filmozof

17.02.2011., četvrtak

U susret Oscaru

Oscar 2006.: Homoseksualci, politika i teški gaf Akademije

Image and video hosting by TinyPic

Među nominiranima za najbolji film 2005. godine našla su se dva filma u čijem su središtu pozornosti likovi homoseksualne orijentacije - Planina Brokeback i biografski film Capote. Slijedeća dva govorila su o određenim političkim, odnosno povijensim epizodama 20. stoljeća - Minhen i Laku noć, i sretno. Fatalna nesreća, preveden s engleskog izvan konteksta (Crash) pojavio se kao veliko iznenađenje s obzirom da je snimljen još 2004. i odavno je bio izvan kinodistribucije. Po prvi puta nakon 15-ak godina, svih 5 redatelja nominiranih filmova našlo se u konkurenciji za najbolju režiju - Ang Lee (Planina Brokeback), Bennett Miller (Capote), Steven Spielberg (Minhen), George Clooney (Laku noć, i sretno) i Paul Haggis (Fatalna nesreća).
Najizvjesnija kategorija te godine bila je ona za najboljeg glumca, u kojoj je bez previše nagađanja i razmatranja oko konačnog pobjednika kao favorit slovio Philip Seymour Hoffman za ulogu pisca homoseksualca Trumana Capotea u istoimenom filmu, koji je na kraju, dakako, i odnjeo nagradu. Od ostalih nominiranih tu su bili Heath Leger kao šutljivi Ennis Del Mar iz Planine Brokeback, Joaquin Phoenix kao legendarni Johnny Cash u glazbenoj drami Hod po rubu, David Strathairn kao TV voditelj Edward R. Murrow u Laku noć i sretno te Terrence Howard kao svodnik u Hustle & Flow.
U kategoriji najbolje glumice glavnu su riječ imale Felicity Huffman (poznatija iz Kućanica) kao transvestit u Transamerica i Reese Witherspoon kao June Carter Cash u Hod po rubu, dok su ih slijedile dvije predstavnice britanske škole, starije i mlađe generacije - Judi Dench (Gđa. Henderson predstavlja) i Keira Knightley (Ponos i predrasude), te ponovo Charlize Theron u Sjevernoj zemlji. Iako su mnogi zasigurno odigrali na Felicity Huffman, po nagradu se ipak popela Reese Witherspoon koja ipak nije pokazala zavidnu glumu vrijednu Oscara.
Primivši tu večer nagradu za sporednog glumca, George Clooney je ustvrdio kako " neće biti ništa od nagrade za režiju ", što se i obestinilo. Miljenik Akademije, dvostruki oskarovac Steven Spielberg i njegov Minehen ostali su gubitnici večeri. Paul Haggis se nekoliko trenutaka ranije okitio Oscarom za najbolji scenarij za Fatalnu nesreću. Iako su svi redatelji formalno još bili u igri, okolnosti su očito ukazivale na Anga Leeja koji je i primio svog drugog Oscara, nakon 5 godina i Tigra i zmaja.
Šećer je uslijedio na kraju! Planina Brokeback, do tada osvojivši već 2 važna (drugi je bio onaj za adaptirani scenarij) Oscara, trebala je zaokružiti večer, čime bi i Akdademija na neki način pokazala solidarnost s pripadnicima gay populacije i stala na stranu Anga Leeja i svih onih koji spolne predrasude osuđuju. Međutim, Jack Nicholson, koji je progalsio pobjednika, i sam je bio pomalo izenađen kada je iz kuverte izvadio papir na kojem je pisalo Crash, odnosno Fatalna nesreća.
Ponovno nakon 2002. i Chicaga, Akademija je degradirala samu sebe. Fatalna nesreća jedan je od najvećih previda Akademije uopće. Ne samo zato što se radi o filmu koji u usporedbi s Planinom Brokeback djeluje tak prosjećno, već i zato što je Planina Brokeback ponajbolji film desetljeća - ako se mene pita, to je jedinstven i najbolji produkt Hollywooda u proteklom desetljeću.

Image and video hosting by TinyPic

Evo i pregleda pobjednika zanimljivijih kategorija:

Najbolji film: Fatalna nesreća
Najbolji redatelj: Ang Lee - Planina Brokeback
Najbolji glavni glumac: Philip Seymour Hoffman - Capote
Najbolja glavna glumica: Reese Witherspoon - Hod po rubu
Najbolji sporedni glumac: George Clooney - Syriana
Najbolja sporedna glumica: Rachel Weisz - Brižni vrtlar
Najbolji originalni scenarij: Fatalna nesreća Paul Haggis, Robert Moresco
Najbolji adaptirani scenarij: Planina Brokeback - Larry McMurtry, Diana Ossana
Najbolji strani film: Tsotsi - JAR
Najbolji dugometražni animirani film: Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit
Nagrada za životno djelo: Robert Altman

za detalje i ostale kategorije:OSCAR 2006


- 22:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi