nedjelja, 03.04.2011.

Znati i Činiti

Znati što želiš i što smatraš da ti treba (ili ne treba) zapravo nije tako teško kako ljudi to žele prikazati. Pomiriti se s tom odlukom, s druge strane, nešto je teže. Nije se jednom desilo da čujem u filmovima i knjigama izreku da "je lagano znati koji put je dobar ali je teško kročiti tim putem". Smatram da je to jedna od najistinitijih izjava koje sam čuo. Znati da vam osoba s kojom ste u vezi ne odgovara češće je odmah jasno ali učiniti ono što je potrebno za vas u tom trenutku može biti i teže nego što mislite. Um govori jedno, a srce drugo. Željeti nešto srcem nije isto što željeti i umom.
Prava je hrabrost, po mom skromnom mišljenju, u samom praćenju vlastite intuicije i povođenju za vlastitim osjećajima koji vam često govore ono što trebate učiniti. Tko još nije bio u situaciji u kojoj je točno znao što TREBA napraviti ali je učinio nešto potpuno drugo jer nije imao hrabrosti, snage ili volje da se suoči s time? Znam da ja jesam. Znam da sam to činio često i da to i dalje činim. Teško se toga riješiti. To sranje vas prati poput prtljage dok ste živi i dok se ne suočite s tim. Kao i sve u životu, ono čega se bojite ili što izbjegavate obično vam se, poput bumeranga, vraća natrag i daje vam priliku da napravite pravu stvar. Znam da kad pričam o tome ovako općenito i "maglovito", da zvući traljavo ali ako si sve ovo stavite u kontekst, onaj koji vam zadaje konstantnu glavobolju, bit će vam mnogo jasnije i istinitije nego što mislite. Napustiti posao i baviti se onim što želite ili odlučiti da je vrabac u ruci bolji nego golub na grani; ostaviti ženu/muža za kojeg negdje unutra znate da vam ne odgovara i da to ne funkcionira ili se nadati da će s vremenom biti bolje; povrijediti nekog do koga vam je stalo jer znate da je to bolja/prava odluka za vas (zvuči sebično ali dešava se)...sve su to situacije o kojima razmišljam dok ovo pišem.
Nije dakle teško znati što je dobro, a što loše. Donijeti odluku u skladu s time je znatno bolnije i iziskuje ogromnu hrabrost, samopouzdanje i zrelost koja ne dolazi sa godinama života nego s emocionalnim razvojem i radom na sebi. Baš kako je rekao Morpheus u Matrixu: Znati put i hodanje njime dvije su različite stvari.

- 22:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>