folklorni

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.09.2009., srijeda

Posjet članova KUD-a iz Grčke



ORAHOVICA - Četrdesetak članova grčkog kulturno-umjetničkog društva iz mjesta Siniesa sa sjeverno-istočnog dijela Krfa, tijekom četverodnevne POSJETE Orahovici, sredinom rujna mjeseca., obišlo je sve znamenitosti Orahovice i Slavonije…
Vođa najpoznatijeg krfskog kulturno-umjetničkog društva koje u 25 godina postojanja okuplja 350 članova, tamošnji dogradonačelnik, Yiannis Garnelis , kazao je da je nastup u Hrvatskoj njihov prvi nastup izvan Grčke.
Mladi grčki folkloraši u Orahovici su sudjelovali na glazbenoj večeri sa svojim domaćinima KUD-om „Crkvari“, posjetili gradski muzej , jezero i druge znamenitosti, a primio ih je i gradonačelnik, Josip Nemec.
U kratkom druženju, gradonačelnik je goste pozvao da svoje pjesme i plesove predstave na sljedećem Orahovačkom proljeću, za što su oni pokazali veliki interes.
Dogradonačelnik Krfa, Garnelis ponosno je naglasio kako dolazi iz dijela Grčke turistički najposjećenijeg, a spoznaja da je turizam glavna odrednica budućeg razvoja Orahovice, pobudila je dodatni interes gostiju, tim više što su saznali da je uprvao Orahovica rodno mjesto hrvatskog predsjednika.

Autor: Marija Bačmaga

Radio Orahovica
- 09:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.09.2009., utorak

Vinska fešta i folkloraši u Dražu


DRAŽ - U organizaciji KUD-a Sloga te udruge vinara Trojnaš u Dražu je održana prva manifestacija i smotra folklora pod nazivom “Berem grožđe i crno i bilo”, koju je simboličnim mljevenjem grožđa u posudu koju Šokci nazivaju frtalj otvorio župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Kako je istaknuto, cilj manifestacije je, osim očuvanja starih običaja, potaknuti mlade na bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom, budući da se upravo tom granom privrede stoljećima bavila baranjska podunavska Šokadija, stanovnici Draža, Gajića, Duboševice i Topolja. Velik broj zainteresiranih sa zanimanjem je u starom podrumu pratio prikaz obrade grožđa na tradicionalan način.
- Dakako da mlade želimo potaknuti na sadnju novih nasada vinograda, ali nam je u planu i proširenje turističke ponude općine. Stoga će sličnih manifestacija u budućnosti zasigurno biti još, a “Berem grožđe i crno i bilo” postat će tradicionalno - istaknuo je općinski načelnik Stipan Šašlin, izražavajući zadovoljstvo velikim brojem gostiju.
U draškom domu kulturu vinska je fešta, uz nastup KUD-ova iz Budrovaca, Šljivoševaca i Semeljaca, potrajala do kasno u noć.
I. Getto

Glas slavonije
- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.09.2009., ponedjeljak

30. godina KUD-a „Kolo“



Svečanim nastupom u dvorani kina članovi KUD –a „Kolo“, iz Starog Grabovca, proslavili su 30 godina uspješnog rada. „Kolo“ je osnovano 26. rujna 1979. godine i od tada pronosi kulturu i narodne običaje svoga kraja.

„ Zbog rata društvo je privremeno prekinulo s radom i poslije obnove našeg naselja ponovo smo se aktivirali. U društvu se danas okupljaju i plešu većinom mladi“, rekao je Ilija Gregorić, predsjednik. Ponosno predstavljajući hrvatsku folklornu tradiciju „Kolo“ je plesalo i pjevalo u mnogim mjestima, na Đakovačkim vezovima, Vinkovcima, Voloderu, Zagrebu, u Njemačkoj, Mađarskoj, a teško je nabrojiti osvojene nagrade koje su donosili sa smotri narodne baštine i izbora ljepote za snaše i momke.
Uz „Kolo“, pred publikom koja je ispunila dvoranu do zadnjeg mjesta, nastupili su i gosti, KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, KUD „Brest“iz Brestače i KUD „Šokadija“ iz Batrine te Ženski vokalni sastav „Koralde“ Zagreb i novljanska muška pjevačka klapa „Ogrc“.

- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naši su najljepši



PETRINJA - Mateja Tonković i Ozren Murtić, članovi folklornog ansambla „Petrinjčica“, najljepši su par ovogodišnjih Mihovilskih susreta, a dobili su priznanje za najljepšeg muža i mužicu. „Za natjecanje je bilo prijavljeno 6 parova, no Mateja i Ozren koji su bili u Pokupskim nošnjama šezdesetih godina prošlog stoljeća, izabrani su kao najljepši.“, rekao je ponosan Milan Herceg, voditelj ansambla i kao zamjenik gradonačelnika dodao kako su zaista na ponos našeg grada.
Mateja je iz male, dječje skupine prešla u veliku i više od 8 godina je članica ansambla. Na izboru je imala nošnju svoje bake. Ozren je uz „Petrinjčicu“ zaista od malih nogu, jer je još kao dijete počeo dolaziti sa svojim roditeljima Zlatkom i Vesnom i zajedno s njima i ostao do danas.
Izbor je održan 27. rujna, na koncu trodnevne manifestacije „11. Mihovilski susreti“, kojom se u Crncu proslavljao blagdan zaštitnika mjesta sv. Mihovil, a ovo nije prva nagrada članovima FA „Petrinjčica“, jer je Jelena Čaušević bila najljepša beračica Voloderskih jeseni, a Snježana Kožić najljepša snaha Savskih vala. Morate priznati da su baš zgodni, tako mladi i lijepi čuvari tradicije svoga grada.

Petrinjski radio
- 18:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Na smotri folklora OSS-u Buševec prvo mjesto


U nedjelju, 27. rujna u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici održana je županijska smotra koreografiranog folklora. S početkom u 18:00 sati kulturno umjetnička društva iz svih djelova Zagrebačke županije započeli su svoj nastup. Nastupilo je devet društava, a to su: KUD ''Cvijet'' iz Cvetkovića, KUD ''Obreška'' iz Obreške, FA ''Šiljakovina'' iz Šiljakovine, KUD ''Drijenek'' iz Gornje Drenove, KUD ''Čiče'' iz Novog Čića, HKUD ''Petar Zrinski'' iz Vrbovca, FA ''Mladost'' iz Samobora, Ogranak ''Seljačke sloge'' Buševec i KUD ''Preporod'' iz Dugog sela. I ovoga puta folklorne raskoši u Velikoj Gorici nije nedostajalo. Kako je ovo bila manifestacija natjecateljskog karaktera, te u vrlo dobroj konkurenciji i odlukom stručnog žirija, Ogranak ''Seljačke sloge'' iz Buševca pokupio je same hvalospjeve i tako osvojio prvo mjesto. Drugo mjesto zauzeo je KUD ''Preporod'' iz Dugog Sela sa žetvenim običajima Zagrebačkog prigorja, dok je pobjedničko društvo kao i prošlu smotru osvojilo publiku i žiri pjesmama i plesovima sela Sonta u Bačkoj.
U svijetu u kojem tradicionalne vrijednosti gube na značaju, lijepo je znati da se u našim sredinama još uvijek vrednuju starinski običaji.

RTL radio
- 18:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Peti Lekenički folklorni susreti



Kulturno-umjetničko društvo Kolovrat iz Lekenika i ove jeseni organizira Lekeničke folklorne susrete kulturno-umjetničkih društava, pete za redom. Tako će 05. listopada u OŠ Mladost u Lekeniku nastupiti KUD ''Ivan Cankar'' Jurovski Dol iz Slovenije, KUD ''Balun'' iz istarskog Vodnjana, KUD ''Šćitarjevo'' iz Šćitarjeva, KUD ''Palična'' iz Severina, HKD ''Izvor'' iz Donje Motičine, KUD ''Sveti Križ Začretje'' i domaćin KUD Kolovrat. Program počinje u 17 sati a donosi zvuke tamburice i pjesmi, te ritmove narodnog plesa iz Hrvatske i inozemstva. Nakon kulturno-umjetničkog programa slijedi od 21 sat zabava za sve posjetitelje u Hrvatskom domu u Lekeniku uz besplatan ulaz.

RTL radio
- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.09.2009., subota

Sto čuvara baštine


Još 1950. godine u Lovasu je osnovano kulturno-umjetničko društvo, koje i danas nosi ime "Ivan Goran Kovačić". Stotinjak članova okupljeno je u folklornim skupinama mladih i starijih, imaju i tamburašku skupinu, a školu tambure, koju vodi Stjepan Mađarević pohađa tridesetak učenika. Zahvaljujući pomoći Općine Lovas, PZ-a Lovas, Zagrebačke banke i Ministarstva kulture posjeduju 19 tambura i opremu za folklorne skupine. Često nastupaju na manifestacijama izvan Lovasa, a u Lovasu su organizatori i sudionici "Miholjačkog kola" i "Pokladnog kola".

Glas slavonije
- 11:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Berem grožđe u Dražu

DRAŽ - “Berem grožđe i crno i bilo” naziv je smotre folklora koja će 27. rujna biti održana u Dražu. Program počinje u 17 sati prikazom običaja berbe grožđa u starom podrumu prekoputa benzinske crpke, a nastavlja se u mjesnom Domu kulture gdje će nastupiti KUD-ovi iz Budrovaca, Šljivoševaca i Semeljaca. Nakon nastupa, zajedničku večeru i zabavu organiziraju Udruga vinara Općine Draž i KUD Sloga iz Draža. Smotru će otvoriti župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

(I.G.)

Glas Slavonije
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2009., srijeda

17. ZDENAČKI SUSRETI



Četiri kulturno umjetnička, u nedjelju, 20. rujna, u Zdencima su priredila raznovrstan program u 17.-im po redu Zdenačkim susretima, kulturnoumjetničkoj manifestaciji koja se održava povodom proslave dana općine Zdenci.
Sve sekcije KUD-a Zdenac, domaćina susreta, ženski pjevački zbor, tamburaši, starija i mlađa folklorna skupina, zatim pjevačka i folklorna skupina , i dva gostujuća društva, „Vreteno“ iz Gornjeg Čaglića i Đurđenovca, upriličila su hvale vrijedan program, ispunjen pjesmom, plesom i scenskim prikazom. Zdenački susreti održani su prvi put na uređenom novom trgu Stjepana Radića, a brojni posjetitelji dugim pljeskom su nagrađivali izvođače.

Radio Orahovica
- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2009., ponedjeljak

Najbolja koreografija Bunjevački plesovi KUD-a Crkvari



Sedamnaest kulturno-umjetničkih društava s područja Virovitičko-podravske županije s petstotinjak plesača i svirača okupilo se u subotu u Virovitici na 1. Županijskoj smotri folklora. U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije na pozornici Doma oružanih snaga nastupile su folklorne skupine iz Sopja, Čačinaca, Gradine, Suhopolja, Novog Graca, Slatine, Brezovice, Starog Graca, Okrugljače, Orahovice, Špišić Bukovice, Zokovog Gaja i Virovitice. Stručno povjerenstvo u sastavu prof. Jasmina Jurković Petras, kustosica virovitičkog Gradskog muzeja, Valentina Zaćnik, stručna suradnica za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture i prof. Mirko Kovačević, tajnik Hrvatskog sabora kulture najpotpunijom izvedbom proglasili su koreografiju Bunjevačkih plesova KUD-a Crkvari iz Orahovice.

Oni će Virovitičko-podravsku županiju predstavljati na Državnom susretu koreografiranog folklora u Čakovcu. Za nastup na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, smotrama izvornog folklora, predložene su dvije Seljačke sloge, iz Turanovca i Špišić Bukovice. Posebnu pohvalu za izvornost i prezentaciju narodnih nošnji dobilo je Kulturno-umjetničko društvo Podravac iz Sopja.

«Za ovakve smotre nije bitno tko će na kraju biti proglašen najboljim, bitno je da prezentiramo svoj rad, a najbitnije da sve to što radimo, radimo na dobrobit i očuvanje kulturne baštine. Virovitičko-podravska županija ima vrlo kvalitetna društva koja te vrijednosti nastoje očuvati i prenijeti ih na mlađa pokoljenja. Na žalost, bilo je i neadekvatnih narodnih nošnji, neke koreografije su bile toliko smjele da smo se pitali gdje je tu folklor, a bilo je neusklađenosti u glazbenoj pratnji. Svaka će udruga posebno dobiti pismene osvrte na nastup s prijedlozima kako ispraviti nedostatke, a Zajednici kulturno-umjetničkih udruga savjetovano je da organizira stručne seminare za sve one koji se bave folklorom kako bi se folklorno blago sačuvalo u izvornom obliku», rekao je u završnom osvrtu na smotru prof. Kovačević.

VIROVITICA NET
- 20:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.09.2009., nedjelja

Više tisuća ljudi jučer na Voloderskoj jeseni



Bogat subotnji program Voloderske jeseni 2009 krenuo je rano ujutro otvaranjem likovne kolonije, a početak svečanog dijela obilježen je dolaskom 'Voloder expressa' prepunog gostima iz Zagreba koje su na voloderskom željezničkom kolodvoru dočekali 'vlakić bajkić', zaprege i jahači arapskih konja predvođenih Željkom Pettersom.
Mnoštvo sudionika berbene povorke formirane ispred glavne pozornice, a predvođene svečanim zapregama, na putu do vinograda imali su priliku okrijepiti se moslavačkim kolačima i pićem, a pri ulazu u Moslavačku klet obitelji Šuto dočekala ih je grupa mladića odjevenih u rimske toge prenoseći priču o prvim zasađenim vinogradima na ovom prostoru. Posebno oduševljenje brojnih Zagrepčana koji su jučer posjetili ovu manifestaciju izazvala je degustacija mošta prije samog početka berbe.
Ubravši prve grozdove u vinogradu, berbu su otvorili sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, načelnik Općine Popovača Josip Mišković te poseban gost ove manifestacije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega su se u berbu grožđa uključili i svi ostali gosti, među kojima je bila i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, kao i poznati hrvatski glumac Duško Ljuština te mnoge osobe iz kulturnog i političkog života naše županije.

Druženje u idiličnom krajoliku voloderskih vinograda nastavljeno je do povratka na glavnu scenu u središtu sela, gdje je program predvidio igre i natjecanje učenika Osnovne škole Popovača. Djeca svih područnih i matične škole natjecala su se u sakupljanju jabuka te prenošenju i gnječenju grožđa, a u prvoj igri najuspješnija je bila ekipa matične škole Popovača. U igri s grožđem ekipe iz Volodera i Potoka sakupile su jednak broj bodova, te je dogovoreno kako će se pehar pola godine zadržati u rukama Potočana, nakon čega će ga predati učenicimamjesta domaćina igara.
Brojne okupljene na Voloderskoj jeseni potom su pozdravili pokroviteljica manifestacije,županica Lovrić Merzel, načelnik Mišković te Milan Bandić. Program koji je uslijedio obuhvatio je izvedbu igrokaza voloderskog KUD-a 'Moslavec', te nastup još pet gostujućih društava: KUD-a 'Goričan' iz Goričana, 'Sv.Ana- Vučjak' iz Karlovca, KUD-a 'Moslavčanka' iz Gornje Gračenice, KUD-a 'Ogranak seljačke sloge' iz Lupoglava, KUD-a 'Hrvatsko srce' iz Kratečkog te 'Posavka' iz Oborova. Slijedom tradicije, i ove se godine u okviru Voloderske jeseni birala najljepša, odnosno, kako je istaknula predsjednica Ocjenjivačkog žirija Slavica Moslavac, najoriginalnija, kompletno dotjerana sneha. Iako je i domaća Melita Bencek iz KUD-a 'Moslavec' ušla među tri najljepše, prvo mjesto je izborila članica KUD-a 'Ogranak seljačke sloge' iz Lupoglava, koja je osvojila umjetničku sliku i poklon paket Top termi Topusko. Umjetničke slike koje su darivane trima najuspješnijim djevojkama ovog izbora, neki su od ukupno 50-ak radova jučerašnje likovne Dražena Zečića u večernjim satima privukao je velik broj njegovih obožavatelja, a o ludoj atmosferi koja je vladala sinoć u Voloderu svjedoči i činjenica da je koncert potrajao i dulje od predviđenog vremena.
- 18:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2009., četvrtak

Jesen u Baranji


Kulturno turistička i gospodarstvena manifestacija u Belom Manastiru


PETAK, 18.9.2009.

16,00 SATI – OTVARANJE IZLOŽBE „OTARCI U ŽIVOTU ŠOKACA OD ROĐENJA
DO SMRTI“
HRVATSKA ŽENA BARANJA BELI MANASTIR
OGRANAK MATICE HRVATSKE U BELOM MANASTIRU
PREDVORJE KINA BELI MANASTIR

16,30 SATI – OTVARANJE IZLOŽBE RUČNIH RADOVA UDRUGE ŽENA GRADA
BELOG MANASTIRA: UDRUGA ŽENA HRVATSKO SRCE, MIROVNA UDRUGA „OAZA“, MAĐARSKA KATOLIČKA ŽENA
PREDVORJE TURISTIČKE ZAJEDNICE

16,30 SATI – „TURIZAM I ZDRAVLJE“ – PROMOTIVNA VOŽNJA BICIKLISTA STAZAMA GRADA BELOG MANASTIRA, SUDIONICI – GRAĐANI BELOG MANASTIRA

17,00 SATI – OTVORENJE IZLOŽBE – LJEPOTA BARANJE, PREDVORJE
TURISTIČKE ZAJEDNICE, SLIKARICA RADA ZALAJ

18,00 SATI – FIŠIJADA – KVALIFIKACIJE ZA DRŽAVNO NATJECANJE U KUHANJU
FIŠA
ZA SVE GURMANE FIŠ PO POVOLJNOJ CIJENI OD 15,00 KN, GRADSKI STADION

18,30 SATI – SLUŽBENO OTVARANJE MANIFESTACIJE „JESEN U BARANJI“
NASTUP TS „KOČIJE“
GOSTI VEČERI: HKUD „BELI MANASTIR“
KUD „ULJANIK“ PULA

VODITELJ PROGRAMA:ŽELJKO LONČARIĆ – ŽEC


LIKOVNA KOLONIJA „PETLOVAC 2009“, ŠPORTSKI PARK NK „PETLOVAC“, U PETLOVCU

SUBOTA, 19.9.2009.

