Foto i nefoto priče

12.09.2008., petak

Med

Med je gusti sok koji pčele medarice prave od nektara koji kupe sa cvijeća ili medene rose koju ispuštaju neki kukci.
Glukoza i fruktoza su glavni sastojci meda, što znači da je med lako probavljiv.

Slika Med

Med se sastoji od ugljikohidrata (više od 90 %), vode, enzima, bjelančevina, vitamina i minerala.

Slika Med 2

Jedna žlica meda (dvadesetak grama) sadrži oko 60 kalorija, masti ne sadrži. Niti jedna vrsta meda.
Med se kristalizira. Prije ili kasnije, svaki med se mora kristalizirati. Dekristalizira se tako da se otvori staklenka i stavi u toplu vodu (do 41 stupanj). Previsoka temperatura uništava ljekovita svojstva meda.
Može ga se (bez poklopca) staviti i u mikrovalnu. Mikrovalovi (zbog nečeg što meni nije baš kristalno jasno, netko bi to mogao bolje znati tko se kuži u fiziku) ne uzrokuju promjenu tvari pa je bolje med dekristalizirati u mikrovalnoj. :)

Slika Med 4

Med se pčelama može uzeti tako da ga se vrca, što znači da se centrifugalnom silom iscjedi iz saća. Može ga se topiti zagrijavanjem zdrobljenog saća (nije baš neki dobar način), a može ga se i, pazite sad - muljati. To bi značilo da se med iz saća vadi hladnim gnječenjem. Ovo je najzdraviji način dobivanja meda. Možda je bolje jedino uzeti saće pa pojesti med direktno iz njega, bez predhodne mehaničke obrade.

Slika Med 5

Med je ljekovit, to već znaju i ptičice na grani. Svakodnevno uzimanje meda snižava kolesterol, djeluje odlično na probavni sustav... i svašta još što ja ne znam... No, nadam se da su vam se moje fotkice meda svidjele.
I još nešto za kraj - Med na nekim stranim jezicima: španjolski - miel, talijanski - miele, turski - bal.
njami
- 13:38 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OniKojeGledam(IČitamAkoNeštoPiše)

OniKojeČitam

Galerije by Sanja

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se