big bow!

[design by k.]

nedjeljom navečer...


..uz globalnocidni agitprop:




..i na drugoj mainstream tv:



:: radikalno komentiraj :: (10) :: objavljeno: 31.10.2005. 23:29 :: isprintaj :: permalink ::






Ne. Nema panike.


29.10.2005. Hina
Za ovogodišnju sezonu gripe HZZO je nabavio 560 tisuća doza cjepiva, što je najviše dosad, no ono je potrošeno u roku od sedam dana od početka cijepljenja.
pojačani interes za cijepljenjem epidemiolozi pripisuju pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj.
Ovogodišnje cjepivo prilagođeno je uobičajenim vrstama virusa ljudske gripe koji kod nas cirkuliraju već više godina - virusu A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Kalifornija H3N2 te virusu B tipa Šangaj.
"Zatražili smo kupnju dodatnih količina cjepiva (100 tisuća) ali treba vidjeti može li se ono još nabaviti na tržištu budući da se cjepivo svake godine naručuje u svibnju. No, važno je da su Ministarstvo zdravstva i HZZO odmah reagirali i pokazali spremnost da ga kupe", izjavio je za Hinu dr. Baklaić.

Kako da ti dražvni proračun napuni džepove? A ti se praviš blesav.

25.10.2005. Oslobođenje, BiH
Sarajevsko "Oslobođenje" piše o monopolu i enormnom profitu na lijeku protiv ptičje gripe, kojeg je od švicarske kompanije "Roche", koja jedina ima licencu za proizvodnju "tamiflua", naručilo više od 30 država a da posve nisu sigurne koliko je "tamiflu" djelotvoran.
"Roche" je jedini vlasnik licence ovog lijeka na svijetu, čiji je patentni vlasnik američka firma "Gilead", koja je prije devet godina prodala licencu. Patentna prava "Gilead" je prodala "Rocheu" u momentu kada o ptičjoj gripi nije bilo ni govora, i to baš kada je na čelu "Gileada" bio aktualni američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.
No, "Gilead" dobiva "licencne doprinose" od svakog prodanog pakovanja "tamiflua". "Roche" je tada platio 12 milijuna švicarskih franaka za ustupanje patentnih prava i obećanje o još 50 milijuna franaka ukoliko se medikament potvrdi na tržištu, koliko, danas iznose dnevne porudžbine u "Rocheu", piše "Oslobođenje".


28.10.2005. Večernji list
Rumsfeld vlasnik prava na 'Tamiflu'

Američki ministar obrane do 2001. godine, kad je stupio na tu dužnost, bio je predsjednik biofarmaceutske korporacije Gilead koja ima autorska prava na antiviralni lijek "tamiflu". Gilead, u kojem je "tamiflu" stvoren, švicarskoj je farmaceutskoj tvrtki Roche prodao prava na proizvodnju i prodaju ovoga lijeka prije deset godina. Uz to, Rumsfeld je još jedan od većih dioničara Gileada. U trenutku kada svijet luduje zahvaćen panikom zbog ptičje gripe, a svjetske vlade nabavljaju velike količine antiviralnog lijeka "tamiflua", Rumsfeldova veza s Gileadom mogla bi se pretvoriti u novi veliki skandal vrha administracije američkog predsjednika Georgea Busha.
Stoga je razumljiva Rumsfeldova odluka donesena jučer da neće sudjelovati u odlukama vezanim za kupnju velikih količina "tamiflua", koji bi trebao poslužiti za sprečavanje teških posljedica eventualne pandemije ptičje gripe u Sjedinjenim Državama. Američka administracija planira kupiti 80 milijuna doza "tamiflua", a kako svaka doza stoji otprilike stotinu dolara, lako je izračunati da je riječ o velikom poslu, teškom dvije milijarde dolara.
Riječ je o golemu profitu za tvrtku Roche, ali i za Gilead, čija prava na "tamiflu" istječu tek za šest godina. Kako je Donald Rumsfeld jedan od najvećih dioničara Gileada, jasno je da će se i u njegov džep sliti velika količina novca. Sukob interesa je očit, pitanje je samo hoće li moći biti i u kolikoj mjeri zataškan.

28.10.2005. Hina
Sjedinjene Države pripremaju plan za borbu protiv moguće pandemije ptičje gripe i počinju stvarati zalihu cjepiva protiv te bolesti.
Američki ministar zdravstva Michael Leavitt dodijelio je ugovor vrijedan 62,5 milijuna dolara američkoj tvrtki Chiron za proizvodnju cjepiva protiv virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se stvorile nacionalne zalihe.
Francuskoj tvrtki Sanofi-Aventis ranije je dodijeljen ugovor od 100 milijuna dolara i već je u rujnu počela proizvodnju sličnog cjepiva.
Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon kojim se predviđa 8 milijardi dolara za pripreme protiv eventualne pandemije ptičje gripe.
Američka vlada očekuje da će stvoriti zalihu cjepiva dovoljnu za 20 milijuna ljudi, kao i lijekova protiv ptičje gripe za daljnih 20 milijuna.
Leavitt je rekao da su Sjedinjene Države već naručile 5 milijuna doza lijekova Tamiflu i Relenza, protuvirusnih lijekova koji mogu liječiti gripu ukoliko se brzo primijene.

Pridruži se! Važno je sudjelovati!

22.10.2005. Hina
Rizik od zaraze iznimno je nizak, no preporučuje se građanima da izbjegavaju kontakte s mrtvim pticama, dodala je. Hrvatska je, prema riječima ministra zdravstva Nevena Ljubičića, naručila oko 400.000 doza antivirusnih lijekova Tamiflua i Relenze.