9,00 SATI – OTVORENJE SAJMA OBRTNIŠTVA I PODUZETNIŠTVA,
NASTAVNO ŠPORTSKA DVORANA, BELI MANASTIR
BOGATA GASTRO PONUDA UZ TAMBURAŠKU GLAZBU HKUD-a BELI MANASTIR

10,00 SATI – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SKRIVENA HRVATSKA - BARANJA 07“,
TERASA SLASTIČARNICE „GALERIJA NO.1“

19,00 SATI – IZLOŽBA SLIKA LIKOVNE UDRUGE „ŠTAFELAJ“ BELI MANASTIR,
DOM KULTURE PETLOVAC

21,00 SATI – KONCERT ZA MLADE – NASTUP ROCK GRUPE „NOMEN“ I „SPEED“
HRVATSKA ZVIJEZDA ZORAN MIŠIĆ
MJESTO ODRŽAVANJA:GRADSKI STADION







NEDJELJA, 20. 9.2009.

10,00 SATI – „PANON“ LIKOVNA KOLONIJA UDRUGE „BARANJA ART“ ,
GRADSKI BAZENI BELI MANASTIR


17,00 SATI – SVEČANI MIMOHOD KUD- ova

18,00 SATI – SMOTRA FOLKLORA,
NASTAVNO ŠPORTSKA DVORANA BELI MANASTIR


VODITELJ: ŽELJKO LONČARIĆ ŽEC

TURISTIČKA ZAJEDNICA BARANJE
- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

1. SMOTRA FOLKLORA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPNIJE


Image Hosted by ImageShack.us

- 18:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Zagrebu promovirane Voloderske jeseni




Jučer je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića uz pjesmu i ples folklornih i tamburaških skupina KUD-ova "Moslavec" Voloder i "Husain" iz Husaina, najavljena 42. tradicionalna i najveća manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zagrepčani su imali priliku kušatii domaće moslavačke kolače, rakiju i vino, te grožđe iz moslavačkih vinograda. U ime domaćina prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Zagreba Ivo Jelušić, dok je uime pokroviteljice manifestacije, županice Marina Lovrić Merzel, Zagrepčane u Voloder pozvao njezin zamjenik Andrija Rudić.

MOSLAVINA INFO
- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NAJAVA: VOLODERSKA JESEN 2009



MOSLAVINA INFO
- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2009., srijeda

U JAKŠIĆU ODRŽANA TRADICIONALNA 8. SMOTRA FOLKLORA “PJESMOM U JESEN”


JAKŠIĆ - Kulturno/umjetničko društvo "Slavonija" iz Jakšića bilo je domaćinom tradicionalne folklorne priredbe "Pjesmom u jesen". Priredba je okupila 10-ak folklornih društava iz cijele Hrvatske koji njeguju izvorne običaje te mnoga društva i udruge koji djeluju na području općine Jakšić. "Ovo je jedina veća priredba u jakšićkom kraju i zato su mnogi zainteresirani da sudjeluju u njoj. Sada su nam se pridružili i članovi Matice slovačke "Kukučin -Kuntarić” te jakšićki umirovljenici. Naše društvo radi kroz nekoliko sekcija te okupljamo 80-ak članova", kaže predsjednik KUD-a "Slavonije" Drago Čevapović. Slavonski ugođaj oduševio je mnoge goste među kojima su bili i članovi KUD-a iz Vodnjana. "Mi smo tu prvi put u gostima i ugodno smo iznenađeni ljepotom ovoga kraja, ali i gostoljubivošću domaćina. Naše je društvo mlado. Radimo tek godinu dana no iskreno se nadamo da će naš dolazak biti početak kvalitetne suradnje ovih dvaju društava", kaže Sandra Keserović iz Vodnjana, s kojom se složio i predsjednik KUD-a Slavko Crnković iz Viduševca kod Gline. Smotru koja je ujedno bila i prilika da mnogi Jakšićani kroz prigodne izložbe prezentiraju svoje obiteljska gospodarstva otvorio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Folklorna priredba "Pjesmom u jesen" održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Požeško-slavonske županije. V. Rebrina

Glas slavonije
- 21:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2009., utorak

Bilje srušilo sve rekorde


BILJE - Kada je prije desetak godina, nakon povratka u Baranju, skupina entuzijasta razmišljala kako organizirati nešto što će privući veći broj ljudi i domaćim poduzetnicima omogućiti prezentaciju i prodaju svojih proizvoda, ni sanjala nije da će biljski Etnosusreti postati respektabilna manifestacija koja u dva dana može privući nekoliko tisuća posjetitelja. Iz godine u godinu sve je sadržajnija, a ova posljednja srušila je sve dosadašnje rekorde. Bar tako tvrdi Zdravko Odorčić, predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjih Etnosusreta.
- U svakom slučaju, cilj je postignut. Domaćim obrtnicima i poduzetnicima omogućeno je izlaganje i prodaja svojih proizvoda, udruge su dale sve od sebe kako bi prezentirale svoj rad, a bogat kulturno-zabavni program samo je dao popratni štih manifestaciji - kaže, dodajući kako ponuda Etnosusreta tijesno prati turističku ponudu Bilja i cijele općine koja je već duže vrijeme u uzlaznoj putanji. O tome koliko su se Biljani potrudili ugostiti znatiželjnike iz cijele Baranje i Slavonije dovoljno govori činjenica kako su pripremili gotovo 1.000 kilograma šarana na rašljama. Upola manje šarana ''otpalo'' je na pripremu ostalih ribljih delicija, a vrtio se i vol težak približno 600 kilograma, od čega je polovina bila namijenjena konopašima koji su se natjecali u potezanju konopca. Na svoje su došli i ljubitelji slastica, bio je tu ''mali milijun'' ostalih proizvoda iz kućne radinosti, pregršt voća u čvrstom, ali i 'tekućem'' stanju. Što se popratnih sadržaja tiče, na Staroj Dravi organizirano je natjecanje u ribolovu, biciklisti su se provozali do Kopačkog rita, a zainteresirani su se mogli okušati u radu na lončarskom kolu, sve u okviru etnoradionica. Pažnju su privukle Fallerove slamnate skulpture, konjske zaprege, mađarski ''kandžijaši'', nacionalni orkestar gajdaša i barjaktari, a pomno su praćene i viteške igre u dvorcu Eugena Savoyskog te središnjem trgu. U kulturno-zabavnom dijelu nastupili su brojni domaći i inozemni KUD-ovi, među kojima i Grci s Corfija (Krfa), koji su na kraju, za svoju i dušu posjetitelja, zasvirali i zaigrali sirtaki.

