a-filozofije

subota, 29.04.2006.

Filozofija boja

Boja zavisi od naše percepcije stvari, ona je nerealna jer svako biće vidi stvari drukčije obojane; ovisi zapravo od utjecaja svjetla na neki predmet. Ovisno o svjetlu mi, ljudi, vidimo stvari onako kako ih vidimo, konkretno: boje valne duljine od 380 nm do 740 nm. Ali kako ovo nije biološki blog nego filozofski, usredotočit ću se na ono što boje govore, na njihov pogled na svijet.

Boje su kroz stoljeća mijenjale svoje značenje ovisno o vremenu i kulturama. Stari su Kelti koristili boje kako bi opisali elemente od kojih je sastavljen svijet, a Amerikanci prije dolaska ljudi u Ameriku boje su gledali kao bazu duhovnosti. Čak i psiholozi poput Freuda su istraživali značenje boja na čovjeka. Boje su prepune značenja: poplavio je, osjećati se blue, gledati crveno ili zeleno od zavisti, plava krv, žuti tisak, ... Simbolizam boja gradio se kroz čitavu povijest, religiju, vjerovanja i tradiciju. Praktički svaka rasa i kultura ima svoj simbolizam povezan uz određene boje, vjerojatno jer osjet boje je vrlo primitivan, odnosno prva stvar s kojom se čovjek dotiče.

Sir Isaac Newton u svojim je pokusima s bojama zaključio da su boje duge: crvena, naranđasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Ali zar postoji samo 7 boja? newton se zadržao na sedam zbog simbolizma brojeva pa je u taj broj stisnuo i boje duge. Boje utječu na ljude ne samo vizualno nego i psihološki i kao što sam spomenuo, one imaju svoju filozofiju koju mouniciraju ljudima.Još Egipćani, Kinezi i Indijanci vjerovali su u moć boja da izliječe čovjeka, a istina je da pojedine boje utječu na mijenjanje tlaka, i druge fiziološke funkcije. U kromoterapiji se vjeruje da crvena stimulira fizičku i mentalnu energiju, žuta živce, narančasta obnavlja pkuća, plava ozdravlja poremećaje kao što su groznica, prehlada, problemi s jetrom, indigo liječi bolesti kože, ...

Boje nam govore uvijek više nego što iz njih čitamo i bitno je pronaći barem u određenoj mjeri kako koje boje utječu na nas kako bismo si organizirali naš svijet i naše boje. Najbolje je ipak uspostaviti pravilan ekvilibrij između svih.

Image Hosted by ImageShack.us

Evo i malog prijedloga značenja boja:
Crvena je najuzbudljivija boja. Tamno crvena izaziva ljutnju i visoke emocije, odlučnost, muku. To je primarna boja, simbolizira generalno ljubav.

Narančasta je jedina boja čije ima dolazi od voća, naranče (naranđe?) i često se povezuje s plodnošću; u tardiciji stoji u ime požude, uzbuđenja, pustolovine, označava također uspješnost, stimulirajuću energiju, pravdu, izdržljivost...

Žuta je vesela, ali može postati iritirajuća ako je prisutna predugo i jedna je od tri primarne boje (crvena, plava i žuta). Stoji iza vrlina poput vjere, mudrosti i slave, a smatra se i bojom koja predstavlja kreativnost, toplinu, mentalnu moć, šarm, sreću, optimizam, ali i ljubomoru, kukavičluk, starenje.

Zelena je najjača boja proljeća: svjetlo zelena opušta, a tamno zelena podsjeća na rast. Zelena je boja osvježenosti i obnavljanja, predstavlja harmoniju, rast, vitalnost, zdravlje, prirodu, osjećaj potpunosti, a stoji iza stvari kao što su mladost, uspjeh, sreća i ljepota; može otkloniti bol. u kršćanstvu označava nadu.

Plava je smirujuća boja i smatra se drugom najjačom bojom; to je boja postojanosti i vjere, boja neba i oceana. Predstavlja nebo, dobro zdravlje, istinu, spavanje, prijateljstvo, zaštitu, mir, strpljivost, mir, ...

Indigo ili tamno plava označava dostojanstvo, intuiciju, i budući da se nalazi između plave i ljubičaste, sdrži osobine obiju.

Ljubičasta je kraljevska boja, ali u prirodi vrlo rijetka i umjetna. lagano ljubičasta je omiljena boja mode, dok tamnija označava bogatstvo. ona je simbol moći, strastvenog vjerovanja, duhovnih ciljeva, vodstva i rado je nošena od strane kraljeva i visokih oficira. Povezuje se i s fizičkim sposobnostima, uspjehom, mudrošću, neovisnošću. U kršćanstvu označava pokoru.

Bijela je boja nevinosti s jedne strane, a sterilnosti s druge. Označava sve i ništa u isto vrijeme. Ona je nedostatak svih boja i odbija sve boje. Sibolički označava istinu, čistoću, mir, zaštitu, ali može imati i negativnih značenja: nesreću, blijedilo smrti (u Aziji se na sprovodu nosi bijelo). Bijela boja projektira osjećaje mira, opuštenosti i unutarnjeg mira. U kršćanstvu izmešu ostalog označava put prema nebu i stoga je ona boja novokrštenika i Pape. U Hinduizmu simbolizira energiju ruku.

Crna predstavlja zlo ili implicira elegantnost. Crna upija bijelu, svo svjetlo ne dajući ništa zauzvrat - sve postaje crno. Osim negativnih i tužnih asocijacija (boja sprovoda), crna priziva vrline mudrosti i pažljivosti.

Ružičasta boja je romantičnam, simbolizira ljubav, vjernost, čast, sklad, ...

Smeđa je boja zemlje, poziva na žudnju i melankoliju. Svjetlo smeđa odaje iskrenost, a tamno smeđa prijateljstvo.

Srebrna simbolizira ohrabrenje, negiranje negativnosti, ...

Zlatna boja označava privlačnost, to je sunčevih bogova.

Siva je boja neutralnosti i glamoura.

(No, ono što boje stvarno govore, morate odlučiti vi sami. Spominjao sam kršćanstvo, ali za svaku kulturu određene boje imaju poneku posebnostu. Koju posebnost koja boja nosi vama?...)

- 14:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

Filozofija moje bake

Moj deda je bolji filozof od bake, ali sam odabrao upravo nju jer je njezina filozofija nešto lakša. Background moje bake je sljedeći: ima oko 75 godina, 60 je godina u braku, cijeli život živi na selu, svaki dan hrani pajceke s napojem, ide u crkvu kad god ima netko da ju vozi, ima 10 unuka, nema nikakvu mirovinu i s dedom živi s njegovih 500 kuna (evo ti poljoprivrednika!), itd...

Za nju je tramvaj trajvan, a sva gazirana pića su kokakola. Tako ako vas pita želite li kokakolu pa vam natoči fantu, nije se zabunila nego je baš na to mislila. Naučila me je jedan molitveni zaziv kojeg, po njezinom savjetu, često ponavljam: Bože, tvoja pomoć nek ostane uvijek s nama, amen. Posebno, prije nekog posla i ujutro. Njezina glavna filozofija je dobro jesti, dobro spavati i dobro raditi. i baš na to se želim danas skoncentrirati. Treba dobro jesti, do te mjere da je loše i nezdravo biti mršav. Hrana daje potrebnu snagu za rad i zdravlje, ali i za dobro raspoloženje. Jako, jako puno pozornosti posvećuje hrani, ali, istini na volju, njezina kuhinja je stvarno dobra. malo se pokvarila kad je željela raditi ove moderne stvari kao komfrti (znate na što misli), ali kad ispeče pericu, ili orehnjaču, mogao bih dati sve za jedan griz. Treba dobro raditi. Na selu se jedino rad računa. Nije bitna količina niti brzina, bitno je raditi s voljom. Sigurno ne biste vjerovali koliko djed i baka vole raditi. "Ma dajte prodajte barem jednu kravu?". kažemo im mi. "A je" i na tom ostaje. I spavanje. Dopušteno je pogledati dnevnik, a iznimno čak i sapunicu koja je nakon njega, ali u krevetu se mora biti najkasnije u devet. Najidealnije je poslušati vijesti na radiju u sedam i ići spat, tak da se već u pet (zimi šest) može početi raditi u štali.

Je, filozofija moje bake je seljačka, ali ima čvrste noge i ne pokazuje nikakve slabosti. Možda to nije univerzalna filozofija: jesti, raditi, spavati (+ moliti), ali morate priznati da nije ni tako loša. Ja bih jako želio da sam i ja tako siguran u svoj svjetonazor.

- 22:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.03.2006.

Dječja filozofija

Znate one fore da pitaju djecu (slično kao Cosby Show) što misle o nekoj stvari pa nas onda impresioniraju svojim odgovorima. Odgovorima, ali i pitanjima, komentarima, samim svojim ponašanjem. Gledajućui djecu, čovjek može shvatiti kako je ljudsko biće ipak čudo.

Maleni Tim pita tatu kako možemo znati da život nije samo san. Mali ima 6 godina. Tata je rekao da ne možemo znati, a ovaj je onda komentirao da misli da nije sve san jer da je, ne bi se moglo samo tako ići okolo i pitati je li sve samo san.

Malenu Ursulu je bolio trbuh, pa joj je majka rekla nek ide spavati pa će bol proći. A on upita - A kamo će otići.

Dok mi je prijatelj bio u posjeti teti u Zagrebu, njezin je klinac stalno galamio i mama mu je rekla nek začepi, ali je on nsatvio vikati glasno da roditelji nisu mogli voditi normalan razgovor. Kad je mama nekoliko puta ponovila nek začepi, on je skoro u plaču zapitao: Što da začepim?

Kad je mali Ian od šest godina gledao TV s prijateljima, ostala trojica stalno su mu mjenjala program želeći gledati neki drugi program. Onda je njemu bilo dosta pa je pitao mamu: Zar nije bolje da je jedan sebičan nego njih troje?

Ove i mnoge druge anegdote dokaz su da su djeca vrhunski filozofi i bilo bi sigurno pogrešno njihovo razmišljanje shvatiti kao primitivno. Odrasli, zapravo ne znaju filozofirati, gube kapacitet za novim misaonim otkrićima. Djeca svakako prednjače u svježini misli, otvorenosti i kreativnosti u filozofskom promišljanju. Ne čini li se i vama tako?

- 22:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 25.02.2006.

Filozofija pesimizima i optimizma

Vita Sackville-West: "The most noteworthy thing about gardeners is that they are always optimistic, always enterprising, and never satisfied. They always look forward to doing something better than they have ever done before. "

Helen Keller: "No pessimist ever discovered the secrets of the stars, or sailed to an uncharted land, or opened a new heaven to the human spirit."

Jeste li pesimist ili optimist pita iskon monitor u svojoj anketi. Principom isključenog trećeg rezultati su bili ovakvi: Jeste li pesimist ili optimist? Optimist, 1771 glasova, 71.85 %. Pesimist, 694 glasova, 28.15 %. ukupno 2465 glasova.

Znate kako se kaže: Pesimist je optimist s iskustvom. Ima i onaj vic u kojem budući da govori negativno pesimist govori da ne može biti gore nego što je, a optimist uvijek otvoren tvrdi da može. No kakva je razlika između dvojeg i kakav čovjek treba biti. Optimist ili pesimist, pitanje je sad? Odgovor realist nije mi se nikad sviđao.

Moja sestra mi tvrdi da je najvažnije biti sretan, najvažnije je biti optimist. To je valjda najvažnija stvar na svijetu. A ja se pitam kako kad nemam razloga za sreću i optimizam. Kako ostati optimist kad ne možeš ostati optimist? Ili u sredini. Jedan pametan profesor tvrdi da između dvje krajnosti najčešći dobar odabir nalazi se u sredini...

Gledao sam prognozu vremena na OTV-u. Onaj smiješan voditelj je sutrašnje vrijeme najavio: Do podne će biti mjestimično oblačno, a od podne mjestimično sunčano, pa nek mi vidimo. Vrijeme ovisi o našem temeljnom stavu, optimističnom ili pesimističnom.

Čaša je napola prazna, kaže pesimist. Nije nego je napola puna, odvrati optimist. Prvi vidi ono što manjka, a drugi ono što je prisutno. "Prvi plače nad onim što nema, a drugi se raduje onome što ima. Prvi je nesretan, a drugi sretan. Prvi je nezadovoljan, a drugi zadovoljan. Prvi se smiješi, a drugi plače. U većini stručnih pa i popularnih tekstova preporučuje se da budemo optimisti a ne pesimisti," kaže Pavao Brajša.

Što si ti? Samo nemoj reći da si u sredini, bolje odgovori koliko je puna čaša. Evo, barem sam nešto napisao. Živjeli pesimisti optimistični.

- 11:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.12.2005.

Christmas lesson by Russell Kelfer (All rights reserved)

Christmas is coming! What excitement; what joys!

A time for carols; a time for toys!

I'll charge on my card the bills I can't pay

And expect to be broke by New Year's day!

But it's also the time of my Master's birth,

When God humbled Himself and came to earth;

So, there must be an answer, don't you agree?

How can we make Christmas what God meant it to be?
_________________________________

Dad is in one bedroom with wrapping paper strewn from one end of the room to the other, screaming at the top of his lungs, "Susie, when will you finish with the Scotch tape?" And mother's mumbling, "This package needs a purple polka dot bow. There just aren't any purple polka dot bows this year." Finally, everyone falls into bed at 2 a.m. exhausted and harried, counting the minutes till little Bobbie's automatic alarm bell goes off, when you, clad in bathrobes with tooth-picked eyes, paint on your Christmas grin and head for tree time! We feel the pressure of time at Christmas.
_________________________________

So Christmas is packed with pressures:

The pressures of decisions.

The pressures of finances.

The pressures of time.

But oh the joys of giving.

The joys of old acquaintances.

The joys of fond memories.
_________________________________

So the tree can speak of God's love.

The snow of His holiness and His Word.

The ornaments of His character.

The lights of His message.

The plug of His power.

The fuse of His forgiveness.

What tools to teach the miracles of truth!
_________________________________

And what a special Christmas this can be for those who have seen Christ born again in their hearts this past year. Their first spiritual birthday -- isn't it natural to celebrate it on His day?

They have new life, so the tree has new meaning.

They have new light, so the lights have new meaning.

They have new power, a new gift.

What a Merry Christmas this will be, for them, for us!
_________________________________

The story of little Freddy explains the real meaning of Christmas. And with this we close:

Little Freddy gazed wistfully
Into his father's eyes
Who, (knowing little boys)
Found questions no surprise!

“Dad, why are people so different at Christmas?
So happy about the day...
If that's the way they’re s’posed to act
Why aren't they always that way?”

On the surface, the question seemed simple enough
And Dad answered with a smile
"People act that way - because...", then He paused
And said, "Son, let's talk for a while."

And He said with his arms about the boy
“To see why we act that way
We have to begin by asking ourselves
'What happened on Christmas day?'"

“That's easy,” the little boy replied,
"That's when Jesus came!"
“Right,” said Dad, “And He brought life to all
Who call upon His name.

"At Christmas the world seems attracted
To doing things God's way
Because they remember, (just like you said)
Christ came on Christmas Day.

“‘Tis more blessed to give than to receive"
(They quote the master's voice)
And they sing carols that Christ is born
And truly they rejoice.

"But then the season passes; and another year begins
And they no longer feel this way because of all their sins.
And only in those within whose hearts Jesus really lives
Can His Spirit magnify the joy He really gives.

"Maybe someday, Freddy, you'll come face to face with God,
And looking back behind you at the road that you have trod;
You'll find that something's missing, something deep within
And that's because, by nature, every man is born in sin.

"And, Freddy, a sinner needs a Savior
And you'll find it's really true;
That this Jesus Christ of Nazareth
Came to earth to die for you.

"So you'll tell Him you're a sinner,
And you'll ask Him where to start.
And He'll answer, 'Freddy, ask me into
The manger of your heart'.

"And Freddy, then you'll realize
(Much to your surprise)
In a Christian's heart, that Christmas Spirit
Never, never dies."

"Daddy," little Freddy asked;
(His tears were a joy to see)
"I've got a little-bitty manger.
You think He'd come to live with me?"

And the light in his eyes reminded his Dad
Of a star that shone one day;
That came to rest directly above
The manger where Jesus lay.

It’s a living light in the eyes of all
Who have taken Christ in their heart;
An outward sign of an inner joy
That only Christ can impart

Maybe you’ve never received Him.
You can give Him your heart today,
And the light in your eyes will tell the world
"At last I have found God's way!"

Then each of us; and all of us
Can pause 'neath life’s Christmas tree
And show the world a portrait
Of what Christmas was meant to be!

Then, together, let’s send a greeting
To our special little friend
Merry Christmas, Freddy,
Now, Christmas will never end!

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.11.2005.

Filozofija Marka Twaina

Danas sam pročitao kratku pripovjest Marka Twaina (Il secondo avvento, talijanski prijevod) o Isusovu ponovnom dolasku na svijet. Dolazi na Zapad preko nove djevice i čini mnoga čuda hodajući svijetom. Čuda koliko hoćeš, toliko da na kraju završi loše, kao i prošli put. Potom sam se zainteresirao za Marka od koga sam poznavao jedino Huckleberry Finna. Gledajući po internetu otkrio sam da je bio čovjek i pol, da je čak bio pilot, humorist (valjda jedan od onih nepoznatih koji izmišljaju viceve), pisac kratkih priča, ... Pravo ime mu je Samuel Langhorne Clemens i kažu da je prva značajna ličnost rođena zapadno od Missisipija.

evo nekoliko njegovih citata koje sam pronašao iz različitih njegovih djela:
It is by the goodness of God that in our country we have those three unspeakably precious things: freedom of speech, freedom of conscience, and the prudence never to practice either of them. - Mark Twain, Following the Equator

Man is the only animal that blushes. Or needs to. - Mark Twain, Following the Equator

Fleas can be taught nearly anything that a Congressman can. - Mark Twain, What is Man?

It were not best that we should all think alike; it is difference of opinion that makes horseraces. - Mark Twain, Pudd'nhead Wilson

The jury system puts a ban upon intelligence and honesty, and a premium upon ignorance, stupidity and perjury. - Mark Twain, Roughing It

There are times when one would like to hang the whole human race, and finish the farce. - Mark Twain, A Connecticut Yankee at King Arthur's Court

All democrats are insane, but not one of them knows it; none but the republicans and mugwumps know it. All the republicans are insane, but only the democrats and mugwumps can perceive it. The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane. - Mark Twain, What Is Man and Other Philosophical Writings

Image Hosted by ImageShack.us

+ još nekoliko koje sam se potrudio prevesti:
Nema načina da se otkrije zašto se čovjek koji hrče nikad ne čuje.
Najveća razlika između mačke i laži je što mačka ima samo devet života.
Buka ne dokazuje ništa. Često kokoš koja je snjela jaje kokodače kao da je snjela asteroid.
Ako podigneš gladnog psa i učiniš ga utjecanjim, neće te ugristi. To je primarna razlika između psa i čovjeka.

Što ćemo dakle zaključiti o Marku Twainu? ... ne znam, recite vi.

- 17:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 05.11.2005.

Su(nad-)realistične mudrosti

Slonovi su zarazni.
Makar se nazvao drugačije, rak ne zaboravlja more.
Ne za pse su dobri labirinti.
Nije potrebno šivati životinje.
Trojica čine Troju.
Ako ne ostane više od jednog, to je munja.
Dijete koje govori ne plače makar šta.
Ostaviti voljenu nije stvar koja cvjeta u svibnju.
Vilonu treba svirati utorkom.
Red (kolona) ili nered.
Raditi dva sata jednog sata.
Jedan albino ne nosi proljeće.
Nije cvijeće sve što leti.
Došao sam, vidio sam, otišao sam.
Na svakog radoznalog po jedan pijanac.
Ako se mlad oženiš gubiš intuiciju.
Nama susjedima je isto jučer ili sutra.
Jedna torta je dovoljna na horizontu.
Isplati se raditi ponovo jednom napravljenu cestu.
Živjeti od heroja i parfema.

(Kazao Paul Eluard, a nešto, potaknut njime i ja.)
smislit ću još nešto za kraj kako bih potaknuo na vaše izreke (može i u komentarima): Nije grijeh ako se zoveš Marko, premda padala kiša. Svršetak svijeta nije sladak poput pite od trešanja.

- 11:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
od filozofa do filozofija (jedan malo osobniji i slobodniji pogled na filozofiju)
Filozofija
Filozofija je pitanje o bitku, svijetu, istini, moralnosti ljudskog djelovanja i smislu života. Naziv 'filozofija' (ljubav prema mudrosti je složenica grčkih riječi filia (ljubav) i sofia (mudrost). Neke od filozofskih, disciplina su metafizika (materijalizam, idealizam), antropologija, gnoseologija (empirizam, racionalizam, kriticizam, dogmatizam, skepticizam, kriticizam), etika, estetika, filozofija politike i filozofija povijesti.

Razdoblja filozofije:
Kozmološko razdoblje grčke filozofije (Milećani: Tales Pitagorejci, Hereklit, Elejci; Parmenid, Empedoklo, Atomisti: Demokrit). Antropološko razdoblje grčke filozofije (Sofisti, Sokrat). Ontološko razdoblje grčke filozofije (Platon, Aristotel). Helenističko-rimska filozofija (Stoicizam: zenon, Epikur, Skepticizam: Piron, Neoplatonizam: Plotin). Srednji vijek (Tertulijan, Aurelije Augustin, Anselmo Canterburyjski, Roger bacon, Bonaventura, Albert Veliki, Toma Akvinski, William Occam). Filozofija novog vijeka (Nikola kuzanski, Frane Petrić, Giordano Bruno, Francis Bacon, Rene Descartes, Baruch de Spinoza, John Locke, david Hume, Ruđer Josip Bošković). Njemačka klasična filozofija (Immanuel Kant, Johann Gottlieb Fichte, Friedrich W. J. Schelling, Georg W. F. Hegel). Suvremena filozofija (Arthur Schopenhauer, Soren kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Edmund Husserl, Karl jaspers, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger).