big bow!

[design by k.]

Između 69 i 70 sa intencijom na 71


Krajem 1973 godine arapske zemlje najavile su embargo na isporuku nafte saveznicima koji su podržavali Izrael u ratu s Egiptom 1967. Izrael je tada, nakon šest dana ratovanja s Egiptom, Sirijom i Jordanom preuzeo kontrolu Sinajskog poluotoka, Gaze, zapadnu obalu Jordana i Golansku visoravan. Iste godine sastala se opet Bilderberška grupa u Nizozemskoj gdje se, kažu upućeniji od mene među kojima i Engdahl, dogovorilo poskupljenje nafte od 400%, sa 3 na 12$. Naime, usporedno s Yom Kippurskim ratom članice OPEC-a dogovorile ovaj kvadro skok cijena nafte. Bio je to prvi naftni šok. Nikako nesmijem zaboraviti da je iste te godine,1973, osnovana Trilateralna komisija, za koju mnogi danas smatraju da je Svjetska vlada. Što je posrijedi? Naime. Članice OPEC-a imaju naftu, ali koncesije za crpljenje imaju velike naftne tvrtke. Jel tako? Tako je. Ako visoka cijena nafte odgovara zemljama OPEC-a odgovara li naftnim kompanijama? Odgovara. Zašto? Zato što će više love spremiti u 'džep'. Odgovara li visoka cijena nafte i članicama OPEC-a i naftnim tvrtkama? Odgovara. Kako to. Članice OPEC-a tj. njihovi poglavari imaju za 30 metarske limuzine dok narod gladuje , a velike naftne tvrtke zarađuju profit. A na kome to zarađuju? Na svojim građanima i zemljama ovisnima o nafti. Koje su to zemlje? Sveeeee! Dakle, Yom Kippur war + Bilderberška konferencija + Trilateralna komisija = nafta poskupljuje 400%. Slučajno? Ma ne. Isti ljudi su posredovali u zaoštravanju krize Yom Kippurskog rata, okupljanju Bilderberške grupe i osnovali Trilateralnu komisiju. Može li sve to biti slučajnost, ili mi treba Prozac :-) ??

Počeci sukobljavanja između Egipta i Izraela počinju 1920-tih godina kada su arapski muslimani još za vrijeme 'Engleza' napadali tadašnje područje južne Sirije na kojemu je živjelo židovsko stanovništvo. Židovi su htjeli (zbog vjerske i sve druge važnosti tog područja za njih kroz povijest) da baš taj dio planeta – koji se nekada zvao Palestina - bude njihova domovina i njihova jedina država. Sporadični sukobi nastavljaju se cijelo vrijeme, a prvi rat počinje 1948 nakon što je UN 29. 11. 1947 Palestinu linijom podijelio na arapski i židovski dio. Ratne zločine, kakvima smo nažalost i mi u Hrvatskoj bili svjedoci, počinile su i jedna i druga strana. SSSR i SAD (koji odigrao ključnu ulogu u formiranju izraelske države) priznaju Izrael 15. 05. 1948. Arapske snage koje su krenule uništiti Izraelce 1948 nisu imale vojnog iskustva i loša organizacija je samo pridonijela pobjedi Židova koji su osvojili nova područja, a iz novoformirane države izbjeglo je oko milijun Palestinaca. U godinama koje su uslijedile nakon rata, još se milijun Židova uselilo u Izrael što iz područja bivše Palestine, što iz svijeta. Inače, Židovi se u Izrael počinju useljavati oko 1800 godine i poznato je nekoliko masovnih valova useljavanja.

Drugi rat s Egiptom Izrael je uz pomoć Francuza i Britanaca vodio 1956, nakon kojega je ponovno uspostavljen promet kroz Europi jako važan Sueski kanal. Naime, Egipat je namjeravao nacionalizirati kanal i tako kontrolirati vrlo važan put za Europu. Međutim, nakon uplitanja Amerike u slučaj (Rusi su prijetili nuklearnom intervencijom na Pariz i London), Izraelci su se povukli, a taj je rat označio početak globalne dominacije dvije sile – SSSR-a i USA. Egipat je iz toga rata izašao kao pobjednik, doduše na kao vojni, ali nakon povlačenja Izraelaca sa Sinaja tako se osjećao. Područje se nikada nije smirilo i konflikt ustvari cijelo vrijeme traje. Pogranični incident 1967 eskalirao je u sukob većih razmjera i Izrael je u strateškom ratu koji je trajao 6 dana ponovno zauzeo Sinajski poluotok, područje Gaze, zapadnu obalu rijeke Jordan i Golansku visoravan, te tako ponovno destabilizirao ionako nestabilno područuje. Šest godina kasnije počinje Yom-Kippurski rat kojega počinju Arapi (Sirija i Egipat) kako bi povratili okupirana područja. U mnogim knjigama može se iščitati kako je tom ratu pogodovala nejasna politika H. Kissingera koji je namjerno koristeći se lažima krivo informirao dvije strane kako bi zaoštrio krizu. Vojno nadmoćniji Izrael desetkovao je arapske snage u tom ratu, a sramota koju su doživjeli Arapi proširila se cijelim arapskim svijetom.

Dakle, 1973 saudijski je kralj dugogodišnjim prijateljima najavio embargo na isporuku nafte ukoliko se Izrael ne povuče sa Sinaja i ostalih osvojenih područja. Henry Kisinger, tadašnji ministar USA vanjskih poslova, otišao je do saudijskog kralja i diplomatskim odgovorom: - Vaše kraljevstvo, Vi znate da to ne mogu učiniti dok traje embargo na naftu; zatražio njegovo stopiranje. Kralj je naime pričao o aktivnom posredovanju Amerike u povlačenju Izraela sa osvojenih područja 1967. godine. Kisinger po tom pitanju kasnije nije ništa učinio. Pojednostavljeno, Arapi su opet izigrani. Pod izlikom 'zajedničkog neprijatelja komunizma', Ameri su saudijskog kralja 1973 godine ipak pridobili i nafta je, ali tajno, ipak dolazila do Američkih snaga u Europi. Ta 'diplomatska igra' bila je bazirana na teoriji kako će kralj, kada čuje kako 'naša (američka) djeca ostaju bez goriva' (misleći na snage na Sredozemlju) ipak popustiti, što se i dogodilo. No, svijet je čuo priču o embargu, a nafta je poskupjela 4 puta. Saudijski proračun u kratkom se vremenu udeseterostručio, a prijala mu je i rastuća cijena barela. Zemlje trećega svijeta počele su gladovati, a Saudijska Arabija je pokrenula nagli razvoj i uskoro se gradila osnovna škola svaka tri dana.

Ova je priča ključna iz razloga što se 'muslimanski terorizam', koji je kriv za štošta na našem planetu pojavljuje upravo u godinama kada se Saudijska Arabija počinje razvijati. 90% stanovnika te zemlje su ortodoksni muslimani tj. konzervativci koji ni pod koju cijenu ne mogu prihvatiti zapadnjački (američki) stil života tj. kako Bush kaže – 'our way of life'. Javljaju se dakle prve skupine koje žele izbaciti iz svoje zemlje 'uljeza'. Stvaranju alkaide najviše je pomogao rat u Afganistanu 80-tih godina kada je Osama iz Saudijske Arabije vodio mudžahedine u pomoć braći Afganistancima u ratu protiv Rusa. Ovo su naveliko sponzorirali i Amerikanci. Čak su i obučavali mudžahedine za borbu protiv Rusa (zajedničkog 'komunističkog' neprijatelja i Saudijske Arabije i USA). Kada je Saddam izvarao Saudijsku Arabiju i napao Kuvajt 1990 godine Osama je došao do Saudijskog kralja i rekao mu: «Mogu okupiti svoju vojsku i istjerati Saddama iz Kuvajta.» Kralj ga je naravno odbio, a ostao je zaprepašten činjenicom da jedan građanin ima svoju vojsku! Naravno, ta vojska bi možebitno smetala i kraljevom opstanku (ta on je pustio Amere i zapadnjake u SA!). Odbivši Osamu kralj je u SA (nakon što su to blagoslovile Ulame) pustio 550 000 američkih vojnika koji su ga branili od mogućeg napada Iraka. Naime, nakon Iračke invazije na Kuvajt, Saddam je (Ameri su kralju upali sa satelitskim slikama pregrupiranja Sadamove vojske) namjeravao napasti i SA, a ova nije imala vojsku da se brani jer je lova koja je bila namijenjena formiranju vojske – nestala u korupcijskom lancu!
Bitno je naglasiti da je Arabija cijelo vrijeme rata plaćala kerozin kojim su letjeli USA avioni! Američki diplomat u dokumentarcu o kraljevskoj obitelji reče: «Saudijci su vjerojatno i preplatili rat». Nakon završetka rata Arabija je bila u minusu 50 milijardi zelenbaća i nikada se od toga nije oporavila. Trebam li napominjati da američka vojska nikada nije niti napustila tu zemlju? Stvoren je specifičan odnos u kojemu kraljevska obitelj opstaje zahvaljujući stranoj sili koju u svojoj zemlji ne želi 90% stanovnika. Pitanje je samo dana kada će se rasplamsati neki novi rat na ionako previše dirigirano trusnom području Arapskog poluotoka.

Pišući ovaj post nije mi želja opravdavati režim koji vlada u SA, Osamu ili bilo koga. Nikako ne opravdavam netoleranciju, rat, mržnju, zatočeništvo i sve ono što proklamiraju 'neslobodne' zemlje i diktatorski režimi, ali smatram kako se neke povijesne činjenice moraju ponoviti, da bismo lakše razumjeli sadašnjost. Isto tako, moram to napisati, Amerikanci su mi simpatični, samo se ponekada pitam zašto građani te zemlje žive s 'glavom u pijesku'. Naime, dok oni uživaju u slobodi i svemu onome što imaju, njihova vlada radi što hoće, bez njihova pristanka. Nadam se da će antiratni prosvjedi koji su uzeli maha imati rezultat, ali sam isto tako svjestan činjenice da se civilizacija nalazi u krizi i da joj je potreban novi moment koji bi riješio nagomilane probleme globalnog monetarnog sustava, porobljavanje siromašnih zemalja skupim energentima i razvojnim kreditima s lihvarskim kamatama. Samo da se ne pokaže točnim da su Amerikanci 'slobodni kako se ne bi morali borili za slobodu'.

Jel itko pročitao ovo?

:: radikalno komentiraj :: (10) :: objavljeno: 01.09.2005. 00:00 :: isprintaj :: permalink ::






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

klikni!

Blogovi:
monsoon
ovajonaj
borja.org
bezkomentara.org
i-scream.net
notorious
drug icy
freethinking
fahrenheit 15/11
45lines
cnn
tomajuda
antiglobalizam
g-news
anarhija weekly
hal9000
borgman
pooka
zuzu'sandals
alientweety
k.
watch tower
nova vizija
nacrtani

blogroll.net

dailykos
faketerror
treehuger
George Monbiot
Greg Palast
biodiesel blog
Barry Fockler
Kurt Nimmo
Rhino's
armscontrol wonk
Huffington Post
thesteeldeal

globalisation

GlobalResearch.ca
Current Concerns
Asia times
F. William Engdahl
voltairenet.org
GlobalIssues
POAC
PNAC.info
StudienVonZeitfragen
counter currents
GlobalSecurity.org
openDemocracy
Axis for Peace
worldwatch.org
antiwar.com
The Munich Conference

ekology

organic consumers
genewatchuk.org
resurgence.org
Greenpeace
Friends of Earth
GM Food Alert
gmo.hr
alert
theecologist.org
osjeckizeleni
zelenaakcija
SEE
ekologija.hr
Eko Kvarner
mzopu
fzoeu

biodiesel

journey to forever
biodiesel community
localb100
french fry fuel
climate neutral fuels
biodiesel america
brevardbiodiesel blog
biodiesel warehouse
biodiesel & svo forums
veggiepowers
rix bio diesel
veggievan.org
biodieselfullingstations
biofuel systems
biodizel.hr

uranium/plutonium weapons

world uranium weapons conference
Depleted Uranium
Low level radiation
Campaign Against DU
nuclearweaponarchive.org
nukestrat
nukephoto
atomicarchive
IAEA
DU in the Balkans 1, 2
DU web resources
Beyond Treason

energy.oil

peakoil
Energy Bulletin
global public media
WTRG Economics
Gas and Oil Connections
Post carbon institute
Official Energy Statistics from the U.S. Government
INOGATE
EnergyInstitute
energyobserver
iranpetroleummag
The Institute for the Analysis of Global Security

11.09.01

oilempire.us/911

energy.alt

Nikola Tesla
zpenergy.com
orgon
FreeEnergyNews
PESWiki
HSUSE

energy.hr

MojaEnergija
HERA
HROTE
INA
janaf
ege
HUNIG
nafta.hr
HED
EIHP

empire

PNAC
The American Empire Project
CFR
ForeignAffairs by CFR
NorthCom
WorldBank
IMF
WTO

nwo

New World Order
Trilateral commision
Bilderberg 2006
Bilderberg 1, 2, 3
Bohemian Grove
Club of Rome 1, 2
Committee of 300
German Marshall Fund
waking up the nwo
AMPP

corporations

BadCorp.org
Corporate Accountability Project
CorpWatch
CorpWatch U.K.
SourceWatch

EM weapons

HAARP
THEL
ADS
sonic weaponry
sonic doom
LRAD
defensetech.org
defense update
MKultra
types of weapons

conspiracy

weatherwars.info
secret societies
Enterprise mission
conspirayarchive
AboveTopSecret

timelines

Center for cooperative research
NATO vs SCG 1999.

UFOs

UFOs Wikipedia
Project disclosure
peace in space

el capitalismo foraneo

U.S. debt watch
FinancialSense
MarketDataCNN
MarketDataBBC
Marketwach
BBC bussines
prudentinvestor
Grandfather Economic Report

links

Dictionary
KingSat
satelitska-tv
Wikipedia
HowStuffWorks
stocitas.org

music

BBC Radio 1
radiodeejay.hr
Pegla
hr electronic music portal