Ivica GETTO

GLAS SLAVONIJE



U svakom slučaju, 10. Etnosusreti u Bilju zaslužili su epitet jedne od najbolje organiziranih baranjskih etnomanifestacija, a svi oni koji su iz tko zna kojih razloga propustili desete susrete, trebali bi doći na jedanaeste, jer se na njima zaista ima što vidjeti, pojesti, popiti…


- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2009., ponedjeljak

Budičina ima najljepšu nošnju



Ankica Ferenžir iz Budičine, pobijedila je na natjecanju za najljepšu narodnu nošnju, na 8. Susretima povratničkih folklornih skupina Republike Hrvatske u Okučanima. “To je svečana narodna nošnja s područja Banovine, stara oko 50 godina. Nošnja je vezena svilom, zastor je ukrašen štikanim špicama, kao i paculjica. Tu su i posebne dokoljenke i svečane cipele, a oko vrata su dukati.“, opisala je svoju nagrađenu nošnju Ankica, kojoj je na ovom priznanju čestitao i gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić.
Budičani su ponosni na svoje mještanke i članice Kulturno umjetničkog društva „Budičanka“, jer su im proteklih godina Jasna i Mihaela Mikulić bile najljepše snaše na izborima u Sunji i Bobovcu, a Martina i Slaven Kovačević, najljepši bračni par na izboru koji je održan u Okučanima. Sada im se priključila i Ankica.

RTL radio
- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U mimohodu vinkovačkim ulicama sudjelovalo 2.500 sudionika

VINKOVCI - Više od 2.500 sudionika prošetalo je jučer vinkovačkim ulicama na svečanom mimohodu i reviji konjskih zaprega koji je 44. puta sastavni dio Vinkovačkih jeseni, a i njegova najmasovnija priredba koju redovito gleda i prati i najveći broj gledatelja ne samo na ulicama Vinkovaca nego i preko televizijskih ekrana. Mimohod su predvodile Vinkovačke mažoretkinje zajedno s Gradskim puhačkim orkestrom grada Vinkovaca koji je odsvirao, simbolično poznatu pjesmu "Gori lampa nasrid Vinkovaca". Slijedili su konjanici koji su od vinkovačkog gradonačelnika, dr. Mladena Karlića, zatražili dopuštenje da mimohod krene, a za njima i pobjednici raznih manifestacija; Mladost i ljepota Slavonije, Zimsko spremanje u Antinu i natjecanja u Etnofrizurama kao i predstavnici Šokačkih rodova, Trenkovi panduri i KUD "Tkanica" u stiliziranim gradskim nošnjama. Potom su ulicama plesali i pjevali KUD-ovi iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, njih 70-ak.
Među sudionicima je bio i velik broj djece najrazličitijih dobi poput jednogodišnje Nike Apić iz Vinkovačkih šokačkih rodova, ali je bilo i sudionika starije dobi poput vitalne starice iz KU "Žutopas" Smokovljani-Visočani koja je posjetiteljima Vinkovačkih jeseni pokazala kako i u 79. godini može zaplesati linđo! Posjetitelji, koji su i ove godine zakrčili vinkovačke ulice, bili su oduševljeni konjskim zapregama, a ove ih je godine bilo 50 te 25 konjanika. Oni su ove godine zaobišli novouređenu pješačku zonu kako je ne bi oštetili, ali ostatak rute pratili su ostale sudionike mimohoda. Svi sudionici mimohoda nakon prolaska kroz grad i preko središnje pozornice gdje se o svakom od društava moglo čuti i nekoliko riječi, zaputili su se prema pomoćnom igralištu HNK "Cibalija" gdje su zaplesali veliko kolo. Predstavnike folklornih skupina 44. Vinkovačkih jeseni i ove je godine primio vinkovački gradonačelnik.

Marijana BAN

GLAS SLAVONIJE




I ove godine je u okviru folklorne manifestacije Vinkovačke jeseni, održana Etnorevija Vinkovci na kojoj su prikazani radovi etnokreatora i etnofrizera koji su te godine izabrani kao najbolji na natjecanjima "Etnokreacija Hrvatske" i "Etnofrizura Hrvatske" koje se održavaju u svibnju.

- 14:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

120 godina od doseljena Slovaka u Jelisavac


JELISAVAC - Kulturno-umjetničkim programom, koji su u Kulturnom centru Slovaka pratili mnogi uzvanici, među kojima su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, zamjenik slovačkog veleposlanika Igor Derco i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, obilježena je 120. godišnjica od doseljenja Slovaka u Jelisavac. Slovacima u Jelisavcu veliku obljetnicu čestitali su, između ostalih, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, načelnik općine Stara Bistrica u Slovačkoj Jan Podmanicki i saborska zastupnica Zdenka Čuhnil.
Zastupnica Čuhnil istaknula je da su Slovaci punopravni građani Hrvatske, ali da unatoč tomu njeguju svoje običaje i folklor, a to je znak da nisu zaboravili svoju domovinu iz koje su došli njihovi preci.
U programu su, uz domaćine SKUD "Ivan Brnjik Slovak" Jelisavac, nastupili i HKD "Lisinski" Našice i gosti iz Slovačke.

(S.F.)

GLAS SLAVONIJE

- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2009., nedjelja

Vinkovačke jeseni


- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Program ovogodisnje manifestacije Jesen u Baranji

"Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Jesen u Baranji ove godine biti će održana od 18.- 20.rujna 2009 godina.
Organizator manifestacije ove godine je Udruga "Jesen u Baranji", uz suorganizatore TZ Baranja, Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Udruženje obrtnika Baranje i Poduzetnički centar Beli Manastir. Program pogledajte u nastavku teksta:



Program za 18.9.2009. petak


16,00 – PREDVORJE KINA BELI MANASTIR
OTVARANJE IZLOŽBE „OTARCI U ŽIVOTU ŠOKACA OD ROĐENJA DO SMRTI“ (HRVATSKA ŽENA BARANJA BELI MANASTIR, OGRANAK MATICE HRVATSKE U BELOM MANASTIRU)



16,30 – PREDVORJE TURISTIČKE ZAJEDNICE
OTVARANJE IZLOŽBE RUČNIH RADOVA UDRUGE ŽENA GRADA BELOG MANASTIRA: UDRUGA ŽENA HRVATSKO SRCE, MIROVNA UDRUGA „OAZA“, MAĐARSKA KATOLIČKA ŽENA



16,30 – „TURIZAM I ZDRAVLJE“ – PROMOTIVNA VOŽNJA BICIKLISTA STAZAMA GRADA BELOG MANASTIRA, SUDIONICI – GRAĐANI BELOG MANASTIRA



