a-filozofije

utorak, 25.04.2006.

Filozofija moje bake

Moj deda je bolji filozof od bake, ali sam odabrao upravo nju jer je njezina filozofija nešto lakša. Background moje bake je sljedeći: ima oko 75 godina, 60 je godina u braku, cijeli život živi na selu, svaki dan hrani pajceke s napojem, ide u crkvu kad god ima netko da ju vozi, ima 10 unuka, nema nikakvu mirovinu i s dedom živi s njegovih 500 kuna (evo ti poljoprivrednika!), itd...

Za nju je tramvaj trajvan, a sva gazirana pića su kokakola. Tako ako vas pita želite li kokakolu pa vam natoči fantu, nije se zabunila nego je baš na to mislila. Naučila me je jedan molitveni zaziv kojeg, po njezinom savjetu, često ponavljam: Bože, tvoja pomoć nek ostane uvijek s nama, amen. Posebno, prije nekog posla i ujutro. Njezina glavna filozofija je dobro jesti, dobro spavati i dobro raditi. i baš na to se želim danas skoncentrirati. Treba dobro jesti, do te mjere da je loše i nezdravo biti mršav. Hrana daje potrebnu snagu za rad i zdravlje, ali i za dobro raspoloženje. Jako, jako puno pozornosti posvećuje hrani, ali, istini na volju, njezina kuhinja je stvarno dobra. malo se pokvarila kad je željela raditi ove moderne stvari kao komfrti (znate na što misli), ali kad ispeče pericu, ili orehnjaču, mogao bih dati sve za jedan griz. Treba dobro raditi. Na selu se jedino rad računa. Nije bitna količina niti brzina, bitno je raditi s voljom. Sigurno ne biste vjerovali koliko djed i baka vole raditi. "Ma dajte prodajte barem jednu kravu?". kažemo im mi. "A je" i na tom ostaje. I spavanje. Dopušteno je pogledati dnevnik, a iznimno čak i sapunicu koja je nakon njega, ali u krevetu se mora biti najkasnije u devet. Najidealnije je poslušati vijesti na radiju u sedam i ići spat, tak da se već u pet (zimi šest) može početi raditi u štali.

Je, filozofija moje bake je seljačka, ali ima čvrste noge i ne pokazuje nikakve slabosti. Možda to nije univerzalna filozofija: jesti, raditi, spavati (+ moliti), ali morate priznati da nije ni tako loša. Ja bih jako želio da sam i ja tako siguran u svoj svjetonazor.

- 22:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
od filozofa do filozofija (jedan malo osobniji i slobodniji pogled na filozofiju)
Filozofija
Filozofija je pitanje o bitku, svijetu, istini, moralnosti ljudskog djelovanja i smislu života. Naziv 'filozofija' (ljubav prema mudrosti je složenica grčkih riječi filia (ljubav) i sofia (mudrost). Neke od filozofskih, disciplina su metafizika (materijalizam, idealizam), antropologija, gnoseologija (empirizam, racionalizam, kriticizam, dogmatizam, skepticizam, kriticizam), etika, estetika, filozofija politike i filozofija povijesti.

Razdoblja filozofije:
Kozmološko razdoblje grčke filozofije (Milećani: Tales Pitagorejci, Hereklit, Elejci; Parmenid, Empedoklo, Atomisti: Demokrit). Antropološko razdoblje grčke filozofije (Sofisti, Sokrat). Ontološko razdoblje grčke filozofije (Platon, Aristotel). Helenističko-rimska filozofija (Stoicizam: zenon, Epikur, Skepticizam: Piron, Neoplatonizam: Plotin). Srednji vijek (Tertulijan, Aurelije Augustin, Anselmo Canterburyjski, Roger bacon, Bonaventura, Albert Veliki, Toma Akvinski, William Occam). Filozofija novog vijeka (Nikola kuzanski, Frane Petrić, Giordano Bruno, Francis Bacon, Rene Descartes, Baruch de Spinoza, John Locke, david Hume, Ruđer Josip Bošković). Njemačka klasična filozofija (Immanuel Kant, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich W. J. Schelling, Georg W. F. Hegel). Suvremena filozofija (Arthur Schopenhauer, Soren kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Edmund Husserl, Karl jaspers, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger).

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se