filmozof

16.02.2011., srijeda

U susret Oscaru

Oscar 2005.: Dvoboj divova

Image and video hosting by TinyPic

Scoreseova biografska drama o ekscentriku Howardu Hugesu Avijatičar (The Aviator) s 11 nominacija i Eastwoodova sportska drama Djevojka od milijun dolara (Million Dollar Baby) sa 7 nominacija slovili su kao glavni favoriti za najbolji film 2004. godine. Osim Avijatičara u konkurenciji su se našla još dva biografska filma - San o životu (Finding Neverland) Marca Forstera koji pripovjeda o škotskom piscu Jamesu Matthewu Barrieu i obitelji koja ga je nadahnula za pisanje Petra Pana, te glazbena drama Ray, priča o zlatnom razdoblju karijere legendarnog Raya Charlesa. Kao i svake godine u konkurenciji za glavnu nagradu moralo se naći i neko iznenađenje koje je 2005. stiglo u obliku humoristične drame Alexandera Paynea - Stranputica (Sideways). Od ostalih filmova koji se nisu našli u konkuranciji za najbolji film,a možda su s obzirom na svoju kvalitetu trebali, valja spomenuti izvrsni Hotel Ruanda, zatim Veru Drake te vjerojatno najbolji film 2004. godine - Hitler: konačni pad.
Od gore navedenih autora filmova, jedino se Marc Forester nije našao u konkurenciji za najbolju režiju, već je njegovo mjesto zauzeo britanski veteran Mike Leigh (Vera Drake).
Čak četiri filma iz konkurencije za najbolji film konkurirali su i u kategoriji glavnog glumca, od čega je tek jedna nominacija, ona Clinta Eastwooda, bila za interpretaciju fiktivnog lika. Leonardo Dicaprio kao Howard Huges(Avijatičar), Johnny Depp kao Barrie (San za životom), Don Cheadle kao Paul Rusesabagina (svojevrsni moderni Schindler u Hotelu Ruanda) te Jamie Foxx kao Ray Charles odigrali su ponajbolje uloge u svojim karijerama. Međutim, uloga Jamiea Foxxa ipak je nekako bila najupečatljivija i najzahtjevnija i čovjek je zbilja odradio impresivan posao za što je i zasluženo nagrađen Oscarom. Ako se mene pita, radi se o jednoj od najboljih uloga posljednjih godina.
U kategoriji glavne glumice Annette Bening (Biti Julija) dobila je priliku za revanš s Hilary Swank (Million Dollar Baby) -sjetimo se 1999. kada je Hilary uzela(Dečki ne plaču) Annette Oscara za Vrtlog života. Tu su još bile dvije predstavnice britanske glumačke trupe, Kate Winslet (Vječni sjaj nepobjedivog uma)i Imelda Stauton (Vera Drake) te nominacija iznenađenja u obliku vrlo mlade Cataline Sandino Moreno (Marija milosti puna). Hilary Swank - Annette Bening - 2:0

Image and video hosting by TinyPic

Morgan Freeman (Djevojka od milijun dolara) i Cate Blanchet (Avijatičar) primili su utješne nagrade za dosadašnji doprinost u obliku onih za sporedne uloge.
No, vratimo se na dvije najvažnije kategorije u kojima se u principu vodio dvoboj između dvojice velikana - Martina Scorsesea i Clinta Eastwooda. Po broju nominacija i medijskoj pompi, Avijatičar je slovio kao favorit, a u obzir treba uzeti i da je Scorsese do sada na Oscrima uvijek gubio pa je ovo bila prilika Akademiji da mu konačno odaju priznanje. Međutim, Akademija je i ovaj puta prepoznala svu kvalitetu i veličinu Eastwoodova rada te nagradila Djevojku od milijun dolara i za režiju i za najbolji film. U dvoboju divova završilo je jedan naprema nula za Eastwooda.

Image and video hosting by TinyPic

Za razliku od Oscara 2003. kada istančanog favorita zapravo nije ni bilo i Oscara 2004. kada se pojavio samo jedan apsolutni favorit, Oscar 2005. nosio je dva filma koja su vodila bitku oko prijestolja, s tek laganom prednošću jednoga (Avijatičar), da bi na kraju ipak bobijedio ovaj drugi (Djevojka od milijun dolara). Ako ima koji Oscar u ovom desetljeću na kojem se igra nije svodila na vraćanje dugova onda je to zasigurno Oscar 2005. - barem što se uže konkurencije nominiranih tiče nagrade su odnjeli oni koji su to i zaslužili. Neću reći kako je Djevojka od milijun dolara uistinu i najbolji film 2004. godine (pored primjerice Hitler: konačni pad to i ne može biti), neću reći ni da je najbolji koji je u proteklom desetljeću bio nominiran za Oscara, no po meni je, što god Vi rekli, ipak najbolji (uz Gladijatora) od filmova koji su u proteklih deset godina nagrađeni Oscarom za najboljim film.

Evo i pregleda pobjednika zanimljivijih kategorija:

Najbolji film: Djevojka od milijun dolara
Najbolji redatelj: Clint Eastwood - Djevojka od milijun dolara
Najbolji glavni glumac: Jamie Foxx - Ray
Najbolja glavna glumica: Djevojka od milijun dolara
Najbolji sporedni glumac: Djevojka od milijun dolara
Najbolja sporedna glumica: Cate Balnchet - Avijatičar
Najbolji originalni scenarij: Vječni sjaj nepobjedivog uma - Charlie Kaufman, Michel Gondry, Pierre Bismuth
Najbolji adaptirani scenarij: Stranputica - Alexander Payne, Jim Taylor
Najbolji strani film: Život je more - Španjolska
Najbolji dugometražni animirani film: Izbavitelji
Nagrada za životno djelo: Sidney Lumet

Za detalje i dodatne informacije: Oscar 2005.

- 00:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi