četvrtak, 24.11.2005.

Nepovratno

(Irreversible)
Francuska 2002, 96 min, drama, triler
Redatelj: Gaspar Noe
Uloge: Albert Dupontel, Jo Prestia, Vincent Cassel, Monica Bellucci

Nakon svađe sa svojim dečkom Marcusom Alex odlazi sa zabave, a na putu kući biva brutalno silovana. Njezin razljućen dečko i njegovi prijatelji odluče stvari uzeti u svoje rukew i pronaći silovatelja i pošteno ga kazniti.

Le temps détruit tout, vrijeme uništava sve, poručuje film sa svojom pozdravnom porukom. Cijeli je film sniman unatrag što znači da svaka scena započinje tamo gdje će ona poslije završiti. Zanimljivo je u filmu što prvih 30 minuta u pozadini filma buka frekvencije 28Hz koja se gotovo ne može čuti, a slična je buci koju rade potresi. U ljudima ona izaziva slabost i mučninu i to je bio glavni razlog zašto su mnogi ljudi odlazili s prvog djela filma kao u Cannesu gdje je prikazivan. Ta je buka zapravo i dodana namjerno, a ja svjedočim da kad sam film prije dvije godine gledao u kinu u Hrvatskoj bilo nas je tek petero, a dvoje osoba je već nakon nekoliko minuta napustilo dvoranu. Niti meni nije bilo lako gledati film, ali sam siguran da se isplatilo. Film naime prikazuje puno nasilja i otvorenog seksa + silovanje.

Teško je pričati o ovom filmu. Radi filmske-umjetničke i antologijske vrijednosti dajem mu najbolju ocjenu (ipak je tu Monica Bellucci).

I još koja riječ o Monici kojoj moram kod svakog njezinog filma posvetiti po jedan odlomak. Prošli sam put rekao kako JLo ima trideset filmova. E pa Monica ih ima 40 (isto toliko i godina) no to nije toliko velik broj. A i u filmovima u kojima se pokazuje, pogotovo u novijima, ne uzima glavnu ulogu već se samo pokazuje kao jedan od sporednih lica (Matrix, She hate Me, Asterix) ili kao jedan od glasova. Naime, za francusku verziju Sindbada, dala je glas Marini. Sve upućuje na to kako se Monica ne petlja previše u film, osima ako ne surađuje sa svojim mužem, što je pohvalno jer vjerojatno znači da se više brine o obitelji. Kako god, za sljedeću godinu najavljena su čak četiri (ili pet) njezina nova filma: Centricity, Shoot 'Em Up, The Stone Council, Emily.
Ocjena filma 10/10

- 22:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>