filmozof

12.02.2010., petak

Oscar revija: NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

Image and video hosting by TinyPic

Up in the Air
humoristična drama, SAD, 2009,
Režija: Jason Reitman
Uloge: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Danny McBride
Scenarij: Jason Reitman, Sheldon Turner
Trajanje:109'

Ryan Bingham (Clooney) uspješan je poslovni čovjek čiji je posao otpuštanje ljudi. Sve što mu je potrebno Ryan ima u svom koferu, a putujući od grada do grada diljem SAD-a život provodi u zračnim lukama i luksuznim hotelima. Profesionalan i hladnokrvan, Ryan je u svome poslu dostigao vrhunac, a jedino što još želi postići jest u sklopu posebnog putničkog nagradnog programa sakupiti 10 milijuna nagradnih milja. Stvari se promijene kada nova Ryanova suradnica, mlada i ambiciozna Natalie (Anna Kendrick) osmisli i provede inovativni način rada koji više ne zahtjeva terenski rad i čestu promjenu lokacija. Ryan će se morati suočiti s velikom životnom promjenom...

Image and video hosting by TinyPic

Nakon što se probio filmom Hvala što pušite (Thank You for Smoking, 2005) i afirmirao simpatičnom komedijom Juno (2007), mladi James Reitman na najboljem je putu da bude, u najmanju ruku, jednako uspješan kao i njegov otac Ivan Reitman koji je do sada u karijeri napravio nekoliko sasvim solidnih ostvarenja (Ghost Busters 1 i 2, Dave). Meni se osobno, moram priznati, više sviđa stil mlađeg člana obitelji koji u pričama ima realističniji i manje naivan pristup. Iako me film Juno pomalo ugodno iznenadio, nisam si dozvolio da ovaj put od Reitmana očekujem nešto posebno, što je možda zapravo ostavilo pozitivan učinak na sveukupni dojam. Ni na nebu ni na zemlji tek je obična (ali ne i dosadna!) priča o monotonosti života jednog čovjeka koji se kad - tad, kao i mnogi od nas, mora suočiti s nekim promjenama. Ovo nije film koji propagira ili nameće nešto ili pak pokušava izmijeniti neke perspektive, već preko samog lika Ryana Binghama (Izvrsni George Clooney koji mi sve više raste u očima) iznosi jasnu poruku s neobaveznim prihvaćanjem iste. Ne radi se ovdje o velikom djelu, no moram napomenuti da je ovo sasvim korektan film bez puno mana i pretjerivanja u pojedinim stvarima. Iako film ima 6 nominacija za Oscara, vjerujem kako mu se smješi samo onaj za scenarij koji bi i tako bio više simboličan kao napomena Jasonu Reitmanu da je " primljen " u holivudsku A - ligu scenarista.

Ocjena: 3/5


- 23:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.02.2010., utorak

NOMINACIJE ZA OSCAR 2010

Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti od ove je godine odlučila proširiti izbor najboljih filmova godine i u kategoriji najboljeg filma nominirati 10 a ne više 5 filmova kao što je to do sada bio običaj. Što se tiće te odluke moram priznati da sam prilično suzdržana mišljenja. Akademija je očito odlučila dati priliku još nekim filmovima koje smatra kvalitetnima, a koji možda onako nebi ušli u uži izbor. To isto tako znači i proširivanje konkurencije na ostale žanrove,a ne samo filmove dramskog štiha kakve Akademija njaviše preferira. Najbolji primjeri za to su animirani film Up (koji ima nominaciju i u kategoriji najboljeg animiranog filma) i District 9, mješavina trilera i SF-a koji teško da bi se našao u 5 najboljih filmova. S druge strane, ako je Akademijina nagrada zbilja toliko prestižna, onda bi konkurencija trebala biti uska i u nju bi trebali uči zbilja samo najbolji od njaboljih filmova. Osim toga, čemu narušavati višedesetljetnu tradicju kad je do sada ovako dobro funkcioniralo. No, bilo kako bilo Oscari su Oscari...

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic


Što se samih nominacija tiće...
Utrku sa startnim brojem od 9 nominacija predvodne pustolovni SF Avatar i ratna drama The Hurt Locker (kod nas prevedeno kao Narednik James). Slijede ih Tarantinovi Nemilosrdni gadovi s 8 te Precious i Up in the Air s po 6 nominacija. To su ujedno i " uži " favoriti. 5 nominacija zaradio je crtić Up, a manji broj mogućnosti za osvajanje nagrada imaju Distcrict 9 (4 nominacije), An Education (3 nominacije) i The Blind Side i A Serious Man s po 2 nominacije.
Avatar, The Hurt Locker, Inglorious Basterds i Up in the Air bih očekivao među nominiranima i da ih je još uvijek 5. Zapravo, jedino što ne bih očekivao među ovih 10 nominiranih su A Serious Man i crtić Up. Sve u svemu, velikih iznenađenja nema.
Najbolji glavni glumac. Iznenađenje mi je zapravo Jeremy Renner (The Hurt Locker) jer sam na njegovom mjestu očekivao Roberta Downeya ili Daniela Day Lewisa. No, manjih iznenađenja uvijek mora biti...
Najbolja glavna glumica. Osvrnuvši se na Zlatni globus i ostale nagrade zaključio sam da u ovoj kategoriji i nema previše iznenađenja. Možda i najnezanimljivija važna kategorija.
Najbolja režija je meni uvijek zanimljiva kategorija, a ove godine možda i atraktivnija od svih ostalih i to ponajviše zbog bivših supružnika Camerona i Kathryn Bigelow. Za Tarantina i Reitmana sam pretpostavio da će se naći u konkurenicji, no iznenadio me Lee Daniels.
Sporedni glumac.Jedino neočekivano- Stanley Tucci.
Sporedna glumica. Jedino neočekivano - Maggie Gylenhall.
Dakako, uglavnom svi filmovi nominirani za najbolji film zaradili su i nominaciju za najbolji scenarij, bilo adaptirai bilo originalni. Najvećem favoritu Avataru ta je nominacija izostala.Budimo iskreni- što se radnje i koncepta tiće, film i tako nije baš originalan, međutim vjerujem kako će se među tehničkim kategorijama za njega naći dosta kipića.
Pobjednike ćemo saznati 7.ožujka,a evo i pregelda nominacija u najvažnijim kategorijama:
za detaljniji pregled - Oscar 2010

Najbolji film
Avatar, The Blind Side, District 9, An Education, The Hurt Locker, Inglourious Basterds, Precious, A Serious Man, Up i Up In The Air

Najbolja glumica
Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julie & Julia)

Najbolji glumac
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Up in the Air)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (The Hurt Locker)

Najbolja sporedna glumica
Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up in the Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up in the Air)
Mo'Nique (Precious)

Najbolji sporedni glumac
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Najbolji redatelj
James Cameron (Avatar)
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
Lee Daniels (Precious)
Jason Reitman (Up in the Air)

Najbolji animirani film
Coraline
Fantastic Mr. Fox
The Princess and the Frog
The Secret of Kells
Up

Najbolji strani film
Ajami
El Secreto De Sus Ojos
The Milk of Sorrow
Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
Un Prohete

Najbolji scenarij
Mark Boal (The Hurt Locker)
Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
Alessandro Camon i Oren Moverman (The Messenger)
Joel i Ethan Coen (A Serious Man)
Bob Peterson i Pete Docter (Up)

Najbolji adaptirani scenarij
Neill Blomkamp i Terri Tatchell (District 9)
Nick Hornby (An Education),
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci i Tony Roche (In the Loop),
Geoffrey Fletcher (Precious)
Jason Reitman i Sheldon Turner (Up in the Air)


- 21:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi