filmozof

29.01.2009., četvrtak

THE X- FILES

Dok svi raspravljaju o tome tko bi ove godine mogao odnjeti Oscara, na Hrt - u se kraju treće sezone bliži već legendarna američka serija Dosjei X. Kao fan te serije, odlučio sam zaposliti svog prijatelja i uvaženog kolegu filmofila, također fana serije, Ivana Ivkovića da iz svoje glave i uz malu pomoć interneta na papir prenese najprije općenite informacije o seriji, a zatim, u idućim postevima, detaljnije stvari vezane uz pojedine sezone serijala.

Image and video hosting by TinyPic

Dosjei X su američka znanstveno fantastična serija čije je emitiranje trajalo od 1993. do 2002. (9 sezona). Tvorac serije je Chris Carter, a glavni glumci David Duchovny i Gillian Anderson. Serija je bila ogroman hit svojevremeno, obilježila je 90-e, bila je neko vrijeme jedna od najgledanijih serija i na američkoj televiziji, pa i kod nas, na HRT-u. Dobitnica je nekih prestižnih nagrada kao što su Emmy i Golden Globe. Slogani serije, kao što su The Truth Is Out There, I Want To Believe, Trust No One itd., su i danas popularni među fanovima. U vrijeme najveće popularnosti, 1998., u kina je stigao prvi film Dosjei X, dok je drugi, Dosjei X: Želim vjerovati, izašao 2008., i predstavljao je debakl.
Teme kojima se bavi su pokušaji da se razoktrije postojanje izvanzemaljaca, teorije zavjere unutar vlade te mnogi paranormalni fenomeni. Razlog zbog kojeg je serija stekla toliku popularnost jesu intelignetni zapleti, šarmantni glavni junaci, intrigantne teme i odličan spoj realnog i fantastičnog, sve to začinjeno sa konstantnim osjećajem paranoje. U mnogim epizodama pozitivci izvlače kraći kraj, negativci bivaju nekažnjeni, a tajne ostanu nerazjašnjene. Glavni likovi su FBI agenti, Fox Mulder, inteligentni, no (za njegove kolege) pomalo ćaknuti istražitelj, koji strastveno vjeruje u postojanje izvanzemaljaca sve otkad je, kada je bio 12-o godišnjak, njegova sestra misteriozno oteta, te njegova partnerica, Dana Scully, inače doktorica, koja je skeptična prema svemu paranormalnom, i koja vjeruje da za sve postoji znanstveno objašnjenje. Postavljena je pored Muldera kako bi odbacila njegove ideje kao bezvezarije. Oni dvoje postanu pijuni u golemoj uroti, te počinju vjerovati jedino jedan drugome. Između njih se stvori povezanost, zasnovana na međusobnom poštovanju, a iščekivanja gledatelja da njihova ljubav bude konzumirana barem poljupcem su dugo ostala neostvarena, što toliko odudara od tipičnih hollywoodskih klišeja. Općenito, Mulder i Scully nisu tipični filmski junaci. Scully nije neka pin-up plavuša, no svejedno ima određeni šarm, a Mulder, pa, dovoljno je reći da sve što radi u slobodno vrijeme je gleda porniće. Korištenje ovakvih realističnih likova u fantastičnim situacijama je sigurno jedan od glavnih razloga zašto je serija zaokupila pažnju milijuna ljudi diljem svijeta.
Glavna radnja serije je, kao što je rečeno, vladino zataškavanje postojanja izvanzemaljskog života (Mitologija). Ta je tema vezivno tkivo serije, provlači se kroz mnogo epizoda. Nasuprot ovim epizodama, imamo one sa zasebnim pričama, tzv. "Monster of the week" epizode, koje su uglavnom horor žanra, no zna se naći i trilera, drama, pa i odličnih komedija. Mnogi znaju reći da su ove zasebne epizode bolje od onih u nastavcima (mitoloških) zato što su potonje nerazumljive, prekomplicirane, nedosljedne i pune rupa u radnji. Krivo. Mitologija je potpuno shvatljiva ako se epizode gledaju s dovoljno pažnje, i postoji samo jedno objašnjenje događanja u seriji, a ne da svaki gledatelj interpretira događaje na svoj način, osim manjih detalja. Radnja koju su stvorili tvorci ove serije je jedna od najdetaljnijih i najzanimljivijih priča u povijesti filma i televizije, i to treba znati cijeniti.
I Dosjei su, kao i svaka serija, imali svojih uspona i padova. U prvim sezonama se tek povremeno nađe pokoja loša epizoda, ali kasnije se kvaliteta razvodni i loše epizode postanu više pravilo nego iznimka.
Veliki utjecaj na tvorce Dosjea X je imao Twin Peaks Davida Lyncha, briljantna serija s početka 90-ih. Jedan od njezinih elemenata je bizarni FBI agent koji se koristi neobičnim metodama u otkrivanju zločinaca. Inače, i David Duchovny se pojavljuje u Twin Peaksima, gdje glumi transvestita. Duchovny je osim kao agent Fox Mulder poznat i kao sexom opsjednuti pisac Hank Moody u popularnoj seriji Californication. Gillian Anderson je ostvarila još mnogo uloga, pogotovo u britanskim serijama, no s nijednom od njih se nije proslavila kao sa utjelovljenjem agentice Scully.

- 20:29 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.01.2009., četvrtak

OSCAR 2009 - NOMINACIJE

Evo,objavljene su nominacije za najprestižniju filmsku nagradu:

Najbolji film:
'The Curious Case of Benjamin Button'
'Frost/Nixon'
'Milk'
'The Reader'
'Slumdog Millionaire'

Iako je bilo očekivano da će se Benjamin Button i Slumdog Millionaire naći u konkurenciji za najbolji film, moram priznati kako nisam očekivao da će imati popriličan broj nominacija. Nisam gledao te filmove pa nemogu reći da li zaslužuju toliko puno. Slumdog Millionaire ove godine predstavlja one filmove s puno nominacija koji budu nominirani za najbolji film i režiju ali im izostane pokoja glumačka nominacija, kao npr. Povratak kralja (2003) ili Tigar i Zmaj (2000). Predvidiva je bila i nominacija za dramu Frost/Nixon, no moram priznati kako sam najviše bio iznenađen što se ovdje našao i film o gay političaru Milk, koji je, očito, iz konkurencije izbacio Revolutionary Road. Osim toga, mogli bismo reći kako je po broju nominacija (ima ih 8) Milk najveće iznenađenje godine. The Reader je najavio svoje startno mjesto već na Zlatnim globusima. bit ću iskren i reći kako sam pomislio da bi se ovdje mogla naći i biografska drama Darena Aranofskog The Wrestler koja će se morati zadovoljiti samo glumačkim nominacijama.

Najbolji redatelj:
Danny Boyle ('Slumdog Millionaire')
Stephen Daldry ('The Reader')
David Fincher ('The Curious Case of Benjamin Button')
Ron Howard ('Frost/Nixon')
Gus Van Sant ('Milk')

Meni osobno uvijek zanimljiva kategorija. Inače se rijetko događa da svih 5 filmova koji konkuriraju za glavnu nagradu bude nominirano za najbolju režiju, obično jednom izostane ta nominacija. Ove godine to nije slučaj: dva najveća favorita, Danny Boyle i David Fincher ovdje su po prvi puta, Howard je kipić osvojio 2001. za GENIJALNI UM, a Van Sant i Daldry već znaju kako je biti nominiran pa ne osvojiti nagradu. Najveće iznenađenje definitivno je gay redatelj Gus Van Sant, a najvećim gubitnikom mogli bismo nazvati starog lisca Clinta Eastwooda, koji je prošle godine napravio dva odlična filma, CHANGELING i GRAN TORINO, no na Oscarima je vidno podbacio. Bez brige Clinte, mlad si još...:)

Najbolji glavni glumac:
Richard Jenkins ('The Visitor')
Frank Langella ('Frost/Nixon')
Sean Penn ('Milk')
Brad Pitt ('The Curious Case of Benjamin Button')
Mickey Rourke ('The Wrestler')

U ovoj kategoriji sam zapravo jedino iznenađen nominacijom za Richarda Jenkinsa jer sam očekivao da će se tu naći Leonardo Dicaprio za REVOLUTIONARY ROAD, no taj čovjek očito uvijek ima peh. Ostalo je bilo očekivano, no na dodjeli će biti gusto uz blagu prednost Mickeya Rourkea.

