Sportski novosti

Pravilni treninzi za sagorevanje masti

Pre nego što odredite odgovarajući kompleks treninga za sagorevanje masti i mršavljenje, neophodno je shvatiti šta je mast i zašto se ona akumulira u organizmu.


Svi procesi koji se odvijaju u organizmu zahtevaju energiju, koja se može dobiti putem oksidacije masti. Kao i proteini one su sastavni deo celija u organizmu.


Očigledno je zašto se masti akumuliraju u organizmu. Zbog prevelike količine masne hrane i ugljenih hidrata koji ne stižu da se iskoriste i pretvaraju se u masne naslage.



Ako mislite da ce intenzivne vežbe brzo ukloniti masti i pretvoriti ih u energiju i na taj način pomoći smršati, moramo vam reći da u praksi to nije uvek tako. Kako bi organizam trošio energiju, neophodno je da ga pravilno stimulišete.


Faze treninga, vežbe, intenzitet


Da bi se masti sagorevale na najefikasniji način a energija se pravilno trošila, neophodan je odgovarajući pristup procesu treninga. Fitnes treneri nude da ih sprovodite u dve faze.


U prvoj fazi preporučuje se aerobna vežba. To može biti bilo kakva vežba, na primer, ples ili trčanje na traci ili na otvorenom. Kod kuće je pogodna step aerobika.


Bez obzira koju ćete odabrati vrstu kardio treninga, važno je voditi računa o opterecenju. Visoki intenzitet ce dovesti do toga da mišici nece koristiti mast. Intenzitet može da se odredi u odnosu na disanje. Ako je disanje ravno i ne dolazi do nedostatka vazduha, onda je tempo odgovarajući.


Dužina kardio treninga može se odrediti individualno, ali imajte na umu da mast počinje da se sagoreva tek posle 20 minuta, tako da je optimalno vreme trčanja ili plesanja jedan sat.



U drugoj fazi su potrebne vežbe snage. One ce pomoci stvaranju stresnih situacija za organizam u kojima ce se sagorevati masti ne samo u trenutku kad radite trbušnjake ili čučnjeve, vec i dok odmarate.


Prilikom izbora vežbi snage vodite računa o sopstvenim mogućnostima. Da bi opterecenje bilo efikasno, izaberite takvu težinu tegova sa kojom možete napraviti oko 15 ponavljanja, tako da se poslednja ponavljanja izvršavaju sa velikim poteškocama.


Sve vežbe se moraju izvoditi u krug sa pauzom od 1-2 minuta. Potrebno je obaviti najmanje 3 kruga, a vežbe se mogu odabrati prema ovoj šemi.



  1. Čučnjevi, vežbe za trbušnjake, vežbe za deltoidni mišic, vežbe za pektoralne mišice.

  2. Čučnjevi, vežbe za trbušnjake, savijanje nogu ležeći, mrtvo dizanje.

  3. Čučnjevi, vežbe za trbušnjake, sklekovi, benč pres.


Bez obzira na izbor vežbi imajte na umu da je za jedan trening bolje raditi ne više od dve mišicne grupe. Takođe vodite računa o svom zdravlju i tome kako se osećate.


Što se tiče rasporeda treninga, oni zavise od intenziteta opterecenja. Pri prosečnom intenzitetu preporučuje se 3-4 treninga nedeljno.



I ne zaboravite na pravilnu ishranu


Ako je svrha treninga u teretani mršavljenje, onda je bez pravilne ishrane to nemoguće učiniti. Sat i po nakon treninga ne treba jesti hranu koja sadrži ugljene hidrate i masti. Da bi treninzi bili efikasni ne isključujte ugljene hidrate i masti iz ishrane, uzimajte ih u razumnim količinama, tako da se organizam normalno oporavlja, ali da vam to ne smeta dok vežbate.


Takođe, ne zaboravite na specijalne sportske dodatke ishrani - proteini i sagorevače masti. Sagorevači stimulišu metabolizam i podstiču brzo sagorevanje masnih tkiva.


U procesu treninga za sagorevanje masti ne zanemarujte svoje zdravstveno stanje. Ako osecate da organizam ne može da se nosi sa opterecenjem, povecajte vreme odmora. Bolje je vežbati u umerenom tempu sa vecom frekvencijom nego preopterećivati se jednom nedeljno.


23.01.2018. u 11:50 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2018 (3)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (3)

Opis bloga