Flat Finder

ponedjeljak, 04.09.2006.

Kamatarenje

Malo sam kopao po stambenim kreditima preko raznih brošura, interneta i ostlaih izvora. Običan čovjek ima poluditi u toj cijeloj šumi brojeva. Ne znam , trebalo mi je sate da to sve malo povežem i posložim. Sastavio sam jednu manju tablicu sa nepretencioznim pregledom kredita i kamata. s tim da uzmite u obzir da ZABA, HYPO i PBZ imaju masu opcija za otplate i jamce tako da ej to bilo teško utrpati u neku malu tablicu.

Evo:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Opcije bez jamaca su vezane na ono o čemu sam prije govorio – udjelima u raznim povezanim investicijskim fondovima. Tu su normalno i standradne opcije poput hipoteke, koja može biti varijabilna u odnosu na to jeste li i koliko uložili u neki investicijski fond, životno osiguranje ili nešto treće.

Evo kako to izgleda:

Mogućnost odabira instrumenata osiguranja prema Vašim sklonostima i mogućnostima (primjer Zagrebačke banke):
a. zasnivanje založnog prava na nekretnini u omjeru 1:1 ili većem
b. oročeni depozit/Integra
c. ulog u investicijske fondove Zagrebačke banke (ZB bond, ZB global, ZB trend) - ovo se može odnositi na bilo koju drugu banku
d. polica osiguranja života
e. ulog u novčane fondove Zagrebačke banke (ZB plus i ZB europlus)
f. jamstvo fizičke osobe


Izbor iz mogućih kombinacija instrumenata osiguranja za standardni način otplate stambenog kredita

*samo hipoteka u omjeru 1:1,25 ili
*hipoteka u omjeru 1:1 + polica osiguranja života (otkupna vrijednost u visini 21% iznosa kredita) ili
*hipoteka u omjeru 1:1,10 + 1 jamac ili
*hipoteka u omjeru 1:1 + 20% depozita / INtegra / udjela u novčanom fondu ili
*hipoteka u omjeru 1:1 + 23% udjela u investicijskom fondu ili
*hipoteka u omjeru 1:1 + 6% depozita / INtegra / udjela u novčanom fondu + 5% udjela u investicijskom fondu + polica osiguranja života (otkupna vrijednost u visini 10% iznosa kredita)

Veselica, a?

- 20:40 - Komentari (19) - Isprintaj - #

subota, 02.09.2006.

Samogradnja uz državnu potporu

Kad gledaš, puno je isplativije ići u samogradnju nego kupovati gotov stan. Sa kreditom od 150 000 eura ne možeš kupiti bog zna kakav stan za četveročlanu obitelj. Za dvoje se može naći nov stan od cca 70 kvadrata, majka. Ali kasnije je to već gužva. Poticana stanogradnja ima puno niže cijene ali su liste čekanja ogromne, i tu je neki mito možda u igri, a kvaliteta upitna. Slučajno sam saznao da su u Beogradu poticani stanovi za državne službenike oko 800 eura po kvadratu a u drugim gradovima oko 300 eura. Zvuči džabe nama, al tamo su to pare do neba.


E sad. Kako biti sam svoj majstor, baja, čiča, macho man koji će svojim rukama izgraditi dom. Prvo provedeno istraživanje u režiji mene i mene i financirano od strane mene je kopanjem po zakonima i lokalnim praksama naišlo na model poticanja preseljenja na područja posebne skrbi.
U zakonu o područjima od posebne skrbi stoji da svatko tko se želi preseliit tamo od države može dobiti džabe zemljište, džabe priključke, materijal i još para za radove. Evo kako to stvarno izgleda. Za čudo jedno, to funkcionira u ovoj državi, nije varka kao inače.
Susjed koji je nedavno doselio u moju ulicu (moju, jer ja sam pola vremena Zagrepčanec, pola vremena Petrinjac) ubacio se u taj program pa sam kod njega provodio dosta istaživanja i praćenja bauštele. Pošto je lik iz građevinske branše, radovi idu odlično. On je jednostavno preselio iz Siska u Petrinju, i to rubni dio Petrinje koji je kilometar od table Sisak! Znači, kad zakon kaže da preselite u poručje od posebne skrbi, to ne mora biti neka Lička zabit bogu iza hosn tregera, ne mora biti na BiH granici selo bez struje i vode. Možete preseliti u čisto civiizirano mjesto 50 km od Zagreba, 1 km od petlje sa autoputa.
Kakva je brojčana situacija:

-čovjek je za 11 000 eura kupio 1600 kvadrata zemljišta, livade u dobrom stanju. U nekim slučajevima država donira državnu zemlju.
-za visoku prizemnicu od 160 kvadrata neto korisne površine dobio je 200 000 kuna vrijedan građevinski materijal i 15 000 kuna za platiti majstore (pločice, vodoinstalacije i sl.). Samo zidanje je morao on obaviti ili platiti nekoga iz svog džepa.
-dobio je džabe priključak vode , koji ovdje inače košta 7000 kuna
-dobio je i priključak struje, koji košta oko 16500 kuna (3 kw snage – minimum koji morate uzeti da bi po kalkulaciji HEP-a svi predviđeni kućanski aparati funkcionirali)
-džabe građevinska dozvola (ona se računa po kubikaži pa sve ovisi koliku kuću planirate)
-kanalizacija košta 15 000 kn ali to će sam iz svog džepa keširati
-telefonski priključak iz svog džepa – 500 kuna


Znači, za Roh-bau kuću od 160 kvadrata neto površine, visoku prizemnicu (prizemlje i kat) će ukupno platiti 344 000 kuna. ROH-BAU znači da je kuća bez parketa (laminata) i podnih pločica, neokrečena, nenabačena izvana, stolarija neofrabana, ali sa uređenim wc-om i kuhinjskim pločicama. Tu treba uložiti još cirka 10 000 eura u fasadu, podove, pločice i farbanje ali onda imate ganz sređenu kuću od 160 kvadrata.
Što će reći, za 400 000 kuna ( oko 54 000 eura) vi ste vlasnik kućerine sa velikom okućnicom i riješili ste stambeno pitanje za dugi niz godina.
Kad od tih 400 000 kn oduzmete 215 000 od države i 23 500 od lokalnih vlasti, vi ste za oko 160 000 kuna vlasnik nevjerovatne nekretnine! Ovo zvuči toliko dobro da vam još fali samo set noževa! To je 22 000 eura, toliko košta VW Golf !!!
U Zagrebu za te novce možete kupiti bolju garažu za svog Golfa peticu!

Image Hosted by ImageShack.us

- 23:49 - Komentari (16) - Isprintaj - #