big bow!

[design by k.]

u nato, u nato.. i noga već sama beži...


Kada je nekidan Hrvatsku posjetio zamjenik glavnoga tajnika nato pakta, službeno je započela kampanja potpomognuta bjelosvjetskim militarizmom za pridobivanje naše javnosti za ulazak u nato. Kako je i rekao gost, svrha posjeta je edukacija i informiranje hrvatske javnosti o prednostima natoa. Hakiranim rječnikom – propaganda.

Počela je medijska persuazija kako bi nas nagovorili da pristanemo poslati svoje vojnike u druge zemlje, na tuđa bojišta, da čuvaju tuđi rat. Namjerno ne pišem mir, jer da oni koji odlučuju žele mir, bio bi mir. Njima je rat mir, jer samo tako - vječnim ratom - mogu stvarati svoje profite, pokretati svoj gospodarski rast, uništavati siromašne kako bi se dočepali njihove zemlje, vode i resursa. Sve ćemo to i mi plaćati iz poreza. To nije naš rat. Mi njima trebamo samo za topovsko meso.

Kampanja se nastavila i danas. Premijer je bio u Albaniji kako bi se Makedonija, Hrvatska i Albanija što prije priključile paktu. Samo minutu kasnije u Dnevniku HRT-a gledao sam nasmiješeno lice novinarke koja je presretna najavljivala proizvodnju prve hrvatske strojnice koju će kupovati i Amerika. Tako će, slavodobitno, za nečije tuđe ciljeve ubijati i hrvatska puška, koju će opet netko kupovati novcem mozgoispranih poreznih obveznika. Napucani profit ostat će u privatnim džepovima, vjerojatno istim onim u kojima se drže fige za rat. I sve to zato što je rat dobar. Rat je mir.

We need you!

:: radikalno komentiraj :: (3) :: objavljeno: 28.02.2006. 20:25 :: isprintaj :: permalink ::






konzumerizam XXL


Idem jutros gradom, žurim jer pada neka hladna kiša pomiješana sa snijegom i ugledam u izlogu:


Za nevjerovati! Križić u sredini je sigurno za vjernike koji mobitel ni u crkvi ne gase, pa da im savjest bude čistija. Tko to kupuje?

Arhivu ostalih komentara pročitajte --> ovdje .

:: radikalno komentiraj :: (0) :: objavljeno: 25.02.2006. 12:20 :: isprintaj :: permalink ::






Cheneyevo napucavanje Whittingtona. Naučimo neokons PRopagandu!


Američki novinar Alex Jones, razjebator neocons mitova i laži, upustio se u još jedan propagandni rat. Tvrdi kako je znanstveno dokazao da je američki potpredsjednik Dick Cheney prijatelja Harrya Whittingtona u lovu upucao s udaljenosti od 4,5 – 5,5 m (15-18 feet), a ne kako tvrdi s 27,5 m (90 feet).

Jones je napravio ekspertizu na streljani hraneći se informacijama i priznanjima sudionika. Whittington je između ostaloga rekao medijima da je imao tri sloja odjeće na sebi. Alex je kupio istu pušku, napunio istim streljivom i na poligonu testirao promjer zrna na metama s udaljenosti 27,5 m i 5,5 m. Sve je to lijepo snimio kako i priliči jednom infowar generalu (11MB.wmv - download) i zaključio da Dick Cheney i policija lažu! Ako je Jones u pravu, evo nam školskog primjera kako Bush administracija laže, a po osobnom priznanju GWB-a «još nije naučila voditi» ratnu propagandu. Ne samo što je Bush rekao da je zadovoljan kako je Cheney sve objasnio u medijima, nego je slučaj zaključila i policija objašnjenjem da je sve u redu. Uostalom i sam napucani se ispričao Cheneyu za sve patnje koje je prošao, dodavši kako u lovu nitko nije pio alkoholna pića.

Borci za slobodu interneta u Kini, potpredsjednikovo napucavanje svojoj su javnosti požurili reći s jednodnevnim odmakom u lokalnim novinama, kojima je priču ispričala – vlasnica ranča. Mediji su se zadnji tjedan sfokusirali samo na ovaj «propust», na kojemu se i temelji ova očita propagandna strategija. Cheney je, naime, informacijski delay priznao i to pojasnio brigom za prijatelja s kojim je cijelo vrijeme bio. I to se treba popušiti? Uz dodatak da se i policija brzo uključila u ispitivanje potpredsjednika - tek nakon 14 sati! To je inače normalno kada se nekoga napuca, kao što je normalno da sačma namijenjena pticama s udaljenosti 27 metara probija tri sloja lovačke odjeće i završava duboko u ljudskom tkivu.