Najbolja glavna glumica:
Anne Hathaway ('Rachel Getting Married')
Angelina Jolie ('Changeling')
Meryl Streep ('Doubt')
Melissa Leo ('Frozen River')
Kate Winslet ('The Reader')

Što se tiće Kate Winslet, bilo je samo pitanje za koju od dvije izvrsne uloge će biti nominirana - THE READER ili REVOLUTIONARY ROAD. Zanimljivo je to da je za Readera nagrađena Globusom za sporednu ulogu, a ovdje je u konkurenciji za glavnu. Legendarana Meryl Streep već je 30 godina na vrhuncu karijere i s 15. nominacija drži rekord...ništa čudno vidjeti je među nominiranima. Anne Hathaway i Angelina Jolie samo su potvrdile prognoze nominacija, a iznenađenje je, dakako, manje poznata Melissa Leo.

Najbolji sporedni glumac:
Josh Brolin ('Milk')
Robert Downey, Jr. ('Tropska grmljavina')
Phillip Seymour Hoffman ('Doubt')
Heath Ledger ('Vitez tame')
Michael Shannon ('Put oslobođenja')

Iako je više nego očito tko će biti nagrađen, ovo je definitivno kategorija koja najviše upada u oči, barem meni - izbor nominranih je zanimljiv,zanimljive su i uloge koje su odigrali. Ledger i Hoffman nisu iznenađenje, za Downeya je bilo upitno, jer kako znamo Akademija baš ne cijeni komedije,no s obzirom da je prošle godine odigrao dvije zapažene uloge moralo je nešto uroditi plodom. Brolinu su očito htjeli nadoknaditi izostanak prošlogodišnje nominacije za NO COUNTRY FOR OLD MEN. Iznenađenje - Shannon. Iako ga baš ne volim, mislio sam kako će se ovdje naći i Tom Cruise koji je po meni u TROPIC THUNDER odigrao jednako dobru rolu kao i Downey Jr.

Najbolja sporedna glumica:
Amy Adams ('Doubt')
Viola Davis ('Doubt')
Penelope Cruz ('Vicky Cristina Barcelona')
Marisa Tomei ('The Wrestler')
Taraji P. Henson ('The Curious Case of Benjamin Button')

Kako su prve 4 navedene glumice bile nominirane i za Zlatni globus, ne može se reći da je ikoja od njih ovdje neočekivano, osim Taraji P. Henson koja kao da je došla iz sjene. Uz nju, Viola Davis je jedina tamnoputa nominirana glumica ove godine. Definitivno najneizvjesnija kategorija bez izraženog favorita.

Najbolji originalni scenarij:
Andrew Stanton, Jim Reardon, Pete Docter ('Wall-E')
Dustin Lance Black ('Milk')
Martin McDonagh ('Kriminalci na godišnjem')
Mike Leigh ('Samo bez brige')
Courtney Hunt ('Frozen River')

Najbolji adaptirani scenarij:
Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire')
David Hare ('The Reader')
Peter Morgan ('Frost/Nixon')
Eric Roth i Robin Swicord ('The Curious Case of Benjamin Button')
John Patrick Shanley ('Doubt')

Najbolji animirani dugometražni film:
'Bolt'
'Kung Fu Panda'
'Wall-E'

Najbolji strani film:
'Razred' ('Entre les murs'), Francuska
'Valcer s Bashirom', Izrael
'The Baader Meinhof Complex' ('Der Baader Meinhof Complex'), Njemačka
'Revanche', Austrija
'Departures' ('Okuribito'), Japan

Uviijek zanimljiva kategorija. Priznajem da nisam baš upoznat s prošlogodnišnjim izvanholivudskim ostvarenjima no izenadilo me što se ovdje ne nalazi talijanska GOMORRA.