17,00 –PREDVORJE TURISTIČKE ZAJEDNICE - OTVORENJE IZLOŽBE – LJEPOTA BARANJE, , SLIKARICA RADA ZALAJ



18,00 –GRADSKI STADION - FIŠIJADA – KVALIFIKACIJE ZA DRŽAVNO NATJECANJE U KUHANJU FIŠA ZA SVE GURMANE FIŠ PO POVOLJNOJ CIJENI OD 15,00 KN



18,30 – SLUŽBENO OTVARANJE MANIFESTACIJE „JESEN U BARANJI“ (NASTUP TS „KOČIJE“ GOSTI VEČERI: HKUD „BELI MANASTIR“; KUD „ULJANIK“ PULA)


VODITELJ PROGRAMA:ŽELJKO LONČARIĆ – ŽEC



LIKOVNA KOLONIJA „PETLOVAC 2009“, ŠPORTSKI PARK NK „PETLOVAC“, U PETLOVCU



Program za 19.rujan 2009.subota

9,00 – NASTAVNO ŠPORTSKA DVORANA, BELI MANASTIR -OTVORENJE SAJMA OBRTNIŠTVA i PODUZETNIŠTVA, BOGATA GASTRO PONUDA UZ TAMBURAŠKU GLAZBU HKUD-a BELI MANASTIR



10,00 –TERASA SLASTIČARNICE „GALERIJA NO.1“ - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SKRIVENA HRVATSKA - BARANJA 07“,



19,00 – DOM KULTURE PETLOVAC -IZLOŽBA SLIKA LIKOVNE UDRUGE „ŠTAFELAJ“ BELI MANASTIR,



21,00 – GRADSKI STADION Beli Manastir - KONCERT ZA MLADE – NASTUP ROCK GRUPE „NOMEN“ I „SPEED“; HRVATSKA ZVIJEZDA ZORAN MIŠIĆ

Program za 20.rujan 2009, nedjelja

10,00 – GRADSKI BAZENI BELI MANASTIR- „PANON“ LIKOVNA KOLONIJA UDRUGE „BARANJA ART“ ,


17,00 – SVEČANI MIMOHOD KUD- ova


18,00 – NASTAVNO ŠPORTSKA DVORANA BELI MANASTIR - SMOTRA FOLKLORA
VODITELJ: ŽELJKO LONČARIĆ ŽEC



Program se provodi uz pokroviteljstvo Grada Belog Manastira, Osječko baranjske županije, TZ Osječko baranjske županije i Hrvatske turističke zajednice, te uz suprokroviteljstvo općina: Čeminac, Popovac, Petlovac, Knežavi Vinogradi, Jagodnjak, Darda

BARANJA
- 14:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2009., petak

Vinkovačke jeseni



- 18:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2009., četvrtak

Na Biljskim etnosusretima i Zvonko Bogdan

ZA VIKEND BOGAT KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM 10. BILJSKIH ETNOSUSRETA

BILJE - Sve je spremno za jubilarne, 10. Etnosusrete, koji će biti održani ovoga vikenda, 12. i 13. rujna u Bilju. Kako ističe Zdravko Odorčić, predsjednik Organizacijskog odbora susreta, planiran je raznolik i zanimljiv kulturno-zabavni program, uz obilnu gastroponudu. Sve započinje u subotnje ranojutarnje sate, kada na Staroj Dravi počinje ribičko natjecanje. A dok se ribiči budu ''borili'' s ribama, posjetitelje će u središtu mjesta čekati štandovi s eko-etno ponudom. Cijelo vrijeme trajat će izložba starih fotografija ''Ribarska priča'', a svi zainteresirani moći će od 10 do 13 sati sudjelovati na etnoradionicama (lončarija, tkanje, remenar, streličari, izrada skulpture od slame…). U 13 sati počinje program s konjima i konjskim zapregama, dok je za 15.30 sati najavljeno natjecanje u potezanju konopa. Folklorna povorka, praćena barjaktarima, konjanicima, kolima i fijakerima, kroz mjesto će krenuti u 18 sati, a u 18.20 sati Bilje će se ''vratiti'' u srednji vijek, budući da su u dvorcu Eugena Savoyskog na rasporedu viteške igre. Večernji sati proteći će u znaku nastupa folklornih skupina te koncerta nacionalnog orkestra gajdaša nakon kojih nastupaju Slavonski bećari. Drugi dan etnosusreta započinje biciklijadom, a cijeloga dana bit će ''otvoreni'' već spomenuti štandovi s bogatom ponudom. Konji i zaprege opet će defilirati biljskim ulicama, a nešto drugačije viteške igre na rasporedu su u 18.30 sati. Nitko od posjetitelja ne bi trebao ostati gladan, budući da će se tih dana u Bilju vrtjeti vol, peći šarani u rašljama, kuhati riblji paprikaš… Planirana je i bogata tombola, a za nagradu je osigurano 30 kilograma ribe. Kao ''šećer na kraju'', nakon nastupa brojnih KUD-ova, dogovoren je veliki koncert Zvonka Bogdana, koji počinje u 21 sat. Medijski pokrovitelj 10. Biljskih etnosusreta je Glas Slavonije.

I. Getto

GLAS SLAVONIJE

- 18:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ižimača 2009.

"Ižimača"- naziv je velike folklorne manifestacije, koja se već dvadeset osmi put održava u ovom šokačkom selu, udaljenom četrdeset kilometara od Slavonskog Broda.

Godine 1978. u Beravcima je na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja, u organizaciji KUD-a "Ivan Goran Kovačić", priređena prva "Ižimača", jedinstvena smotra folklora u Hrvatskoj. Okosnicu ove priredbe čini prikaz "ižimanja"- cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi "ižimači" koju okreću konji. "Ižimača" ili "moštara", sastoji se iz dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač- "točak" koji drobni voće, a pokreće ga par konja koji tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi - "ižima mošt".

Slatki mošt mogao se piti odmah, ili se od njega pekla rakija. Od jabuka "divljaka" pustilo se da mošt prokisne u ocat- "sirće", koje se upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.

Program "Ižimače" sastoji se od povorke KUD-ova kroz selo, a u povorci je i konjska zaprega s kolima natovarenim jabukama koje će se "ižimati". Dolaskom u etno - park zaigra sigurno najveće kolo u Slavoniji. Zatim se demonstrira rad "ižimače", drobi voće i cijedi jabukov mošt, koji se može odmah i kušati, te potom slijedi nastup KUD-ova na ljetnoj pozornici. Tako prođe jedno ugodno nedjeljno poslijepodne. Beravčanima je dan „“Ižimače“ postao drugi „kirvaj“, kada im dolaze gosti sa svih strana.

Dođite i vi u Beravce na "Ižimaču", u nedjelju 13. rujna, a program počinje povorkom KUD-ova u 14 sati. Uslijedit će kolo u etno parku,, prikaz rada ižimače, te od 16 sati nastup folklornih skupina i izbor najljepše djevojke, snaše i momka.

Radio slavonija
- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2009., utorak

Vinkovačke jeseni





- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2009., ponedjeljak

Večer polesnjaka

U Markovcu je sinoć održana deseta "Večer polesnjaka". Osim pripreme ovog tradicionalnog slovačkog specijaliteta od krumpira, organizator, Matica slovačka Markovac Našički, za posjetitelje je pripremila bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili domaćini, članovi Slovačke kulturno-umjetničke udruge Franjo Strapač, zatim HKD Lisinski Našice, KUD Pušća iz Donje Pušće i Folklorna skupina "Slovenka" Matice slovačke Rijeka. Zbog jake kiše i nevremena koje je zahvatilo našički kraj, neposredno nakon početka, u Drevenjici je nestalo struje te je ostatak programa izveden bez razglasa i svjetla, a dio programa prebačen je na drugi dio večeri jer je folklorna skupina iz Rijeke nastupala uz matricu.

No to nije umanjilo ni kvalitetu izvedbe ni zadovoljstvo publike koja je sve izvođače nagradila velikim pljeskom. U šatoru ispred Drevenjice, ove je godine polesnjake pripremalo 10 ekipa, 8 iz Markovca te gosti iz Josipovca i Ljeskovice. Na početku programa, sve goste u Drevenjici je u ime domaćina pozdravila Branka Baksa, a s nekoliko riječi okupljenima su se obratili markovački župnik Branko Šipura, predsjednik Saveza slovaka Republike Hrvatske Andrej Kuric i našički gradonačelnik Krešimr Žagar. Pokrovitelji desete markovačke "Večeri polesnjaka" bili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grad Našice.

Radio Našice
- 21:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA 30. “ILOČKO LJETO”

U subotu, 29. kolovoza započelo je održavanje tradicionalne manifestacije "Iločko ljeto", trideseto po redu. Riječ je o smotri folklornih skupina koju svake godine organizira Matica slovačka iz Iloka. Nastupile su folklorne skupine kulturno-umjetničkih društava "Ljudevit Štur" iz Iloka i "Občianske združenie Čiertaž", Nemecki iz Slovačke.
U ponedjeljak je, pak, otvorena filatelistička izložba "Ej, berem grožđe", na kojoj su članovi Filatelističke udruge iz Iloka izložili marke s prigodnom tematikom.

(S.S.)

Glas slavonije
- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U dječjem mimohodu 55 skupina iz cijele Hrvatske

VINKOVCI - Ulicama Vinkovaca proteklog je vikenda prošlo nekoliko tisuća mališana u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni dokazavši tako kako su Dječje Jeseni manifestacija koja, održavajući se točno tjedan dana prije tzv. velikog mimohoda, njegova dostojna uvertira. U mimohodu je vinkovačkim ulicama prošlo ukupno 55 dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske te Mažoretkinje grada Vinkovaca, Gradski puhački orkestar i djeca dječjeg vrtića "Palčica" iz Privlake. Mališani su bili odjeveni u tradicijska ruha krajeva iz kojih dolaze, a nerijetko su se u povorci mogli vidjeti i stari predmeti, posebice dječje igračke iz prošlosti koje su izazvale veliku pozornost posjetitelja i dan prije, u subotu, 5. rujna kada je na Trgu Vinkovačkih jeseni održan prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina. "Ova je smotra prilika za okupljanje najboljih dječjih folklornih skupina iz cijele zemlje, a koje su za nastup na Dječjim Jesenima odabrane na županijskim smotrama. Svako od 13 dječjih kulturno-umjetničkih društava predstavilo je običaje i plesove svoga kraja", pojasnio je Dario Grčić, organizator Dječjih Vinkovačkih jeseni. Vukovarsko-srijemsku županiju predstavio je KUD "Slavko Mađer" iz Cerića, odabran na nedavno županijskoj smotri "Igre na bedenku" održanoj u Vođincima. Iz Koprivničko-križevačke županije predstavio se KUD "Rudar" iz Glogovca, a iz Splitsko-dalmatinske stigla su djeca iz Sinja iz KUD-a "Glavice" te djeca KUD-a "A. Zaninović" iz Kaštela. "KUD "Kraljica Katarina" iz Donjeg Lapca bio je predstavnik Ličko-senjske županije, a najbolji KUD Istarske županije je "I. F. Zlatela" iz Kršana. Dječji folklorni ansambl Kulturnog društva "Sv. Nedjelja", uz KUD "Kupljenovo" iz istoimenog mjesta predstavljali su Zagrebačku županiju. Običajnu svakovrsnost dječje folklorne izvedbe iz dubrovačko-neretvanskog kraja predstavila su djeca iz KUD-a "M. Markota" iz Rogotina, a običaje Karlovačke županije dječaci i djevojčice KUD-a "Klek" iz Ogulina, dok su Međimurci iz Kulturno-umjetničke udruge "Zvon" stigli iz Male Subotice, a Primorsko-goranska županija predstavljena je s plesnom i pjevnom izvedbom dječje skupine KUD-a "Punat" iz Punata. Iz Zadarske županije došao je KUD "Sv. Kuzma i Damjan" iz Slivnice.

Marijana BAN

Glas slavonije
- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2009., nedjelja

Uspješan nastup prvih KUD-ova na Folklornim večerima

VINKOVCI - Na prvoj od ukupno šest Folklornih večeri ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni predstavilo se 13 KUD-ova, a na samom početku programa brojnim posjetiteljima pod šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni obratili su se i Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, i Mladen Karlić, vinkovački gradonačelnik, istaknuvši važnost ove manifestacije prepoznatljive i izvan okvira Lijepe Naše.
U petak su se publici i ocjenjivačkom sudu predstavili KUD-ovi "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci, "Josip Kozarac" iz Štitara, lipovačka "Šokadija" te vođinačka "Mladost", "Seljačka sloga" iz Strošinaca, "Ady Endre" iz Koroga i "Slavko Janković" iz Šiškovaca. Također, program koji su marljivo uvježbavali za ovu prigodu predstavili su i Vukovarci, KUD-ovi "Dunav" i "Kolo", KUD pri DVD-u Nijemci, privlački KUD "Ivan Domac", te KUD-ovi "Matija Gubec" iz Ilače i "Josip Kozarac" iz Posavskih Podgajaca.
Sinoć su nastupili tovarnički KUD "A.G. Matoš", "Posavac" iz Vrbanje, "Zrinski" Tordinci, "Joakim Hardi" iz Petrovaca, "Razigrana šokadija" iz Prkovaca, gunjanski "Graničari", ivankovačka "Seljačka sloga" te KUD-ovi "Spačva” iz Donjeg Novog Sela, "Tkanica" iz Vinkovaca, "Sava" iz Rajevog Sela, "Seljačka sloga" iz Bogdanovaca i KUD "Ljeskovac" iz Vinkovačkog Novog Sela. Njihovom je nastupu prethodio prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina.

M. Ban

Glas slavonije
- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2009., subota

“Jesen u Baranji” 18. rujna



BELI MANASTIR - Ovogodišnji organizator je Udruga "Jesen u Baranji", a suorganizatori su TZ Baranje, Centar za kulturu Belog Manastira, Udruženje obrtnika Baranje i gradski Poduzetnički centar. Na izložbi rukotvorina 18. rujna u prostoru Centra za kulturu i TZ-a Baranja od 16 sati sudjelovat će "Hrvatska žena" Baranja - Beli Manastir, Matica hrvatska - Beli Manastir, Mađarska katolička žena, Mirovna grupa "Oaza", "Hrvatsko srce" i Udruga žena Branjin Vrh. Otvorenje je u Gradskom sportskom parku u 18.30 sati, gdje će biti postavljen šator za 640 osoba. Tog dana tamburaše program traje do ponoći. Subota je predviđena za Sajam obrtnika u nastavno-sportskoj dvorani, a očekuje se 50 izlagača. Večernji sati posvećeni su mladima, kada će se održati koncert nekoliko grupa. Posljednjeg dana predstavit će se Likovna udruga "Baranja Art" likovnom kolonijom "Panon", u kojoj će sudjelovati desetak akademskih slikara iz Mađarske, Vojvodine i Hrvatske a tema radova je Panonska nizina. Najzanimljiviji dio počet će mimohodom jedanaest KUD-ova iz Hrvatske i Mađarske, a u 18 sati je smotra folklora. Prema riječima Živka Jalšovca loše vrijeme ne bi trebalo utjecati na posjećenost s obzirom na to da se gotovo sve održava u natkrivenim prostorima. U cijelu manifestaciju trebali bi se više uključiti i ostali dijelovi Baranje pa se očekuje i više gostovanja. Pokrovitelji manifestacije su Osječko-baranjska županija, Grad Beli Manastir i TZ Osječko-baranjske županije.

R.Cicak

Glas slavonije
- 17:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Na Dječjim jesenima više od 2.000 mališana


VINKOVCI - Više od 2.200 djece sudjelovat će ove godine u mimohodu ovogodišnjih Dječjih Vinkovačkih jeseni čime je on i brojčano dokazao kako je dostojna uvertira svečanog mimohoda koji će vinkovačkim ulicama proći točno tjedan dana nakon mališana. Ukupno će od tržnice preko pješačke zone, Trga bana Josipa Šokčevića, Dugom ulicom pa sve do šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni proći 56 dječjih skupina, među kojima je najbolja dječja folklorna Vukovarsko-srijemske županije - dječja skupina KUD-a "Slavko Mađer" iz Cerića, koja se tom titulom okitila na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Vođincima.
Dakle, od ove je godine novost da dječje skupine neće nastupiti prije odraslih na folklornim večerima upravo radi velikog broja dječjih skupina. Stoga se s velikim nestrpljenjem očekuju ovogodišnje Dječje jeseni. Mimohod dječjih skupina počinje u 10 sati i nakon njega pod šatorom slijedi drugi dio Međužupanijske smotre, a nakon toga susret s pjesnikom Mladenom Kušecom i koncert Bojana Jambrošića. Dan prije, u subotu, 5. rujna, na Trgu Vinkovačkih jeseni, u 17 sati i 30 minuta održava se Međužupanijska smotra gdje će dječje skupine prikazati svoje najbolje programe u području folklornog i tradicijskog stvaralaštva. Za razliku od "velikih" Jeseni, Dječje Vinkovačke jeseni održavaju se po 27. put, što je nemjerljiv doprinos očuvanju tradicije i stvaranje interesa za folklor i stvaralaštvo među mlađim naraštajima.

M.Ban

Glas slavonije
- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2009., utorak

Banova u srcu




Susreti folklora „Banova u srcu“ započeti će u nedjelju 6. rujna u 16,30 sati povorkom iz dvorišta OŠ Banova Jaruga do Vatrogasnog doma gdje će svi sudionici Susreta predstaviti običaje – pjesmu i ples svojeg kraja.

U programu nastupaju:
- KUD „OŠTRC“ Rude
- KUD „IVAN VITEZ TRNSKI“ Nova Rača
- KUD „MOSLAVČANKA“ Donja Gračenica
- KUD „ILOVA“ Ilova
- KUD „ČEŠKA BESEDA“ Međurić
-KUD „MATICA SLOVAČKA“ Međurić
- KUD „BANOVA JARUGA“ Banova Jaruga
- 19:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

44. VINKOVAČKE JESENI

PROGRAM 44. VINKOVAČKIH JESENI

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

2.Medjunarodna smotra folkolora - Vardarac


U subotu, 29. kolovoza 2009. godine, KUD Vardarac iz Vardarca organizira 2. Međunarodnu smotru folklora. Smotra folklora započinje u 17,30 sati svečanim mimohodom svih učesnika iz centra mjesta, a nastupi folklornih društava predviđeni su za 18 sati na malonogometnom igralištu u dvorištu OŠ Vardarac. Kao posebni gosti na smotri će nastupiti skupina bubnjara iz Erega – Mađarska. Po završetku smotre slijedi ulična zabava do kasnih sati.

baranja
- 06:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.