filmozof

31.01.2011., ponedjeljak

U susret Oscaru

S obzirom da se ove godine navršava 10 godina od kada pratim Oscare i od kada je uostalom dodjela i prvi puta izravno prenošena na HTV-u, činila mi se dobra ideja kroz ova tri tjedna, uz recenzije nominiranih filmova, napraviti i kratak osvrt na proteklo oskarovkso desetljeće.

Oscar 2001: Trijumf novozelandskog gladijatora

Image and video hosting by TinyPic

S obzirom da je prije nešto više od deset godina Gladijator pušten u distribuciju u ljetnoj sezoni, njegovih 12 nominacija za Oscara dočekano je kao lagano iznenađenje, međutim popularnost i komercijalni uspjeh koji je film postigao jednostavno nisu mogli proći nezapaženo od strane Akademije. Bilo kako bilo, Gladijator je predvodio utrku i slovio kao najveći favorit za posljednji najbolji film desetljeća. Tajvanski pustolovni Tigar i Zmaj (Wo hu cang long), kojeg danas kritičari redovito uvrštavaju među ponajbolje filmove desetljeća, ugodno je iznenadio sa svojih potpuno neočekivanih 10 nominacija i bio na najboljem putu da pomrsi račune prvom spomenutom filmu, a njegov redatelj, veličanstveni Ang Lee, prvi je azijat još od 1985. i Kurosawe koji je sjedio među uzvanicima kao nominirani za režiju. Redatelj Steven Soderbergh te se godine predstavio s dva filma - izvrsnim kriminalističkim Trafficom i nešto slabijom dramom Erin Brokovich, koja su oba zaradila po 5 nominacija, a Soderbergh postao prvi redatelj u povijesti Oscara koji je zaradio dvije nominacije u istoj kategoriji - pomalo banalan i neopravdan potez Akademije. S istim brojem nominacija kao i dva Soderberghova filma, humoristična drama Čokolada Lassea Hallstroma pojavio se u konkurenciji kao najveći autsajder, a samom Lasseu izmakla je nominacija za režiju pa ga je na tom mjestu zamijenio britanac Stephen Daldry (Billy Elliot).
Najizvjesnija kategorija definitivno je bila ona najbolje glavne ženske uloge, u kojoj kao da su Joan Allen (The Contender), Julliete Binoche (Čokolada), Ellen Burstyn (Rekvijem za snove) i Laura Linney (You Can Count on Me) bile tu tek toliko da popune ona 4 mjesta uz bok Julii Roberts (Erin Brokovich), koja je uz sve one dotadašnje uloge u romantičnim komedijama ulogu života odigrala u drami i bez obzira na podršku publike i svoju popularnost, posao odradila, mora se istaknuti, zbilja vrhunski. Zapravo, to je i jedina uloga ljubimice Hollywooda vrijedna pažnje, a u kojoj ne igra samu sebe.
Nakon one za najbolji film, te godine najatraktivnija kategorija bila je vjerojatno ona glavne muške uloge: jedan autsajder , tada tek pristigao u Hollywood s namjerom da pokaže veličinu eurospke škole, radi se o Javieru Bardemu (Before night falls), trojica izvrsnih, već afirmiranih glumaca - Tom Hanks (Cast Away), Geoffrey Rush (Quills), Ed Harris (Pollock) i velika, tek rođena zvijezda koja je upravo Gladijatorom pokorila filmski svijet - Russel Crowe. Crowe, koji se pred kraj večeri očekivano popeo na pozornicu i uz vrlo dojmljiv kratak govor preuzeo nagradu, nipošto nije odigrao ulogu za Oscara (bar ne u usporedbi s ostalima u konkurencji), međutim novozelanđaninov Maximus jednostavno je preupečatljiv lik (ne na izvedbenoj rezini, već samo lik kao takav ), uloga koja se stapa s glumcem i veličinom filma, poput Forresta Gumpa, Vita Corleonea ili Indiane Jonesa i trajno obilježi karijeru glumca koji ju odigra.
Redatelj Steven Soderbergh mogao je te godine biti zadovoljan već samim time što osobno ima dvije nominacije, no potpuno zadovoljstvo donijeo mu je Oscar za režiju Traffica - potpuno zasluženo. Ang Lee otišao je kući s nagradom čak i vrijednijom od one za režiju - Tigar i Zmaj proglašen je najboljim stranim filmom i uz to je osvojio još 3 kipića. Tako je tvorac Gladijatora i njegova glavnog lika, veteran Ridley Scott, ne osvojivši oscara za režiju ostao u sjeni onoga što je sam stvorio. S druge strane, Soderbergov Traffic danas kao da je pomalo zaboravljen u nizu njemu sličnih naslova (što nipošto ne znači da se radi o lošem filmu!), a Gladijator , koji se dakako okitio glavnim Oscarom i atributom najboljeg filma godine, ostaje film koji se pamti, pa je tako ukupnih 5 kipića za ostvarenje takvog kalibra ipak premalo.
Prva dodjela Oscara 21. stoljeća za posljednje filmove 20. stoljeća nije ostavila dojam pretjerano zanimljive i neizvjesne ceremonije. S druge strane, nije se radilo ni o pretežnom, uvijek aktualnom, vraćanju dugova pojedincima, već su dobitnici nagrađeni na temelju trenutnih zasluga. Ostali nominirani filmovi uglavnom su ostali u sjeni ona dva najveća: Gladijatora i Tigra i Zmaja - dva filma kojima su Oscari bili samo dodatna potpora i pojačani vjetar u buri koju su podigli - Scott je s Gladijatorom obnovio trend povijesnih spektakala iz zlatnih 50tih, a Lee s Tigrom i Zmajem pokrenuo golem val tajvanskih, odnosno kineskih filmova koji će slijediti njegov uzor.

Evo i kratkog pregleda pobjednika u važnijim kategorijama:

Najbolji film: Gladijator
Najbolja režija: Steven Soderbergh - Traffic
Najbolji glavni glumac: Russel Crowe - Gladijator
Najbolja glavna glumica: Julia Roberts - Erin Brokovich
Najbolji sporedni glumac: Benicio Del Torro - Traffic
Najbolja sporedna glumica: Marcia Gay Harden - Pollock
Najbolji originalni scenarij: Korak do slave
Najbolji adaptirani scenarij: Traffic
Najbolji strani film: Tigar i Zmaj

Image and video hosting by TinyPic

- 22:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2011., nedjelja

Oscar revija

PRIČA O IGRAČKAMA 3

toystory 3 4

Toy Story 3
animirani , SAD, 2010.
Režija: Lee Unkrich
Glasovi: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty
Scenarij: John Lasseter, Andrew Stanton
Trajanje: 103 min

Već neko vrijeme kauboj Woody i njegovi prijatelji provode vrijeme pomalo zaboravljeni u Andyevoj škrinji sa starim stvarima. Andy je, naime, navršio 17 godina i sprema se za odlazak na koledž, a jedina igračka koju odluči ponijeti sa sobom upravo je Woody. Igrom slučaja ostale igračke, umjesto na tavanu, završe u obližnjem vrtiću Sunnyside. Mjesto prepuno djece uvijek željne igre i novih igračaka za Andyeve nekadašnje ljubimce, koji vjeruju da ih je Andy namjerno zauvijek napustio, predstavlja svojevrsnu utopiju. Međutim, Sunnyside baš i nije ono što su očekivali.

toy story 3 trailer

Originalni film Priča o igračkama iz 1995. godine u svoje vrijeme bio je hit podjednako popularan i omiljen kao što je to posljednjih godina, primjerice, saga o Shreku. Meni i mojim vršnjacima, tada uglavnom osmogodišnjacima, Priča o igračkama predstavljala je svojevrstan kult, a u školi su jednostavno svi znali za Buzzovo geslo Do vječnosti i dalje! Tada se zapravo radilo o nečem novom, jer je Priča o igračkama bio prvi animirani film proizveden računalnom animacijom, a osim toga, glavni protagonisti više nisu bili uobičajeni likovi iz bajki (poput Male sirene) ili životinje (Kralj lavova), nego upravo djeci toliko omiljene igračke koje još k tome posjeduju sve ljudske vrline i mane. Petnaest godina poslije, sada kada je računalna animacija iz mode gotovo izbacila rukom crtane filmove, Priča o igračkama 3 predstavlja samo jedan u nizu uspješnih Pixarovih, odnosno Disneyevih filmova. Međutim, ključ uspješnosti današnjih crtanaca vjerojatno jest upravo u tome što uobičajene pouke o obiteljskim i prijateljskim vrijednostima interpretiraju na bezbroj različitih načina, ali s jedinstvenom, najmlađima najdostupnijom formulom – sadržajnom jednostavnošću i dinamičnom naracijom uz obavezni neblijedeći humor i s odgovarajućom dozom emocija. Ipak, nisu samo djeca ta koja će se zabaviti gledajući ovaj film – nakon gledanja filma zbilja mi je došlo da se zavučem u ormar u podrumu i u kutiji s još ono malo svojih preživjelih igračaka pronađem omiljene da ih barem na kratko još jednom pogledam.
Korektan i zabavan film koji se svakako isplati pogledati. Nominiran za 5 Oscara.


