a-filozofije

četvrtak, 30.03.2006.

Dječja filozofija

Znate one fore da pitaju djecu (slično kao Cosby Show) što misle o nekoj stvari pa nas onda impresioniraju svojim odgovorima. Odgovorima, ali i pitanjima, komentarima, samim svojim ponašanjem. Gledajućui djecu, čovjek može shvatiti kako je ljudsko biće ipak čudo.

Maleni Tim pita tatu kako možemo znati da život nije samo san. Mali ima 6 godina. Tata je rekao da ne možemo znati, a ovaj je onda komentirao da misli da nije sve san jer da je, ne bi se moglo samo tako ići okolo i pitati je li sve samo san.

Malenu Ursulu je bolio trbuh, pa joj je majka rekla nek ide spavati pa će bol proći. A on upita - A kamo će otići.

Dok mi je prijatelj bio u posjeti teti u Zagrebu, njezin je klinac stalno galamio i mama mu je rekla nek začepi, ali je on nsatvio vikati glasno da roditelji nisu mogli voditi normalan razgovor. Kad je mama nekoliko puta ponovila nek začepi, on je skoro u plaču zapitao: Što da začepim?

Kad je mali Ian od šest godina gledao TV s prijateljima, ostala trojica stalno su mu mjenjala program želeći gledati neki drugi program. Onda je njemu bilo dosta pa je pitao mamu: Zar nije bolje da je jedan sebičan nego njih troje?

Ove i mnoge druge anegdote dokaz su da su djeca vrhunski filozofi i bilo bi sigurno pogrešno njihovo razmišljanje shvatiti kao primitivno. Odrasli, zapravo ne znaju filozofirati, gube kapacitet za novim misaonim otkrićima. Djeca svakako prednjače u svježini misli, otvorenosti i kreativnosti u filozofskom promišljanju. Ne čini li se i vama tako?

- 22:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
od filozofa do filozofija (jedan malo osobniji i slobodniji pogled na filozofiju)
Filozofija
Filozofija je pitanje o bitku, svijetu, istini, moralnosti ljudskog djelovanja i smislu života. Naziv 'filozofija' (ljubav prema mudrosti je složenica grčkih riječi filia (ljubav) i sofia (mudrost). Neke od filozofskih, disciplina su metafizika (materijalizam, idealizam), antropologija, gnoseologija (empirizam, racionalizam, kriticizam, dogmatizam, skepticizam, kriticizam), etika, estetika, filozofija politike i filozofija povijesti.

Razdoblja filozofije:
Kozmološko razdoblje grčke filozofije (Milećani: Tales Pitagorejci, Hereklit, Elejci; Parmenid, Empedoklo, Atomisti: Demokrit). Antropološko razdoblje grčke filozofije (Sofisti, Sokrat). Ontološko razdoblje grčke filozofije (Platon, Aristotel). Helenističko-rimska filozofija (Stoicizam: zenon, Epikur, Skepticizam: Piron, Neoplatonizam: Plotin). Srednji vijek (Tertulijan, Aurelije Augustin, Anselmo Canterburyjski, Roger bacon, Bonaventura, Albert Veliki, Toma Akvinski, William Occam). Filozofija novog vijeka (Nikola kuzanski, Frane Petrić, Giordano Bruno, Francis Bacon, Rene Descartes, Baruch de Spinoza, John Locke, david Hume, Ruđer Josip Bošković). Njemačka klasična filozofija (Immanuel Kant, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich W. J. Schelling, Georg W. F. Hegel). Suvremena filozofija (Arthur Schopenhauer, Soren kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Edmund Husserl, Karl jaspers, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger).

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se