nedjelja, 30.01.2011.

Vanzemaljski sex

Htjeli mi to ili ne, ljudima je sve izvjesnija budućnost u svemiru. U tom umakanju metaforičkog prsta u svemirske vode, počinjemo se baviti pitanjima koja nam prije nisu padala na pamet dok smo razmišljali o budućnosti. Bar ne ozbiljno. Jedno od takvih pitanja je i sex u svemiru, ili točnije, seks u bestežinskom okruženju.

Jeste li se ikad zapitali kako bi to zapravo izgledalo? Ono što meni prvo pada na pamet je da bi bilo poprilično opasno, ili bi takvo moglo vrlo lako postati. Naime, u bestežinskom stanju i najmanje guranje predmete i ljude može pretvoriti u projektile. Vanna Bonta, spisateljica znanstvene fantastike koja je uspjela iskusiti bestežinsko stanje (simulirano) kaže da joj je bio problem poljubiti svog supruga jer se nisu mogli uskladiti i zadržati kontakt. Sad razmislite koliko guranja ima za vrijeme sexa :). Da se ne spominje kako se u svemiru ljudi puno više znoje, pa bi cijeli prostor u kojem se tad nalazite mogao postati bazen znoja i ostalih tjelesnih izlučevina. U NASA-i, a i drugim svemirskim agencijama proveli su istraživanja koja su pokazala da bi u takvim situacijama postojala realna opasnost od lomljenja ekstremiteta, a utučenih i modrih bi bilo gotovo sigurno.

Ako to gledate s aspekta komercijalne kompanije koja prodaje vanzemaljsko iskustvo u svemiru ili bar podorbitalnom letu, to nije stanje u kojem bi oni željeli da se vratite. Upravo zato trenutno vodeće dvije komercijalne "svemirske kompanije" ovo pitanje shvaćaju poprilično ozbiljno. Virgin Galactic je odlučio da će u njihovim prvim koracima u svemirskom turizmu sex biti zabranjen, bar dok se ne utvrde moguće opasnosti na koje će morati obratiti pozornost u sljedećim inačicama svog svemirskog broda, popularnog SpaceShipOne-a. Agencija za svemirski turizam (da, postoji tako nešto), s druge strane, već ima gotove modele koji bi trebali omogućiti neometan i siguran sex u njihovom projektu stvaranja hotela-stanice u orbiti zemlje.

Bilo kako bilo, čini se da će o tim pitanjima najviše razmišljati komercijalni sektor na kojem ostaje da riješi te i slične probleme kojima se državne agencije (NASA, ESA) službeno ne bave. Baš kao i u prvim koracima "osvajanja" zemaljskih oceana koji su rezultirali mnogim teškim, opasnim (ponekad i smrtonosnim) trenucima, tako će se i svemirski turizam morati suočiti s dječjim bolestima koje su svojstvene za sve što je novo. Tko će morati platiti cijenu učenja, ostaje na nama da vidimo.

- 15:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>