- 23:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.01.2011., srijeda

Nominacije za Oscar 2011.

Britanska povijesna drama Kraljev govor (The King's Speech) predvodi ovogodišnju utrku za zlatni kipić s čak 12 (pomalo iznenađujuć broj) nominacija. S dvije nominacije manje, dakle 10, slijedi ga vestern – remake braće Coen Čovjek zvan hrabrost (True Grit), koji je po broju nominacija i najveće ovogodišnje iznenađenje. Fincheorova Društvena mreža (The Social Network), apsolutni pobjednik Zlatnih globusa i Nolanov Početak (Inception) priskrbili su si, po mnogima nedovoljnih (!!) 8 nominacija. Od preostalih filmova koji su se očekivano našli među nominiranima za najbolji film tu su Borac (The Fighter), sa 7 nominacija, 127 sati (127 Hours) sa 6 i Crni labud (Black Swan) s 5 nominacija. Lagana iznendađenja, barem po meni, predstavljaju Djeca su dobro (The Kids Are All Right) i Zimska kost (The Winters Bone) s po 4 nominacije, a kojima su glavni aduti upravo glumačke nominacije. Treći nastavak legendarnog crtića Priča o igračkama (Toy Sory 3) ovogodišnji je predstavnik animiranog filma s 5 nominacija.
Vrlo neugodno iznenađenje dočekalo me u uvijek zanimljivoj kategoriji režije gdje nažalost nisam uočio ime Christopera Nolana (Inception), ponajboljeg redatelja desetljeća. “ Umjesto “ njega tu su braća Coen (True Grit) kojima je ovo 3. nominacija za režiju. Nominaciju Darrena Aronofskog (The Black Swan) možemo shvatiti kao priznanje (ovisi o tome s kakvim stavom gledate na Akademijine nagrade:)), ne samo za ovogodišnji njegov film, nego i kao za vrlo kvalitetan dosadašnji rad. David O. Russell (The Fighter) i relativno mladi Tom Hooper (The Kings Speach) ovdje su kao novajlije bez oskarovskog staža kojima bi nominacija mogla poslužiti kao odskočna daska. I na kraju, očekivano i predvidivo, najveći favorit – David Fincher (The Social Network), riječi su suvišne.
Blago, ali ugodno, iznenađenje dočekalo me i u kategoriji najboljeg glavnog glumca gjde se među nominiranima našao ponajbolji glumac današnjice, Španjolac Javier Bardem (Biutiful). Colin Firth - uostalom i najveći favorit, James Franco (127 Hours) i Jesse Eisenberg (The Social Network) startali su i na Globusima, stoga bi veliko iznenađenje bilo da se nisu pojavili ovdje. Jeff Bridges, ponavljajući jednu od najupečatljivijih uloga Johna Waynea (za koju je ovaj 1969. i nagrađen svojim jedinim Oscarom) jednostavno je bio suđen da poremeti planove primjerice Marku Wahlbergu kojem je izostala nominacija za ulogu u The Fighteru.
Pet glumica koje su bile nominirane za Globus, sada su se našle i među kandidatkinjama za Oscara, stoga slobodno mogu reći kako je ovo najpredvidljivija kategorija bez ikakvih iznenađenja, manjih ili većih.
Što se tiće nominacija za sporedne uloge jedino što me lagano iznenadilo jest nominacija za mladu, četrnaestogodišnju Hailee Steinfeld (True Grit). Međutim, ako uzmemo u obzir da Akademija gotovo svake godine vodi politiku promocije mladih potencijalnih zvijezda, onda je bilo za očekivati da će se ovako nešto dogoditi – pitanje je bilo samo tko će ove godine zauzeti to mjesto.
Uvijek atraktivna kategorija najboljeg stranog filma, odnosno filma s neengleskog govornog područja, iz godine u godinu donosi zbilja kvalitetne filmove, filmove koji po kvaliteti odskaču od onih koji su nominirani u glavnoj kategoriji najboljeg filma. Bit ću iskren i priznati da nisam toliko dobro upoznat s neholivudskom kinematografijom da bih mogao suditi koji film se, koji možda nije među nominiranima, eventualno trebao naći u konkurenicji u ovoj kategoriji, no ono što znam jest da je ovdje onaj koji zasigurno i treba biti ovdje, a to je meksički film Biutiful, dobro nam poznatog Alejandra Gonzáleza Ińárritua, jedan od najboljih filmova godine.
Tehničke i umjetničke kategorije, kao i uvijek, služe uglavnom za pumpanje broja nominacija filmova u konkurenciji, stoga ih ne bih komentirao.

