folklorni

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



23.07.2009., četvrtak

DOMALJEVAČKA TKANICA 2009




Domaljevacka tkanica

Domaljevac spreman za još jednu feštu folkloraša
Pokrovitelj smotre: Predsjedavajuci Parlamenta BiH, gospodin Sulejman Tihic


Organizator centralne manifestacije u povodu proslave Dana Općine Domaljevac - Šamac, HKUD Mladost Domaljevac, izvršio je sve pripremne radnje za održavanje XI. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva " Domaljevačka Tkanica", koja će se održati na središnjem trgu u Domaljevcu 25. srpnja 2009 godine u 20 sati.

Pozvano je četrnaest folklornih skupina iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, tako da će Tkanica po prvi put imati svoj međunarodni i multi etnički karakter.

Ovogodišnja smotra se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg parlamenta BiH gospodina Sulejmana Tihića a osim navedenog pokrovitelja, održavanje smotre su pomogli:
- načelnik općine Domaljevac -Šamac gosp. Željko Josić,
- Ministarstvo civilnih poslova BiH,
- Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske,
- Potpredsjednik F BiH gosp. Mirsad Kebo i
- Turistička Zajednica Županije Posavske koja je i ove godine suorganizator Smotre.

Domaljevačka Tkanica je kroz sve protekle godine održavanja postala primjer na koji način se smotre folklora trebaju održavati i za pozdraviti su inicijative kulturnih društva i Centara za kulturu iz susjednih sredina, koji su od ove godine započeli održavanja raznih sličnih manifetacija, što bitno pridnosi zaštiti kulturnog nasljeđa Hrvata Bosanske Posavine.

Branko Kesić

DOMALJEVAC
- 19:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.07.2009., nedjelja

Vidit će se na Svetog Iliju...

20. srpnja Dan je općine Velika Kopanica, ujedno i blagdan svetoga Ilije. Programi obilježavanja nastavljaju se u nedjelju, 19. srpnja, kada će biti održana jubilarna, deseta Smotra starog običaja, pod nazivom „ Vidit će se na Svetog Iliju, koja cura ima đuvegiju“.

I ove godine Smotra starih običaja okupit će brojna kulturno umjetnička društva s područja Brodsko posavske i ostalih slavonskih županija. Ulicama Velike Kopanice u nedjelju od 16 sati proći će velika povorka potpomognuta konjskim zapregama, u 16 i 30 je sveta misa, a prije samog prikaza starog narodnog običaja kupovanja medenjaka, u parku će u 17 sati biti odigrano veliko kolo. U večernjim satima bit će i veliki vatromet u središtu Velike Kopanice. Smotra se održava u organizaciji KUD-a Ivan Filipović koje radi i postoji 108 godina, pod pokroviteljstvom općine Velika Kopanica.

Dan općine Velika Kopanica je u ponedjeljak , 20. srpnja. U 9 sati je polaganje vijenaca poginulim braniteljima, a od 18 sati prijateljska nogometna utakmica NK Posavina iz Kopanice, i NK Hrvatski dragovoljac iz Zagreba. U 20 sati je zajednička večeras za sve sudionike.

Radio slavonija
- 17:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.07.2009., srijeda

Održane treće žetvene svečanosti u Zokovu Gaju



ZOKOV GAJ - U organizaciji Matice Slovačke Zokov Gaj, u subotu su u tom malom selu općine Zdenci, održane „treće žetvene svečanosti“, koje su ove godine bile pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Slovačke…
Kako se nekada kosilo žito prikazali su kostimirani članovi MS Zokov Gaj.Program i pučka veselica nastavljeni su potom ispred mjesnog doma uz nastup KUD Matice Slovačke Miljevci, KUD Zdenac iz Zdenaca, KUD Vreteno iz Čaglića te slovačkog KUD Zborov nad Bistricu.

Riječi pozdrava nazočnima su uputili predsjednik MS Zokov Gaj Nikola Čiš, zamjenik načelnika općine Zdenci Rudolf Hološ, predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske Andrija Kuric i načelnik općine Zborov nad Bistricuz Jozef Čička.

Radio Orahovica
- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2009., utorak

Ivica Baranj najljepši momak na Đakovačkim vezovima


Objedinjeni jedinstvenom srpanjskom manifestacijom, Đakovačkim vezovima, u Đakovu se već desetljećima predstavljaju tri različita vida kulturne tradicije Slavonije: folklor, u kojemu posjetitelji mogu uživati u sklopu brojnih glazbenih programa, gastronomija, u čijoj raznovrsnosti prednjače slavni fiš-paprikaš, čobanac i đakovački kulen, te tradicija uzgoja konja, čija se raskoš prezentira tijekom konjičkih natjecanja na đakovačkom hipodromu.
I ove su godine svi ljubitelji kulturne baštine Slavonije i Baranje uživali u tisućama narodnih nošnji, glazbi, plesovima i običajima kojima se ovaj kraj izuzetno ponosi. Svi će oni sudjelovati u šarenom i veselom svečanom mimohodu. Među ovogodišnjim sudionicima na toj najpoznatijoj slavonskoj folklornoj priredbi bili su i članovi KUD-a Podravac iz Sopja.
Ovogodišnji 43. Đakovački vezovi završili su u nedjelju 5. srpnja izborom za najljepše nošeno narodno ruho i nastupima tamburaških sastava i pjevača. Titulu najljepše djevojke u narodnoj nošnji ponijela je Sanja Totić iz Đakova, a u kategoriji momaka prvo mjesto osvojio je Ivica Baranj iz Sopja.

RADIO SLATINA
- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

43. međunarodna smotra folklora

ZAGREB - Od srijede, 15. srpnja do nedjelje, 19. srpnja Smotra će priredbama i radionicama ispuniti zagrebačke pozornice plesnim i glazbenim ritmovima naroda Europe, Azije i Afrike.

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine, a nastavlja tradiciju smotri hrvatske seljačke kulture započetu davnih 1930-ih godina. Smotra predstavlja i promiče tradicijsku kulturnu baštinu svih svojih sudionika te potiče međukulturne i međuetničke komunikacije u Europi, ali i s drugim kontinentima. Ove se godine održava 43. međunarodna smotra folklora. U okviru programa Smotre dvije su priredbe posvećene odabranim temama: folkloru Istre te kolu kao univerzalnom plesnom obliku koji povezuje domaće i strane sudionike.

Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića (svakodnevno u 10 i 20 sati), na ljetnoj pozornici Gradec (od četvrtka do nedjelje u 21 sat) i u crkvi sv. Katarine (nedjelja u 19.30 sati), a radionice u Zagrebačkom kazalištu lutaka i Gornjogradskoj gimnaziji.

Sudionici Smotre nastupit će i na Ljetu u gradu u Vrbovcu (17. srpnja), 14. žetvenim svečanostima u Zaprešiću (18. srpnja), Šimunskim cajtima u Markuševcu (17-19. srpnja), Križevačkim ljetnim večerima (19. srpnja) te Danima Vladka Mačeka u Jastrebarskom (19. srpnja).

Na Smotri će sudjelovati: 22 folklorne skupine odnosno izvođači pojedinci, 11 inozemnih folklornih skupina (Alžir, Bugarska, Crna Gora, Indonezija, Irska, Japan, Mađarska, Makedonija, Portugal, Velika Britanija, Zambija).

Iz programa:
- LIVERPOOL YOUNGSTERS, Zambija (15.7., Trg bana Jelačića, 20 sati)
- ETNO ISTRA koncert (16.7., Gradec, 21 sat)
- KOLO, svečana priredba (17.7. 2008, Gradec, 21 sat)
- ISTARSKA GLAZBENA I PLESNA BAŠTINA (19.7. 2008. Gradec, 21 sat)

U sklopu Smotre bit će održana promocija CD-a: Pismu novu sad pivajmo! (Etnografski muzej Zagreb, 15.7. u 12 sati).

Ljubitelji etno glazbe moći će i ove godine aktivno sudjelovati na radionicama:
- Međunarodna plesna radionica voditelja Francisa Feyblija,
- Međunarodna radionica irskog plesa voditelja Lole Robinsona i Brú na Bóinnea
- Radionica istarske glazbe voditelja Noela Šurana i Vlade Benussija
- Radionica istarskih glazbala voditelja Zorana Karlića i Jakova Miletića

Ulaz na priredbe je slobodan s izuzetkom koncerta Etno Istra (cijena ulaznice 50 kn). Ulaznice su u pretprodaji u Turističkom informativnom centru (Trg bana Jelačića 11). Ulaz na sve radionice je slobodan.


Točan raspored priredbi na stranici: www.msf.hr


Jutarnji LIST
- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2009., nedjelja

Zatvara se Međunarodni festival folklora




Karlovac - Nakon sedmodnevnih nastupa u Karlovačkoj županiji, 12. Međunarodni festival folklora se vraća u Karlovac gdje će večeras i završiti.
Podsjetimo nakon otvorenja prošle nedjelje u Šancu, grupe iz Indije, Indonezije, Južne Koreje, Rusije i SAD-a, nastupale su u Generalskom Stolu, Draganiću i Dugoj Resi. U Topuskom Festivalu se pridružio slovački ansambl i dostojno zamijenio američki koji je pak svoju turneju nastavio u Njemačkoj.

A sinoć je, nakon nekoliko godina stanke, Festival gostovao i u gradu bajki – Ogulinu.

Organizatori tijek Festivala ocijenjuju odličnim, jer se pokazalo da su ovogodišnje grupe vrhunske.

'Od samog otvaranja posjetitelji su mogli vidjeti raznolik i vrlo rijetki folklor. Dio je s dalekoga istoka, drugio dio s dalekoga zapada i sve je to dovelo do jednog doista krasnog događaja', kazao je direktor Festivala Željko Štajcer.

Svečano zatvaranje Festivala je u karlovačkom Šancu u 20 sati i 30 minuta. Ulaz je besplatan.

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2009., petak

XXXV MIHOLJAČKO SIJELO


DONJI MIHOLJAC – MIHOLJAČKO SIJELO, najveća kulturno tradicijska manifestacija donjomiholjačkog kraja, počinje danas, pjesničkom večeri u organizaciji Književnog kluba August Harambašić i Književne udruge Mihael. U 20 sati sportska dvorana će ugostiti dječje folklorne skupine i KUDove. Za subotu, u 19 sati, u sportskoj je dvorani predviđena večer pjesme, recitacija i igrokaza iza čije je organizacije program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama. Nakon njih u Tamburaškoj večeri predstavit će se tamburaši gostujućih KUDova. U nedjelju će se održati izložba tradicijskih slatkih i slanih kolača. Gradom će proći povorka KUDova i održati će se smotra folklora. Poslije promocije Osječkog piva, na ljetnoj pozornici u 22 sata počinje koncert tamburaškog sastava Patrija.

L.A.

Glas slavonije

- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2009., četvrtak

43. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, ZAGREB, 15. – 19. srpnja 2009.

Srijeda, 15. srpnja 2009.

10.00, Trg bana Jelačića
Nastup stranih sudionika Smotre: Indonezija, Engleska, Irska
12.00 Etnografski muzej Zagreb
Predstavljanje CD-a: Pismu novu sad pivajmo! , tradicijsko crkveno pučko pjevanje otoka Šolte
20.00, Trg bana Jelačića
Koncert: Liverpool Youngsters, Zambija

Četvrtak, 16. srpnja 2009.

10.00 i 20.00, Trg bana Jelačića
Nastup stranih sudionika Smotre: Vel.Britanija, Irska, Indonezija, Portugal
18.00 Zagrebačko kazalište lutaka
Radionica irskog plesa (Lolo Robinson & Brú na Bóinne, Drogheda/Irska)
21.00, Gradec (u slučaju kiše 'Tvornica kulture')
Koncert etnoglazbe: Etno Istra: Šuran, Karlić, Šajina i Farkaši, Franko Krajcar & Indivia Band

Petak, 17. srpnja 2009.

10.00 i 20.00, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
18.00-19.30 Gornjogradska gimnazija, Katarinin trg
Plesna radionica voditelja Francisa Feyblija, Švicarska
18.00, Zagrebačko kazalište lutaka
Radionica istarske glazbe; tarankanje i bitinada
21.00 Gradec
Svečana priredba MSF: Kolo (uz prijenos HTV) nastupaju: Kalinovac, Bugarska, Veleševec, Orubica, Crna Gora, Gospić, Makedonija, Mirlović Zagora, Šiškovci
Nastup stranih sudionika: Portugal, Indonezija, Japan
Plesna radionica: Plešite s nama!

Subota, 18. srpnja 2009.

