Sportski novosti

Šta je neophodno za fitnes


Ako ste odlučili da se bavite fitnesom, morate biti spremni da steknete nova znanja. Naime, kakve sprave postoje i koja oprema je neophodna tokom treninga. Sticanje važnih veština je neizbežno ako želite izbeci moguce povrede i preopterecenja.


Tačno određivanje cilja


Pre početka fitnesa važno je odrediti cilj sportskih vežbi. Od ovoga će zavisiti brzina i rezultat. Dakle, koji su najpopularniji ciljevi među sportistima:



  1. Smršati. U ovom slučaju potrebni su dugotrajni treninzi 4-7 sati nedeljno. Pored toga, potrebno je aktivnije vežbati na kardio spravama.

  2. Povecati mišice. Ovde se preporučuje trening 2-4 puta nedeljno, pridržavajuci se sporog tempa. Preporučuju se sprave snage, dizanje različitih tegova.

  3. Ojačati zdravlje i imunitet. Najmanje je potrebno dva treninga nedeljno. Ovde možete kombinovati sprave za snagu i kardio. Trajanje treninga je ne više od 1 sata odjednom.


Organizujte svoje sportske aktivnosti na jedan od ponuđenih načina u zavisnosti od određenog cilja. Na početku bavljenja fitnesom svima je potrebna pomoc i saveti od trenera. Što se toga tiče, nije preporučljivo da to izbegavate ili štedite na tome. Stručna znanja i neophodni saveti ce pomoci početnicima da pravilno izvršavaju vežbe, brzo postižuci cilj bez oštećenja zdravlja.


Kakve sprave postoje


Kao što je ranije pomenuto, sportske sprave su podeljene u tri grupe:



  • kardio (za celo telo: bicikle, staze za trčanje, sprave za veslanje, steperi itd). Takva sportska oprema pomaže kod vežbi ne samo mišica vec i mišicno-kostnih, kardiovaskularnih i respiratornih sistema;

  • sprave za snagu (za određenu mišicnu grupu);

  • tegovi (pomažu kod izgradnje mišicnog tkiva putem konstantnog opterećenja određenih zona). Oni su osnova za sve vežbe za snagu.


Na časovima fitnesa je veoma važno slediti tehniku izvođenja vežbi. Ne sme se dizati maksimalna težina za koju niste spremni. Za početnike dovoljno je provesti 5-10 minuta na kardio spravama kako bi pripremili mišice pre nego što počnete sa ozbiljnim radom.


Oprema za fitnes


Za pravi doživljaj treninga potrebna vam je udobna odeća koja nece ometati vaše kretanje i imaće dobru toplotnu provodljivost. Najčešće se koriste trenerke, šorčevi ili helanke i udobne majice.
Često je odeca za fitnes dizajnirana na takav način da istakne grupu mišica sa kojom treba raditi ili naprotiv - kako bi sakrila mane kojima je potrebna korekcija.
Što se tiče obuće, za fitnes najviše odgovaraju lagane mekane patike. U ovom slučaju, možete se konsultovati sa prodavcem sportske obuće.


Važna pravila koja se ne smeju zanemariti


Važno je praviti pauze između treninga. Tako ce se mišici oporaviti nakon napornog rada. Tokom vežbi u sportskoj sali u njima se pojavljuju hiljade mikropukotina. Ako je vremena za odmor dovoljno, mišici ce brže postati jaki i brže će se prilagoditi opterecenjima. Inače, rezultat ce biti minimalan.


Najvažniju ulogu u životu sportiste igra san. Naučnici su dokazali da u brzoj fazi spavanja mišici brže rastu. I to se dešava u toku 8. sata od opšteg vremena provedenog u snu. Zbog toga je veoma važno za organizam osobe koja se bavi sportom da dobro spava.
Takođe sportisti moraju da se pravilno i raznovrsno hrane. Ovo takođe igra važnu ulogu u oporavku mišica i njihovom rastu.


Hajde da sumiramo rezultate


Kao što vidite, uputi za sportske aktivnosti nisu teški za izvođenje. Važno je odrediti svoj cilj, zatim posavetovati se sa trenerom i vežbati uz pomoć neophodnih sprava. Takođe je veoma važno imati odgovarajuci odmor i ishranu.

16.01.2018. u 14:22 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2018 (3)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (3)

Opis bloga