Prije pregleda pojedinih kategorija, za kraj bih htio napomenuti kako bi ovaj post trebao biti prije svega informativnog karaktera, a o stanju u svakoj kategoriji i pozdaini pojedine nominacije više ću prokomentirati u prognozi nekoliko dana prije same dodjele. Također, nominacije za Oscara samo su me potaknule da obnovim pisanje. Tko će odnjeti zlatni kipić doznati ćemo za otprilike mjesec dana, u nedjelju 27. veljače, a do tada možete očekivati recenzije pojedinih nominiranih filmova.

Evo i pregleda važnijih kategorija:

Najbolji film:
Crni labud
Društvena mreža
Boksač
Početak
Kraljev govor
The Kids Are All Right
127 sati
Priča o igračkama 3
Zimska kost
Čovjek zvan Hrabrost

Najbolji redatelj:
Darren Aronofsky - Crni labud
David Fincher - Društvena mreža
Tom Hooper - Kraljev govor
David O. Russell - Boksač
Joel Coen i Ethan Coen - Čovjek zvan Hrabrost

Najbolji glavni glumac:
Jesse Eisenberg - Društvena mreža
Colin Firth - Kraljev govor
James Franco - 127 sati
Javier Bardem - Biutiful
Jeff Bridges - Čovjek zvan Hrabrost

Najbolja glavna glumica:
Natalie Portman - Crni labud
Michelle Williams - Blue Valentine
Nicole Kidman - Rabbit Hole
Jennifer Lawrence - Zimska kost
Annette Bening - The Kids Are All Right

Najbolji sporedni glumac:
Christian Bale - Boksač
John Hawkes - Zimska kost
Jeremy Renner - The Town
Mark Ruffalo - The Kids Are All Right
Geoffrey Rush - Kraljev govor

Najbolja sporedna glumica:
Amy Adams - Boksač
Helena Bonham-Carter - Kraljev govor
Jacki Weaver - Animal Kingdom
Melissa Leo - Boksač
Hailee Steinfeld - True Grit

Najbolji originalni scenarij:
David Seidler - Kraljev govor
Scott Silver, Paul Tamasy i Eric Johnson - Boksač
Christopher Nolan - Početak
Lisa Cholodenko i Stuart Blumberg - The Kids Are All Right
Mike Leigh - Još jedna godina

Najbolji adaptirani scenarij:
Danny Boyle i Simon Beaufoy - 127 sati
Aaron Sorkin - Društvena mreža
Joel Coen i Ethan Coen - Čovjek zvan Hrabrost
Debra Granik i Anne Rosellini - Zimska kost
Michael Arndt - Priča o igračkama 3

Najbolji dugometražni animirani film:
Kako izdresirati zmaja
Iluzionist
Priča o igračkama 3

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
Gasland
Uradi i bježi
Inside Job
Restrepo
Waste Land

Najbolji film na stranom jeziku:
Hors la Loi (Outside the Law), Alžir
Hćvnen (In a Better World), Danska
Očnjak ('Kynodontas'/'Dogtooth'), Grčka
Biutiful, Meksiko
Incendies, Kanada

Za informacije o ostalim, tehničkim, kategorijama: http://www.imdb.com/features/oscars/2011/nominations

- 11:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi