folklorni

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.09.2011., četvrtak

Revijalni dio 9. festivala dječjeg folklora Hrvatske u Popovači


Kao i prošle godine, revijalni dio 9. festivala dječjeg folklora Hrvatske Kutina 2011. održat će se u Popovači- dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku zamjenika općinskog načelnika Dragana Šarčevića s Katicom Tomac, voditeljicom kutinskog KUD-a 'Ivančice', glavnog organizatora već tradicionalnog susreta.

Dan uoči središnjeg programa u Kutini, revijalni dio održat će se u popovačkom Domu kulture u petak, 14. listopada s početkom u 18 sati. Na ovogodišnjem festivalu popovačkoj će se publici predstaviti dječje folklorne skupine kulturno- umjetničkih društava iz Slana, Vrlike, Obrovca, Danilovgrada (Crna Gora), Volodera, Gornje Jelenske, Kutine, Potoka, Križa i Osekova. "Program devetog po redu festivala će, kao i prijašnjih, obuhvatiti nastupe deset društava, no ove godine riječ je o mnogo većem broju učesnika. Nastupit će, naime, njih čak 350"- najavila je Katica Tomac.

Popovača
- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.09.2011., utorak

Smotra folklora Tolisa 2011




Teško da će riječi koje napišem moći dočarati ono što se jučer (25.9.2011.) događalo u Tolisi, ali moje je da pokušam. Oni koji su bili tamo imaju i mogućnost da me isprav i dopune. Osam je kulturnoumjetničkih društava (u daljnjem tekstu KUD-ova) sudjelovalo na jučerašnjoj smotri. Sve je započelo postrojavanjem i mimohodom kroz Tolisu i to od škole uz Lipu i Kapelu Svetog Marka, do Stadiona Sloge.
Slike su u slikovnici!

Svi KUD-ovi, naravno imali su svoj nastup na pozornici, no jedan KUD imao je posebno zapažen nastup, a to je KUD Napredak iz Odžaka. Jučer su nastupili u sastavu KUD-ovaca mlađih od 13 godina. No, malo je poznato da imaju i člana koji ima samo 5 godina (Luka Studenović), koji je u KUD-u još od svoje druge godine. Jučer je pokazao nastup kojeg se ne bi postidio ni odlično uvježbani sedamnaestogodišnjak. Tako da je posebne simpatije i najjači pljesak zaslužio upravo KUD iz Odžaka. Luka i ostali, svaka čast! No ni ostali KUD-ovi nemaju razloga biti ljubomorni, jer svi su jučer bili fantastični. Nakon smotre, druženje do ranih jutarnjih sati nastavljeno je u Dvoru, gdje su podijeljene plakete i zahvalnice. KUD-ovi koji su sudjelovali su: KUD Vladimir Nazor, Sombor (Vojvodina), KUD Orljava, Pleternica (Slavonija), KUD Pejo Marković, Lipnica (Tuzlanski kraj), KUD Valpovo 1905, Valpovo (Slavonija), KUD Napredak, Odžak (Posavina), KUD Mladost Domaljevac (Posavina), KUD fra Jozo Križić, Roško Polje (Hercegovina) i naravno naš KUD Kralj Tomislav iz Tolise.
Daniel Dominković

Tolisa portal
- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

230 svirača na tamburaškoj smotri




U Mačkovcu je 25. rujna održana 17. županijska Smotra tamburaških sastava, KUD-ova, HKUD-ova, KUU-a i tamburaških orkestara. U dvorani tamošnjeg društvenog doma nastupilo je čak 230 međimurskih tamburaša iz dvadeset ansambala. Zbog brojnosti izvođača i obimnog programa, sudionici su nastupili u dva dijela, s kraćom stankom između njih.
U prvom dijelu pozornica je bila rezervirana za one koji su na smotri bili do četiri puta, s izuzetkom sastava domaćina koji je nastupio petnaesti put. U drugoj skupini bili su oni koji su na smotri svirali pet i više puta. Ove je godine debitirao mlađi sastav KUU-a Zasadbreg koji vode Karlo Perhoč i Denis Korunić. Na drugoj strani, po 17. put, ili na svim smotrama, nastupio je Tamburaški zbor KUD-a Belica pod vodstvom Josipa Kaučića.
Mačkovčani i njihovi gosti nedjeljno su poslijepodne proveli uz zvuke tambura i nakon smotre družili se s glazbenicima.
Za nekoliko riječi osvrta na smotru zamolili smo člana prosudbene komisije, profesora Branimira Magdalenića:
- Ovom smotrom KUD Mačkovec dokazao je da je i dalje odličan organizator i domaćin ovoj velikoj manifestaciji.
Ona je održana bez ijedne zamjerke u organizaciji. Svojom umjetničkom kvalitetom smotra je bila najbolja do sada. Raduje napredak u kvaliteti izvođenja kod svih sastava, što samo dokazuje opravdanost smotre.
Uz sjajnu umjetničku prezentaciju dosad renomiranih orkestara, koji su već godinama u samom vrhu hrvatske tamburaške glazbe na državnim natjecanjima, velik napredak pokazuju manje sredine i udruge koje do sada nisu bile toliko prisutne kvalitetom izvođenja. Mišljenja sam da je i ovogodišnja smotra kvalitetom muziciranja i nastupa dala nekoliko izvrsnih sastava koji već sada mogu prijaviti državna natjecanja na kojima će kvalitetno i dostojno prezentirati našu županiju.
R. Topličanec
Snimio D. Lesar

ORGANIZACIJA SMOTRE
I ovogodišnju smotru organizirao je KUD Mačkovec. U prosudbenoj komisiji bili su pofesori Franjo Kežman i Branimir Magdalenić, a u organizacijskom odboru Vladimir Jambor, Ivan Ujlaki, Ivan Grahovec (Mačkovec), Dejan Buvač, Mirjana Rosić, Slavica Mihaljković, Mirjana Hrženjak, Miroslav Novak, Ivanka Culjak, Ivan Grahovec (Čakovec), Branko Nemec i Anja Srnec. Smotra je održana uz pokroviteljstvo Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i čakovečke Gradske zajednice kulture, Mjesnog odbora Mačkovec, Grada Čakovca i Ministarstva kulture RH.

