nedjelja, 22.05.2011.

Savršeno Obrazovanje

Kako je zamišljam savršeno obrazovanje? To je pitanje koje mi je malo prije postavio brat dok je radio na seminaru za fakultet s istom temom. Isprva sam samo slegao ramenima, prelijen za razmišljanje o obrazovanju kad nema ni dva tjedna kako sam dao posljednji ispit na svom fakultetu, ali nakon malo razmišljanja shvatio sam da nisam siguran kako bih odgovorio.
Za mene, savršeno obrazovanje bi bilo ono koje nagrađuje pravo učenje - učenje razumijevanjem, a ne štrebanje i biflanje na pamet kako to čini trenutno školstvo. Današnje obrazovanje kao da je usmjereno na dostizanje sljedeće razine obrazovanja pa potom one iza toga. Nije usmjereno na prenošenje znanja nego odrađivanje nastavnog plana i programa. Nitko nema ni volje ni vremena da sjedne i pobrine se da djeca shvate gradivo. Profesori su samo prezenteri koji predstavljaju knjige krajnjim “korisnicima” koji su, usput, obavezni da te knjige i kupe.
Mislim da bi idealno bilo kad bi se obrazovanje smanjilo po broju godina koje provedemo u ustanovama, a u svrhu većeg praktičnog rada s naglaskom na interakciju između profesora i učenika. Nerijetko se desi da kad profesor obradi i objasni (pod navodnicima) gradivo da bar polovica učenika u razredu nema pojma o čemu se tu radi. Nije istina da ne slušaju i da nisu zainteresirana za učenje nego je sistem postavljen na krivi način i njima je samo jasnije nego što mi to mislimo da takva vrst obrazovanja nema smisla. Ionako se sve svodi na to kako ćemo napisati ispit, pa zašto da tu učimo i trošimo vrijeme na shvaćanje kad se to neće nagraditi kad isto tako možemo dan prije ispita naštrebati gradivo (ili napisati šverc) i postići bolji uspjeh?
Pravo školovanje bi trebalo biti puno osobnije i neposrednije. Znati napamet nečije tuđe tvrdnje o nekoj temi ne znaći imati znanje o tome.
Ne znam da li je to odgovor na gorenavedeno pitanje, vjerojatno nije, ali da li uopće postoji nešto što bi mogli navesti kao definitivno rješenje za sve probleme trenutnog sustava školovanja? Da li su potrebni koraci toliko kompleksni i radikalni da su previše utopistički? Ono najbitnije - je li uopće ikome bitno???

- 20:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>