I tako još jednom, po tko zna koji put, kapitalisti, interesne skupine, mediji, neoconsi i sl., seru nam po glavi, a nama miriši.

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 30.10.2005. 19:13 :: isprintaj :: permalink ::






BPM! Can U feel it?


ulaznica za 1. Future shock Zagreb 2001, 11.06.1994. Nedvojbeno. Switch se zakrenuo i posložila se slagalica. Cijeli niz.
Tek nekoliko Kraftwerkovih ritmova Techno Pop-a bilo je dovoljno. Time counter je izbrojao 22 godine i slike su činile niz nula i jedinica koje su dešifrirane činile vidno polje ispunjeno igraćim konzolama, fliperima, 1 biljarom, kasom i Juke boxom
Upravo svira njihov Sex objects.
''Music non stop'' ustvari je životni moto. Što glasnije to bolje.
Moji prvi susreti s elektronskom glazbom sežu u 7 godinu, u lokalni, blatnjavi, seoski luna park. Juke box nije bio velik, ali smo ga kužili u svakom pogledu. Možda je bilo nekih 150 pvc singlica. Sjećam se kako smo sjebavali tuđi unos tipkom C i ukucavali svoje pjesme, a redovito smo otvarali flipere i besplatno se kreditirali..
Ne mogu se sjetiti kad sam prvi put došao u luna park, ali znam da sam bio redoviti gost. Ne znam koliko je to dugo trajalo. Možda mjesec, dva, sedam, ne znam. Nakon nekog vremena preselili smo u veći grad. Od prijateljičine sestre koja je bila u Švicarskoj dobivao sam acid house muziku na kazetama koju je iz moga stana slušao cijeli kvart! Prijateljica je kasnije otišla u Srbiju. Tog ljeta na Jadranu starci su mi kupili bijelu majicu s preslikačem Acid is the best :)) Koda sam ja znao što je acid house u 6 razredu osnovne škole. Meni je to bilo super!! Znam da su cure tada bile zaljubljene u dečke iz NKOTB, a da smo uskoro svi plesali Lambadu - bez nadzora učitelja..
No, priča je o elektronici :) Srednja škola je uglavnom bila čudno obilježena, bar što se glazbene socijalizacije tiče. Ekipa iz razreda je brijala po punku, metalu, a nas par po technu što nas je činilo freakovima.
Moj prvi rave događao se 11.-12. 06. 1994. U 8h sam imao maturu iz hrvatskog, a vlak za Zagreb u 11:33. Prvi sam predao, odletio doma, uzeo ruksak (piće, hrana) i na vlak. Na znam o čemu sam pisao. Nakon 7 sati stižemo u Zagreb. Na Glavnom sjedamo na 6icu i na Velesajam. Zagreb future shock 2001. Moj prvi party (bio je to i prvi u nizu FS partya) uglavnom je bio obilježen ispijanjima red bulla. Tada je još bio ilegalan, mi smo ga uredno kupovali na šanku. Na after smo išli u Kulušić.. Te jeseni preselio sam u Zagreb. Na fax....

History of Future Shocks 1 and 2
The first Future Shock, called Future Shock 2001 was held on the 11th of June 1994. in Zagreb.
It was a very good party with quite a good DJs like Bountyhunter, Mario de Bellis,
Mark'OH, Mr. C, MC Vitamin K and live acts: Komakino, Evolution and Mark'OH.

This party had its atraction, the Rikoshea robot.
The second party was called Future Shock 2001 - The second experience.
It was held on the 3rd of December 1994. in Zagreb.

Now, this was a very interesting party with DJs: Westbam, Dick, Marusha, Tanith,
The Fly, Franky Jones, Oberon, Beamish and live acts: The Jeyenne, Naomi ...

But, what made this party interesting was the blackout. At midnight the electricity
broke down and we were in dark until 2:30. But, that made this party very special
and made it No 3. best rave in 1994. by Frontpage magazine.

http://public.carnet.hr/rave/FSH.html


Uredno stišćem open i stavljam u player jedan od *.mp3 cd-a. Random izbor: Satoshi Tomiie @ Liz Alias Echoes. Ugodno sam zavaljen ispred svog hi-fi uređaja (zvučnika), situiran, otac i slušam techno, house. Glasno. Pijem pivo :)) Kasnije ću nešto napisati i baciti na blog uz Thievery corporation...

:: radikalno komentiraj :: (7) :: objavljeno: 29.10.2005. 00:16 :: isprintaj :: permalink ::






Razjedinjeni narodi. 24.10.1945. – 24.10.2005.


Yalta, Yalta

Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill i Josif Visarionovič Staljin na Krimu su od 4. do 12. 02. 1945. dijelili svijet. Dogovoreno je da Njemačka mora potpisati bezuvjetnu kapitulaciju i platiti ratnu štetu. Njezin teritorij je podijeljen na četiri okupacione zone -američku, britansku, francusku i sovjetsku. Odlučeno je da će se osnovati Ujedinjeni narodi, organizacija koja će brinuti o očuvanju mira u svijetu…


WASHINGTON,25. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush optužio je Siriju za potporu terorizmu i destabiliziranje Libanona i rekao da Ujedinjeni narodi moraju pozvati Siriju na odgovornost uključujući za umiješanost njezinih čelnika u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.
Sirija naravno odbacuje optužbe.

Za to vrijeme komentar u majci Rusiji…
..Početak duge diplomatske kampanje utvrđivanja stupnja sirijske upletenosti u ubojstvo libanonskog premijera Rafika Haririja podsjeća na vrijeme u kojem je Vijeće sigurnosti UN-a prije tri godine razmatralo iračku oružanu prijetnju, piše ruska novinska agencija RIA Novosti te zaključuje da će ishod kampanje pokazati jesu li svijet i Sirija izvukli pouke iz rata u Iraku.. Uz pitanje tko će zapravo i kojom metodom odlučiti o stupnju sirijske suradnje agencija se poziva na svoje izvore prema kojima je Mehlis mjesec dana prije objave izvješća kazao kako nema dokaza o sirijskoj krivnji i kako je zadovoljan njezinom suradnjom da bi zatim objavio izvješće kojim otkriva razočarenje.


..Ako je, kako tvrde ruski stručnjaci, europski i američki pritisak na Siriju put kojim se sirijski predsjednik Bašar al-Asad treba prisiliti na provedbu reformi, to bi "mogla biti vješta diplomatska igra".
No agencija izražava sumnju da će Washington znati postupati vješto i razborito, te završava tekst riječima da "ostaje nedvojbeno da će destabilizacija Sirije biti daleko razornija za cijelu regiju nego li
iračka kriza"..


Zvuči li vam ovo poznato?

DAMASK, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uz izvikivanje protuameričkih slogana tisuće Sirijaca u glavnome gradu u ponedjeljak prosvjedovale su protiv istrage što je provode Ujedinjeni narodi, a koja, prema njihovim riječima, nepravedno optužuje službeni Damask za ubojstvo nekadašnjega libanonskog premijera Rafika al-Haririja.
Demonstranti tvrde da Washington želi da UN-ova istraga bude pritisak na Siriju jer se ta zemlja bori protiv Izraela i protivi invaziji koju su Amerika i saveznici 2003. izveli na susjedni Irak.

"Ne bojimo se Amerike, dolje Amerika", viču mladi. Drugi nose transparente s tekstom:
"Sirija nije novi Irak".

?

:: radikalno komentiraj :: (5) :: objavljeno: 26.10.2005. 11:20 :: isprintaj :: permalink ::






? lud zbunjenog


Slobodna, 23.10.2005.
U Hrvatsku je stigao najpatogeniji uzročnik ptičje gripe H5N1. Kapacitet virusa potvrđuje se otkrićem novih uginulih ptica u Orahovici i Našicama, a stručnjaci smatraju da će ih biti još. Staništa labudova u zemlji su brojna, a neka od njih nalaze se u samim središtima većih gradova, što otvara mogućnost prijenosa virusa na gradske ptice.


Večernji, 23.10.2005.

Krizni stožer: Suzbijena ptičja gripa

Uništenjem 10.000 peradi iz 900 domaćinstava u okolici ribnjaka Grudnjak, suzbijeno je širenje ptičje gripe u Hrvatskoj, zaključak je Kriznog stožera. Naime, od 1500 labudova koji su bili u jatu, na jezeru je ostalo njih dvjestotinjak i svi su zdravi. Kako nije utvrđeno širenje virusa ptičje gripe na perad u selima oko ribnjaka i nije zabilježen nijedan daljnji slučaj bolesti kod divljih ptica, stručnjaci iz stožera zaključili su da više ne može doći do širenja zaraze.


HINA, 19.10.2005.
Ministar (zdravstva Neven Ljubičić) je također potvrdio da će Hrvatska naručiti oko 400.000 doza
antivirusnih lijekova koji ublažavaju simptome gripe - tamiflu i relenza. Time će zadovoljiti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pokrivenosti tim lijekovima od osam i deset posto
stanovništva.


Slobodna, 23.10.2005.
Ukupna službena narudžba tamiflua za Hrvatsku je 100 tisuća kutija i ne zna se kada će stići u zemlju, jer to ovisi o ritmu distribucije lijeka po Europi. Ministarstvo zdravstva nije naručilo nijednu kutiju tamiflua i relenze za djecu, a takvu je narudžbu zasad najavilo jedino zagrebačko Gradsko poglavarstvo.


Update: Slobodna, 23.10.2005.
Na jezerima Grudnjak, Našice i Donji Miholjac u subotu je započeo izlov ribe jer postoji opasnost da se virus prenese vodom. Zbog toga će se uzeti i uzorci ulovljenih riba i poslati na analizu na zagrebački Veterinarski fakultet.

Jato labudova koje je u petak navečer primijećeno na jezeru Grudnjak i kojemu su pripadale uginule životinje tijekom noći se preselilo na drugu lokaciju, a ornitolozi i veterinari u intenzivnoj su potrazi za njima jer se pretpostavlja da je i ostatak jata zaražen virusom ptičje gripe.


Večernji, 24.10.2005.
Predsjednik Kriznog stožera za obranu protiv ptičje gripe Mate Brstilo rekao je da je danas utvrđen virus ptičje gripe H5 na dva labuda s ribnjaka u Našicama, te da se radi o istom jatu labudova koje je bilo na zdenačkom ribnjaku 'Grudnjaku'.


Kakav je to Krizni stožer za obranu protiv ptičje gripe? :)) Ne treba li biti Krizni stožer za obranu od ptičje gripe?

Evo još malo.. ;))

HINA, 24.10.2005.
"Najvažnije je bilo spriječiti da bolest s divljih ptica ne prijeđe na domaće životinje i u tome smo zasad uspjeli", rekao Kirin novinarima nakon potpisivanja ugovora o nabavci AFIS-a.

Ako su stvarno spriječili ne prelazak, ovak kak' to kaže pendrekđija, onda smo zicer nagrabausili :)))

Večernji, 24.10.2005. / izmetnute rečenice mix /
...Čak ni na prvoj blokadi, koju su policajci podigli još u četvrtak navečer oko 22 sata, na cesti prema ribnjacima Grudnjak, jučer nije bilo nikoga... Nakon što su u nedjelju veterinari i policajci pohvatali ili pobili svu perad koju su uspjeli uhvatiti, u selo Zokov Gaj jučer ujutro iz kukuruzišta, s obližnjih livada, u dvorišta vraćale su se patke i guske, pure i kokoši koje su, uplašene policijskom pucnjavom, spas potražile izvan dvorišta i sela... One životinje koje mi nisu ubili jučer, koje su pobjegle ili se posakrivale po drveću, lovci sada naganjaju zračnim puškama na rubu plača požalila se Đurđica Bencek iz Bokšić Luga... Godinama su labudovi ugibali na ribnjacima, a sada?...Tvrde da je ubijanje peradi bilo smiješno i strašno te da su ljudi koji su došli izgledali kao maškare i pucali po svemu što se kretalo...


Izgleda da se Stožer i ponaša po... za obranu protiv ptičje gripe :))

:: radikalno komentiraj :: (7) :: objavljeno: 25.10.2005. 00:57 :: isprintaj :: permalink ::






Prvi hitni sastanak KSOPG-a


Povodom pojave virusa u ptica selica koje su sa sjevera krenule u toplije krajeve, otvaram Prvi hitri sastanak kriznog stožera za obranu od ptičje gripe. Teme sastanka ste dobili u komentarima ispod ''novog posta''. Dakle na početku, pozivam sve sudionike da se čekiraju što prije kako bi hitno donošenje odluka bilo hitrije. Za početak otvaram raspravu o proširenju dnevnog reda, pošto su neki sudionici zapeli u prometu.

Uvažava se prijedlog KeyDot i kao aperitiv prvoj točki dnevnog reda uvodimo domaću slavonsku šljivovicu.

1. zaključak: zagorska juha od gljiva, patka s mlincima, preljev (oo će izabrati), zelena salata, sivi pinot;
Batak rezerviran. Prelazimo na drugu točku.

Najgora hrvatska kletva:
a) dabog da gledo svoju kokoš na CNN-u
b) dabog da gledo svoj kokošinjac na CNN-u

I upravo primam prijedlog slijedeće točke. Ako je ovo za što smo osnovali ovaj krizni stožer jako bitno. Ako je bitno da znamo s čime imamo posla. Ako jedino londonski lab može potvrditi virus. Samo on. Kako to da taj lab ne radi preko vikenda?
Zar je to objašnjenje zašto još nema HR rezulata?

Ma dajte molim vas. Evo dokaza da lab radi, i da su rezultati vjerojatno napravljeni i za 'naš' slučaj, ali su još uvijek tajna za javnost. Istoga dana u HR je potvrđena gripa, a u Engleskoj je riknula papiga iz slijedeće vijesti:

BRITANSKA PAPIGA ZARAŽENA SMRTONOSNIM VIRUSOM H5N1
LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Papiga koja je uginula u karanteni u Velikoj Britaniji bila je zaražena smrtonosnim sojem virusa ptičje gripe H5N1, objavilo je britansko ministarstvo poljoprivrede.
Glasnogovornica ministarstva potvrdila je da su znanstvenici kod papige pronašli "jako patogen virus H5N1". "Taj virus najbliže odgovara soju pronađenom kod pataka u Kini ranije ove godine", rekla je.

Papiga, uvezena iz Surinama u Južnoj Americi, bila je dio miješanog kontigenta od 148 ptica koje su u zemlju stigle 16. rujna, objavilo je ministarstvo. Držane su s drugim kontigentom od 216 ptica s Tajvana. Sve te ptice izdvojene su kada su bile u karanteni.

Kako to da se za jedne test može napraviti do nedjelje, a za druge ne?

Ili neka dostavna služba radi jaaako sporo.

:: radikalno komentiraj :: (24) :: objavljeno: 23.10.2005. 23:35 :: isprintaj :: permalink ::






svi protiv virusa, virus protiv svih!


Lako se zajebavat vama koji ste u Istri, Zagrebu, e. Nama na istoku je ipak malo teže. Eto sinoć sam letio na benzinsku po zalihe piva i papira za motanje duhana. Jutros sam usput kupio 100 kg krumpira, konzerve za xxx kuna i opet piva jer smo ono od sinoć popili. Prilično mi je drago bilo kada sam popodne vidio da piletina, svježa, ide za 20-30 posto niže cijene. AKCIJA! Kupio sam odmah 5 komada, nadajući se kako će cijena još padati, pa ću naknadno pokriti jednogodišnje zalihe. I pivo sam kupio, jer smo popili ono od jutros. Inače, čuo sam i kako je na tom Grudnjaku. Kao da se niš nije ni dogodilo. Osim što je akcijska ekipa išla jutros po Tamiflu u ljekarne, kojega naravno tamo nema jer ga je još prije tjedan-dva pokupovala napucikana svjetina. Uglavnom, nema nikake tamo karantene. Ma ne treba ni bit, nek piletina bude još jeftinija. Pa ćemo s njom i kamine ložit, grickajući muda od labuda.

MOSKVA, 22. listopada 2005. (Hina/AP) - Novi slučajevi smrtonosne ptičje gripe otkriveni su na području Urala, izjavili su u subotu ruski dužnosnici.
Više od trideset komada pilića uginulo je u selu Sunali nadomak Čeljabinska i prvi rezultati analize pokazuju da su zaraženi istim sojem virusa ptičje gripe koji je ljetos pogodio Sibir i Ural.

Mjesne vlasti prate sedmero ljudi koji su bili u dodiru s peradi, izjavilo je nadležno ministarstvo, dok je selo, oko 1.900 kilometara istočno od Moskve, izolirano.

:: radikalno komentiraj :: (2) :: objavljeno: 22.10.2005. 20:53 :: isprintaj :: permalink ::






novi


post

:: radikalno komentiraj :: (49) :: objavljeno: 19.10.2005. 21:06 :: isprintaj :: permalink ::






Pssst! Projekt Pan Europski naftovod u tijeku (4)


Priča o Pan Europskom naftovodu počinje kada i ona o projektu DružbAdria – krajem 90-tih. 15. 06. 2000. u Zagrebu se održala INOGATE konferencija o Jadranskom naftovodu nazvana «Nova perspektiva transporta sirove nafte iz Kaspijskog bazena do europskog i svjetskog tržišta.» INOGATE je skraćenica od Interstate Oil and Gas Transport to Europe, a program se odvija pod pokroviteljstvom Eurospke komisije. Iako Srbija nije sudjelovala na konferenciji u Zagrebu, već krajem 2000 godine održan je sastanak u Beogradu na kojemu su dogovoreni konkretni koraci za ulazak Srbije u INOGATE program (službeno 22. 06.2001). U rujnu 2002. Rumunjska, Hrvatska i SCG potpisale su Sporazum o transportu nafte i plina ka Europi. Krajem svibnja 2004. u Zagrebu su predstavnici tri zemlje prihvatili fizibiliti studiju projekta kao dobar temelj za rad na projektu naftovoda Constanta – Pančevo – Sisak – Omišalj – Trst (CPOT). Novac za studiju (202 000$ - 300 000$) donirala je američka Agencija za trgovinu i razvoj (USTDA), a posao na studiji je odradila američka firma HLP Parson. Projekt je, prolazeći kroz faze nekoliko puta mijenjao i 'radne nazive' - SEEL, CPOT, CTPL i konačno PEOP (Pan Europian Oil Pipeline).

Radi se o prijevozu 60 milijuna tona kvalitetne nafte iz Kaspijskog bazena do rafinerija u regiji, a ostatak, ako ga uopće bude bilo, nastavio bi preko Trsta do Europe. Dio vjerojatno i tankerima preko oceana, iako ovo HR sve više opovrgavaju tvrdeći da se ovim projektom neće izvoziti nafta preko terminala u Omišlju. Hrvatska strana ističe ekološku stranu projekta PEOP jer bi se ovako smanjio broj tankera koji Jadranom sada dovoze tu istu naftu do Trsta. No, kada je riječ o prednostima ove trase u usporedbi s drugima, upravo se naglašava kvaliteta terminala u Omišlju - gaz koji može primiti i VLCC tankere (500 000 T).
Dužina naftovoda = 1310 km: Rumunjska 635 km, Srbija 195, Hrvatska 440 km, Slovenija 30, Italija 10.

Oformljen je i međudržavni odbor (komisija, povjerenstvo) za praćenje realizacije projekta i do sada je održano pet sastanaka. Na zadnjem (31.5.2005. u Beogradu) odlučeno je da se formira tvrtka koja će osigurati potrebne studije, prava prolaska, međudržavne sporazume i sl. kako bi se projekt mogao ponuditi ulagačima. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje međudržavnim odborom pa će biti zanimljivo usporedno pratiti daljnji tijek zbivanja oko PEOP-a, DružbAdrie i privatizacije Ine.

Pošto?
Globalizacija i kapitalizam rade svoje – idu dalje, pokreću; pa se razmišlja da rafinerije na području regije prerađuju svježu kaspijsku naftu i prodaju derivate. Ne čudi stoga što su za poslove u regiji (čitaj privatizacije) zainteresirane i najveće svjetske kompanije. Ina ulaže u modernizaciju, a neki remonti već su završeni.

MOL kao strateški partner ima 25% + jednu dionicu Ine. Vlada je 22.09.2005 na sjednici u Slavonskom Brodu izabrala Meryll Lynch & Raiffeisen Bank za financijskog savjetnika daljnje prodaje 15 % dionica koje će se plasirati putem burze. Pretpostavlja se da bi vrijednost dionica mogla doseći i 400 milijuna $. Kvaka za Mol je ta što ga je Vlada isključila iz prava sudjelovanja u preuzimanju ovih dionica, no kada se dionice jednom izbace na tržište, postaju dio sistema u kojemu je sve moguće, pa i da do njih kad-tad dođe MOL. U posao savjetovanja namjeravao je ući i Stanley Morgan, no odustao je zbog sukoba interesa zbog zastupanja MOL-a prilikom ulaska u Inu prije dvije godine. Vlada je nedavno prenijela 7% dionica Ine u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelj. Još toliko Vlada mora ponuditi sadašnjim i bivšim zaposlenicima Ine.

Zakon o privatizaciji Ine donesen je 2002. i od tada je Vlada dužna tromjesečno sabor izvještavati o procesu privatizacije Ine. No u 2. stavku članka koji to propisuje, takvo izvješće je proglašeno državnom tajnom! Zakon kaže i kako će Hrvatska svoje vlasništvo od 25%+1 dionica prodati kada Hrvatska postane članicom EU, a da će se preostali dio ponuditi strateškom partneru ili dati na tržište.

Što se privatizacije Janafa-a tiče, još uvijek nema ništa konkretno, iako se priča o tome proteže već dosta dugo. Vlada je 1997. umalo prodala 12,5 % dionica Janaf-a MOL-u, a 1995. OMV nije uspio steći udio jer je premalo ponudio. Kada je počela privatizacija Ine 2002 dogovoreno je da će Janaf biti privatiziran odvojeno od Ine, naknadno posebnim zakonom.

Preduvjeti za provedbu PEOP projekta polako se provode i u Srbiji. Iako potpisan prije nekoliko godina sa Svjetskom bankom, plan o privatizaciji srpskog energetskog sektora počeo se aktivno odvijati tek nedavno. Kako je u Srbiji već prisutan ruski LUKoil, za daljnju privatizaciju vjerojatno će biti zainteresirani i neokonsi, pa Rusima neće biti lako. Meni se općenito ove svježe priče o ulasku u Europu čine smiješnima kada to promatram kroz prizmu europskog i američkog naftnog interesa. Početak rada naftovoda službeno se planira za 2011-12., što je dovoljno vremena da se sve fino proda korporacijama. Ako bude frke s naftom (povećana potražnja…) naftovod će proraditi i prije, a tada nitko neće pitati tko je koga izručio a tko nije. Samo me brinu one terorističke ćelije koje se spominju po Bosni. Neće li se to prije morati rasvijetliti?

Odjebi Rusijo, s ljubavlju
Slušam danas na Dnevniku kako se za osam dana sastaje Komisija za procjenu studije utjecaja na okoliš projekta DružbAdria i kako će najvjerojatnije po treći puta ona biti odbačena što znači da propada i projekt. Novinar je rekao kako za to postoje konkretne naznake, što znači da Hrvatska nije napornije poradila na Studiji, što je samo diplomatski način za pripremu odjeba za Ruse. U stilu: znate, studija nije prošla pa projekt ne prolazi, eto mi istupamo iz projekta. Podsjećam da Hrvatska po potpisanom Sporazumu mora i službeno najaviti izlazak iz projekta godinu dana prije. Podsjećam da je predsjednik Mesić lobirao za ruski DružbAdria projekt, dok je Sanader dolaskom na vlast odmah zagrizao za američki PEOP. Čini mi se kako Mesić ima još nešto za reći, sumnjam da će borba završiti ovako najavljenim nokautom.

:: radikalno komentiraj :: (3) :: objavljeno: 18.10.2005. 01:11 :: isprintaj :: permalink ::






Burn, burn, burn


Čika Nicholas Burns je američki državni podtajnik za politička pitanja. Dolje uokvirenom porukom N.B. je zaprijetio jučer (11.10.2005.) u Bruxellesu.

"Naša je poruka jasna, Hrvatska neće biti članica sve dok Ga ne uhiti i ne preda Haagu", kazao je novinarima Burns.

Krasno, gospodine B. Ustrajte. Žalosno je što zemlja trudbenica ne priznaje taj sud, dok ga je zemlja patnica osnivala.
Hrvatski anarhisti, ekolozi, antiglobalisti i sl. danas vjerojatno piju. Imaju para, imaju sčim. Drinkaju za Keš. Jer, dok nema Njega nema ni NATO-a. Yea! Drž se Keeeeešššš! Bjež, bjež... he-he

Prijetivši tako, N.B. kao da implicira kako će Hrvatska, kad Ga izruči, uletit na to. Zaboravlja da je HR potpisnica PfP SOFA i NATO SOFA sporazuma kao članica Partnerstva za mir. Uostalom sabor je prije tjedan dana podupro KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU MEMORANDUMA O SUGLASNOSTI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I EUROPSKOG ZAPOVJEDNIŠTVA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA KOJE DJELUJE U IME VLADE SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U VEZI S KORIŠTENJEM ZRAČNOG PROSTORA, POLIGONA, ZRAČNIH I POMORSKIH LUKA I OBJEKATA ZA OBUKU OD STRANE AMERIČKIH ORUŽANIH SNAGA U EUROPI.

Rekavši ipak kako poštuje nedavnu odluku Europske unije da počne pristupne pregovore sa Zagrebom, Burns je istaknuo da Sjedinjene Države nipošto neće oslabiti svoj pritisak.

1. Kako se itko može prijetiti s nečim čemu ne priznaje legitimitet? Jeli ta prijetnja legitimna?
2. Koja je jasnaa razlika kada jesi IN i kada si OUT, ako trupe strane zemlje predvodnice pakta, nakon što to odobri sabor, mogu u HR? Pravni okvir je, kao što vidimo, stvoren.

Za to vrijeme komšije se plaši Partnerstvom za mir.

Burns je usto oštro upozorio Beograd rekavši da će se SAD usprotiviti svakom sudjelovanju Srbije u kooperacijskom programu Partnerstvo za mir ukoliko prethodno ne uhiti bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića kojega je ICTY također optužio za ratne zločine.

Kako javlja France presse Burns će danas (12.10.2005.) boraviti na Balkanu. Dolazi očito Balkancima prijetnje izreći oči u oči.

Burns koji boravi u posjetu Bruxellesu gdje je u utorak sudjelovao na sjednici NATO-a, trebao bi se sastati s čelnicima europskih ustanova, a u srijedu bi trebao otputovati na Balkan, gdje će posjetiti Sarajevo, Beograd i Prištinu (Kosovo).

Jesu li slučajno zaboravili napisati Zagreb ili Nikolas stvarno neće na štrukle?

Stvarno tjera strah u kosti. A žele do 2012. naftovodom voziti oil preko Srbije i Hrvatske prema Omišlju (izvoz tankerima ) i Trstu (tankeri i poveznica naftovodima prema Europi).

:: radikalno komentiraj :: (6) :: objavljeno: 12.10.2005. 01:16 :: isprintaj :: permalink ::






Okupiram te tiho. Uz pomoć tvoje Vlade.


HRVATSKI SABOR: PRIHVAĆEN MEMORANDUM O VOJNOJ SURADNJI SA SAD-OM
HNA

ZAGREB,6. listopada 2005.(Hina) Zastupnici Hrvatskog sabora većinom glasova poduprli su danas Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i europskog zapovjedništva američkih Oružanih snaga u vezi s korištenjem zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku od strane američkih Oružanih snaga u Europi.

KAD DRŽAVA POSTANE STRANKA
Vlada Republike Hrvatske i Europsko Zapovjedništvo Sjedinjenih Američkih Država koje djeluje u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država (u daljnjem tekstu: «Stranke»)
RAZMATRAJUĆI svoja prethodna iskustva i plodonosnu suradnju na području obrane,
NAGLAŠAVAJUĆI činjenicu da će se spone prijateljstva i suradnje i dalje razvijati i jačati pod načelom zajedničkih i općih interesa, te da će iste promicati zajedničke interese obiju država, kao i mir i sigurnost u svijetu,
POTVRĐUJUĆI primjenjivost ovog Sporazuma između država Stranaka Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir u vezi sa Sporazumom o pravnom položaju njihovih snaga (PfP SOFA), od 19. lipnja 1995., a glede svih pitanja koja se u navedenom Sporazumu spominju, te sveukupnog osoblja Sjedinjenih Američkih Država koje se u Republici Hrvatskoj nalazi u vezi s ovim Sporazumom,
U ŽELJI da se ojača vojna suradnja, te unaprijedi interoperabilnost, spremnost i učinkovitost njihovih oružanih snaga, složili su se na sljedeći način: ...


Prijedlog ratifikacije Memoranduma propisuje uvjete pod kojima će vojska SAD-a moći koristiti hrvatski zračni prostor, poligon, zračne i pomorske luke te objekte za obuku.

Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da će Hrvatski sabor i dalje odlučivati o tome kada neka strana vojska ulazi, odnosno kada Hrvatska vojska izlazi iz države, osim u slučajevima kada je riječ o vojnim snagama međunarodnih organizacija kojih je Hrvatska članica ili je u procesu pristupanja.

Zastupnik Srećko Ferenčak (HNS/PGS) smatra da bi u Memorandum trebalo uključiti odredbu kojom će se zabraniti održavanje vojnih vježbi za trajanja turističke sezone, od lipnja do listopada, te uvesti i
kaznene odredbe za američke vojnike koji bi se ogriješili o hrvatske zakone.

Drži i da bi Memorandum trebao uključivati zabranu korištenja streljiva s osiromašenim uranom.

Dakle, 'naši' političari su dopustili stranoj vojsci da se na našim vojnim poligonima, ako želi, koristi oružjem koje sadržava osiromašeni uran (depleted uranium). U Memorandumu nigdje nisam pronašao odredbu koja bi zabranila korištenje oružja iznimno štetnih za okoliš kao ni bojnih otrova, nuklearnog oružja...


Zastupnik Krešimir Ćosić (HDZ) naglasio je važnost Memoranduma radi unaprjeđenja vojne suradnje sa SAD-om, koja traje od 1994., a Hrvatskoj je to vrlo bitno zbog obrazovanja hrvatskih časnika.

Zastupnik Slavko Linić (SDP) drži da bi trebalo uvesti češće zdravstvene preglede lokalnog stanovništva u okolici poligona "Eugen Kvaternik" kod Slunja zbog mogućih štetnih posljedica koje bi mogle izazvati vojne vježbe.

Zastupnik Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je Memorandum loše ispregovaran, kazavši da su hrvatski pregovarači prihvaćali sve što je američka strana tražila.


(Hina) xdm ysp

:: radikalno komentiraj :: (6) :: objavljeno: 06.10.2005. 21:16 :: isprintaj :: permalink ::






Kako nas uništavaju Svjetska banka i MMF?


Svima nam treba biti jasno da proces globalizacije zadnjih desetljeća uništava siromašne zemlje koje plaćaju najveću cijenu. Ključnu ulogu i glavne konce u toj raboti vuku Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Dajem vam ovoga puta samo jedan link i nećete vjerovati, linkam opet na Večernji list. Iako novinare malo-malo krive za ovo-ono, evo svijetlog primjera zašto je to časno zanimanje. Svjestan sam da u svakom žitu ima kukolja, no na ovom blogu napravljena je jasna distinkcija između dobrih i loših pojavnosti. Globalizacija je loša, a ovaj tekst Gorana Rosića objavljen u Večernjaku usred turističke špice potvrđuje da i urednici-moćnici nad informacijom popuštaju u sezoni kiselih krastavaca te ipak odobre tiskanje i ovakvih tekstova. Ili su na godišnjem, pa kroz filtar nekog drugorazrednog zamjenika prođe i to. No, 'who cares', bitno je da je istina među nama, samo je treba pronaći u gomili beskorisnih, manipultorskih laži.

Ako vas nisam zainteresirao da kliknete na gornji link (tekst), copy/paste metodom uokvirujem dva odlomka iz gore spomenutog uratka.

Drogiranje ovisnika
Nobelovac Edward Prescot tvrdi da je danas jedina zadaća Svjetske banke i MMF-a odobravanje sve većeg zaduživanja zemalja u krizi, što uspoređuje s davanjem droge osobi koja je ovisna o kokainu. Drugim riječima, MMF i Svjetska banka stvaraju novovjeko dužničko ropstvo.
Tako Stiglitz tvrdi kako MMF i Svjetska banka u gotovo svim zemljama primjenjuju istovjetan način djelovanja. Kada se okome na neku zemlju, prvi je korak podmićivanje političara koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, nacionalne naftne kompanije, energetske uređaje, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. To se odredi tajnim ugovorima. Naime, svaka država za suradnju s MMF-om i Svjetskom bankom mora potpisati 111 točaka obveza.

Moskva i Peking trn u oku
Isisavanje novca iz SAD-a za Stiglitza je dokaz kako u svijetu danas ima sve manje žrtava, pa se krupni kapital okreće prema bogatima jer je sve što se moglo osiromašiti već siromašno. To je shvatio ruski predsjednik Putin koji je ove godine isplatio sve dugove MMF-u i Pariškom klubu i tako vratio samostalnost u odlučivanju o daljnjem gospodarskom razvitku Ruske Federacije. Ni Kina, najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo, ne želi imati posla s MMF-om i Svjetskom bankom. Zbog toga su službena Moskva i Peking trn u oku krupnog nadnacionalnog kapitala jer sve više ugrožavaju njegove pozicije svojim inozemnim ulaganjima.


After reading questionnare
Što sad mislite o našem ministru financija (i takvoj politici uopće) koji je nedavno lizao dupeta i široke razvaljene šupke svjetskim bankarima kako bi nam dali novi kredit za školstvo, infrastrukturu i sudske knjige ne bi li sutra lakše i po debelo podcijenjenim vrijednostima ti isti svjetski lopovi i ubojice dobili sve što vrijedi u Hrvatskoj?
Vodu, more, otoke, zemlju, i nas kao robove.

:: radikalno komentiraj :: (6) :: objavljeno: 03.10.2005. 23:02 :: isprintaj :: permalink ::






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

klikni!

Blogovi:
monsoon
ovajonaj
borja.org
bezkomentara.org
i-scream.net
notorious
drug icy
freethinking
fahrenheit 15/11
45lines
cnn
tomajuda
antiglobalizam
g-news
anarhija weekly
hal9000
borgman
pooka
zuzu'sandals
alientweety
k.
watch tower
nova vizija
nacrtani

blogroll.net

dailykos
faketerror
treehuger
George Monbiot
Greg Palast
biodiesel blog
Barry Fockler
Kurt Nimmo
Rhino's
armscontrol wonk
Huffington Post
thesteeldeal

globalisation

GlobalResearch.ca
Current Concerns
Asia times
F. William Engdahl
voltairenet.org
GlobalIssues
POAC
PNAC.info
StudienVonZeitfragen
counter currents
GlobalSecurity.org
openDemocracy
Axis for Peace
worldwatch.org
antiwar.com
The Munich Conference

ekology

organic consumers
genewatchuk.org
resurgence.org
Greenpeace
Friends of Earth
GM Food Alert
gmo.hr
alert
theecologist.org
osjeckizeleni
zelenaakcija
SEE
ekologija.hr
Eko Kvarner
mzopu
fzoeu

biodiesel

journey to forever
biodiesel community
localb100
french fry fuel
climate neutral fuels
biodiesel america
brevardbiodiesel blog
biodiesel warehouse
biodiesel & svo forums
veggiepowers
rix bio diesel
veggievan.org
biodieselfullingstations
biofuel systems
biodizel.hr

uranium/plutonium weapons

world uranium weapons conference
Depleted Uranium
Low level radiation
Campaign Against DU
nuclearweaponarchive.org
nukestrat
nukephoto
atomicarchive
IAEA
DU in the Balkans 1, 2
DU web resources
Beyond Treason

energy.oil

peakoil
Energy Bulletin
global public media
WTRG Economics
Gas and Oil Connections
Post carbon institute
Official Energy Statistics from the U.S. Government
INOGATE
EnergyInstitute
energyobserver
iranpetroleummag
The Institute for the Analysis of Global Security

11.09.01

oilempire.us/911

energy.alt

Nikola Tesla
zpenergy.com
orgon
FreeEnergyNews
PESWiki
HSUSE

energy.hr

MojaEnergija
HERA
HROTE
INA
janaf
ege
HUNIG
nafta.hr
HED
EIHP

empire

PNAC
The American Empire Project
CFR
ForeignAffairs by CFR
NorthCom
WorldBank
IMF
WTO

nwo

New World Order
Trilateral commision
Bilderberg 2006
Bilderberg 1, 2, 3
Bohemian Grove
Club of Rome 1, 2
Committee of 300
German Marshall Fund
waking up the nwo
AMPP

corporations

BadCorp.org
Corporate Accountability Project
CorpWatch
CorpWatch U.K.
SourceWatch

EM weapons

HAARP
THEL
ADS
sonic weaponry
sonic doom
LRAD
defensetech.org
defense update
MKultra
types of weapons

conspiracy

weatherwars.info
secret societies
Enterprise mission
conspirayarchive
AboveTopSecret

timelines

Center for cooperative research
NATO vs SCG 1999.

UFOs

UFOs Wikipedia
Project disclosure
peace in space

el capitalismo foraneo

U.S. debt watch
FinancialSense
MarketDataCNN
MarketDataBBC
Marketwach
BBC bussines
prudentinvestor
Grandfather Economic Report

links

Dictionary
KingSat
satelitska-tv
Wikipedia
HowStuffWorks
stocitas.org

music

BBC Radio 1
radiodeejay.hr
Pegla
hr electronic music portal