SUDIONICI
Mlađi sastav KUU-a Zvon Mala Subotica s voditeljem Valentinom Škvorcom, mlađi sastav KUD-a Belica s voditeljem Josipom Kaučićem, mlađi sastav KUU-a Zasadbreg s voditeljima Karlom Perhočem i Denisom Korunićem, KUD Šandorovec koji je vodio Nikola Kraljić, HKUU Goričan pod vodstvom Andrije Ribića, sivička Udruga žena pod vodstvom N. Kraljića, mlađi sastav KUD-a Žiškovec (voditelj N. Kraljić), Glazbena udruga Šenkovec s voditeljem Borisom Novakom, prof., KUD Mačkovec pod vodstvom Davora Topleka i Zorana Ratajeca te KUD Domašinec s voditeljem Stjepanom Mezgom nastupili su u prvom dijelu programa. Nakon pauze, svirali su Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić Čakovec pod vodstvom profesora B. Novaka, tamburaški zbor KUU-a Zvon Mala Subotica koji je vodio V. Škvorc, KUU Zasadbreg s voditeljima K. Perhočem i D. Korunićem, Tamburaški zbor KUU-a Seljačka sloga Nedelišće pod vodstvom profesora Miroslava Novaka, Tamburaški zbor KUD-a Belica (voditelj J. Kaučić), KUD Općine Donji Kraljevec, KUD Strahoninec s voditeljem Željkom Grahovcem, Tamburaški sastav Zvončice KUU-a Zvon Mala Subotica koje vodi V. Škvorc, KU Seljačka sloga Prelog pod vodstvom Nikole Grozdeka i Tamburaški sastav Biser Međimurja KUD-a Žiškovec s voditeljem B. Novakom, prof.

Međimurje

Autor članka: R. Topličanec
- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2011., petak

U Zdencima održana večer folklora




Devetom Kolonijom kipara koja je održana prošlog tjedna počeo je program obilježavanja Dana općine Zdenci, blagdan sv. Mihaela. I ove godine u koloniji je sudjelovalo pet kipara ernestinovačke udruge "Petar Smajić", koji su u slavonskom hrastu izradili pet novih skulptura. Ukupan fond umjetnina nakon ovogodišnje kolonije je 57 skulptura koje sada krase zdenačke parkove, a s obzirom na njihovu vrijednost i broj, taj fundus predstavlja značajno narodno blago ne samo u okvirima Hrvatske, već i šire. Pokrovitelji ove kulturne manifestacije u Zdencima koji od početka prate koloniju su Ministarstvo turizma i Virovitičko-podravska županija. Program je nastavljen u subotu tradicionalnom večeri folklora, Zdenačkim susretima, na kojima su uz domaćina sudjelovali KUD Matice slovačke iz Zokovog Gaja, te gosti KUU Graničar Okrugljača i KUD Matija Gubec iz Donjeg Miholjca, a koji su na taj način uzvratili posjet KUD-u Zdenac.I ove su se godine u program uključili vatrogasci, koji su u nedjelju organizirali vatrogasni višeboj djece i vatrogasne mladeži. Sudjelovalo je šest ekipa sa zdenačkog područja. U programu obilježavanja Dana općine je i ribolovno natjecanje, te gađanje glinenih golubova. Do Dana općine, nadaju se, bit će završeno i uređenje kinodvorane, u kojoj će u petak biti održana i prigodna svečanost.
Opširnije u tiskanom izdanju

ICV
- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2011., četvrtak

Zapažen nastup turanovčana na Vinkovačkim jesenima




Već tradicionalno u Vinkovcima se i ove godine održala kulturno-zabavna manifestacija "Vinkovačke jeseni". Ta vrlo popularna priredba održana je 46. put, a njezin pokrovitelj je bila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. Prve priredbe koje prethode svečanom otvaranju započele su već 9. rujna, a do 18. rujna, do kada je manifestacija trajala, održano je sedamdesetak priredbi, a neke od njih izravno je prenosila i Hrvatska televizija. Program je sadržavao folklorne večeri, modne revije, državnu smotru izvornog hrvatskog folklora, koncerte poznatih hrvatskih izvođača i grupa, a završio je 18. rujna svečanim mimohodom na kojemu su uz nastup sudjelovali i predstavnici Virovitičko-podravske županije KUD "Seljačka sloga" iz Turanovca. Nakon sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima Turanovčani su puni dojmova, a kako i ne bi kada su ostvarili vrlo zapažen nastup.
- Nastup našeg KUD-a sadržavao je izvorni ples i pjesmu turanovačkog kraja, potkrijepljene izvornom narodnom nošnjom našega kraja. Osim toga, organizatore su se dojmile i frizure našega kraja, čije će fotografije biti objavljene i u prigodnoj literaturi. Zadovoljan sam što je naš KUD dobio pohvale organizatora, drugih KUD-ova, ali i publike. Bila je to prigoda i za susret s gradonačelnikom Vinkovaca, od kojeg smo primili Priznanje za kvalitetan nastup. Osobita mi je čast što smo predstavljali našu županiju i općinu Lukač. Svojim nastupom na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima na najbolji mogući način promovirali smo ples, pjesmu, običaje i narodnu nošnju turanovačkog kraja, a samim time i cijelu županiju, kao i našu općinu Lukač - istakao je predsjednik KUD-a "Seljačka sloga" iz Turanovca Zdravko Botić.Nastup KUD-a na Vinkovačkim jesenima pomogli su Virovitičko-podravska županija, TZ VPŽ, Općina Lukač, Osnovne škole Vladimira Nazora iz Virovitice i Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja, te Udruga seljaka i Udruga umirovljenika općine Lukač.

Već tradicionalno u Vinkovcima se i ove godine održala kulturno-zabavna manifestacija "Vinkovačke jeseni". Ta vrlo popularna priredba održana je 46. put, a njezin pokrovitelj je bila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. Prve priredbe koje prethode svečanom otvaranju započele su već 9. rujna, a do 18. rujna, do kada je manifestacija trajala, održano je sedamdesetak priredbi, a neke od njih izravno je prenosila i Hrvatska televizija. Program je sadržavao folklorne večeri, modne revije, državnu smotru izvornog hrvatskog folklora, koncerte poznatih hrvatskih izvođača i grupa, a završio je 18. rujna svečanim mimohodom na kojemu su uz nastup sudjelovali i predstavnici Virovitičko-podravske županije KUD "Seljačka sloga" iz Turanovca. Nakon sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima Turanovčani su puni dojmova, a kako i ne bi kada su ostvarili vrlo zapažen nastup.
- Nastup našeg KUD-a sadržavao je izvorni ples i pjesmu turanovačkog kraja, potkrijepljene izvornom narodnom nošnjom našega kraja. Osim toga, organizatore su se dojmile i frizure našega kraja, čije će fotografije biti objavljene i u prigodnoj literaturi. Zadovoljan sam što je naš KUD dobio pohvale organizatora, drugih KUD-ova, ali i publike. Bila je to prigoda i za susret s gradonačelnikom Vinkovaca, od kojeg smo primili Priznanje za kvalitetan nastup. Osobita mi je čast što smo predstavljali našu županiju i općinu Lukač. Svojim nastupom na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima na najbolji mogući način promovirali smo ples, pjesmu, običaje i narodnu nošnju turanovačkog kraja, a samim time i cijelu županiju, kao i našu općinu Lukač - istakao je predsjednik KUD-a "Seljačka sloga" iz Turanovca Zdravko Botić.Nastup KUD-a na Vinkovačkim jesenima pomogli su Virovitičko-podravska županija, TZ VPŽ, Općina Lukač, Osnovne škole Vladimira Nazora iz Virovitice i Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja, te Udruga seljaka i Udruga umirovljenika općine Lukač.

ICV
- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2011., utorak

U mimohodu je prošlo više od 3.000 sudionika


46. VINKOVAČKE JESENI OKUPILE 71 KUD IZ TRIJU ZEMALJA

VINKOVCI - U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 46. Vinkovačkih jeseni, ulicama i trgovima Vinkovaca jučer je prošlo više od 3.000 sudionika, njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda iz 71 kulturno-umjetničkog društva (KUD) iz Hrvatske, BiH i Srbije.
Posebnost ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bile su brojne konjske zaprege, njih 26, te 50 konjanika koji su prošli gradom.
Ovogodišnje Jeseni održane su pod geslom - Ej, široki slavonski sokače, što su riječi iz predavanja vinkovačkog književnika Joze Ivakića, održanog o temi sela u hrvatskoj književnosti 1914. godine u Rijeci. Na gradskim ulicama i trgovima okupilo se nekoliko desetaka tisuća posjetitelja koji su pratili mimohod i folklorne nastupe članova KUD-ova odjevenih u narodne nošnje krajeva iz kojih dolaze.
Svaka od skupina, na pozornici postavljenoj na Trgu dr. Franje Tuđmana, predstavila se kratkim folklornim programom pred brojnih uzvanicima i gostima. Među njima su, uz čelnike grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, bili predstavnici Sabora i Vlade među kojima i ministar Petar Čobanković. Mimohod je završio na stadionu HNK Cibalia zajedničkim šokačkim kolom svih sudionika.
Vinkovačke jeseni završene su sinoć drugim dijelom Državne smotre hrvatskog izvornog folklora, na kojoj je nastupalo 20 KUD-ova. Nakon toga je održana svečanost zatvaranja u sklopu koje je s jarbola spuštena zastava manifestacije. U sklopu 46. Vinkovačkih jeseni, koje su počele 9. rujna, održano je više desetaka folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi.

Roberta MESIĆFoto: Gordan PANIĆ

Glas Slavonije
- 13:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ODRŽANA 5. SMOTRA FOLKLORA BOCANJEVCI 2011.





U nedjelju, 18. rujna u poslijepodnevnim satima pred Hrvatskim domom u Bocanjevcima održana je 5. smotra folklora Bocanjevci 2011. U prekrasnom slavonskom okruženju nastupili su KUD Šokadija iz Bocanjevaca, KUD Cret, HKD Podgoračani, KUD Kupina, Zavičajni klub Ličana Gacka iz Bizovca i KUD Sveta Ana iz Radikovaca. Smotru je otvorio gradonačelnik Belišća Zvonko Borić, a uz njega je bio i predsjednik Gradskog vijeća Dinko Huis. Nakon završene smotre veselje se nastavilo do dugo u noć uz nastup tamburaškog sastava Žitna polja iz Čepinskih Martinaca.

Belišće
- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2011., subota

Jesen u Pauriji




Netretić - KUD Paurija već petu godinu za redom organizira Jesen u Pauriji – manifestaciju kojom od zaborava žele otrgnuti stare običaje.
Ovogodišnja će se održati u nedjelju u Dubravcima. Počinje u 15 sati, a nastupaju kulturno umjetnička društva iz Bosiljeva, Slavonskog Broda, Severina na Kupi, Perušića, Lukorana i Debeljaka.

Izložbom 'Iz škrinja naših baka' predstavit će se Udruga Zora iz Prilišća i Udruga Bosiljevo iz Vodene Drage.

Natjecanje u seoskim igrama počinje u 17 sati.

Radio Mrežnica
- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2011., srijeda

5.Smotra folklora "Jesen stiže,dunjo moja",11.9.2011. FORKUŠEVCI

U Forkuševcima kod Đakova održana je 5.Smotra folklora "Jesen stiže,dunjo moja",11.9.2011.


Sudjelovali su : KUD ,,Slavonac'' FORKUŠEVCI, KUD ,,Lipa'' Semeljci, KUD Hrvata Rugvica BiH, KUD ,,Klasje Slavonije'' Antunovac, MPS ,,Šokci'' udruge ,,Šokačka Grana'' Osijek, KUD ,,Kešinci'' Kešinci, MVS ,,Bećarine'' KUD-a ,,Tena'' Đakovo, MPS ,,Starotopoljani'' Staro Topolje, KUD ,,Đeram'' Čajkovci, .......

izvor: ŠOKAČKI NEWS

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2011., utorak

Facebook generacija krunila kukuruz

KUD JOSIP ČOKLIĆ ORGANIZIRAO 15. FOLKLORNU MANIFESTACIJU ZLATNA BERBA

RAKITOVICA - Članovi KUD-a Josip Čoklić, domaćin 15. po redu folklorne manifestacije Zlatna berba, u Rakitovici, pokazali su kako se nekada, prije pojave traktora i kombajna, kukuruz brao, komušao, spremao, sušio i krunio.
Berba je okupila i brojne političare, od lokalne do državnih razina vlasti. Domaćine i goste prvi je pozdravio gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka, čestitajući im na petnaestom okupljanju koje je preraslo u tradiciju. Dožupan Željko Kraljičak posebno je pohvalio mlade sudionike smotre naglasivši kako je dobro da upravo facebook generacija donese naše folklorno blago u EU.
“Neka smotre poput ove čuvaju naš slavonski ponos i bogato folklorno i kulturno naslijeđe”, rekao je ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić, otvarajući Zlatnu berbu.
Na pozornici okićenoj kukuruzom i jesenjim plodovima izmjenjivala su se kulturno umjetnička društva iz Stare Berzovice, Šikloša, Podravskih Podgajaca, Lovasa, Đurđanaca, Kuševca i Rakitovice. Ložilo se pod kazan s rakijom, kuhao se kukuruz i tradicionalni gusji paprikaš, pekli su se starinski kolači (šape, ružice, pletenica, bundevara), a pred crkvom sv. Jakoba šarenio se sajam rukotvorina, suvenira i ekoloških proizvoda.
Najviše uzbuđenja i bučno navijanje izazvalo je natjecanje u brzom krunjenju kukuruza u kojemu su pobijedili Anica i Domagoj članovi KUD-a Đurđanci. Zlatna berba, koju je uz pomoć Grada Donjeg Miholjca i Turističke zajednice organizirao KUD Josip Čoklić, i ovaj put pokazala je kako se malim sredstvima i velikom kreativnošću može na zanimljiv način predstaviti tradicija, folklor, te očuvati dio pučke kulture.I.Korov

Glas Slavonije
- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Plesao se folklor i jeli masni polesnjaci

SLOVAČKA MANIFESTACIJA U MARKOVCU

NAŠICE - Tradicionalna Večer polesnjaka, pučka manifestacija nastala u čast slovačkog specijaliteta od krumpira, privukla je u slovačko naselje Markovac Našički veliki broj ljubitelja folklora, jela i pića. Polesnjake, koji se jedu stoljećima u tom selu, afirmirala je Matica slovačka prije dvanaest godina i stvorila centralnu priredbu u Markovcu, koja svake godine privlači sve više posjetitelja, li i uglednih gostiju.
I ove godine priredbu nisu propustili nezavisna zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil, predsjednik Saveza Slovaka u RH Andrija Kuric i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar. Slovački veleposlanik Roman Supek ove je godine poslao svog izaslanika, Ivana Komaka, počasnog konzula Republike Slovačke za područje pet slavonsko-baranjskih županija.
Pekli su se polesnjaci u vrućem ulju, kušale jabuke, kruške, šljive i grožđe, a u folklornom programu uživali su i stari i mladi. Uz domaćine, Maticu slovačku i SKUD “Franjo Strapač” Markovac, nastupili su i KUD Gorjanac iz Gorjana, Matica slovačka Lipovljani te Matica slovačka i SKOS “Ludovit Štur” iz Iloka. Za zabavni program pobrinula se glazbena skupina Alesis iz Iloka.
Pravi polesnjaci, kažu Slovaci iz Markovca, pripremaju se samo od svježe ribanog krumpira, uz dodatak brašna, mlijeka, jaja i začina. Na polesnjake se stavlja vrhnje ili ajvar.
Večer polesnjaka u Markovcu održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.

Snježana Fridl


Polesnjaci s gljivama
Ove godine je polesnjake pripremalo čak 12 ekipa, a prvi put uključilo se Gljivarsko društvo Našice. “Mi nismo naribali krumpir, nego smo ga samljeli na stroju za meso tako da smjesa nije čupava, nego glatka. U tu smo smjesu dodali sve ono što se inače stavlja u polesnjake, ali smo ubacili i suhe, mljevene vrganje”, rekla je našička gljivarica, Liljana Martinović.

Glas Slavonije

- 12:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30. Ižimača u Beravcima


Jubilarna 30. Ižimača održana je u Beravcima nedaleko od Slavonskog Broda. Ta jedinstvena folklorna manifestacija u općini Velika Kopanica predstavlja stare običaje brodskog Posavlja - posebice one vezane uz berbu i mljevenje jabuka kamenim kotačem koji vuku konji. Svake godine na manifestaciji nastupi desetak folklornih skupina iz Hrvatske i susjednih zemalja.
(R.I.)

Glas Slavonije
- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Za zapregama išli raspjevani folkloraši

TRADICIONALNA SMOTRA PJESMOM U JESEN U JAKŠIĆU

JAKŠIĆ - Tradicionalna dvodnevna smotra folklora Pjesmom u jesen, koju je deseti put organizirao domaći HKUD Slavonija, okupila je desetak KUD-ova iz različitih dijelova Slavonije i Baranje. Prvi dan manifestacije bio je namijenjen nastupu djece i najmlađih članova folklornih skupina, a glavna svečanost započela je mimohodom KUD-ova glavnom ulicom kroz selo, prema OŠ Mladost, u čijem je dvorištu priredba održana. Uz domaćine, nastupili su i članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja, KUD Svilenka iz Buka, KUD Požeška dolina iz Požege te gosti iz Harkanovaca, Podgorača, Repušnice, Davora, Sv. Đurđa, Donje Motičine, Kaptola i drugih općina. Na čelu svečane povorke nalazio se konjanik s hrvatskim barjakom, a iza njega okićene konjske zaprege Konjogojstvene udruge Vallis Aurea iz Požege. Goste su u ime organizatora pozdravili predsjednik HKUD-a Slavonija Drago Čevapović, a potom i načelnik Općine Ivica Kovačević. Smotru je svečano otvorio zamjenik požeškog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, a nije izostao ni pucanj iz topa požeškog Društva “Sveti Grgur”, kojim je naznačen početak nastupa KUD-ova na pozornici. Priredba je održana pod pokroviteljstvom Požeške županije i Ministarstva turizma RH. H. Kusik

Glas Slavonije
- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD Virovitica na smotri u Jajcu

http://www.icv.hr/prostudio/foto/s5/v/1315907016.jpg

Kulturno-umjetničko društvo Virovitica sudjelovalo je na Smotri folklora u Jajcu priređenoj u povodu 16. obljetnice oslobođenja Jajca i Pougarja i Dana grada Jajca. Smotru su organizirali Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Napredak" iz Jajca i Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Ivan Podmilačje", a nastupilo je 12 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. KUD Virovitica predstavljao je grad Viroviticu, pa je Grad i financirao put folkoraša u Jajce. Virovitičani su se na smotri održanoj u središtu grada na otvorenoj pozornici predstavili s podravski plesovima, a sudjelovali su i u mimohodu ulicama Jajca i na svetoj misi u župi Podmilačje. Nakon nastupa i domjenka domaćini su za goste priredili i izlet s vodičem na Plivska jezera i stari grad Jajce.

ICV
- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2011., ponedjeljak

Iznimna posjećenost 44. Voloderske jeseni




U Voloderu je proteklog vikenda održana 44. Voloderska jesen, najstarija i najveća manifestacija posvećena vinogradarstvu, vinarstvu i berbenim običajima.

Trodnevni program započeo je uz nogometne utakmice pionira i limača NK Voloder i NK Moslavac, dok su mjesni veterani ugostili GNK Dinamo iz Zagreba. Pored bogatog dječjeg folklornog i tamburaškog programa, prvog dana Voloderske jeseni u Pučkom je domu otvorena i izložba slika s ovogodišnje likovne kolonije kao i izložba fotografija konjaničkih maratona koje organizira mjesna Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine. Od samog početka manifestacije svoje je uvijek vrlo zapažene radove već tradicionalno izložilo i osoblje Radne terapije NPB "Dr. Ivan Barbot". Iznimno oduševljenje posjetitelja u petak je izazvao i dolazak motorista.
Po prvi put u okviru Voloderske jeseni, u subotu je u organizaciji popovačke Udruge vinogradara i voćara "Škrlet" održan okrugli stol voćara, i to na temu "Mogućnost širenja voćarstva na području Sisačko- moslavačke županije". Pozdravljajući okupljene voćare, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Zoran vasić osvrnuo se na aktualno stanje i ulaganja Županije u razvoj voćarstva na ovom području. Viziju postavljanja sustava projektnog razvoja voćarstva na području Volodera i okolice predstavio je Franc Kotar, konzultant za voćarstvo iz Slovenije.
Središnja svečanost otvorenja 44. po redu Voloderske jeseni održana je kod Moslavačke kleti. Berbenu povorku iz središta Volodera predvodile su jedna radna i dvije svečane zaprege, a u njoj su sudjelovali i članovi kulturno-umjetničkih društava "Moslavec" iz Volodera, "Moslavčanka" iz Donje Gračenice i "Potočanka" iz Potoka. Zrele grozdove u vinogradu su prvi ubrali županica Marina Lovrić Merzel, predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš i općinski načelnik Josip Mišković zajedno sa svojim zamjenicima, simbolično obilježivši na taj način početak berbe grožđa u Moslavini. Uz pjesmu KUD-ova Vinarija Florijanović ovdje je pripremila prikaz tradicionalnog načina berbe i prerade goržđa, dok je o autohtonoj sorti škrletu, projektu brandiranja škrleta i radu Udruge "Moslavačka vinska cesta" govorio njezin predsjednik Mislav Kašner.
Po povratku berbene povorke do glavne pozornice u središtu Volodera održano je zanimljivo natjecanje učenika područnih škola u branju jabuka i spravljanju mošta, a brojne posjetitelje potom su pozdravili pokrovitelji manifestacije. Općinski načelnik Josip Mišković zahvalio je ovom prilikom mještanima Volodera i Udruzi Voloderska jesen na trudu uloženom u pripremu manifestacije. "Proteklih godina učinjeni su značajni koraci u unaprjeđenju kvalitete Voloderske jeseni i u tom smisliu zahvaljujemo Županiji na odličnoj suradnji. Bogatstvo ove naše manifestacije očituje se u činjenici da se ona ne odvija samo u središtu Volodera, već u svim našim kletima i vinogradima moslavačkih bregova. Moslavina ima svoj izvorni škrlet po kojem ćemo, vjerujem, biti prepoznati ne samo u Hrvatskoj već i šire"- rekao je načelnik Mišković koji je u Voloderu, zajedno sa svojim zamjenicima Kristinom Ričković- Rusan i Draganom Šarčevićem te predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Pasancom, srdačno dočekao člana KBK Moslavac Marka Filipovića i čestitao mu na osvojenom naslovu prvaka Europe.
Županica Marina Lovrić Merzel je proglašavajući manifestaciju otvorenom naglasila velik gospodarski i turistički značaj berbenih svečanosti te zahvalila svim sudionicima i organizatorima. "Po Voloderskoj jeseni poznata je Moslavina, ali i Sisačko-moslavačka županija.„O Voloderskim jesenima, o njezinoj tradiciji, izvornosti, kvaliteti vrijednih ljudi Moslavine govori i brojka 44 koliko se godina ova manifestacija održava. Voloderska jesen ponos je ne samo županiji, nego i cijeloj Hrvatskoj"- zaključila je županica.
I ovogodišnju je Volodersku jesen obilježio iznimno bogat folklorni program. KUD Moslavec kroz dvodnevni je program ugostio brojne KUD-ove, među ostalima iz Koške, Jablanovca, Preloga, Siska, Kaptola i Zagreba. Za najoriginalniju snehu izabrana je Iva Habinovec iz Oborova, njezina prva pratilja je Mirjana Marković iz Volodera, a druga Ivana Trdak iz Donje Gračenice. Najljepšom beračicom u nedjelju je proglašena Dorotea Funjak iz Koške, prvom pratiljom Monika Vrabec iz Volodera, a drugom Marija Hegol iz Ivanić Grada
Nedjeljnji program tradicionalno je otvoren uz svetu misu zahvalnicu koju je u crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio kutinski svećenik Anđelo Maly iz Kutine. Na manifestaciji su se svojim proizvodima i uslugama predstavile brojne udruge, stari zanati i OPG-i. Kada je riječ o glazbenom dijelu programa, posjetitelje je kroz sva tri dana zabavljao Tamburaški sastav Prima Band, nastupila je i pobjednica ovogodišnjeg Zlatnog glasa Moslavine, a posebno posjećeni bili su koncerti Prljavog kazališta i Slavonia Banda.



Popovača
- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preko 2.000 djece u narodnim nošnjama u mimohodu



VINKOVCI - Više od 2.000 djece u narodnim nošnjama prošlo je ulicama Vinkovaca, istim putem kojim će za tjedan dana proći i “veliki” mimohod 46. Vinkovačkih jeseni.

Mališani iz 56 dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske , te gostiju dostojno su utrli put svečanom mimohodu, a uz folklorne skupine, sudionici mimohoda bili su konjanici, zaprege, limena glazba invaliditetom “Bubamara” i djeca iz Dječjeg vrtića “Palčica” iz Privlake.


Mimohod se povremeno zaustavljao kako bi djeca dio svog programa izvela za goste i publiku, koja je i ove godine, u velikom broju, mimohod budno pratila. Među sudionicima bio je i velik broj najmlađih, pa čak i beba, odjevenih u tradicijsko ruho svoga kraja, koji se u Vinkovcima ponosno predstavljaju.



Cibalia
- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2011., nedjelja

Posvetilo i Večeri folklora u Budaševu


Mjesni odbor Budaševo poziva Vas u subotu, 17. rujna 2011. godine na proslavu Posvetila, župnog blagdana posvećenja crkve blaženog Alozija Stepinca u Budaševu, Dan župe koja okuplja mjesta Budaševo, Topolovac i Novo Selo Palanječko i Večer folklora koja će se održati u sklopu proslave.



PROGRAM - 17.09.2011. (SUBOTA)

14 sati - revijalna nogometna utakmica na igralištu NK „BSK“ u Budaševu

NK „POSAVINA“ PRELOŠĆICA - NK „BSK“ BUDAŠEVO-veterani

16 sati - SVETA MISA U CRKVI BLAŽENOG ALOZIJA STEPINCA U BUDAŠEVU

17.30 sati - SPUST PADOBRANACA NA IGRALIŠTE NK „BSK“ BUDAŠEVO

17.40 sati - MIMOHOD KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA

18 sati - VEČER FOLKLORA UZ NASTUP:

FA“PETRINJČICA“ PETRINJA, KUD „BEDEM“ GREBAŠTICA, KUD“MANUEL“ FERIČANCI, KUD „A. KLASINC“ LASINJA, KUU „SELJAČKA SLOGA“ NEDELIŠĆE, KUD „NUR“ SISAK, O.Š. BUDAŠEVO-folklor

20 sati - PODJELA FIŠ PAPRIKAŠA

ZABAVNI PROGRAM UZ GRUPE:

KRIJESNICE

DUO FRIENDS

KIKI ONE MAN BAND



IZLOŽBA RUKOTVORINA POSAVSKOG KRAJA



Cjelodnevni program je popraćen bogatom ugostiteljskom i gastronomskom ponudom, zabavnim sadržajima (luna park i ostali sadržaji).

Sisak
- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KOLO NA MATNIKU 2011

Smotra folklora u Kaniži



Cijela Kaniža zasjala je u svom punom sjaju, a bogatstvo folklora, tradicije, plesa i pjesme privuklo je mnogobrojne goste da nedjeljno poslijepodne provedu u idiličnom ugođaju.

- Ove godine došli su KUD-ovi iz Zadubravlja, dva iz Slavonskog Broda, Donjih Andrijevaca, Kobaša, Bebrine, gosti iz Osječko-baranjske županije iz Antunovaca i mi Kanižani kao domaćini - KUD ukrajinske manjine Taras Ševčenko i KUD Posavac. Program čini povorka koja selom ide do Matnika gdje se odigrava veliko kolo za Grgurevo. Iako je službeni kirvaj Lovrinčevo, sv. Grgur zaštitnik je crkve i na ovaj način smo odlučili sačuvati tradiciju. Folklor u Kaniži je velika ljubav i bez pomoći svih Kanižana jako bismo teško ovo ostvarili, rekla je Terezija Mikić , tajnica KUD-a Posavac i članica Organizacijskog odbora manifestacije.

Asimilacija Ukrajinaca koji su prije više od sto godina doselili na ovo područje zanimljiva je i danas, posebno u njegovanju kulturno-umjetničke tradicije: - Zajedno organiziramo ovakve manifestacije i zaključili smo da jedni bez drugih ne možemo. Danas nastupa 46 članova KUD-a, a najvažnije nam je da se uključi što više djece, ističe Željko Has , predsjednik i voditelj plesne sekcije ukrajinskog KUD-a Taras Ševčenko iz Kaniže.

Oduševljenje nisu skrivali ni gosti-folkloraši koji su prvi put došli u Kanižu, a predsjednik slavonskobrodskog KUD-a Eugen Kumičić (Mali Pariz), Nikola Kramar kaže da im je drago što su ih domaćini pozvali, povorka i kolo zbilja su posebni, a već se vesele i sljedećem dolasku.

U pratnji članova općinskog vijeća, događaj je uveličao načelnik općine Bebrina Stjepan Jakić : - Općina pomaže svaku manifestaciju, ali mještani su najzaslužniji za očuvanje običaja. Obnovili smo dvoranu Doma koja je za ovu priliku uređena kao stara šokačka soba. Ako sve bude išlo prema planu, dokumntacija je pripremljena, nagodinu ćemo Grgurevo slaviti u novom domu.

Nakon svečane povorke i velikog kola na Matniku, u dvosatnom programu predstavili su se KUD-ovi, a goste je uime domaćina, KUD-a Posavac, pozdravila predsjednica Nedjeljka Stojanović .

Stručni komentar događaja dao je progfesor etnologije Zvonimir Toldi koji je i nakon povrede noge ipak zaigrao u Kaniži: - Vidi se da cijelo selo živi za ovu manifestaciju - stotine kuća i prozora je okićeno ručnim radovima, ponjavama, peškirima, tabletićima... Napravljen je i pomak uređenjem etno-dvorišta i dvorane.Vidi se da KUD ima podršku cijelog sela, sve je izuzetno lijepo organizirano, a kolači su izvrsni!

Irena Vukas

Posavska Hrvatska
- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2011., subota

Folklornim večerima počele uvodne priredbe u 46. jeseni




Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić dovezao se u konjskoj zaprezi u veliki šator na Trgu Vinkovačkih jeseni i proglasio otvorenim Folklorne večeri.
VINKOVCI - Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić dovezao se u konjskoj zaprezi večeras nešto iz 19 sati u veliki šator na Trgu Vinkovačkih jeseni i proglasio otvorenim Folklorne večeri, uvodnu priredbu u ovogodišnje, 46. vinkovačke jeseni što se održavaju od 9. do 18. rujna pod pokroviteljstvom premijerke Jadranke Kosor i tradicionalnim medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.
Od večeras do srijede na pozornici pod velikim šatorom kratkim programom u kojemu će pokazati djelić folklornog bogatsva svoga mjesta predstavit će se 56 folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije pa su folklorne večeri zapravo županijska smotra folklornih skupina gdje će stručno povjerenstvo u srijedu proglasiti najbolje grupe koje će najistočniju županiju predstavljati na državnim smotrama folklora. Na istoj pozornici u 22 sata nastupa Severine koja je ranije izjavljivala kako joj je vinkovački nastup posljednji pred porođaj.

U vinkovačkoj Galeriji fotografije Meraja otvorena je izložba Hrvatska novinska fotografija 2010. gdje je predstavljeno 100 fotografija hrvatskih fotoreportera objavljenih u hrvatskim tiskovinama tijekom prošle godine i predstavlja presjek hrvatske novinske fotografije. Tijekom svih dana trajanja 46. vinkovačkih jeseni u središnjem vinkovačkom parku, na Trgu bana Šokčevića večeras je otvoren sajam tradicijskih obrta i rukotvorina gdje će Vinkovčani i njihovi gosti, a očekuje se oko 100 000 posjetitelja, svakog dana od 17 do 22 sata moći razgledati proizvode obrtnika od kojih neki polaku odlaze u zaborav.

Vikend je posvećen najmlađima i Dječjim vinkovačkim jesenima. Na međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina sutra, nastupit će 13 dječjih folklornih skupina i zcijele HRvatske, a u nedjelju prijepodne u mimohodu će vinkovačkim ulicama proći 60 dječjih skupina i pokazati kako su pravi mali čuvari tradicijskog nasljeđa i folklora svoga kraja.

