Sportski novosti

Zašto i kome je potreban protein

Za one koji tek razmišljaju o uključivanju sportskih suplemenata u svoju ishranu najbolji proizvod je baš protein. Kokteli na bazi proteina pomoci će bodibilderima da izgrade mišicnu masu za kratko vreme i poboljšaju svoje sportske rezultate. Uprkos ogromnom broju mitova i rasprava oko proteina kao sportskog suplementa, postoji niz argumenata koji govore u korist njegove upotrebe.



Potreba za proteinom


Protein je postao popularan zbog njegove univerzalnosti. U njemu se nalaze sve neophodne aminokiseline koje služe kao materijal za izgradnju celija. Unos proteina omogucava da održite normalan nivo belančevina u organizmu. Ako ljudske celije ne dobijaju potrebnu količinu proteina (1,5-2 grama dnevno), mišicno tkivo ce se smanjivati, a ukupni sportski učinci ce se pogoršati.

Često protein pogrešno zamenjuju sa anaboličnim steroidima koji intenzivno rade na povecanju mišicne mase. Ali protein je isključivo prirodni dodatak koji se sintetiše od životinjskih i biljnih proizvoda. Uz pravu količinu to nece doneti nikakvu štetu organizmu, vec ce mu pružiti neophodne aminokiseline za izgradnju i održavanje mišicnog tkiva.

Kome je potreban protein


Dodatke na bazi proteina u svoju ishranu može uključiti skoro svaki čovek. Važno je samo izabrati pravu vrstu proteina i poštovati preporučenu količinu.

Početnicima ce protein pomoci da u kratkom periodu dobiju potrebnu količinu mišicne mase. Sportistima koji se vec dugo bave sportom unošenje proteina pomoci ce održavanju mišica i dopuniće rezervu energije nakon sportskih aktivnosti.

Postoji puno kontroverzi oko toga da li je potreban protein za žene. Njegovo uzimanje ne zavisi od pola, žene takođe mogu uzimati suplemente na bazi proteina. To ne utiče na hormonsku pozadinu i uz preporučenu količinu nema negativnog uticaja na organizam.

Takođe, proteini su potrebni za one koji žele da smršaju. Ali za ovu svrhu potreban je suplement koji u svom sastavu sadrži minimalnu količinu ugljenih hidrata i masti. Unošenje čistog proteina pomoci ce mišicima da zadrže lep oblik u periodu mršavljenja.

Vegetarijanci veoma cene protein, jer je njima mnogo teže dobiti potrebnu količinu belančevina iz hrane. Najbolja opcija za njih je protein soje, jaja ili pšenični protein. Oni brzo dopunjuju potrošenu energiju i povecavaju efikasnost treninga.

Ljudima koji loše podnose laktozu takođe je potreban protein u ishrani. On sadrži puno kalcijuma koji učestvuje u kontrakciji mišica i jača kosti.

Takođe protein ce biti pravi spas za one koji nemaju priliku da se pravilno hrane. Koktel pripremljen na bazi proteina može zameniti užinu ili ceo obrok. Kategorično je zabranjeno potpuno zameniti sportskim suplementima običnu hranu. Online prodavnice proteina - Fitway

12.02.2018. u 09:39 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< veljača, 2018 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Travanj 2018 (3)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (3)

Opis bloga