big bow!

[design by k.]

Sretna 2006. godina






i kao što bi rekao moj prijatelj: "...neka se ostvare i najsmioniji planovi!"

:: radikalno komentiraj :: (10) :: objavljeno: 31.12.2005. 11:07 :: isprintaj :: permalink ::






Još jedan dugi post o biodizelu


Kada je šezdesetih godina prošloga stoljeća Saudijska Arabija pronašla naftu, njene su zalihe procijenjene na otprilike 50 godina. Amerika kao najveći svjetski potrošač, vrhunac domaće proizvodnje doživljava 1971. godine kada postaje globalni ''dominator nad resursima''. U vremenu nakon dramatičnih poskupljenja nafte, umjesto prema štednji i racionalnoj upotrebi, konzumeristički nastrojena auto industrija propagira 4.0 agregate, a SUVremena militari vozila postaju must have roba statusno simboličkog značaja. Ta i takva, nikada samoodrživa, kapitalističko profiterska koalicija, niti sada ne čini ništa dobro, iako aktivno radi na ekološki prihvatljivom gorivu. Sjeći amazonske šume da bi sadili genetski modificiranu soju za biodizel, ili spaliti zemlju u Indoneziji za uzgoj palmi za biodizel, jednako je samoubojstvu. Upravo to rade korporacije, kvazi borci za odrednice Kyoto protokola, hitajući ka što masovnijem uzgoju trenutno najisplativije uljarice - palme. Borba za samoodrživost i smanjenje stakleničkih plinova postala je katalizator sječe najvećeg planetarnog filtera ispuštenoga CO2 – šuma Južne Amerike i Indonezije.

Što kada nafta postane preskupa?


Europa je prije deset godina prepoznala biodizel kao potencijalno alternativno motorno gorivo i od tada postupno uvodi legislativu i upotrebu u javnom prijevozu. Pomna praćenja učinaka na dizel agregate i okoliš pokazala su pozitivne rezultate na svim razinama. Neobrađene površine uz državne poticaje mogu se u jednoj sezoni pretvoriti u resurs koji bi djelomično ublažavao slijedeći, možda i konačni naftni šok – onaj kada će kompanije reći – nema više.
A siromašni u kreditima pitati: - Kako nema? Tolike godine nam dajete kredite za naftu, a sada kada nam najviše treba – nje nema! Kako?

Izumitelj Diesel

Možda će jednoga dana, kada se proširi znanje, čak bih rekao - nužnost o upotrebi biodizela, netko zaviriti u prošlost i prisjetiti se riječi Rudolfa Diesela iz 1912. godine: «Upotreba biljnih ulja za pokretanje motora danas se može činiti beznačajna, ali takva goriva mogu s vremenom postati važna kao što su to danas nafta i katran.» Nakon stoljeća rata za naftu, globalizacije i širenja imperija, dolazi vrijeme zaboravljenog energenta koji raste iz zemlje. Slavni Diesel, rekao je sudbonosne riječi tek godinu dana prije nego je 'pod sumnjivim okolnostima' tragično skončao na La Mancheu. Njegova vizija pokretanja motora biljnim uljima nikada nije masovnije zaživjela, za razliku od mineralnih goriva čiju su upotrebu zastupale tada male naftne tvrtke, danas globalne korporacije. Njegov izum – dizelski agregat, s vremenom je dobio brojna poboljšanja, no vizija o gorivima iz biljnih ulja nije značajnije zaživjela sve do prvog naftnog šoka, kada se aktualizira pitanje proizvodnje biodizela. Međutim, pravu renesansu proizvodnje i eksperimentiranja biodizel započinje tek devedesetih godina prošloga stoljeća.

MERU* i Hrvati (*=metil esteri repičinog ulja)

Europska unija propisala je da zemlje članice do 2010. moraju 5,75 % potrošnje fosilnih goriva u sektoru transporta zamijeniti biogorivima. Sukladno tomu i godišnjoj potrošnji od 1.300.000 tona nafte (2001.) Hrvatskoj 2010. treba 74.750 tona biogoriva.