Najbolja kamera:
Changeling
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
The Reader
Slumdog Millionaire

Scenografija:
Changeling
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
The Duchess
Revolutionary Road

Kostimografija:
Australia
The Curious Case of Benjamin Button
The Duchess
Milk
Revolutionary Road

Zvuk:
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Slumdog Millionaire
WALL·E
Wanted

Montaža:
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Frost/Nixon
Milk
Slumdog Millionaire

Montaža zvuka:
The Dark Knight
Iron Man
Slumdog Millionaire
WALL·E
Wanted

Vizualni efekti:
The Curious Case of Benjamin Button,
The Dark Knight
Iron Man

Maska:
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Hellboy II: The Golden Army

Pjesma:
Slumdog Millionaire "O Saya".
Slumdog Millionaire "Jai Ho".
WALL·E "Down to Earth".

Glazba:
The Curious Case of Benjamin Button
Defiance
Milk
Slumdog Millionaire
WALL·E

Kratki crtić:
Maison en petits cubes,
Oktapodi
Presto
This Way Up
Ubornaya istoriya - lyubovnaya istoriya

Kratki igrani film:
Auf der Strecke
Grisen
Manon sur le bitume
New Boy
Spielzeugland

Dokumentarni, kratki:
The Conscience of Nhem En
The Final Inch
Smile Pinki
The Witness from the Balcony of Room 306

Dokumentarni, dugometražni:
The Betrayal - Nerakhoon
Encounters at the End of the World
The Garden
Man on Wire
Trouble the Water


Prvi puta nakon 3 godine da neki film ima dvoznamenkasti broj nominacija. Ove godine to su čak dva, Button s 13 i Millionaire s 10 i oba se mogu uvrstiti među rekordere po broju nominacija. Već sam spomenuo da je Milk najveće iznenađenje godine. U glumačkim kategorijama, s 4 glumačke nominacije, dominira Doubt Johna Patricka Shanleya, a u tehničkim, dakako, Vitez tame. Vitez tame s 8 nominacija jedan je od onih filmova koji zarade brojne, ali manje važne nominacije, kao što se to posljednjih godina desilo s npr. Komadima iz snova ili Sjećanjima jedne gejše. Najveće razočaranje ja vidim u Mendesovoj drami Revolutionary Road od koje se očekivalo da će zaraditi vrlo važne nominacije glavnih glumaca, no uz nominaciju za sporednog glumca tu su tek one za kostimografiju i scenografiju. Najveći gubitnik ove godine definitivno je Clint Eastwood koji si uz svoja dva filma nije uspio priuštiti bar ni nominaciju za glazbu. Usprkos tome, valjda ćemo ga vidjeti na dodjeli - kao prezentera. Malo eksponiranih i puno kvalitetnih ostvarenja, uskrsnuće Heatha Ledgera i veliki povratak Mickeya Rourkea, nekoliko iznenađenja i nešto manje razočaranja. Ovo su moji stavovi prema nonimacijama, a svoju prognozu iznjet ću nekoliko dana prije same dodjele.
22. veljače. 2009. bit će jako zanimljiva noć...
Pozdrav...

- 23:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.01.2009., utorak

ZLATNI GLOBUS 2009

Image and video hosting by TinyPic

Evo kratkog pregleda dobitnika ovogodi[njih dobitnika Globusa...

Najbolji igrani film: "Slumdog Millionaire" (2008)

Najbolja muška uloga u igranom filmu: Mickey Rourke za "The Wrestler" (2008)

Najbolja ženska uloga u igranom filmu: Kate Winslet za "Revolutionary Road" (2008)

Najbolji mjuzikl ili komedija: "Vicky Cristina Barcelona" (2008)

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji: Colin Farrell u "In Bruges" (2008)

Najbolja glumica u mjuziklu ili komediji: Sally Hawkins za "Happy-Go-Lucky" (2008)

Najbolji režiser igranog filma: Danny Boyle za "Slumdog Millionaire" (2008)

Najbolja sporedna muška uloga u igranom filmu: Heath Ledger za "The Dark Knight" (2008)

Najbolja sporedna ženska uloga u igranom filmu: Kate Winslet za "The Reader" (2008)

Najbolji filmski scenarij: "Slumdog Millionaire" (2008) - Simon Beaufoy

Najbolji igrani film sa neengleskog govornog područja: "Vals Im Bashir" (2008)

Najbolji animirani film: "WALL·E" (2008)

Najobolja filmska pjesma: "The Wrestler" (2008)("The Wrestler")

Najbolja filmski soudntrack: "Slumdog Millionaire" (2008) - A.R. Rahman

Najbolja mini serija ili televizijski film: "John Adams" (2008)

Najbolji glumac u mini seriji ili televizijskom filmu: Paul Giamatti u "John Adams" (2008)

Najbolja glumica u mini seriji ili televizijskom filmu: Laura Linney za ulogu u filmu "John Adams" (2008)

Najbolja dramska televizijska serija: "Mad Men" (2007)

Najbolja televizijska serija u kategoriji mjuzikla ili komedije: "30 Rock" (2006)

Najbolja glumica u dramskoj televizijskoj seriji: Anna Paquin u "True Blood" (2007)

Najbolji glumac u dramskoj televizijskoj seriji: Gabriel Byrne u "In Treatment" (2008)

Najbolji glumac u televizijskoj seriji, mjuziklu ili komediji: Alec Baldwin za "30 Rock" (2006)

Najbolja glumica u televizijskoj seriji - mjuziklu ili komediji: Tina Fey za "30 Rock" (2006)

Najbolja sporedna ženska uloga u televizijskoj seriji, mini seriji ili televizijskom filmu: Laura Dern u "Recount" (2008)

Najbolji sporedna muška uloga u televizijskoj seriji, mini seriji ili televizijskom filmu: Tom Wilkinson u "John Adams" (2008)


Moram priznati kako sam pomalo iznenađen time što je Slumdog Millionare Dannya Boylea odnjeo čak četiri Globusa. Naime, očekivao sam da će glavnu nagradu odnjeti Fincherov Benjamin Button, no kako nisam još pogledao ni jedan od nominiranih filmova, nebih htio suditi o njihovoj kvaliteti. Posebno mi je drago zbog nekadašnje velike zvjezde Mickeya Rourkea kojeg je Hollywood odavno otpisao, no on se, očito, vratio u velikom stilu.
Pehistica Kate Winslet konačno je došla na svoje i naplatila dugove odnjevši dvije nagrade. Braća Coen zadovoljila su se prošle godine osvojivši glavne Oscare pa im valjda nije smetalo što je njihovom najnovijem uratku Burn After Reading nagradu za najbolju komediju uzeo legendarni Woody Allen s Vicky Cristina Barcelona. Moram priznati kako sam očekivao da če nagradu ipak odnjeti ovaj prvi navedeni, no mislim da je i ovo pravedno jer se radi o kvalitetnom Allenovom ostvarenju. Posebno bih htio istaknuti nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu i mislim da je svima jasno zbog čega odnosno koga - Heath Ledger. Mnogi će reći kako su mu nagradu dodjelili iz nekih humanih razloga ili slično. Istina, to što je pokojan imalo je utjecaja, no po meni Ledger je odigrao najbolju ulogu godine i svoju najbolju ulogu u životu. Mislim da će, ukoliko i Akademija odluči nominirati njega i izvrsni dvojac Cruise - Downey Jr. (Tropska grmljavina), ovo biti najzanimljivija kategorija na nadolazećim Oscarima. Što se serija tiće, bit ću iskren i priznati kako baš nisam upućen u aktualna TV ostvarenja.
Bilo kako bilo, smatram da nas očekuje zanimljiva oskarovska godina...definitivno zanimljivija nego prošla.



- 23:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi