U potrazi za samim sobom...

04.09.2006., ponedjeljak

Nasilje nad životinjama

Tekst je preuzet s ove stranice.
Neki dijelovi su izbačeni, ostavio sam samo ono najvažnije.


Nasilno ponašanje prema životinjama već dugo je poznato kao indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje."Svatko tko je stekao naviku gledanja na život bilo kojeg živog bića kao bezvrijednog, u opasnosti je da dođe na ideju da su ljudski životi također bezvrijedni", napisao je humanist dr. Albert Schweitzer.
... Istraživanja su uvjerila sociologe, donositelje zakona i sudove da nasilno ponašanje prema životinjama zaslužuje našu pažnju. Ono može biti prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava.
Zlostavljanje životinja nije rezultat samo neke sporedne mane u osobnosti, nego je puno vjerojatnije simptom dubokog mentalnog poremećaja. Istraživanja u psihologiji i kriminologiji pokazuju da se ljudi koji su okrutni prema životinjama ne zaustavljaju na tome; mnogi od njih postanu okrutni i prema ljudima.
U FBI-u je otkriveno da je okrutnost prema životinjama jedna od značajki koja se redovito pojavljuje u računalnim zapisima o serijskim silovateljima i ubojicama ...
Istraživanje koje su proveli Northeastern University i SPCA iz Massachusettsa pokazalo je da za ljude koji zlostavljaju životinje postoji pet puta veća vjerojatnost da će počiniti nasilnički zločin prema ljudima. Prema upravitelju zatvora San Quentin u Kaliforniji, većina zatvorenika osuđenih na smrt zbog ubojstva, "vježbala" je svoje zločine na životinjama.

Zloglasni ubojice

Kao dijete je, serijski ubojica i silovatelj Ted Bundy – kojemu je dokazana krivnja za dva ubojstva, ali se sumnja da je ubio više od 40 žena – bio svjedokom očevog nasilja nad životinjama, a i on sam je kasnije mučio životinje.
Earl Kenneth Shriner, koji je silovao i probo nožem sedmogodišnjeg dječaka, u svom je susjedstvu bio poznat po vješanju mačaka i mučenju pasa.
...
Serijski ubojica i kanibal Jeffrey Dahmer je glave pasa i mačaka nabijao na kolac.

Okrutnost prema životinjama i nasilje u obitelji

Istraživanja su pokazala da je zlostavljačeva prva žrtva često životinja koja živi u vlastitom domu, a druga bračni partner ili dijete. ... Istraživanje napravljeno 1995. u skloništima u Wisconsinu gdje su smještene žene zlostavljane u obitelji, pokazuje da je 80% njihovih zlostavljača bilo nasilno prema njihovim životinjama. Istraživanje napravljeno 1997. pokazalo je da su djelatnici u 85% najvećih skloništa za zlostavljane žene u 48 država SAD-a primili prijave žena o incidentima zlostavljanja životinja. ...

Okrutnost prema životinjama, okrutnost prema djeci

Kako je zlostavljanje u obitelji usmjereno prema slabijima, zlostavljanje životinja i zlostavljanje djece često idu ruku pod ruku. Roditelji koji zanemaruju potrebe životinje ili je zlostavljaju mogu također zlostavljati ili zanemarivati i vlastitu djecu.
... Djeca koja zlostavljaju životinje mogu to raditi zato jer su tu lekciju naučili u vlastitom domu; kao i njihovi roditelji, oni na ljutnju ili frustraciju reagiraju nasilno. Njihovo nasilje je usmjereno na jedino živo biće u obitelji koje je ranjivije od njih samih - na životinju.
Od 57 obitelji u New Jerseyu koje zlostavljaju djecu, u 88% njih su i životinje u kući bile zlostavljane...Ascione je otkrio da je prema životinjama okrutno 25.5%fizički zlostavljane djece, 13.2% seksualno zlostavljane djece te 34% i fizički i seksualno zlostavljane djece, dok je samo 4.7% djece koja nisu zlostavljana okrutno prema životinjama.
...

Zlostavljači ne poznaju granice među vrstama

...
- Nakon što se Melissa Davis iz Ocale na Floridi preselila prijateljici, jer ju je muž učestalo tukao, muž ju je pronašao i zaprijetio da će joj ubiti pse ako se ne vrati kući. Davis je to odbila i kasnije toga dana pronašla glavu svog četveromjesečnog psića.
- Prije nego što je velečasni Javan M. McBurrows iz Pennsylvanije bio optužen da je na smrt pretukao četverogodišnjeg dječaka, u dva okruga je optužen za okrutnost prema životinjama zbog maltretiranja dva psa i osuđen za davljenje svoje žene koja je svjedočila da je McBurrows tukao svo osmero djece koje je živjelo u njihovu domu. Iza kuće je policija pronašla zapuštenog psa, koji je bio zatočen u uskom prostoru, pothranjen i prekriven ranama.
-Guillermo Lerma iz Edinburga u Texasu, koji služi doživotnu kaznu zbog ubojstva dvogodišnje kćeri svoje djevojke, odrubio je glavu živom psiću pred očima druge djece svoje djevojke, upozoravajući ih da će i njima odrubiti glave ako kažu svojoj majci nešto o tome.
-Rebecca M. Byrd iz Brunswicka u Maineu je optužena jer je pretukla svoje dvoje djece, slomivši devet kostiju u tijelu svoje četveromjesečne kćeri i izudaravši svog sina po glavi. Kratko prije nego što je uhićena zbog tih zločina, njezin pas je pronađen mrtav na kraju lanca privezanog za naftni rezervoar, ostavljen da umre od gladi, bez ikakve zaštite od vremenskih prilika.

Dugačak put nasilja

Prečesto se na okrutnost prema životinjama gleda kao na dječju psinu. No, lakomisleno je ignorirati statistike koje pokazuju da djeca koja muče životinje mogu doći na opasan put koji može ići samo prema još gorem, ako se takvo ponašanje ne popravi....
Kanadsko istraživanje provedeno 1999. na 63 osumnjičena za okrutnost prema životinjama ... pokazalo je da je 78% njih također bilo optuženo za prijestupe koji su uključivali nasilje ili prijetnju nasiljem prema ljudima. ...

Djeci koja pucaju u školi zajedničko je nasilje nad životinjama

-Eric Harris i Dylan Klebold iz vatrenog su oružja ubili učitelja i 12 svojih kolega učenika, a ranili više od 20. Oba tinejdžera su se navodno hvalila osakaćivanjem životinja.
- ... Petnaestogodišnji Kip Kinkel je ubio roditelje i pucao iz vatrenog oružja u restoranu svoje srednje škole, ubivši dvoje te ranivši 22 ljudi. Bio je poznat po mučenju životinja, hvalivši se kako je raznio kravu te ubijao mačke i vjeverice tako da bi im stavio petardu u usta. ...
- ...Šesnaestogodišnji Luke Woodham je iz vatrenog oružja ubio dvojicu svojih razrednih kolega i ranio sedmero njih, nakon što je svoju majku izbo nožem na smrt. Woodhamov dnevnik je otkrio da su u trenutku "istinske ljepote" on i njegov prijatelj izudarali, zapalili i mučili njegovog vlastitog psa Sparklea do smrti.

Ovo su samo neki od primjera ljudskog sadizma usmjerenog prema životinjama. Neke slike ne bih preporučio onima slabijeg želuca(jer nije lako neke gledati)... Pogotovo dvije.(koje su, ovdje da bi pokazale dokle seže nasilje nekih ljudi, ali nepodnošljive su čak i meni...)



Mislim da ovi podaci(i slike) govore sami za sebe...
Ako netko može sadistički uživati u patnji životinja, to očito ukazuje na ozbiljan psihički poremećaj...
Za vas koji imate kućnog ljubimca, možete li uopće zamisliti da bi ga neki član vaše obitelji mučio,zlostavljao,ubio? Što se to dogodi u nečijoj psihi da uživa u patnji živih bića? Počinju sa životinjama. Ali se ne zaustavljaju na njima... Taj problem često se shvaća olako, iako se situacija polako mijenja... Ovim postom želim dajem svoj doprinos toj promjeni...
A da ne ostane sve na riječima, dodajem i da i vi možete nešto učiniti. Možete spriječiti nasilje nad životinjama... Ovim pozivam sve ljude kojima su životinje zaista važne da se odvaže i poduzmu nešto u sprječavanju slučajeva nasilja nad njima. Ako ste upoznati s takvim slučajem, prijavite ga! Kako to učiniti možete saznati ovdje. Slučaj se može prijaviti direktno putem internetske stranice. Ne dopustite da se pred vašim očima nastavi patnja tih nemoćnih bića!
- 19:47 - Tvoje mišljenje (74) - Čuvajmo šume - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siječanj 2012 (1)
Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (5)
Srpanj 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (4)
Prosinac 2006 (14)
Studeni 2006 (8)
Listopad 2006 (6)
Rujan 2006 (14)
Kolovoz 2006 (9)
Srpanj 2006 (25)
Lipanj 2006 (1)