Večernji list
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2011., četvrtak

Banova u srcu




U Banovoj Jaruzi održana je treća po redu manifestacija «Banova u srcu» koja je okupila velik broj folklornih društava. Na samoj granici Slavonije i Moslavine ovi susreti folklora predstavljaju presjek najbolje moslavačke i slavonske folklorne tradicije s ovih prostora, ali i folklorne baštine nacionalnih manjina susjednih općina.
Susrete je s puno entuzijazma organizirao KUD Banova Jaruga, a odazivom mještana Banove Jaruge zadovoljan je zamjenik predsjednice KUD-a domaćina, Miroslav Petrović: «Banova u srcu jako puno znači za nas mještane jer okuplja ljude koji vole folklor i narodnu baštinu».
Dobrodošlicu svim sudionicima smotre poželio je predsjednik Mjesnog odbora Banove Jaruge, Marijan Balaško. U ime sisačko-moslavačke županije manifestaciju je pozdravio zamjenik županice Marine Lovrić Merzel, Andrija Rudić. Pokrovitelj manifestacije bio je kutinski gradonačelnik Davor Žmegač koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija zaživjela:
«Kao što Zagreb ne bi smio biti jedini centar svega u Hrvatskoj, tako ni Kutina ne bi smjela biti jedini centar našega grada. Mi polako i sigurno razvijamo grad i disperziramo ga. Na zapadu grada Repušnica se razvila u fino prigradsko naselje, na sjeveru to postaje Kutinska Slatina i Stupovača i drago mi je da Banova Jaruga, nakon dugo godina što nije bila u prvom planu, izlazi u prvi plan i mora biti glavni integrativni faktor ovog istočnog dijela našega grada. Ova manifestacija to polako i stvara».
Uz KUD Banova Jaruga, među sudionicima ove smotre bili su i moslavački KUD-ovi, KUD Repušnica, KUD Seljačka sloga, te KUD Husain, ali i gosti iz Lipika, Pleternice i drugi.

KUTINA
- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2011., srijeda

Završena 44. Iločka berba grožđa




Simboličnim branjem grožđa manifestaciju je otvorila premijerka Jadranka Kosor, inače počasna građanka Iloka. Svečanosti otvorenja pored velikog broja Iločana i gostiju, nazočni su bili i potpredsjednici Vlade Petar Čobanković, Domagoj Ivan Milošević te ministri Đuro Popijač, Davor Božinović, Branko Bačić i Tomislav Ivić, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Iloka Miroslav Janić te drugi uzvanici. U svečanom programu sudjelovala su folklorna društva: KUD „Sloga“ Bapska, domaće SKUD iz Iloka „Ljudevit Štur“, folklorna skupina iz prijateljskog grada Liebocha iz Austrije, ženska pjevačka grupa KUD Šokadija Stari Mikanovci te Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić iz Osijeka. Nakon svečanog programa, uslijedio je vatromet, a potom i koncert Zlatka Pejakovića. Ovogodišnja manifestacija završila je jučer programom za djecu i teenagere na terasi restorana „Pod starim krovovima“ u kojem su sudjelovali KUD „Šokica“ Bapska i Dječji vrtić „Crvenkapica“.

H.O.

Radio Ilok
- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2011., utorak

Tamara Balajić iz Starog Topolja ljepotica festivala




Tradicionalna smotra folklora "Oj Požego sve ti je na glasu zlatne žice, kolo, ljepotice" kao završna svečanost ovogodišnjeg glazbenog festivala i ove je godine na središnjem trgu okupila mnogobrojne ljubitelje tradicije i folklorne baštine. Na smotri je sudjelovalo 12 folklornih društava iz cijele Hrvatske koja su prezentirala pjesmu, ples i običaje iz kojih dolaze, a ujedno je bila izabrana i ljepotica požeškog festivala. Smotru folklora otvorio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je ujedno i ljepotici festivala uručio nagradu. Laskavu titulu ljepotice ovogodišnjeg festivala ponijela je Tamara Balajić iz Starog Topolja kod Slavonskoga Broda. Ona je ujedno i šest godina članica folklornog društva "Vjekoslav Klajić" iz Garčina. U Požegu je kaže došla kako bi prezentirala bogatu nošnju svoga kraja.
"Mislim da trebamo svi čuvati ovu našu tradiciju i biti ponosni na šokačke običaje. Ja sam obučena u najsvečaniju nošnju koja se nosila samo u posebnim prilikama na "kirvaje", Tjelovo i u crkvu. Na sebi imam više od 30 dukata. To nisu "truljaši" već pravi dukati, a sama je nošnja stara 60-ak godina" - rekla je Tamara.
Drugo je mjesto pripalo Josipi Pehar iz Belog Manastira koja je na sebi nosila narodnu nošnju iz sela Luča, a treće Valentini Jukić iz Vinkovaca inače članici Folklornog ansambla Lisinski koja je bila obučena u svečanu žetvenu bunjevačku nošnju. Posebnu nagradu za izvornost nošnje dobila je Vedrana Ružić iz Demerja.

Radio Požega
- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2011., ponedjeljak

FOLKLORNA PRIREDBA „SVILA ŠUŠKA ŠLINGERAJ SE ŠIRI, A PODVINJE PO RAKIJI I PEKMEZU MIRI“


http://www.slavonski-brod.hr/mambots/content/multithumb/images/b.640.480.0.0.stories.Svila11.jpg

Tradicionalna folklorna priredba "Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri" okupila je i ove godine u organizaciji KUD-a Podvinje brojne zaljubljenike u tradicijsku kulturu.
Ovu jedinstvenu priredbu otvorio je u ime Grada gradonačelnik Mirko Duspara pozdravivši sve posjetitelje i sudionike koji su u povorci prošli od etno dvorišta Crljen do Trga Svetog Antuna.
Uz vožnju konjskih zaprega ulicama Podvinja, oživljavanje narodnih običaja proizvodnje svile od dudova svilca i spravljanja pekmeza od šljiva po staroj recepturi te nastup brojnih folklornih društava, vrhunac ovogodišnje priredbe bio je izbor najljepše snaše u narodnoj nošnji. Pobijedila je Marija Muza iz Topuskog, a za pratilje su izabrane Marina Arambašić iz Brođanaca i Matea Kuzman iz Čapljine.