10.00 i 20.00, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
18.00-19.30 Gornjogradska gimnazija, Katarinin trg
Plesna radionica voditelja Francisa Feyblija, Švicarska
18.00, Zagrebačko kazalište lutaka
Radionica istarskih glazbala
21.00 Gradec
Nastup sudionika Smotre (Mirlović Zagora, Veleševec, Gospić, Šiškovci, Alžir, Irska, Mađarska, Crna Gora, Velika Britanija, Bugarska)
Plesna radionica: Plešite s nama!

Nedjelja, 19. srpnja 2009.

10.00 i 20.00, Trg bana Jelačića
Nastup sudionika Smotre
10.00, Zagrebačka katedrala
Sveta misa za sudionika Smotre
19.30, Crkva sv. Katarine
Koncert: Istarsko crkveno pučko pjevanje (Lanišće, Lindar, Marčana, Sv.Petar u Šumi, Žminj)
21.00 Gradec
Istarska glazbena i plesna baština (Barban, Cere, Galižana/Gallesano, Kršan, Lanišće, Marušići, Podgaće i Prapoće, Raša, Roč, Žejane)
Nastup stranih sudionika Smotre: Portugal, Velika Britanija, Japan, Bugarska
Plesna radionica: Plešite s nama!

www.msf.hr

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2009., srijeda

KONCERT KULTURNO-UMJETNIČKIH DRUŠTAVA SA PODRUČJA OPĆINE ORAŠJE



Nakon prošlotjedne književno-glazbene večeri s gostima iz Vinkovaca, Centar za kulturu Orašje oraganizirao je novi sadržaj: Koncert KUD-ova s područja općine Orašje. Gledateljima su se predstavili KUD-ovi: Nada iz Kostrča, Kralj Tomislav iz Tolise, Dr. Krunoslav Draganović iz Matića, Ravnica O. Luka – Bok, Seljačka Sloga iz Vidovica, KUD Kopanice, te BZK Preporod iz Orašja. U cjelovečernjem programu prikazali su ljepotu narodnih nošnji, bogatstvo i kulturnu baštinu ovoga kraja.

I ovaj koncert, Centar za kulturu Orašje, organizirao je u sklopu manifestacije „Dani kulture Orašje 2009“, koja je započela krajem svibnja, a trajat će do 15. kolovoza. Središnji događaj manifestacije biti će Smotra folklora, u nedjelju 12. srpnja, na otvorenom u centru Orašja. Nastupit će 14 KUD-ova iz BiH i Hrvatske, s oko 500 gostiju. Toga će dana u 17 sati biti svečani mimohod sudionika, od Srednje škole u Orašju, do gradskoga parka, gdje će od 18 sati na otvorenom biti i izveden prigodan kulturno-umjetnički program.

ORAŠJE


- 09:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.07.2009., utorak

Misica Vezova Marija Milašinović iz Podvinja


VEZOVSKE LJEPOTICE: ODRŽAN IZBOR NAJLJEPŠEG RUHA

ĐAKOVO - Šuštali su unterrokovi, svileni fertuni, bljeskale se zlatare, šamije i dukati, bijelile svečane i radne nošnje i muške rubine, gizdale se glave djevojaka i snaša u cupovima, caknama, voravicama i skalama, u rukama im molitvenici, snopovi žita, ponjavci, pa i šamlice, a momcima kose i brusevi, na ramenu vreće žita… Odjeveni u nošnje, netko krenuo na misu, netko u svatove, žetvu, netko na kirvaj, na Brašančevo… Prizori su to s preksinoćnjeg izbora najljepše nošenog narodnog ruha u djevojaka, snaša i momaka, održanog na ljetnoj pozornici Strossmayerovog parka kojim su, kao i završnom riječju gradonačelnika Zorana Vinkovića, uz glazbeni program, završeni 43. Đakovački vezovi. Amfiteatar oko pozornice natiskan tisućama posjetitelja. Pred etnolozima težak zadatak - odabrati najljepše među čak 17 djevojaka, deset snaša i osam momaka u nošnjama starima i do 160 godina. Vrijeme je radova u polju pa neke od djevojaka na izbor, poput Magdalene Štefanac iz Gradilišta, stigle s vilama na ramenu, ili Katarine Jelić iz Čajkovaca sa živom guskom.
Djevojkom u najljepšoj nošnji proglašena je Sanja Totić iz Đakova, prva je pratilja Marija Vučković iz Prnjavora, a druga Nikolina Jozanović iz Županje. Najljepšu nošnju među snašama imala je Lidija Zetović iz Budrovaca, prva pratilja je Nada Đurin iz Draža, a druga Blanka Miletić iz Požege. Najljepšu mušku nošnju imao je Ivica Baranj iz Sopja, drugi je Nikola Romac iz Koritne, a treći Ivo Marinović iz Đurđanaca. Misicom 43. Vezova proglašena je Marija Milašinović iz Podvinja.

Suzana ŽUPAN

GLAS SLAVONIJE
- 12:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.07.2009., ponedjeljak

Završio 9. međunarodni festival folklora


KUD Lovor iz Trnjana pokraj Slavonskog Broda najbolja je folklorna skupina 9. međunarodnog festivala folklora, održanoga tijekom tri dana u Velkoj Gorici. Slavonci su kući odnijeli dvije nagrade, za izvornost i najbolju vokalnu izvedbu. Slijedi ih također domaće folklorno društvo „Golubovec“ iz okolice Varaždina koji su pobijedili u kategorji najbolje koreografije Festivala.
Za opći scenski dojam nagrađena je skupina iz Republike Češke, najbolju tehničku izvedba plesa imali su gosti iz Makedonije, dok su nagradu za najbolju kostimografiju osvojili članovi folklorne skupine iz Grčke. U kategoriji instrumentalne izvedbe nagrađeni su Poljaci, dok su Bugari pobijedili u kategoriji posebno zapaženog nastupa.
Osim spomenutih skupina na prvoj večeri Međunarodnog festivala, koja je održana na Trgu Stjepana Radića ove je godine nastupila i iseljenička skupina Hrvata iz Seattlea.
Najuspješnijim izvođačima nagrade je dodijelio gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

RADIO VELIKA GORICA
- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tisuće ruku se saplelo u najveće šokačko kolo ikada


43. ĐAKOVAČKI VEZOVI: U SVEČANOM MIMOHODU POKAZALE SE FOLKLORNE SKUPINE I ZAPREGE

Vrijedne ruke Šokadije i njenih gostiju, približno 2.000 folkloraša iz pedesetak folklornih skupina iz zemlje i inozemstva - BiH, Srbije, Makedonije i društvo Hrvata koji žive i rade u Zurichu, u Švicarskoj, isplelo je jučer, u vezovsko nedjeljno jutro, uzduž Jelačićeve ulice, uoči polaska svečanog mimohoda 43. Đakovačkih vezova, najveće šokačko kolo dosad i zaplesalo uz njegove taktove.
U toj jedinstvenoj niski narodnog ruha na jutarnjem srpanjskom suncu bljeskale su se zlatare, nacifrane šamije na glavama Šokica, kićene kape gorjanskih ljelja, kao snijeg se bijelile muške rubine, sjajili se dukati, gizdale se glave Šokica počešljanih u kuštre, kegle, cupove, pogled mamile nošnje gostujućih skupina. U kolu i mlado i staro, i snaše, i bećari, i cure i momci, i dekle, i starine što za kolo i pjesmu još i te kako snage imaju. U najvećem šokačkom kolu dosad i prvi čovjek grada i predsjednik Vezova, Zoran Vinković, koji se i za ovogodišnji svečani mimohod u narodnu nošnju spremio, a kad se kolo slilo u svečani mimohod prema korzu, katedrali, i hrvatski barjak na čelu povorke ponio. Cijelim putem, kojim rasplesana i raspjevana povorka prolazi, dive joj se i pljeskom ju nagrađuju tisuće Đakovčana i njihovih gostiju, a na platou ispred katedrale i dužnosnici - uz gradonačelnika Vinkovića i dogradonačelnike Ivicu Mandića i Ivana Išasegija, osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, predsjednik HGK Nadan Vidošević, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Maksimović, gradonačelnici Osijeka i Vukovara, Krešimir Bubalo i Željko Sabo, zastupnik Ivan Drmić, pomoćni biskup đakovačko-osječki dr. Đuro Hranić i drugi. I za njih su vrijedne Šokice iz Štitara priredile domaće lepinje, tzv. listariće.
U iduća gotovo dva sata nizale su se slike i zvukovi Slavonije naših starih što se smotrama poput Vezova čuvaju i njeguju za budućnost - i hrzaj konja bijelca, i hercegovačka pjesma iz Šuice, i folklor Solina, i zvuk istarskih roženica, i violine iz Prugovca, i makedonsko kolo iz Kumanova. "Oj, Đakovo varošice mala, tebe diči tvoja katedrala", pjevali su članovi KUD-a Slavonac iz Forkuševca, nižu se prizori bunjevačkog, baranjskog kola, folklor Metkovića, pa običaj sinjskog derneka, dječice, pa i one usnule od srpanjske vrućine u okićenim malim kolima. Za jako sunce i vrućinu nitko i ne mari; Šokadija briše znoj s čela i pokazuje svijetu sve bogatstvo iz svojih 'šifonjera'. U povorci i mađarski folklor društva iz Korođa, slovačka pjesma i ples josipovačkih Slovaka, običaj dočeka tamburaša na momačku večer iz Strošinaca...
Po prolasku folkloraša novi praznik za oči - prolazak hrvatskih ovčara i okićenih svatovskih zaprega predvođenih peteropregom Ergele Đakovo. U zapregama raspjevani bećari i snaše naslonjene na šlingane jastuke. Za njima gizdavi jahači. Izveo Šokac grivasto blago iz štale na paradu, da svijet vidi, da se divi. A, kad je korzom prošao i zadnji jahač, slilo se vezovsko mnoštvo u katedralu i Strossmayerov park na čijoj je ljetnoj pozornici trajao cjelodnevni folklorni program. Vezovi su zatvoreni sinoć tradicionalnim izborom najbolje nošenog narodnog ruha, kada je Šokadija ponovno iz 'šifonjera' izvadila pravo bogatstvo narodnih nošnji i veza. Ponovno da svijet vidi, da se divi.

Suzana ŽUPAN

Glas slavonije


Iz vezovske povorke začulo se i nekoliko bećaraca “na račun” nadbiskupa Marina Srakića i gradonačelnika Vinkovića. "Nadbiskupe, tebe Šokci vole, pjesmom svirkom svi se Bogu mole", pjevali su mu članovi KUD-a "Šokadija" Budrovci, dok je đakovačka "Tena" Vinkovića 'počastila' s "Đakovčani, nek' vam bude dika, što imate Šokca načelnika".




- 14:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAPOVIJED POD LIPOM 2009


PROGRAM:

10.7. (PETAK), 20.30 SATI

Na velikoj pozornici pod šatorom u Mikloušu održat će se kazališna predstava Teatra učitelja iz Kapele: «VATROGASNA VEŽBA VU VUGORKU DONJEM».
Nastupit će pjevačke skupine KUD-a «GRANIČAR» Čazma, KUD-a «MATE LOVRAKA» Veliki Grńevac i KUD-a «ČAZMA».Program će nastaviti grupa «Ritam srca»

11.7. (SUBOTA), 21.00 SAT

Na velikoj pozornici pod šatorom u Mikloušu održat će se REVIJA NARODNIH NOŠNJI MOSLAVINE, koju organizira i vodi prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i šivaonice narodnih nošnji u Zagrebu, u suradnji s KUD-om „IVANIĆ“ iz Ivanić Grada, čiji će članovi poslužiti kao modeli. Predstavit će se i knjiga Slavice Moslavac «CRVENA I BIJELA MOSLAVINA»
Program se nastavlja uz grupu «Ritam srca»

12.7. (NEDJELJA),

- do 10.00 sati – okupljanje gostiju
- 12.00 sati – misa u Crkvi sv. Nikole
- 13.00 KUD “Sloga” Miklouš održava:ZAPOVIJED POD LIPOM PRED CRKVOM U MIKLOUŠU GORNJEM (po uzoru na najstariju izvedbu iz 1938. godine)
- 13.30 – svečani mimohod sudionika, koji predvode svečane zaprege Saveza uzgajivača konja “Hrvatski posavac” te jahači Konjičkog kluba “Husar” iz Čazme
od 14.00 – 18.00 sati kulturno-umjetnički program gostujućih KUD-ova na velikoj pozornici ispred doma u Mikloušu, uz predstavljanje proizvoda i suvenira udruga s područja grada Čazme te mještana sela Miklouša. U programu sudjeluju:
KUD «KRIŽEVCI» KRIŽEVCI
KUU «IVAN VITEZ TRNSKI», NOVA RAČA
KUD «ORAČ» MALA MLAKA
KUD «HRASTOVIČKA GORA», PETRINJA
KUD «KLOŠTAR», KLOŠTAR IVANIĆ
- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2009., četvrtak

PODRAVSKI MOTIVI 2009



„PODRAVSKI MOTIVI“ SAJAM NAIVNE UMJETNOSTI, FOLKLORA, STARIH ZANATA, GASTRONOMIJE, ANTIKVITETA

Koprivnica, 03. – 05. srpnja 2009.godine

03. – 05.srpnja – SVAKODNEVNO - 9:00 – 22:00 sati

Zrinski trg, Trg bana Josipa Jelačića, Florijanski trg

sajam naive i demonstracija tehnike „hlebinske škole“ slikarstva i kiparstva
„POVRATAK PEVCA“ – izložbe u Gradskoj vjenčaoni, Galeriji Koprivnice, Galeriji Hlebine
sajam i demonstracija tradicijskih i umjetničkih OBRTA
„Podravska hiža“ – cjelodnevni tradicijski program
dječje igraonice u Gradskom parku – KUD Križevci, Folokorna udruga žena Koprivnički Bregi, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD „Fran Galović“ Peteranec
„Denes bumo jeli i pili v Pivnici Kraluš“ – Pivnica „Kraluš“ Svilarska ulica

Pevecov kutak – dječje radionice
sajam antikviteta
prodaja jela od koprive, mudlina i domaćih jela
razni prateći sadržaj Motiva
Dom mladih

izložba fotografija starih zanata

01.srpanj – SRIJEDA

21:00 – Izložba „POVRATAK PEVCA“

Galerija Koprivnice

02. srpnja – ČETVRTAK

19:00 – Izložba „POVRATAK PEVCA“

Galerija Hlebine

02. srpnja – ČETVRTAK

19:30 - „Stari zanati Podravskih motiva“ - izložba fotografija – Foto-kino-klub „Podravina“ – Dom mladih

03.srpnja – PETAK

19:30 – otvorenje izložbe - Vjenčaona – Grad Koprivnica

18:00 – Čehanje perja – u i oko Podravske hiže

20:00 – SVEČANO OTVORENJE „15.PODRAVSKIH MOTIVA“

Dvorište „Podravske hiže“

KUD „Podravka“
Dječja grupa župe „Alojzije Stepinec
Mješoviti pjevački zbor Doma umirovljenika – Klub „Mariška“
Velika pozornica

20:45 – KUD „Ferdo Rusan“ Virje
KUD Đelekovec
22:30 - Glazbeni sastav R H S COLECTIV

04. srpnja – SUBOTA

Događanja u dvorištu „Podravske hiže“

10:00 - Udruga prijatelja kulture„ Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi
10:30 - KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava
11.00 - KUD „Bilogora“ Kapela
11:30 - KUD „Ivan vitez Trnski“ Novigrad Podravski
12:00 – KUD „Veliko Trojstvo“
13:00 – degustacija JEGERA
17:00 – KUD „Kalnik"
18:30 – najduži štrukli s KOPRIVOM na svetu
18:15 – KUD „Ivan vitez Trnski“ Nova Rača
18:45 – Udruga žena Koprivnički Bregi
19:00 – folklorni običaji Sjeverne Osetije
Velika pozornica:

20:00 – KUD „Osijek 1862“
21:30 – Dixilend band
22:30 – Glazbeni sastav GRIM
Glazbeni sastav SUHO GRLO NOS
05. srpnja – NEDJELJA

11:00 – Prodajna izložba kolača – Hotel „Podravina“ Dvorište „Podravske hiže“

10:00 – KUD „Zvirišće“ Šemovci
10:30 – KUD „Obreška“ Kloštar Ivanić
11:00 - KUD „Tomislav„ Sveti Ivan Žabno
11:30 – KUD „Vidovec“
17:00 – KUD „Prigorec“ Križevci
17:30 – KUD „Žiškovec“
18:30 – KUD „Molve“
18:45 – KUD „Fran Galović“ Peteranec
19:10 – KUD „Grgur Karlovčan“ Kalinovac
19:30 – KUD „Rudar“ Glogovac
20:00 – SLUŽBENO ZATVARANJE „15.PODRAVSKIH MOTIVA“ degustacija „ŽAREČIH PEVČEKA (s koprivom) – kuhari Koprivničko-križevačke županije Velika pozornica

20:15 – Glazbeni sastav ŽIGA i bandisti
22:00 – VELIKI VATROMET

- 12:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.