:: radikalno komentiraj :: (6) :: objavljeno: 19.02.2006. 16:20 :: isprintaj :: permalink ::






read between the news: we need you!



1. Rumsfeld: NATO treba nastaviti s proširenjem misije u Afganistanu, Hina, 09.02.06.
2. Priopćenje za javnost 32/06, MVPEI RH, 16.02.06.

:: radikalno komentiraj :: (3) :: objavljeno: 17.02.2006. 20:32 :: isprintaj :: permalink ::






Dan nakon dana zaljubljenih...


... iliti dan nakon što su se srele Kolinda i Condoleezza

Budite zaljubljeni, volite. Lijepa je to želja, pozitivna, humana. U našemu matrix svijetu u kojemu se sve događa po matrici, odredili su nam i dan kada se trebamo voljeti, ljubiti i slaviti ljubav. Odbijam postupiti po naređenju. Ja volim svaki dan i ne trošim pare za valentinovske pizdarijice na datum koji se ''slučajno'' nalazi između dvaju velikih događaja - rođenja i uskrsnuća. Taman se malo izvučeš iz financijske gabule, a onda Valentinovo - pa opet troši na pizdarije! E, neću! No, skrušeno se ispovjedam mom antikonzumerističkom blogu, jer ipak sam trošio. Kupio sam dvije knjige: Dr. John Coleman - Hijerarhija zavjerenika: Komitet 300, i John Pilger - Novi vladari svijeta.

Dojmile me se na jučerašnji dan dvije dame u Washingtonu. Ko zaljubljene. Ironija je u tome što će Hrvatska, da bi bila dio imerijalnoga vojnoga saveza izgleda morati obučavati iračke vojnike. To nije naš rat. Nije naš rat niti onaj u Afganistanu, a svejedno su nam vojnici tamo. Znate zašto Hrvatska mora, želi i hoće ući u NATO? Malo ću pojednostaviti stvar. Zato što su globalisti tj. kapitalisti nakon Vijetnamskoga rata shvatili da bi bilo dobro da za njihovu stvar ginu i drugi osim samo njihovih vojnika. Zato njihovom vječnomu ratu treba doprinjeti i Hrvatska. Čak štoviše, naš politički establišmet na sva se usta hvali kako mi imamo izuzetnu prednost jer, eto, naši vojnici imaju ratno iskustvo. Ono koje su im prije 15 godina podarili isti ti globalisti.

Mi smo toliko mala, nerazvijena, jadna, a u isto vrijeme toliko lijepa i perspektivna država. Ovu perspektivnost pohvalila je i Svjetska banka, jedan od tri glavna financijska kanala po kojemu imperator osvaja svijet. Tamo gdje Svjetska banka kaže da je postignut napredak, tamo znajte da nema sreće. Perspektivnost o kojima oni pričaju kosi se sa perspektivnošću koju mi očekujemo. Njima je perspektivnost jeftino kupiti vrijednosti i dalje kapitalizirati i iskorištavati jeftinu radnu snagu. Nama je perspektivnost nešto drugo, ali za to je sada već kasno. Ne samo što ćemo nastaviti i dalje rasprodavati našu zemlju onima koji kontroliraju umjetno stvorenu vrijednost - novac, nego ćemo još intenzivnije voditi njihove ratove za njihovu stvar. I to našim novcem, pardon, kreditima tih istih kontrolora.
Nije li sve to smislio neki zaista genijalni um?

:: radikalno komentiraj :: (1) :: objavljeno: 15.02.2006. 10:49 :: isprintaj :: permalink ::






read between the news: the empire's money problem




I: The Proposed Iranian Oil Bourse
II: Euro factor to the Iran ‘crisis’

:: radikalno komentiraj :: (3) :: objavljeno: 12.02.2006. 01:27 :: isprintaj :: permalink ::






Prstovanje, 2.dio


Vidim da je slučaj gospićkog sudca koji je stavljanje prsta u anus proglasio rukovanjem, te završio u wikipediji, dospio i na naslovnicu monitor.hr. Naime, netko se prije mjesec dana napravio pametan i upisao ovaj naš slučaj pod pojam "handshake", o čemu sam pisao 09. 01. 06. - rukovanje na hrvatski način, 1. dio.

Kako je wikipedia "otvorena" encklopedija, ubzo je izbrisan ovaj dio o sramotnoj presudi kojom je zakon stao iza prstometnitelja.

"In Croatia, inserting a finger into another person's anus is considered equivalent to a handshake by a District Court's ruling of December 2005."

Ne znam zašto je monitor.hr danas linkao na "ovaj" pojam kada tamo više ne piše to što su oni napisali da piše. U postu prije mjesec dana linkao sam u history wikipedije, gdje se i danas nalazi sadržaj vijesti o kojoj pišu na monitoru.

UPDATE, 19:37h Primjetio sam kako se vodi rat hoće li "to" pisati ili neće na wikipediji. Sada se opet pod rezultatima za "handshake" vidi "ta" rečenica uz dodatak da se radi o sudcu Branku Milanoviću.

:: radikalno komentiraj :: (0) :: objavljeno: 11.02.2006. 18:33 :: isprintaj :: permalink ::






read between the news: addicted to oil



I: China's energy insecurity and Iran's crisis
II: Venezuela hopes to increase oil exports to China

:: radikalno komentiraj :: (2) :: objavljeno: 10.02.2006. 02:22 :: isprintaj :: permalink ::






Sloboda stvaralaštvu! Naše sjeme, znanje i ulje za biodizel ostavite nama!


Proteklog tjedna, točnije od srijede do nedjelje (01.- 05. 02 . 2006.) u Zagrebu se na nekoliko adresa odvijao zanimljiv program nazvan Sloboda stvaralaštvu - Festival slobodne kulture, znanosti i tehnologije. Teme festivala bile su distribucija znanja, GMO – problematika autorskog prava na život, intelektualno vlasništvo i drugo, no mene je najviše zainteresirala alternativna energija i proizvodnja biodizela u kućnoj radinosti, zbog čega sam i upregnuo naše malo vozilo na dvodnevni izlet u Zagreb.
Brošura festivala (*.pdf download)

Dečki i cure iz udruge ZMAG napravili su u prostoru znakovitog imena "Borba", zanimljivu prezentaciju proizvodnje biodizela iz otpadnog jestivog ulja. Razlog iznenađujuće posjećenosti zasigurno je aktualnost energetskog trenutka i sve prisutnije razmišljanje - što kada energije postane preskupa ili čak nedostupna? Tijekom radionice na kojoj smo vidjeli sve postupke pripravljanja biogoriva za upotrebu u automobilu, razvila se i zanimljiva rasprava u kojoj se moglo čuti zanimljivih informacija poput kancerogenosti transformatorskog ulja kojega neki koriste u svojim pećima za centralno grijanje. «Možda se taj čovjek zaista grije 70% jeftinije, ali transformatorsko ulje je kancerogeno i otrovno. Grijući svoj dom on truje cijelo selo, a i šire», rekao je jedan od posjetitelja čuvši kako netko kraj Ivanić Grada u svoju peć uz lož i drugo ulje miješa i transformatorsko. Jestivo ulje od kojega se dobija biodizel nije štetno, a biodizel je tzv. "CO2 friendly" jer ga sagorjevanjem nastaje točno onoliko koliko ga biljke ponovo iskoriste za rast.

Proizvodnja biodizela u garaži nije zahtjevan postupak, no traži dobru informiranost i pridržavanje strogih uputa rada jer se barata s kaustičnom sodom (NaOH) i 99% metanolom.


Udruga ZMAG u Vukomeriću kraj Zagreba planira uskoro završiti pravo reciklirano imanje koje će uz permakulturu biti i energetski neovisno! Osim toga izdali su brošuru Zelena energija, a uskoro iz tiska izlazi knjiga koja će podrobnije govoriti o načinima korištenja alternativnih izvora energija .

Proizvodnja biodizela iz korištenog jestivog ulja, transesterifikacija
Radionica udruge ZMAG na festivalu Sloboda stvaralaštvu
Zagreb, tiskara "Borba" 04. 02. 2006.




Radionica je započela pojašnjenjem kemijskih procesa u ulju tj. nastajanjem zasićenih masnih kiselina tijekom korištenja ulja koje su bitne za točnu kemijsku reakciju spravljanja biodizela. Prije toga linkano je na www.journeytoforever.org gdje znatiželjni mogu saznati sve o ovoj temi. Korisna je i knjiga «From the Fryer to the Fuel Tank» autora Joshua Tickella. Korišteni pribor tijekom postupka proizvodnje biodizela više nikada se ne smije koristi za držanje i pripremu hrane.


Korišteno ulje se filtrira od krupnijeg otpada, a Zmagovci to rade običnom zavjesom.


Nakon toga određuje se količina ulja koju ćemo procesuirati kako bi se odredila količina metanola. Na svaku litru ulja miješa se 2 dcl 99% metanola. Za potrebe radionice cjelokupni postupak je rađen na bazi 1 litre rabljenog ulja. Postupak s većim količinama je identičan samo se količina reaktanata određuje na osnovu količine ulja koju želimo transesterificirati.



Titracija je postupak kojim se utvrđuje količina NaOH tj. kaustične sode koja je potrebna za uspješnu i cjelovitu kemijsku reakciju. Na litru ulja dodaje se 3,5 gr NaOH plus količina koju nam je pokazala titracija. Titracija je pak kemijski postupak tijekom kojega se otopini korištenog ulja i isopropyl alkohola ( 1 ml ulja i 10 ml isopropyl alkohola) dodaje 1 ml 0,1 postotne otopine NaOH. Za svaki dodani mililitar NaOH mjeri se pH otopine. To se ponavlja dok pH otopine ne bude između 8 i 9. Za svaki dodani mililitar otopine NaOH dodaje se po jedan dodatni gram NaOH, znači 3,5 gr + koliko je potrošeno indikatora. U ovom slučaju metanolu je bilo je potrebno dodati još 6 gr NaOH.



Nakon titracije NaOH i metanol se miješaju pri čemu nastaje natrij-metoksid.



Ulju se dodaje natrij-metoksid. Miješa se sat vremena. Smjesa se zatim ostavlja 8 sati da se izdvoje glicerin i biodizel.


Nakon 8 sati mirovanja, ako je reakcija bila uspješna, glicerin i biodizel su jasno odvojeni. Glicerin se upotrebljava za proizvodnju sapuna, a biodizel tanka u dizel auto kojemu za to nisu potrebe nikakve preinake. Slika je preuzeta sa www.biodieselcommunity.org jer naravno nismo čekali 8 sati da se glicerin staloži :))


Bilo je zanimljivo vidjeti i kakvo su ulje Zmagovci dobili u jednom od zagrebačkih restorana kojemu nismo doznali ime. Ovo ulje ne samo što je neupotrebljivo za proizvodnju biodizela nego je kancerogeno i ustvari serviraju otrov! Halo inspekcije??


Postovi povezani s ovom temom:
Kako do litre biodiesela za cca dvije kune?
Rebirth of Tiki
Još jedan dugi post o biodizelu
Imaš starog ulja?

:: radikalno komentiraj :: (22) :: objavljeno: 06.02.2006. 02:45 :: isprintaj :: permalink ::






Depleted uranium (DU) – osiromašeni uran iz američkog oružja je atomski WMD ubojica s produženim djelovanjem!


Premijer Ivo Sanader dobio je u ponedjeljak jasnu podršku za ulazak Hrvatske u NATO. NATO koristi nuklearno oružje punjeno s osiromašenim uranom kojega Amerikanci zovu Depleted Uranium (U-238). Takvo oružje proizvodi se u Americi i koristi diljem svijeta u globalnom ratu na preostalu fosilnu energiju i resurse. DU oružje koristi se zbog svojih odlika probijanja oklopa, armiranih betona i sl. UN je DU oružje proglasio ilegalnim jer se brutalne posljedice djelovanja takvog oružja na vojnike i civile vide tek desetljećima nakon napada! Do sada su se vodila 4 nuklearna rata - dva iračka, jugoslavenski i afganistanski. Američko ministarstvo obrane ne priznaje DU i biokem oboljenja svojih veterana.. zdravstveni problemi tek počinju.. rađaju im se deformirana djeca.
Sasvim slučajno, ovaj se post poklapa sa završetkom Svjetskog socijalnog foruma u Venezueli, pa evo samo dva naglaska (digresije), nakon čega nastavljam u revijalnom tonu.

"Viva la revolucion!"

Organizatori šestodnevnog skupa, na kojem se pod sloganom "Drugačiji svijet je moguć" okupilo gotovo sto tisuća ljudi, najavili su da će 18. ožujka diljem svijeta organizirati prosvjede protiv rata i militarizma.

"Drukčiji svijet, svijet mira, nije samo moguć, on je i potreban", kazao je Chavez ocijenivši ideju o Svjetskom socijalnom forumu "na tri kontinenta" izrazito pozitivnom. "Nova je ofenziva pokrenula Karibe, Afriku i Aziju protiv svjetskog imperijalizma".


Uranij je 1789. godine otkrio Martin Heinrich Klaproth (Njemačka). Ime je dobio po planetu Uranu. To je srebrni, savitljivi i kovki metal. Potamni na zraku. Reagira s vodenom parom, a uranijev prah reagira i s vodom. Lako se otapa u kiselinama, osim u nitratnoj koja ga čini pasivnim. Otporan je na lužine. Uranij je radioaktivni element koji je visoko radiotoksičan i kancerogen. Spojevi su mu visoko toksični i imaju kumulativni efekt. Najvažnije rude uranija su uranijev smolinac ili uranit, karnotit i tobernit. Glavna primjena mu je kao nuklearno gorivo pri čemu uranij-235 služi kao direktni fisijski materijal a uranij-238 služi kao sirovina za dobivanje plutonija-239 koji opet služi kao fisijski materijal.
http://www.ktf-split.hr/glossary/hr_o.php?def=uranij
Uranova rudača sadržava (po težini) 0.71% uranovog izotopa uranij-235, 0.0058 % uranovog izotopa uranij-234 U i 99,28% «osiromašenog urana» tj. uranija-238.

Svaki od ispaljenih DU projektila ostavlja iza sebe radioaktivnu prašinu s alfa, beta i gama radiotoksičnim česticama koje će stanovnici bombardiranih zemlja udisati, jesti i piti još jako dugo vremena. Nukleotidi U-238 će pola svoje radioaktivnosti izgubiti za tričavih 4.5 milijarde godina! Za usporedbu, svemir je star 13.7 milijardi godina. U Iraku, na nukanim mjestima (većinom gradovi), izmjerena radioaktivnost je 1000 do 2000 puta veća od normalne.

USA već godinama koristi nuklearno oružje pod brandom osiromašenog urana što nam kao subliminalna poruka ili subliminalni brand treba podsvjesno reći kako se radi o nečemu što je «civil friendly». Istina je dijametralno suprotna. Osiromašeni uran djeluje još milijunima godina polagano, sistematski uništavajući sve s čime dođe u kontakt.

Ono što ovakva prašina čini stanovništvu Iraka, Afganistana i balkanskih država mogu nazvati jedino oružjem masovnog uništenja s produženim djelovanjem. Procjenjuje se da je do sada u Iraku, Kuvajtu, Afganistanu, Kosovu, Srbiji, Bosni, Makedoniji i drugim zemljama bačeno oko 650 000 tona DU oružja. Samo u 1. Zaljevskom ratu saveznici su utrošili 350 000 tona DU municije, dok je na Balkanu bačeno, po nekim procjenama, samo 10 tona. NATO je priznao da je u Sjevernom Jadranu još oko 130 neispaljenih projektila izbačenih zbog sigurnosnih razloga prilikom povratka bombardera u Aviano.

US vlada, kako svjedočimo, malo-malo pronađe nove žrtve koje povremeno gađa DU oružjem odlagajući tako svoj nuklearni otpad u tuđem dvorištu. Cijeli svijet je njihovo RAO odlagalište! Umjesto da plaćaju skupo odlaganje u skupim odlagalištima radioaktivnog otpada, oni takav otpad stavljaju u oružja i kroz PNAC agendu neokolonijalnog ratovanja odlažu u bombardiranim zemljama! Nije li to upravo ono što je Chavez nekidan rekao prigodom otvaranja Svjetskog socijalnog foruma?, doduše u ponešto drukčijem kontekstu.

"Nema ciničnijega carstva od toga", kazao je Chavez, optužujući SAD da žele uključiti Venezuelu na popis zemlja koje "podržavaju terorizam", a istodobno štite dva najveća svjetska terorista Luisa Pasada Carrilesa i Orlanda Boscha, dvojicu Kubanaca koji su optuženi za atentat na zrakoplov u kojem su 1976. godine stradale 73 osobe.

Upotreba DU projektila započela je 1973. kada je Izrael koristio (uz američko nadgledanje) DU bombe u Yom Kippurskom ratu. Renesansu doživljava prvim Zaljevskim ratom i nadalje. Naime, ne radi se o bilo kakvom WMD-u , već oružju koje nuklearnim zagađenjem ostavlja trajne posljedice za ljude i okoliš. Iako nas MSM plaše terorističkim «dirty bombama» u metropolama, Amerikanci upravo takve bombe – samo upakirane u user friendly brand «depleted uranium» - koriste u svojem globalnom ratnom pohodu.

Dr. Doug Rokke i Louren Moret u dokumentarcu Beyond Treason

Prije godinu i nešto, snimljen je dokumentarac Beyond Treason o američkim vojnicima koji su iz rata došli s trajnim posljedicama zbog izloženosti DU, biološkom i kemijskom oružju, što je u kombinaciji s cjepivima, nametnicima i drugim kemijskim i biološkim tvarima uvjetovalo cijeli niz oboljenja koja se nazivaju sindromima. Rokke u dokumentarcu kaže da je gotovo 250 000 US vojnika kontaminirano i izbačeno iz vojnog stroja zbog bolesti povezanih s tzv. Zaljevskim i Balkanskim sindromom. To je optimistična brojka. Broj oboljelih će se povećavati jer su vojnici i dalje u Iraku i drugim državama kontaminiranim s U-238 tj DU. Rokke je 1991. bio jedan od čelnika američkog DU programa, i sam je kontaminiran prilikom čišćenja tenkova. Trajno. Nema lijeka za to. Udahnut, popijen ili kroz kožu upijen uran taloži se u zubima i kostima jer ga tijelo prepoznaje kao kalcij!

Znanstvenica i stručnjakinja za opasnosti niskoradioaktivnog zračenja Loren Moret vrlo je zabrinuta za zdravlje kontaminiranih civila u nukanim zemljama. Kaže da je tadašnji friški glavni tajnik NATO-a Lord Robertson (naslijedio Javiera Solanu) 1999. javno izrekao da je SAD koristio DU bojeve glave u svakom projektilu izbačenom tijekom invazije na Jugoslaviju. Moret apostrofira kako su Srednji istok, Centralna Azija i Balkan trajno kontaminirani.

Kada udahnemo, popijemo ili pojedemo radioaktivne čestice, one zauvijek ostaju u našem tijelu mijenjajući tijek uobičajenog staničnog života. Energija konzumiranih radioaktivnih čestica deformira stanice i dolazi do trajnih neizlječivih oboljenja. Povećani broj oboljelih ne bilježi samo vojska koja je u kratkom vremenu bila izložena visokim koncentracijama tih radioaktivnih čestica, ono najgore tek slijedi za stanovništvo zemalja gdje je ovakvo oružje korišteno.

1. Zaljevski rat vodio se prije 15 godina. Roditelji u Iraku više ne pitaju je li beba muškog ili ženskog spola. Pitaju je li normalno. Zamislite što će biti za još 15 godina? A za 300? A za 1000? Tih gena više neće biti. Ovo nije samo rat za naftu, ovo je nuklearni genocid. Preživjet će samo odabrani.

Japanski profesor Dr. K. Yagasaki izračunao je da je Amerika od 1991. upotrijebila osiromašenog urana u količini koja predstavlja atomski ekvivalent 400 000 bombi bačenih na Nagasaki. Radijacija koja je tako oslobođena 10 je puta veća od svih izvedenih nadzemnih testiranja atomskih bombi! Stručnjaci američkog ministarstva rata procjenjuju kako USA ima oko 100 milijuna tona depleted uraniuma.

Povezani postovi:
Dešifrirani 90Sr

:: radikalno komentiraj :: (4) :: objavljeno: 02.02.2006. 03:10 :: isprintaj :: permalink ::






LNG terminal na Krku


Ekološka udruga Eko Kvarner iz Njivica na otoku Krku, koja je najaktivnija civilna udruga u borbi protiv projekta «DružbaAdria», odaslala je premijeru Sanaderu predstavku kojom traži poštivanje svjetskih normi i kriterija za izgradnju plinskog terminala na Jadranu. Kako pišu premijeru, Omišalj je već sada vrlo naguran raznim skladištima kemijske i naftne industrije, pa gradnja ovakvog terminala predstavlja dodatni rizik za sigurnost uskladištenih tvari kemijske industrije Dioki i Janafovih spremnika nafte. Sva ta skladišta, naftni terminal Omišalj i predviđeni plinski terminal smješteni su na vrlo maloj udaljenosti, pa ukoliko dođe do eksplozije ne bi bio oštećen samo terminal za prijem plina, već i sva ova skladišta sa zapaljivim i eksplozivnim tvarima (acetilen, etilen i nafta).



P r e d s t a v k a


Poštovani,

obraćamo Vam se ponukani Vašim pozivom (izrečenim u odgovoru na zastupničko pitanje na aktualnom satu u Hrvatskom Saboru 25. siječnja 2006.) da Vam se obrate svi zainteresirani u vezi predložene izgradnje LNG terminala na Jadranu. Naša je želja staviti Vam na raspolaganje spoznaje do kojih je došla LNG radna grupa naše udruge tijekom proteklih 20 mjeseci rada, koliko (od posjeta predsjednika Mesića Kataru u ožujku 2004.) proučava problematiku predloženog terminala na Krku.
Kao prvo, želimo reći da u potpunosti podržavamo plinifikaciju Hrvatske kao rješenje ne samo za energetske, već i za mnoge ekološke probleme. Dobro nam je poznato koliko termoelektrane Plomin 1 i 2 te Urinj korištenjem ugljena i mazuta onečiščuju okoliš. Sukladno tome, voljni smo pozdraviti i izgradnju LNG terminala na hrvatskoj obali Jadrana, pa i na otoku Krku, ukoliko bi se on projektirao i izgradio prema svjetskim iskustvima i standardima. Naša je udruga do sada prikupljala podatke i pasivno promatrala raspravu o izgradnji LNG terminala na Jadranu. Pri tom se je često (i s Vaše strane) spominjala luka Omišalj kao lokacija terminala. Istodobno smo, prateći planove za proširenje proizvodnje u poduzeću „Dina“, dobili dodatne veoma zabrinjavajuće spoznaje o planiranom zahvatu.
Naime, iako moramo pohvaliti Vaš do sada više puta izrečeni stav da je o cijelom pitanju LNG terminala potrebno provesti otvorenu javnu raspravu, veoma smo frustrirani činjenicom da se je u dosadašnjim nastupima sustavno izbjegavalo postaviti ključno pitanje predložene lokacije LNG teminala, a to je pitanje rizika. Naša je udruga prikupila opsežnu dokumentaciju, uglavnom pripremljenu za Kongres SAD-a, u kojoj se sustavno analiziraju svi aspekti problematike transporta i korištenja LNG-a. Ti dokumenti ukazuju na visoku sigurnost brodova za prijevoz LNG-a, koji u brojnim dosadšnjim havarijama nisu značajnije onečistili okoliš, ali jednako tako ukazuju i na niz incidenata na samim terminalima, s mnogim ljudskim žrtvama (od 128 poginulih 1944. u Clevelandu, do 30 poginulih od eksplozije 19. siječnja 2004. na teminalu Skikda u Alžiru). Na to je veoma važno upozoriti u kontekstu luke Omišalj, gdje se predložena lokacija za LNG terminal nalazi pored velikih količina vrlo opasnih kemikalija koje koristi petrokemija (predviđeno je godišnje 90.000 tona LDPE-a, 150.000 tona VCM-a i 50.000 tona PVC-a), te rezervoara JANAF-a s kapacitetom do 760.000 tona nafte! Već sada se na petrokemiji nalazi do 16.000 kubika etilena, poslije acetilena najeksplozivnije tvari. Ukoliko Vas taj podatak ne zabrinjava, možemo Vam ukazati i na činjenicu je za oba tipa postrojenja (LNG terminal, te VCM i PVC petrokemijska postrojenja) u SAD-u propisano da se zbog mogućih katastroflnih posljedica u slučaju incidenta ne grade na udaljenosti manjoj od 5 milja od naselja! Prva takva odluka donesena je 31. srpnja 1980. (Agencija za zaštitu okoliša države Illionis), davno prije terorističkih napada na području SAD-a te je stoga spoznaja o opasnosti od takvih postrojenja objektivna, dodatno pojačana terorističkim napadima 11. rujna 2001. U projektu koji je predložen za realizaciju u Omišlju sva bi se ta potencijalno opasna postrojenja nalazila koncentrirana u radijusu od samo jedne milje, što rezultira za nas neprihvatljivom sinergijom rizika. Nadamo se da smo Vam uspjeli ukazati na zabrinjavajuće sigurnosne aspekte ovoga poslovnog pothvata. Ukoliko ste usprkos svega rečenoga i dalje sigurni da je luka Omišalj pravo mjesto za LNG terminal, možemo još samo očekivati da se pokrenu aktivnosti sa ciljem da se u Omišlju na istom lokalitetu deponira i radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane u Krškom, s čime bi stanovnici Omišlja mogli preteći stanovnike Bagdada u stupnju nesigurnosti življenja.

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 01.02.2006. 16:35 :: isprintaj :: permalink ::






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

klikni!

Blogovi:
monsoon
ovajonaj
borja.org
bezkomentara.org
i-scream.net
notorious
drug icy
freethinking
fahrenheit 15/11
45lines
cnn
tomajuda
antiglobalizam
g-news
anarhija weekly
hal9000
borgman
pooka
zuzu'sandals
alientweety
k.
watch tower
nova vizija
nacrtani

blogroll.net

dailykos
faketerror
treehuger
George Monbiot
Greg Palast
biodiesel blog
Barry Fockler
Kurt Nimmo
Rhino's
armscontrol wonk
Huffington Post
thesteeldeal

globalisation

GlobalResearch.ca
Current Concerns
Asia times
F. William Engdahl
voltairenet.org
GlobalIssues
POAC
PNAC.info
StudienVonZeitfragen
counter currents
GlobalSecurity.org
openDemocracy
Axis for Peace
worldwatch.org
antiwar.com
The Munich Conference

ekology

organic consumers
genewatchuk.org
resurgence.org
Greenpeace
Friends of Earth
GM Food Alert
gmo.hr
alert
theecologist.org
osjeckizeleni
zelenaakcija
SEE
ekologija.hr
Eko Kvarner
mzopu
fzoeu

biodiesel

journey to forever
biodiesel community
localb100
french fry fuel
climate neutral fuels
biodiesel america
brevardbiodiesel blog
biodiesel warehouse
biodiesel & svo forums
veggiepowers
rix bio diesel
veggievan.org
biodieselfullingstations
biofuel systems
biodizel.hr

uranium/plutonium weapons

world uranium weapons conference
Depleted Uranium
Low level radiation
Campaign Against DU
nuclearweaponarchive.org
nukestrat
nukephoto
atomicarchive
IAEA
DU in the Balkans 1, 2
DU web resources
Beyond Treason

energy.oil

peakoil
Energy Bulletin
global public media
WTRG Economics
Gas and Oil Connections
Post carbon institute
Official Energy Statistics from the U.S. Government
INOGATE
EnergyInstitute
energyobserver
iranpetroleummag
The Institute for the Analysis of Global Security

11.09.01

oilempire.us/911

energy.alt

Nikola Tesla
zpenergy.com
orgon
FreeEnergyNews
PESWiki
HSUSE

energy.hr

MojaEnergija
HERA
HROTE
INA
janaf
ege
HUNIG
nafta.hr
HED
EIHP

empire

PNAC
The American Empire Project
CFR
ForeignAffairs by CFR
NorthCom
WorldBank
IMF
WTO

nwo

New World Order
Trilateral commision
Bilderberg 2006
Bilderberg 1, 2, 3
Bohemian Grove
Club of Rome 1, 2
Committee of 300
German Marshall Fund
waking up the nwo
AMPP

corporations

BadCorp.org
Corporate Accountability Project
CorpWatch
CorpWatch U.K.
SourceWatch

EM weapons

HAARP
THEL
ADS
sonic weaponry
sonic doom
LRAD
defensetech.org
defense update
MKultra
types of weapons

conspiracy

weatherwars.info
secret societies
Enterprise mission
conspirayarchive
AboveTopSecret

timelines

Center for cooperative research
NATO vs SCG 1999.

UFOs

UFOs Wikipedia
Project disclosure
peace in space

el capitalismo foraneo

U.S. debt watch
FinancialSense
MarketDataCNN
MarketDataBBC
Marketwach
BBC bussines
prudentinvestor
Grandfather Economic Report

links

Dictionary
KingSat
satelitska-tv
Wikipedia
HowStuffWorks
stocitas.org

music

BBC Radio 1
radiodeejay.hr
Pegla
hr electronic music portal