Foto i nefoto priče

23.03.2009., ponedjeljak

Djeca Sunca - sjetimo ih se, trebaju nas!

Slika Dotakni nos!

Sindrom Down je jedan od najčešćih genetskih poremećaja, što znači da jedno od 650 novorođene djece u općoj populaciji ima ovaj sindrom. Djeca s Down sindromom se rađaju bez obzira na dob, socijalno stanje i obrazovanje roditelja, jednostavno se dogodi greška u kromosomima i javi se ovaj sindrom.
Djeca rođena sa sindromom Down uglavonom imaju blaži ili srednji stupanj mentalne retardacije, tako da uglavnom mogu samostalno funkcionirati, nema potrebe za njihovom institunalizacijom, a kada odrastu, sasvim uredno i predano mogu obavljati svoj posao.
A kako sam se sama uvjerila, dječica izrazito otvoreno i jasno pokazuju emocije. A uvjerila sam se na priredbi koju je Udruga Down sindrom Osječko-baranjske županije organizirala u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku.
Prvi dan proljeća u Osijeku obilježen je i kao svjetski dan djece sa Down sindromom. No, osim štanda koji su članovi udruge Down sindrom Osječko-baranjske županije postavili na središnjem osjčekom trgu, u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark održali su priredbu u kojoj su nastupila djeca članovi udruge.
Članovi udruge predstavu su upriličili uz podršku zaposlenika Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, tako da je Edit Lemal, defektologinja u Centru, objasnila svim prisutnima karakteristike ovog genetskog poremećaja, što je bilo vrlo poučno.

___________________________
U slučaju da želite pomoći
rad ove udruge, uvijek se možete
obratiti na broj telefona
091 530 6094 ili donacije
uplatiti na broj žiro računa
2500009-1102181121.

___________________________

Slika :)

A nakon ovog službenog djela predstave imali smo priliku vidjeti recitaciju jednog dječaka, i ples koji su nam pripremili najmlađi članovi udruge.
Osim plesa i recitacija dječica su zborno pjevala uz pratnju gitare koju je svirao Ante Papić, također uposlenik Centra.

Slika Daj pet!

Slika Skupljanje <br />
arobnih to<br />
kica

- Moram priznati da smo se svojski potrudili da ovo ovako dobro ispadne, kao i da nam se odazovu svi oni s kojima smo radili i vježbali točke nastupa. Iznimno sam zadovoljan ovim što smo postigli u ovom kratkom vremenu koliko postojimo, a uz činjenicu da naša djeca zahtjevaju više brige nego zdrava djeca. – rekao nam je Božidar Jukić, predsjednik Udruge.

___________________________________________________________
Da i velikima i malima ova predstava ostane u najljepšem sjećanju pobrinuo se madžioničar Saša Gerber koji, vjerovali ili ne, nije imao zeca! Ali imao je puno drugih simpatičnih trikova, a djeca su se najviše razveselila onima u kojima je „stvarao“ bombone.
___________________________________________________________

A sada malo izvještaja s mog izleta s mojom obitelji. Jučerašnje sunačno poslije podne proveli smo u Batini. Psica je obavila prvo ovogodišnje kupanje u Dunavu (u Dravi se već kupala. :D), bili smo na spomeniku, nahodali se tako da smo svi pozaspali kao torbe kada smo došli kući... No, slika govori kao tisuću riječi... :

Slika Kupanje

Slika amci

Slika Spomenik

mah


- 07:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OniKojeGledam(IČitamAkoNeštoPiše)

OniKojeČitam

Galerije by Sanja