je hladna srca raskravila pa su je oni priznanjima dragocjenim, ne jednom, zakitili. Slušati Amirine interpretacije sevdalinki Jutros mi je ruža procvjetala, Okreni se niz đul bašču ili makedonskih Zemi me zemi, Zošto si me majko rodila a suzu ne pustiti, nije moguće nikome ko ih sluša uhom, srcem i dušom oplemenjenom aškom i dertom bošnjačkim. Može se Amira slušati s uživanjem u velikoj dvorani uz orkestar, ali se potpuni užitak osjeti tek kad Amira zapjeva grlom svojim, a capella, bez pratnje instrumenata. Kad Amira tako zapjeva Bogata sam imam svega još da mi je ljubit njega..., malo koje žensko srce ne uzdahne i ne zatreperi.

Priredila je Amira veliki koncert u dvorani Bosanskog kulturnog centra u okviru kulturne manifestacije Sarajevo sevdah festival. Priredila je prisutnim poseban doživljaj. Poželjeti joj treba nastavak uspona i uspjeh koji svakako zaslužuje. Mislim da nisam jedina koja bi joj uputila i molbu da brižljivo čuva svoj glas za one koji su ga kadri osjetiti.

Izvor : http://www.preporod.com/index.php/misljenja/item/170-sevdalinka.html

petak, 25.07.2014. u 15:34 ][ 0 ][ P ][ # ][ ^ ][


<< Arhiva >>


< srpanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      komentari da/ne

ALS Blogovi i stranice na hrvatskomALS i moja borba protiv vjetrenjace
Forum.hr - ALS
UOSIOH.HR - O neuromuskulaturnim bolestima
Diskriminacija invalida
ALS-arhiva
Hendi društvo - članak o ALS-u


ALS stranice na njemačkom jeziku:

ALS web page
Deutsche Gesellschaft für Muskelkranke
Walter Stahl ALS web page
Mario Gräser ALS web page
Wendis ALS forum
Ullas Türke ALS home page
Sandra Schadek home page
Frank Kammacher home page
Roby Molnar’s Homepage
ALS NET- eng.
ALS Vitamin E
Mein Leben mit ALS/Wolfgang Peters web page
Pflege kurse

Online Users


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Oona


Životna filozofija-
Walk straight, do not cry in front of a stranger’s door, since there is nobody for you.
Clap and spit but do not humble yourself.Uzeo mi Gospod sve što mi je dao
I pustio tako da ko vrijeme trajem,
Ne dade mi čak ni da mi bude žao,
Niti da se bunim, niti da se kajem.

Al’ mi osta nešto što ću čuvat dovek,
Nešto što ja nosim kao mač o bedra,
I što mi govori, da sam jošte čovek:
Jedna nepobedna ironija vedra!

To mi nije uzo Gospod, to je moje
I ne dam je njemu do poslednjeg daha
I kad oči nekad budem sklapo svoje
Ona će da plane kao kiša plaha.

I zato ja nisam jošte dotle pao
Na Njegovom mrtvom srcu da se grijem,
U ponosu sjajnom ja sam navikao
On da me ubija, a ja da se smijem.

A. FraničevićMoja e-adresa:


The League of Extraordinary Ladies and Gentlemen -


Blog.hr
Aikido i ja se volimo
Nihonkichigai tj. lud za Japanom
TENSHIN NO MICHI DOJO
Hanzo
Hagakure
Haniball.Bloger
Chieconestanujeovdje
Hiperborealni vjetrovi
PP by Dobri bloger
Windfuckersister
Slatka
Krule
Mislim,dakle...uživaj danas
Marchelina
1000 čudesnih stvari
Orion of Love
Svašta, ali nek je uzbudljivo!
Exclub
Euro
Zvrkov blog
BabaCinik
Zapisi ljutitih baba
Wendy37
Saraja Azra
Elle Woods Gone Brunette
Minimaxine
Cvrkut!
Listichi
Indigo
Misli lagane
Funny
Auzmish kod Shelly
Nataša_2007
Zadnji grijeh
Ljubavnica
Hawkeye1306
Djus
Moj pas Sigmund
Što to bješe ljubav
Sunlight
Gajine gluposti
Edopeje
Blog od kukuruzne svile
Mitologija
Experiance
Marisi
Creativa
Alkion
Newyorcanka
Fotoplavuše
Eldarion
Buffyiangel
Bato
Zauvijek9
Rusalka
Kucanica u Japanu
Annabelle
Hybrid
Vile
Vilenjak
Foto FoTKO
Cvijeće
Ašik
Kozarački kuhar - bosanski i ini recepti
Vampirske priče i ostalo
The devil inside
Pseće priče
PAseMISLIM
Iz prirode
Nestašna usidjelica
Ovo malo duše
Safiris
Safyris
Irnan
Toxy Cat
Suzdržani kreativac
Ježev blog
AnaM
Shepurenje i zanovijetanje
Travelology
Kilt vs Vegeta !
Sapunerija
Nemezishttp://www.fotos-hochladen.net/

brojac poseta


brojac poseta


LoginBeštijica plamenog repića

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se