Slavonski Brod
- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Monika Kemenović iz Dijankovca (KŽ) najuzornija seoska žena naše Županije

http://www.djurdjevac.hr/images/stories/092011/izbor%20najuzornije%20seoske%20zene%20(1).JPG


Monika Kemenović, najuzornija seoska žena Koprivničko–križevačke županije, te Ana–Marija Popec iz Molvi, kao prva i Milica Palaić iz Podravskih Sesveta kao druga pratilja, predstavljat će našu županiju na državnom izboru sredinom listopada u Rešetarima u Brodsko-posavskoj županiji. Žiri, kojem je predsjedao zamjenik župana Darko Sobota, nije imao ni malo lak zadatak, jer je svih 17 kandidatkinja pokazalo zavidnu razinu svestranosti, od poduzetničkoga duha do kreativnosti, ali su se ipak morali odlučiti i izdvojiti tri predstavnice.


Predstavnice Đurđevca Ana Šostarec i Zorica Vidaković na ovom Prvom izboru najuzornije žene Koprivničko-križevačke županije nisu ostale nezapažene. Zorica Vidaković je dobila nagradu za štand s najboljim umjetničkim radovima, a Ana Šostarec za najstariju nošnju.
U okviru svojega djelovanja, izbor je vrlo uspješno organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ, a glavna organizatorica i predsjednica tog Povjerenstva, Verica Rupčić, nakon proglašenja pobjednice bila je iznimno zadovoljna obavljenim poslom. –Doista se teško bilo odlučiti, jer su za nas sve kandidatkinje pobjednice, pa im se svima zahvaljujem na sudjelovanju. Zahvala ide i Županiji kao suorganizatoru, te Općini Molve i njihovu načelniku Stjepanu Fosiću, na izvrsnom domaćinstvu, te svim sudionicima u programu, članovima žirija, sponzorima i brojnoj publici koja nas je na ovom Prvom izboru pratila, rekla je V. Rupčić i pri tom ponovila da joj je drago da su Županija i gotovo sve njene općine, te gradovi prepoznali vrijednost ovoga projekta i podržali ga. -On posebnu pažnju daje ženama koje žive i rade u seoskim domaćinstvima, proizvode hranu, a ujedno su i nositeljice kulturnih i društvenih aktivnosti u radu raznih udruga, pa time doprinose kvalitetnijem životu u svojem okruženju, zaključila je V. Rupčić glavna organizatorica Prvoga izbora najuzornije seoske žene i predsjednica Povjerenstava za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

ĐURĐEVAC
- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2011., petak

Suncokret mi urodio diko

Pod generalim pokroviteljstvom Općie Magadenovac te svih šest mjesnih odbora u sastavu Općine sutra će u Šljivoševcima biti održana 8. smotra folklora "Suncokret mi urodio diko".

Na Ljetnoj pozornici nastupiti će kulturno-umjetnička društva "Đeram" iz Viljeva, "Vrba" iz Donje Vrbe, "Radinje" iz Sića, "Tkanica" iz Alilovca, "Gorjanac" iz Gorjana, "Kamešnica" iz Otoka na Cetini, "Ladislav Matušek Kukinj" iz Mađarske i domaćini te ujedno i organizatori smotre KUD "Seljačka sloga", koji će izvesti scenski prikaz tucanja suncokreta. dđ-ap

Radio donji Miholjac
- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2011., četvrtak

Jesen u Baranji 2011



PROGRAM MANIFESTACIJE „JESEN U BARANJI“ 2011.GOD.

01.09.2011.
19,00 Izložba fotografija „Lik žene u mohačkim bušama“
CZK,FKK „Baranja-film“,grad Mohač
Predvorje Kina Beli Manastir

05.09. 2011.
Izložba povodom 30.obljetnice smrti Miroslava Krleže
CZK,Mala galerija Centra za kulturu

08.09.2011.
19,00 Izložba knjiga „Baranjske spisateljice“
CZK,Mirovna grupa „Oaza“
Mala galerija Centra za kulturu

09.09.2011.
16,30 Otvorenje Izložbe rukotvorina
Izlažu udruge: Hrvatska žena „Baranja“, Mađarska katolička žena, Mirovna grupa „Oaza“, Hrvatsko srce,
Udruga žena Branjin Vrh, Udruga umirovljenika Hrvatske
Izložbeni prostor Velike gradske vijećnice
17,00 Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša
Šator, zelena površina u centru Belog Manastira
18,30 Službeno otvorenje manifestacije „Jesen u Baranji 2011.“
Nastup TS „Kočije“
Voditelji programa:Ivica Geto i Robert Repić

10.09.2011.
9,00 Otvorenje Međunarodnog susreta kolekcionara
Predavanje
Predvorje Kino dvorane
9,30 Otvorenje Međunarodnog sajma starina
Trg Slobode,Beli Manastir
10,00 Otvorenje Međunarodne likovne kolonije „Petlovac 2011.“
Petlovac, Dom kulture
16,00 Otvorenje izložbe nastalih radova uz kulturni program
20,00 Zatvaranje izložbe i nastavak zabavnog programa
10,30 „Dani otvorenih podruma“
Vinske ceste Sv.Martin,B.Manastir i Sv. Križa,Branjin Vrh
20,00 Veliki koncert tamburaške glazbe
Nastup TS „Ravnica“ i TS „Šokačka grana“
Šator, zelena površina u centru Belog Manastira
Voditelji programa: Ivica Geto i Robert Repić

11.09.2011.
9,30 Konjičke priredbe na Sajmištu:
Revijalna vožnja čunjeva u utakmici preciznosti
10,00 Revijalna vožnja u brzinskoj utakmici
12,00 Utakmica u tekličkom jahanju
13,00 Utakmica u preciznom jahanju
17,00 Povorka svatovskih zaprega kroz grad Beli Manastir
Svečani mimohod KUD-ova
18,00 Smotra folklora
Sudjeluju: HKUD „Beli Manastir“,Beli Manastir
KUD „Mohač“, Mađarska
KUD „Josip Kozarac“, Štitar
RKUD „Đelem đelem“ Beli Manastir
KUD „Kotoriba“, Kotoriba
SKUD „Jovan Lazić“, Beli Manastir
KUD „Zora“, Piškorevci
KUD „Seljačka sloga“,Zadubravlje
KUD „Bizovac“, Bizovac
Šator, zelena površina u centru Belog Manastira
Voditelji programa:Ivica Geto i Robert Repić

14.09.2011.
19,00 Izložba fotografija „Stari zanati“
CZK,FKK „Baranja-film“
Predvorje Kina Beli Manastir

15.09.2011
19,00 Izložba fotografija 'Stari zanati'
CZK, FKK 'Baranja-film'
Predvorje Kina Beli Manastir

Radio Baranja
- 13:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.