Studija izvodljivosti za «Projekt biodizel – uvođenje proizvodnje biodizelskog goriva u Republiku Hrvatsku», koja je dovršena 2001., pretpostavlja 3 modela proizvodnje, a svaki zahtijeva određene novčane poticaje. Model A pretpostavlja proizvodnju biodizela u već postojećim poljoprivrednim sustavima. Proračun pokazuje da bi se po ovom modelu mogao proizvesti biodizel od 3,56 do 5,31 kn/l s PDV-om. B model promatra odvojeno proizvodnju ulja i daljnju obradu, te predlaže nekoliko poticaja - od primarne proizvodnje repice do poticajnih sredstava za proizvodnju metil estera u iznosu od 1.300 do 2.550 kn/t. Tržišna cijena mogla bi se kretati između 6,50 i 7,53 kuna. C model, najzanimljiviji je model jer predstavlja kupovinu sirovog ulja na tržištu. Ovisno o ulaznoj cijeni ulja, formirala bi se i krajnja cijena litre biodizela. Model predviđa potrebno sniženje trošarine između 0,29 kn/l do 1,32 kn/l proizvedenog goriva ako se ulazna cijena ulja kreće od 2 kn/l do 4 kn/l.



Do danas u HR nije pokrenuta proizvodnja biodizela, iako je jedna tvornica u Ozlju skoro dovršena. Studija izvodljivosti već godinama skuplja prašinu, a vlada je tek u lipnju 2005. postala jasnija – ipak čvrsto podržavši projekt. Čobanković je na istom vladinom sijelu prezentirao «Izvješće o radu na projektu biodizel – uvođenje biodizelskog goriva u RH za 2004. godinu», u kojemu piše i ovo, (kopi/pejstam):

Do danas se nije pokrenulo demonstracijsko postrojenje zbog različitih pogleda na ovu proizvodnju. Naime, Radna skupina je zastupala mišljenje (izuzev člana INA Grupe) da proizvodnju biodizelskog goriva treba bazirati na vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji (prije svega uljane repice, soje, suncokreta), a ne na uvozu ulja. Radna skupina je ovaj projekt definirala (temeljem iskustva Europske unije) kao poljoprivredno – energetsko – ekološki, a ne kao energetsko – ekološki.

Naime, o čem' se ovdje radi. Kao prvo vidimo da je bila neka jeba oće li uvozit' ili proizvodit' ulje. To je vjerojatno i razlog zbog kojega studija izvodljivosti nije rezultirala i značajnijim aktivnostima na terenu. Kakve li usrane dvojbe kada imamo 400 000 ha obradive zemlje izvan upotrebe! Zamislite i tko se nije slagao s načelom proizvodnje vlastitog resursa, a ne uvoza uz rabate i proviziju – INA, koja bi pogon u svome dvorištu! Oni bi radije poticali sječu onih šuma o kojima sam pisao na početku posta, nego domaću proizvodnju.

Na pitanje je li Sanaderova vlada odlučila uposliti poljoprivrednike za proizvodnju uljarica ili ulje uvoziti – moći ćemo odgovoriti tek kada se ozbiljnije počnu proizvoditi prve količine bio goriva.

:: radikalno komentiraj :: (0) :: objavljeno: 29.12.2005. 02:20 :: isprintaj :: permalink ::






Imaš starog ulja?


Jutarnji smiraj višednevnog sjeverca nije slutio na dobro. Jutarnju kavu ispio je na eks, stegnuo kravatu, te popravljajući frizuru provjerio ima li doručka među zubima. Odijelo mu je savršeno pristajalo, kao da skrojeno po njegovim mjerama. Tamno zelena košulja, žuta kravata i tamne naočale odavale su dojam početnika.
Mjerač razine goriva, za divno je čudo, bio na donjoj trećini. Uvijek je vozio na granici između rezerve i «nema kapi», ali ovoga puta nije želio riskirati. Dizelski motor njegovog TDIa umorno je zabrundao ispustivši oblak čađi. Restoran nije bio daleko, svega pola sata brže vožnje.
Svježe namirnice i iskusna priprema, od svinjskog odreska oko domaćeg kulena napravili su čudo. Vrhunska graševina (2000.) odlično se sljubljivala s odreskom nazvanim «Barun Trenk».

-Osoblje!, pomalo je nespretno poviknuo, dignuvši ruku.
Nakon nekoliko minuta došao je isti onaj čovjek koji je poslužio izvrsno pripremljen specijalitet.
-Izvolite?
-Mogu li molim vas razgovarati s menadžerom?
-Ako postoji, gospodine, neki problem, mogu li vam ja pomoći?, rekao je konobar pomalo uplašeno.
-Ne, hvala. Hrana je ukusna, a vino idealno temperirano. Trebao bih razgovarati s menadžerom ako je moguće?
-Odmah gospodine.

Shvativši kako se radi o poslovnom pozivu, konobar se nije previše žurio. Ionako trgovačkih putnika koji svraćaju na objed pokušavajući prodati nešto iz svoga asortimana ima previše.
Ishod takvih razgovora uvijek je jednako završavao. Loše za gosta.

- Kako mogu pomoći?, upitao je menadžer, kojemu je trebalo dobrih 15 minuta da se pojavi.
- Hrana je ukusna, dvijetisućita je dobra godina, a ja imam poslovnu ponudu za vas!
- Znate, mi imamo stalne dobavljače i rabate…, no što nudite?

Nudim otkup vašeg rabljenog ulja za prženje.

Začuđeno pogledavši, predstavnik restorana nije mogao vjerovati što čuje.
-Molim?
-Koliko dnevno potrošite ulja za prženje?
Zastavši, ipak odgovori. - Hm.., to vam ovisi o danu, vremenu, programu na TV-u.. no nekakav mjesečni prosjek je oko 200 litara?
-Nudim otkup toga iskorištenoga ulja, jedino što bi vaši radnici ulje umjesto u otpad i kanalizaciju, odsada odlagali u posebni spremnik. Naravno, ako se uspijemo dogovoriti. Nudim kunu po litri?
-Kunu?
-Da, kunu po litri, ali bez krupnog otpada.

Nakon dramaturške pauze, Jozo menadžer se nasmijao i ponudio piće dobrom putniku namjerniku, odsada partneru na kojemu će godišnje prihodovati oko 2000 kuna. Otvorili su još jednu graševinu.

S osmijehom na licu, Flopu su kroz glavu prolazile misli o metil esteru masnih kiselina iz kućnog okruženja. TDI više neće čađiti. Bio je prosinac 2005. godine.

:: radikalno komentiraj :: (11) :: objavljeno: 22.12.2005. 00:27 :: isprintaj :: permalink ::






Post «oil peak» time with biodiesel


Ako je kojim čudom na ovaj dosadni blog o dosadnim temama zaguglao surfer vulgaris ili bloger koji još ne zna što je «oil peak», možda je prava prilika da pojasnim. Oil peak je trenutak kada crpljenje nafte dosegne maksimum u točki koja kao takva označava početak kraja ere fosilnih goriva. Problem predstavlja činjenica da je nafta traženija nego ikada prije, a ima je sve manje po sve višim cijenama.

Tu točku čovječanstvo je dostiglo možda baš danas. Trenutna dnevna potrošnja nafte u svijetu od 82 milijuna barela, možda je i najveća povijesna potrošnja nafte ikad. U situaciji kada ju svi trebaju, ona baš i nije najsretnije rješenje za one koji je nemaju dovoljno. Očito dolazi vrijeme za down drug. Čovječanstvo žudi za umirenjem nakon stoljetnog civilizacijskog oil hypea zaklonjenog nuklearnim kišobranom. Naftni vrhunac je početak ovisničke krize popraćene dugotrajnom borbom za preživljavanje. Nuke age. Fallout.

No, što to znači za sve nas? Ima li odjeba?

Zamislite da se početkom stoljeća, kada je nafta prevladala zbog niže cijene, ipak nekim slučajem dogodila obratna situacija u korist biljnih ulja. Da smo umjesto benzina počeli proizvoditi biodizel, transesterificirani energent iz uljarica: uljane repice, suncokreta, algi, kokosa…, sposoban zamijeniti naftu ''in most current uses?''

Transesterification of a vegetable oil was conducted as early as 1853, by scientists E. Duffy and J. Patrick, many years before the first diesel engine became functional. Rudolf Diesel's prime model, a single 10 ft (3 m) iron cylinder with a flywheel at its base, ran on its own power for the first time in Augsburg, Germany on August 10, 1893. In remembrance of this event, August 10 has been declared International Biodiesel Day.






Kada pričamo o biodizelu moramo biti svjesni činjenice da nisu sve uljane kulture jednako izdašne za proizvodnju goriva za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Čista kemija; neka ulja naime u kemijskim reakcijama rezultiraju nastajanjem peroksida, a daljnjim reakcijama i do stvaranja plastičnih masa što je pogubno za precizne motore. Kada pričamo o ovakvim procesima polimerizacije najvažnija stvar o kojoj moramo voditi računa je Iodine Value (IV) u uljima proizvedenima iz uljarica. Niži IV znači da se ulje može koristiti bez dodatne posebne obrade i filtritanja, te da su motori pogonjeni ovakvim uljem trajniji i lakše se održavaju (isplativiji!). Da ne dužim i ne odem preširoko reću ću da je nekakva normalna i zadovoljavajuća te prihvatljiva vrijednost IV u ulju u odnosu na životni vijek i isplativost održavanja motora oko 50. Ulje iz kokosa ima IV vrijednost 10, a različite alge < 25.

Nedavno, kada sam pisao o biodizelu možda sam nespretno iznio preoštru kritiku, no sječa prašuma zbog repromaterijala za to gorivo svakako nije rješenje. Kao što za održivi razvoj rješenje nije uzgoj velikih površina uljarica na kojima se troši puno pesticida, herbicida, a mehanizacija koja obrađuje polja utroši više energije za uzgoj nego li se dobiva od biodizela iz uzgojene kulture! Dakle nema pozitivne CO2 računice. U ovom slučaju izbacivanje CO2 u atmosferu je veće nego što ga mogu iskoristiti biljke na Zemlji za svoj rast, pa gledajući u bolju budućnost ništa dobro ne radimo.

Writer George Monbiot wrote in a column for The Guardian that land clearance by cutting and burning large forest trees frees large amounts of carbon dioxide that is never reabsorbed by the smaller oil palms. Thus, biodiesel produced from plantation-grown palm oil may be a net source of carbon dioxide.


Prekretnica bi se mogla dogoditi ako se ojača proizvodnja biodizela od ulja iz algi. Alge koje sadrže 50% ulja najiskoristivije su biljke za proizvodnju biodizela. U usporedbi sa sojom ili uljanom repicom, koje daju 50 odnosno 150 kubika ulja po km2 površine, alge daju 10 do 20 tisuća kubika! Uzgoj algi dodatno bi povećao apsorpciju CO2 iz atmosfere, dok recimo polje soye konzumira 4 puta više CO2 nego što se emitira sagorijevanjem boidizela dobivenog cijeđenjem soye s toga polja!

…some have concluded that it is likely that the United States, with one of the highest per capita energy demands of any country, does not have enough arable land to fuel all of the nation's vehicles. Other developed and developing nations may be in better situations, although many regions cannot afford to divert land away from food production. For third world countries, biodiesel sources that use marginal land could make more sense, e.g. honge nuts grown along roads.

More recent studies using a species of algae that has oil contents of as high as 50% have concluded that as little as 28,000 km˛ or 0.3% of the land area of the US could be utilized to produce enough biodiesel to replace all transportation fuel the country currently utilizes. Further encouragement comes from the fact that the land that could be most effective in growing the algae is desert land with high solar irradiation, but lower economic value for other uses and that the algae could utilize farm waste and excess CO2 from factories to help speed the growth of the algae.


Ukoliko korporacije posijeku šume i Zemlja još više izgubi mogućnost čišćenja CO2 iz atmosfere, biodizel bi mogao izgubiti svoj potencijal. Logično bi bilo uzgajati alge u pustinjama i saditi šume koje će filtrirati izbačeni CO2...

Moram ovdje stati. Ionako je previše za jedan post. To be continued...

Što mislite, je li moguć «biodizel iz kućne radinosti» za osobne potrebe? Homebrewing?

Dodatne informacije:
1. Wikipedia / biodiesel
2. Journey to forever
3. Biodiesel warehouse

:: radikalno komentiraj :: (15) :: objavljeno: 17.12.2005. 19:03 :: isprintaj :: permalink ::






I bi svjetlo…


Baš ovako sam se nasmijao kada sam vidio naslovnicu blog alata.
Da će riječka blog afera završiti u tiskanim medijima, znao sam od onoga trenutka kada je darius 9.12.2005. objavio, a potom maknuo članak o učeniku riječke gimnazije i ukoru zbog bloganja. Prilog je ipak vraćen 10.12.2005.
Komentar kojega sam postao prije brisanja članka, nekim je tehnološkim čudom nakon vraćanja teksta, opet bio tamo? Jingle: question :)

očito nešto ne štima u toj školi, a sudeći po temi i načinu kako ih kupe dnevne novine, moglo bi i tamo nešto izaći.. svaka čast, tako treba flapperice! sad nek' se kupaju u slavi i naslovnici na blogu. vaši profeseori očito ne mogu prihvatiti vrijeme i tehnologije koje ono nosi.. nadam se da vam nisu rekli: "Fuj internet!"
flop - 09.12.2005. (19:55) - blog - #


Živio Internet!

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 14.12.2005. 02:01 :: isprintaj :: permalink ::






Razvaljivanje mita o biodizelu


Znate li onaj osjećaj kada sljubite detalje u jednu spoznajno veću razinu? Pila se graševina, lagano. Tako mi čavrljasmo o bezvez-neznam li čemu kad frend spomene - biodiesel.
«Šume u Trećim zemljama, baja moj, ne sijeku se samo zbog genetski modificirane soje, kukuruza, naftnih nalazišta, nego i zbog proizvodnje uljarica za biodiesel.»

Different plants produce usable oil at different rates. Some studies have shown the following annual production:

•Soybean: 40 to 50 US gal/acre (40 to 50 m3/km2)
•Rapeseed: 110 to 145 US gal/acre (100 to 140 m3/km2)
•Mustard: 140 US gal/acre (130 m3/km2)
•Jatropha: 175 US gal/acre (160 m3/km2)
•Palm oil: 650 US gal/acre (610 m3/km2)
•Algae: 10,000 to 20,000 US gal/acre (10,000 to 20,000 m3/km2)


There is ongoing research into finding more suitable crops and improving oil yield. Using the current yields, vast amounts of land and fresh water would be needed to produce enough oil to completely replace fossil fuel usage.




Nedavno sam pisao o GM soji u Argentini i uništavanju cjelokupne tamošnje poljoprivrede, no ista soja koristi se i za proizvodnju biodiesela. Ugodno omamljen drugom čašicom tog prirodnog sklada okusa, mirisa, pitkosti i... sine mi u glavi «Biodizel je još jedan mit!» Mislim na eko-logičnost, jel.

In September, Friends of the Earth published a report about the impact of palm oil production. "Between 1985 and 2000," it found, "the development of oil-palm plantations was responsible for an estimated 87 per cent of deforestation in Malaysia". In Sumatra and Borneo, some 4 million hectares of forest have been converted to palm farms. Now a further 6 million hectares are scheduled for clearance in Malaysia, and 16.5 million in Indonesia.




Već zamišljam kako se vozimo na GMO soju koja je uzgojena na poljima srušenih prašuma i osušenih tresetišta, misleći kako štitimo prirodu. Problem prekomjerne sječe šuma nije prisutan samo u Argentini ili Brazilu, već i u Indoneziji zbog hype proizvodnje palminog ulja. Zašto?

Potražnja biodiesela u Europi u stalnom je porastu...najveća tržišta su Njemačka, Francuska i Italija…

…there is a growing trend towards eco-fuel in other EU countries as well. The European Parliament is lending its vigorous support to this development. A corresponding directive was passed on May 8, 2003, scheduled to come into effect at the start of 2005. It requires member states to ensure that a minimum proportion of biofuels and other renewable fuels is brought onto their markets. All EU members are being asked to make sure the figure is at least two percent by the end of 2005, and 5.75 percent by 2010.


Ispivši posljednji gutljaj tog prirodnog lijeka, duboko sam udahnuo. Tko će pobijediti? El Nino, najavljeni mini Ice age u Europi, Ivan ili Rita?

:: radikalno komentiraj :: (0) :: objavljeno: 12.12.2005. 17:30 :: isprintaj :: permalink ::






Neka postane trend!


Sedmog prosinca Severina i Crvena jabuka trebali su u sklopu turbo karloo-vačkee turneje pjevati i u Požegi, no koncert je odgođen. Mediji su javili kako je razlog otkazivanja koncerta bolest izvođača.
Glupo objašnjenje.
No, je li pravi razlog glup ili ukazuje na bolja vremenima?
Publika ipak ne voli Sevu?
Ili nemaju 40 kuna gotovine?

Prodano je samo 14 ulaznica.






A možda je datum koncerta, unaprijed osudio koncert na propast! :))

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 08.12.2005. 23:57 :: isprintaj :: permalink ::






Konferencija "Axis for peace"


Nedavno se u Briselu održala konferencija "Axis for peace" na kojoj se govorilo o nužnosti uspostave svjetskog pravnog poretka i mira. Konferenciju je priredila organizacija The Réseau Voltaire pozivajući se na zaključke haških konferencija iz 1899. i 1907. te Bandunške konferencije iz 1955. koja je osim odlučnih 10 točaka u borbi protiv svakog oblika kolonijalizma, dala dodatan impuls osnivanju Pokreta nesvrstanih. I zaista, dok čitam web retke Axis for peace, prisjećam se Nasera, Tita i Nehrua koji su željeli jedan pravedniji svijet. Koliko će u naumu širenja ideje mira uspijeti ova ekipa ne znam, ali dajem im svu podršku i na ovaj način nastojim proširiti njihovu želju za širenjem dijaloga o miru.

FINAL DECLARATION

A military coalition has launched itself into an unbridled exploitation of the world’s resources and energy reserves. Fuelled by neo-conservatives, it has increased its attacks, practicing all forms of interference, from forcing changes in regimes to colonial-style expansionism. This coalition continually violates the principles of international law as they were established by the conference of the Hague and laid out in the San Francisco Charter.

This group masks its ambitions by intoxicating the media and by deceiving international organizations. It practices a double standard by unjustly accusing those who stand in their way of not respecting the rules whilst violating them themselves. The coalition betrays democratic ideals when claiming to serve them through military occupation.

To justify their thirst for conquest, they form terrorist groups with the aim of manipulating them, create pretexts for military action, propagate theories of an international Muslim plot and fuel conflicts between civilizations. They seize power for themselves and contribute to pushing humanity toward ruin and disorder.

To stop this process, we appeal to the well-intentioned permanent members of the UN Security Council. We ask them to enforce the respect of the sovereignty of nations, which forms the basis of international law and constitutes a precondition for the development of democracy in its genuine form. We deplore that France, initially opposed to the invasion of Irak, has joined the ranks of those who proffer menaces against new targets.

We salute the mediation of Russia who stands by the application of the nuclear non-proliferation treaty, and the presumption of innocence in international relations. We call upon the UN General Assembly to support Russia’s efforts in favor of the re-establishment of a multilateral dialogue; to support its strong stance against financing terrorism, double standards in international politics and the interference in the internal affairs of sovereign states.

On our behalf, we engage ourselves, similarly to that which has been done in Latin America, to continue to mobilize public opinion in order to combat hatred and propaganda and to reject all projects of global domination and exploitation.

It is time to unite and to ensure peace.






MANIFESTO

The sovereignty of the peoples, a precondition to the establishment of democracy, is today being challenged by certain members of the United Nations’ Security Council, in spite of the International Rights drafted by the Hague Conferences and stated by the UN San Francisco Charter.

Some peoples have been deprived of their freedom to choose their political system, of their cultural identity, of their natural resources’, and of the fruit of their labour.

State-supported transnational armed groups have wreaked terror in other states in order to destabilise and weaken them. Based on fictional allegations, a coalition has asserted its right to self-defense in order to militarily impose complacent regimes, and take control of communication corridors and oil fields. State-related associations, supposedly dedicated to the promotion of noble ideals, have financed street protests aimed at overthrowing governments.

The main challenge to world peace is the phenomenon of extremism on all sides, including governments and oppositions.

An ideology of hatred is spreading, discriminating and humiliating some civilisations. It is inevitably leading to a conflict. Proclaiming the superiority of a lifestyle, it is summoning its expansion by the means of force.

The will to power, and war, are back.

We want to save international peace.

That is why we are inviting intellectuals and political leaders of good will to gather and debate, on November 17th and 18th 2005, in Brussels, to exchange analysies and propose viable solutions in order to reactivate international law and mechanisms for peaceful solutions to world disagreements.


Zanimljivo je da su na konferenciji, pored niza novinara i intelektualaca iz cijeloga svijeta.. sudjelovala i dva autora zanimljivih knjiga o rušenju Twinsa. To su Thierry Meyssan, autor knjige "Velika obmana: 11. rujna 2001." i bivši njemački ministar i stručnjak za pitanja tajnih službi Andreas von Bülow, autor knjige "CIA i 11. rujna". Obje knjige prevedene su na hrvatski.

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 02.12.2005. 01:50 :: isprintaj :: permalink ::






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

klikni!

Blogovi:
monsoon
ovajonaj
borja.org
bezkomentara.org
i-scream.net
notorious
drug icy
freethinking
fahrenheit 15/11
45lines
cnn
tomajuda
antiglobalizam
g-news
anarhija weekly
hal9000
borgman
pooka
zuzu'sandals
alientweety
k.
watch tower
nova vizija
nacrtani

blogroll.net

dailykos
faketerror
treehuger
George Monbiot
Greg Palast
biodiesel blog
Barry Fockler
Kurt Nimmo
Rhino's
armscontrol wonk
Huffington Post
thesteeldeal

globalisation

GlobalResearch.ca
Current Concerns
Asia times
F. William Engdahl
voltairenet.org
GlobalIssues
POAC
PNAC.info
StudienVonZeitfragen
counter currents
GlobalSecurity.org
openDemocracy
Axis for Peace
worldwatch.org
antiwar.com
The Munich Conference

ekology

organic consumers
genewatchuk.org
resurgence.org
Greenpeace
Friends of Earth
GM Food Alert
gmo.hr
alert
theecologist.org
osjeckizeleni
zelenaakcija
SEE
ekologija.hr
Eko Kvarner
mzopu
fzoeu

biodiesel

journey to forever
biodiesel community
localb100
french fry fuel
climate neutral fuels
biodiesel america
brevardbiodiesel blog
biodiesel warehouse
biodiesel & svo forums
veggiepowers
rix bio diesel
veggievan.org
biodieselfullingstations
biofuel systems
biodizel.hr

uranium/plutonium weapons

world uranium weapons conference
Depleted Uranium
Low level radiation
Campaign Against DU
nuclearweaponarchive.org
nukestrat
nukephoto
atomicarchive
IAEA
DU in the Balkans 1, 2
DU web resources
Beyond Treason

energy.oil

peakoil
Energy Bulletin
global public media
WTRG Economics
Gas and Oil Connections
Post carbon institute
Official Energy Statistics from the U.S. Government
INOGATE
EnergyInstitute
energyobserver
iranpetroleummag
The Institute for the Analysis of Global Security

11.09.01

oilempire.us/911

energy.alt

Nikola Tesla
zpenergy.com
orgon
FreeEnergyNews
PESWiki
HSUSE

energy.hr

MojaEnergija
HERA
HROTE
INA
janaf
ege
HUNIG
nafta.hr
HED
EIHP

empire

PNAC
The American Empire Project
CFR
ForeignAffairs by CFR
NorthCom
WorldBank
IMF
WTO

nwo

New World Order
Trilateral commision
Bilderberg 2006
Bilderberg 1, 2, 3
Bohemian Grove
Club of Rome 1, 2
Committee of 300
German Marshall Fund
waking up the nwo
AMPP

corporations

BadCorp.org
Corporate Accountability Project
CorpWatch
CorpWatch U.K.
SourceWatch

EM weapons

HAARP
THEL
ADS
sonic weaponry
sonic doom
LRAD
defensetech.org
defense update
MKultra
types of weapons

conspiracy

weatherwars.info
secret societies
Enterprise mission
conspirayarchive
AboveTopSecret

timelines

Center for cooperative research
NATO vs SCG 1999.

UFOs

UFOs Wikipedia
Project disclosure
peace in space

el capitalismo foraneo

U.S. debt watch
FinancialSense
MarketDataCNN
MarketDataBBC
Marketwach
BBC bussines
prudentinvestor
Grandfather Economic Report

links

Dictionary
KingSat
satelitska-tv
Wikipedia
HowStuffWorks
stocitas.org

music

BBC Radio 1
radiodeejay.hr
Pegla
hr electronic music portal